Comparatie in sistem TN-C-S - monopolare vs 1P+N - dezbaterea continua....

  Рет қаралды 6,091

Electric Team Romania

Electric Team Romania

Күн бұрын

Пікірлер: 257
@zmirc
@zmirc 2 ай бұрын
In sfarsit cea mai buna si rationala explicatia. Jos palaria!
@florion-70
@florion-70 Жыл бұрын
”De ce sa nu facem luceuri simple si sa ne complicam?”Aici e toata jmecheria stimate domn! E mai dificil de executat un tablou cu 1P+N! Restulul e poliloghie curata pentru ca nu schimba niste intrerupatoare nici legea lui Ohm,nici legea lui Kirchoff si nici orice alta lege a fizicii! Cel mai important intr-o instalatie e sa ai o impamantare buna si un diferential. Tratarea nulului e o solutie implementata mai nou ca protectie de baza insa sa stiti ca acelas diferential protejeaza la fel si nulul din 1P+N!Poate nu e safe aceasta siguranta 1P+N dar eu zic ca trebuie sa va luptati cu organele decicente sa le interzica din comercializare,nu cu electricienii.De multe ori electricienii nici nu se ocupa de procurarea materialelor si lucreaza pe ce i se ofera! Este? Hai sa fim sinceri,de cate ori ati refuzat o lucrare doar pentru ca v a dat sa montati in tablou 1P+N?Stiu raspunsul,o sa mi replicati si intr-un video dar lasati,nu va osteniti! Eu aduc in discutie niste lucruri simple si reale fara pretentia de a va combate sau a aduce contraargumente la preferinta dumneavoastra in ceea ce priveste executarea unui tablou.Eu as prefera spre exemplu sa execut un tablou numai cu fuzibile, Ce ma poate opri?N-ar fi mai safe? Nu stiu daca ma intelegeti unde bat! Un front comun si crearea unor legi care sa interzica de pe piata ce nu e conform cu normativele si poate aduce vatamari vietii,ar fi mai de folos decat incercarea de a ma determina pe mine sa fiu scrupulos si pretentios cand mi-e foame si mie! Parerea mea!
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Stimate domn eu nu ma lupt cu electricienii! Eu personal refuz o lucrare cu 1P+N. Eu nu vreau sa invat nimic pe nimeni. Ce doresc sa aduc in discutie este gandirea critica. Sa nu mai luam totul otova fara sa gandim un pic. Fiecare lucreaza cu ce doreste...
@florion-70
@florion-70 Жыл бұрын
@@electricteamro Ce doriti e greu,poate chiar imposibil! Repetand discutia de pe pozitia detinatorului de adevar,asta pare ca faceti,va luptati co colegii care nu va dau dreptate. Îmi cer scuze daca am inteles altceva decat intentia!
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Nu ma lupt cu nimeni. Sunt doar o voce. Fiecare face ce doreste. Nu oblig pe nimeni sa foloseasca ceva anume. Personal nu folosesc 1P+N. Am dreptul la o opinie.
@florion-70
@florion-70 Жыл бұрын
@@electricteamro Pai cine a zis ca nu aveti dreptul la opinie?!🙂Nu despre dreptul cuiva de a spune ceva era vorba in comentariul meu.Recititi! Regret ca am comentat si stergeti-l daca deranjeaza o opinie la opinie!
@danst1132
@danst1132 Жыл бұрын
Pai da dar tristul adevar este ca cvartale intregi de blocuri si case batranesti tocmai ca nu au decat acele tablouri 'mici' cu 2..4 1p+n care de cele mai multe ori sunt conectate prin 'macaroane' subdimensionate ca sectiune si nici urma de diferential, PE doar la baie si bucatarie, si in tablou PE este sau nu legat, PE la bloc nu ii verifica nimeni continuitatea - ca de.. e in sarcina proprietarului si acesta habar nu are.. . Si casele se umplu incet, incet cu tot felul de electrice si electronice. De multe ori in contactele alea finute la 1p+n sunt 'varate' cate 2.. 3 circuite, mai ales la lumini si de multe ori in timp proprietarul 'si-a mai tras' cate o derivatie direct din doza Cu peste Al dat la patent si cu banda si de multe ori se alimenteaza prize suplimentare din circuite de lumini si povestile continua. Macar daca cei care pun 1p+n ar folosi peste tot busbar si l-ar monta corect.
