Arici arkadaslar ben arı birleştirirken iki kovanın arasına iki gün süreyle tül perde kullanıyorum bu iki gün boyunca arılar birbirlerinin seramon kokusuna alisiyor birde tül perdeyi aldiktan sonra iki kovanın arasına bir kaç tane sarımsak veya soğan sapı koyarsanız daha iyi olur ben bu güne kadar bir sorun yaşamadım hayırlı isler.
Ай бұрын
Ana kayıpları genelde yaşlı analari zamanında değiştirmeyince yaşanıyor, doğal şeritler doğal ilaçlarda ana kesmeyi tetikliyo serit kullanmanızı tavsiye ederim , kek konusuda tamamen sıkıntılı bir konu sarıcaları çok ceker ve hiç bir besleyici değeri yoktur koyu şurup yemesi gerekiyor bu arıların balı olsun olmasın benim gördüğüm hepsi yemelidir
@cemisiklarАй бұрын
Analar aslında bu yıl ikinci yaşını alacaktı. Yani yaşlı değiller. Varroa için doğal esanslı şeritler ile yine doğal içerikli varrored adlı solüsyonu kullanıyorum. Kek beslemesini sadece aç kalmasınlar diye yapıyorum. Bu aralar koyu şuruba başlayacağım. Çok teşekkür ederim. Selamlar.
Ай бұрын
Merhaba kardeşim kolay gelsin Kontrolde ana arıları görememek normal fakat biraz teknik olarak hareket etmeniz gerekir. Kovanlarınızda eğer birleştirme yapacaksanız yaptığınız çok yanlış kovan önüne rampa yaparak kovan birleştirilmez eğer ki o birleştirme gerçekleşseydi rampadaki arılar girdiği kovanın ana arısını öldürebilirdi. kovan birleştirmede en kolay yöntem birleştireceğiniz kovanın üzerine tek kat bir gazete kağıdı koyun üzerine bir ballık kat koyun gezete kağıdına iğne ile 15 20 delik açın diğer kovanı çerçeveleri ile ballık katına koyun kapatın 24 saat içinde birleşme sorunsuz gerçekleşir. Bir diğer husus şuan doğan ana arılar çiftleşme yapabilir mi? kovanlarda erkek arı var mı? Eğer çiftleşme gerçekleşmezse o kovanlar yalancı ana arılar tarafından yalancılayacak ve erkeğe dönüşüp sönecektir. Bir diğer husus arıya bu mevsimde koyu şurup beslemesi yapmalısınız kek arıya fayda etmez.
@cemisiklarАй бұрын
Birleştirmede dediğinizi daha önce yapmıştım. Lakin bu şekilde göremediğim ana varsa görürüm diye yapmıştım. Gerçekten de ananın var olduğunu farkedebilidim ve işe yaradı. Ananın yokluğuna emin olursam dediğiniz yöntem kesinlikle daha kolay ve sorunsuz. Şerbet beslemesine şu aralar başlamalı düşünüyorum. Değerli katkınız için teşekkür ederim. Var olun.
Ай бұрын
@@cemisiklar değerli kardeşim binlerce arının içinde Ana arıyı görmek bir tesadüf kovanda ana arı olmadığına emin olunca birleştirme yapılır. Kovanda eğer yavru faliyeti yoksa ana arıyı göremediyseniz bunun sağlamasını yapmak zorundasınız. başka bir kovandan bir çıta arısız günlük yumurtalı çerçeve koyarsınız 3 4 gün sonra baktığınızda verdiğiniz çerçevede yüzük varsa ana arı yoktur eğer yüzük yoksa ana arı vardır. tahmin ve varsayımla hep siz zarar edersiniz. o rampada ana arıyı görmeseydiniz ne olacaktı?
@enginguneri6889Ай бұрын
Hakan bey kolay gelsin, bereketli olsun. Varroa mücadelesi için kullandığınız ilaçlar ana kaybına neden olmuş olabilir mi acaba ? Üzücü bir durum maalesef. Sağlık olsun. Birleştirmekten başka Çare yok.
@cemisiklarАй бұрын
@@enginguneri6889 Engin bey kimyasal kullanmıyorum hiç. Bugüne kadar hiç o sebeple kayıp yaşamadım. Zaten birleştirirken de anayı görüp tekrar kovanı topladım. 🤷🏻♂️ Selamlar.
@enginguneri6889Ай бұрын
@@cemisiklar Aleykümselam.
@seferkaya5935Ай бұрын
Kimyasalı fazla basarsan kovana ama arı ölüyor
@74KocoroАй бұрын
Anası olmayan koleni arılar kanat çırparlar ve vızıldamaya başlarlar yani ağlarlar kovanda bu tür emareler yoksa ana vardır
@cemisiklarАй бұрын
@@74Kocoro ana var olmasına var ama 1 hafta geçmiş olmasına rağmen yavru yapmamış. Şerbet verdim 1 hafta daha bekleyip gerekirse birleştireceğim. 🤷🏻♂️ Selamlar.
