Boyle bitirim bir film gormedim hayatimda muhtesem tekrar cevrilse bile bu kadar basarili olamaz
@krkbebek84672 жыл бұрын
Ahh vesikali yarim filmi bir baş yapittir bambaşkadır mükemmel oyunculuk muhteşem senaryo hüzünlü dramatik son😟😖😞😢😢😢😢
@esinsonat6752 жыл бұрын
'' Vesikalı Yarim '' sadece bir film değil, tam bir BAŞYAPIT tam bir SANAT eseri !.. kelimelerle anlatmak vede özetlemek gerekirse, MUHTEŞEM ötesi !.. Filmin her sahnesi, aynı zamanda muhteşem,olağanüstü birer Fotograf karesi.. Filmde oyuncular oynamamış adeta gerçek yaşamlarından bir kesit aktarmışlar izleyenlere.. Türkan ŞORAY, izzet GüNAY neden efsane olduklarını gözler önüne sermişler oyunculuklarıyla.. filmi belki yüzlerce kez izlemişimdir ve her defasında filmin sonunda kendimi tutamayıp ağlamışımdır.. Şükran Ay'ın söylediği '' Kalbimi kıra, kıra..'' şarkısınında etkisi çok büyük filmin karelerinde.. (hüzünlü sesiyle son derece etkileyici icra etmiş şarkıyı) Bu filmi izlemeyenlere zaman ayırıp araştırıp mutlaka ama MUTLAKA izlemelerini öneririm.. ******
@A2ysegul2411 ай бұрын
Bana göre Türk sinema tarihinin gelmiş geçmiş en güzel filmlerinden biri. Izlemeyen arkadaşlara şiddetle öneriyorum. Filmde yer alan replikler çok efsane. Düşündürücü duygusallaştırıcı ve genelliklede üzen replikler. Aslında tam bir Romantik Dram diyebiliriz. Filmin sonu ise tam manasıyla mükemmel. Oscara aday gösterilecek bir film sonu. Kesinlikle izleyin.
@suheylaaltnkol88937 ай бұрын
çok güzel film büyük başarı izzet günay çok severim❤
@sezaiyildiz49033 ай бұрын
Muhteşem bir film İzzet Günay ve Türkan Şoray başrollerde herkese tavsiye ederim
@yakupkrskz73708 ай бұрын
Siyah beyaz filmlere heves etmemim sebebi bu filimdir. Keske bu yılları yaşasaydım 🥲
@ipekbonny1014 Жыл бұрын
Köprü açılıncaya kadar, sanki bu replik ; köprü açılıncaya kadar, kapanıncağa kadar değil. sanırım en sevdiğim eski Türk filmi, eski İstanbul, aşk, İzzet Günay, sahte bıyıkları ile bile yakışıklı ki sakalsız bıyıksız nadır yakışıklı Türk erkeklerinden biri doğal yakışıklı adam.
@franzkafka945 Жыл бұрын
O zamanlar Galata Köprüsü altından yüksek teknelerin geçebilmesi için geceleri ortadan yukarı doğru açılıyordu ve köprüyü kullanmak ancak sabah köprü tekrar kapandığında mümkün oluyordu.