Рет қаралды 39,628
Cenaze Merasimi Konuşması | Cenaze Namazı Kılınışı #CenazeNamazı
Cenaze namazına hazırlık ve cenaze namazı hakkında özet hususlar
Cenaze namazının fıkhi hükmü
Cenaze namazı farz-ı kifâyedir.
Cenaze namazına hazırlık
Cenaze namazı mescitlerin avlusunda kılınır ve cenaze ön tarafta olur.
Bayanlar erkeklerin gerisinde durarak cenaze namazına katılabilirler.
Cenaze namazına duran cemaatin ayakkablarını Hanefî mezhebine göre çıkartmaları gerekmez.
İmkân dâhilinde meyyitin yüzünün Mekke’ye dönük bir şekilde bulundurulması ve o şekilde namazın düzenlemesinin yapılması tavsiye edilir.
Cenaze namazı ayakta kılınır.
Cenazede meyittin cinsine göre niyet edilir.
Cenaze namazının kılınışı
Cenaze namazı dört tekbirden oluşur. Birinci tekbirde subhânke duası “ve celle sanâük” kısmı ile birlikte, ikinci tekbirde salli ve bârik duaları, üçüncü tekbirde cenaze namazı duası okunur. Bu duayı bilmeyenler dua mahiyetinde Fâtiha suresini okur. Dördüncü tekbirden sonra selam verilir.
Cenaze çocuksa ve canlı doğduktan sonra öldü ise cenaze namazı kılınır. Çocuk canlı olarak doğmadı ise, cenaze namazı kılınmaz.
Cenaze namazın kılınma zamanı
Güneş doğarken, batarken ve tam gün ortasında bulunurken cenaze namazı kılınması mekruhtur, kılınırsa iadesi gerekmez. Lakin bu vakitlerde defin mekruh değildir.
Cenazeye saygı
Cenazeye gerekli saygı ve hürmetin gösterilmesi gerekir.
Elbiseler bayram havasında olmamalıdır. Allah’a isyan anlamını içerecek şekilde dövünüp, saç baş yolmamak ve yersiz sözler söylememek şartıyla cenaze için kalben kederlenmek ve göz yaşı dökerek ağlamak doğaldır ve bu günah değildir. Ölü, kendisi sağlığında vasiyet etmedikçe, arkasından ağlayanlar yüzünden kabrinde azap çekmez.