@dogrucudavud734Ай бұрын
Çerçeveleri kovandan uzakta kontrol ediyorsunuz ana arıyı düşürürsünüz farkında olmazsınız
@cemisiklarАй бұрын
@@dogrucudavud734 göremediğim zaman öyle bakmak zorunda kalıyorum. Haklısınız.
@dogrucudavud734Ай бұрын
@@cemisiklar zaten arıcıların en büyük sorun belli yastan sonra yakını gorememeleri günlükleri görmekte zorlanmak sıkıntı ana arıyı boyarız ama günlüklere çözüm yok
@sezayiguler9942Ай бұрын
Selâm aleyküm ana arı birkaç ad mevcuttur Karnilol hattı
@cemisiklarАй бұрын
@@sezayiguler9942 çok teşekkür ederim. Nerede, hangi bölgedesiniz acaba? Selamlar.
@sezayiguler9942Ай бұрын
@@cemisiklar Kocaeli bölgesinde
@bulentozgur2113Ай бұрын
Neden klasik gazete kağıdı ile birleştirmeyip silkmeyi tercih ettiniz acaba? Bir de arıcılıkta benim öğrendiğim bir şey varsa acele etmeyip, sabırlı olacaksın. Arıya güveneceksin. Bu sene benim de başım varroa ile belada. 5 doz formik asit ile hala temizlenmedi. Bugün de mecburen oksalik asit damlatma yaptım. 1 tane de varroa yüzünden terk yaşadım.
@cemisiklarАй бұрын
@@bulentozgur2113 kesinlikle haklısınız. Size de kolay gelsin. Ana arı varsa görünüm diye birleştirmeyi öyle yaptım. Ki ana arı varmış. Acemilik işte! 🤷🏻♂️Selamlar.
@bulentozgur2113Ай бұрын
Ben de hobiciyim ve yaptığım her eylem sonrası iyi mi yaptım diye düşünüp duruyorum. Mevsim, yoğunluk, yavru durumu, hastalık, ana yaşı Vb pek çok değişkenden dolayı alınan kararlar değişiyor. Bu nedenle arıcılıkta öğrenme bitmiyor ve tecrübe edinme hep devam ediyor. Sizinle nerdeyse benzer durumdayız. Bozmayın moralinizi.
@cemisiklarАй бұрын
@@bulentozgur2113 var olun. Aynen dediğiniz gibi. Sonuna kadar öğrenmeye devam edeceğiz. 🙏🏻🤗 Selamlar.
@BURHANCATAKАй бұрын
Anaları işaretleyin, uygun bi zamanda
@cemisiklarАй бұрын
@@BURHANCATAK bir ara anaları işaretlemiştim ama beklediğimden çok ve riskli olduğu için şu aralar pek işaretlemeyi tercih etmiyorum. Ama haklısınız. Fırsat yaratıp işaretlemek gerek.
@hasankerti4491Ай бұрын
Kolay gelsin arkadaşim böyle bir deneyim bizim gibi yenilerede örnek oluyor teşekkür ederim. bölgeniz neresi anasiz kalan kolonileri bu tarihten itibaren yeni çftleşmiş ana koyarak kurtarma ihtimali nekadar olabilcekmi inşallah kurtarirsiniz . Sonucu görmek isterim . Çunkü geçen sene bende yaşadim kovan terki veye kovandan ana ile oğul çikması olbilirmi bilmiyorum ben çok aralik verdim kontrol için 20 25 gün gibi gidemedim gittiğimde ise kovanda ari kalmamişti bir avuç ari kalmiş ana yok kovan içinde ölü ari yok şerbetlikte biraz 20 30 ari ölüsü ile buldum kovani . Fakat ayni kovana bu sene tekrar ogul gemiş buldum şimdi bu koloniyi gelecek bahara cikarmaya çalişiyorum. Inşallah başarabilirim.
@cemisiklarАй бұрын
@@hasankerti4491 öncelikle teşekkür çok ederim. Bu mevsimde ana değiştirmek çok zor. Ana çıksa erkek arı olmaz çiftleşmez, çiftleşse çok verimli olmayabilir diye korkuyorum. Lakin 3 nolu kovanda meğer ana varmış. Yavru yapıp yapmadığına bakacağım. Eğer yavruyu başlatırsa iyi. Bu kışı çıkarabiliriz diye düşünürüm. Videoları mümkün olduğunca düzenli çekiyorum. Umarım sonucu görme fırsatınız olur. Selamlar.