Рет қаралды 390
Τρεις σύγχρονοι ζωγράφοι συζητούν τη σχέση της ζωγραφικής και του θρησκευτικού συναισθήματος στην Χαρά Θεού.
Η Χαρά Θεού συζητά τη σχέση της ζωγραφικής και του θρησκευτικού συναισθήματος στο έργο τριών σύγχρονων ζωγράφων, της Όλγας Σταυρίδου, του Γιάννη Ζήκα και του Γιάννη Μενεσίδη. Ζωγραφική με Θρησκευτική διάθεση, στη Χαρά Θεού.
Πρόσωπα / Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):
Τα πρόσωπα που εμφανίζονται και οι ιδιότητές τους:
Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, Λογοτέχνης
Γιάννης Μενεσίδης, Ζωγράφος - Ιατρός
Ιερομόναχος Αναστάσιος, Γέροντας του Ι. Κουτλουμουσιανού Κελιού Τιμίου Προδρόμου - Διονυσίου του εκ Φουρνά
Αλέξανδρος Κοσματόπουλος
Ο Αλέξανδρος Κοσματόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947, όπου και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία. Aσχολείται με τον πεζό και ποιητικό λόγο, το δοκίμιο και τη μετάφραση. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1973 με ποιήματα στο περιοδικό “Δοκιμασία” κι έκτοτε έχει κυκλοφορήσει πάνω από δέκα βιβλία. Από το 1977 έως το 1982 διέτριψε στην Καστοριά, όπου έγραψε το πεζογράφημα «Τα δυο φορέματα», η δεύτερη και η τρίτη έκδοση του οποίου έτυχαν και νέας εκ μέρους του επεξεργασίας με νέες προσθήκες, ώστε το βιβλίο να γράφεται ουσιαστικά επί τριάντα χρόνια. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και ένα μεταφράστηκε στα γερμανικά. Ζει στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης.
Γιάννης Μενεσίδης
Ο Γιάννης Μενεσίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1947. Σπούδασε ιατρική στο Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στην πνευμονολογία - φυματιολογία. Από το 1980 ζει στην Ξάνθη και μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, ήταν διευθυντής του Πνευμονολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Μαθήτευσε κοντά στον Ν.Γ. Πεντζίκη. Συνεργάστηκε με τη μικρή πινακοθήκη “Διαγώνιος” την περίοδο 1975-1995. Εκθέτει από το 1975 ομαδικά και από το 1981 ατομικά. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη και Δράμα. Πέντε εκδόσεις τέχνης κυκλοφόρησαν για το έργο του. Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. και της Ε.Ε.Ι.Κ. (Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών). Έργα του υπάρχουν στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, στη Μ.Κ.Ε. “Τέχνη”, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και σε ιδιωτικές συλλογές.
Ιερομόναχος Αναστάσιος
Ο ιερομόναχος Αναστάσιος κατάγεται από το Παντείχιον της Κωνσταντινούπολης. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου το 1977 και από το 1982 εγκαταβιώνει στο Ιερό Κελλί Τιμίου Προδρόμου “Διονυσίου εκ Φουρνά” στις Καρυές, κτήτωρ του οποίου είναι ο μέγας διδάσκαλος της αγιογραφικής τέχνης ιερομόναχος Διονύσιος ο εκ Φουρνά των Αγράφων (περ. 1670-1745). Διακονεί με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ζωγραφίζει, γράφει και καλλιεργεί τον κήπο του Κελλιού. Εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Βέροια, τον Βόλο, την Αγιά Λάρισας, την Αθήνα καθώς και στην Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα, το Ελσίνκι και τη Γρανάδα.