@nicusimon74
@nicusimon74 Жыл бұрын
Între 1P+N și 1P sunt doar două diferențe. 1- prețul (1P sunt mai ieftine) și 2- la cele 1P+N (2P) poți separa un circuit până vine electricianul să rezolve problema. Sunt MCB 1P+N care au protecție magnetică și pe N (nu au termic). În rest nu sunt diferențe (cel puțin conform schemelor prezentate). Se lucrează cu amândouă la fel de ușor. Și nu spuneți că nu e adevărat, am lucrat cu ambele tipuri și nu există diferență. Sau sunt eu mai prost și nu am observat. Dacă se lucrează cu 1P și se pun mai mult de 2 în tablou, cu diferența de preț se poate cumpăra o bară de N și PE cu protecție la atingere. Nu de alta dar majoritatea cutiilor mai ieftine nu au așa ceva. Tot spuneți că se pune L pe nul în 1P+N. V-ați gîndit măcar o dată la posibilitatea ca un electrician care a avut o intervenție la un stâlp a inversat fazele? Dacă nu, vă invit la socrii mei în sat, se întâmplă cel puțin o dată pe an (acum se schimbă stâlpii și se reface alimentarea, poate scapă de această problemă). Acesta e motivul pentru care le-am montat 2P. Și știu că nu vă place, dar în zonele mai izolate, unde electricianul vine greu sau ajunge după 2-3 zile de la defecțiune, cele mai bune sunt 1P+N sau 2P. Dar nu un MCB pe priză și unul pe lumină, că nu ai rezolvat nimic. Un MCB pe fiecare cameră și măcar două pe bucătărie. La casa socrilor am montat 2MCB în fiecare cameră și în bucătărie și unu pe lumină. Până ajunge cineva să remedieze problema nu stau pe întuneric și le merg și prizele.
@zakdell
@zakdell Жыл бұрын
Nu vreau sa va supărați in caz de defect dacă Protecțiile sunt montate corect și calibrate corect respectând normele și regulile de selectivitate simultaneitate etc ele trebuie sa decupleze individual adică esti protejat circuitul respectiv nu mai funcționează pana vine electricianul asta este valabil și la 1p+n cât și la monopolare deci ce îmi povestești aici ca pana vine electricianul sa fie clientul in siguranța este o mare aberație o poveste de adormit copii După cum și băieții de la Electric Team o spun este mult mai bine sa folosești monopolare bine alese decât acele jeguri de 1p+n
@nicusimon74
@nicusimon74 Жыл бұрын
@@zakdell Nu am de ce să mă supăr. Fiecare folosește ce vrea. Eu am încercat să arăt care sunt diferențele între ele. Sau asemănările.
@florinvadan7876
@florinvadan7876 Жыл бұрын
Lucrez într-o stație de epurare.. În toate tablourile auxiliare (iluminat, prize, prize trifazice și ventilatoare termostate) NU AM NICI O MONOPLOLARĂ... Și este electrician de intervenție - dar în cazul în care un circuit IA APĂ îl izolezi din BIPOLARĂ și restul de pe diferențialul trifazic din tablou MERGE. Când sunt condiții ne adunam 2 electricuși și rezolvăm înecul. Cu monopolare AM TOT BÂJBĂII ca tâmpiții în bara de nul să căutăm care cablu... cu care monopolară votează. Cazul 2 - e defect "la limită" și trebuie să masor rezistența pe circuite... În loc să deconectez simplu o bipolară trec la creație și în bara de NUL că un "deștept" a lucrat cu MONOPOLARE - Deci la noi proiectantul O FI FOST MAI EXPIRAT AȘA... de a pus numai bipolare. DAAA în rezidențial când rămâne la lumânare te cheamă de urgență la intervenție ÎȚI CONVINE sau trece la creație în tablou vreo'unul electrician adus la disperare și pierde garanția pe lucrare ȘI ÎȚI COMVINE. Iar DA AI DREPTATE - la țară am întâlnit de câteva ori inversat FAZĂ / NUL CĂ AȘA E ÎN TENIS... Pe mine sincer nu ma deranjează teoria - cum ma bag în PLC-uri și convertizoare și tone de protecții depistez și un circuit cu monopolare dar experiență și scule pe care să le știi folosi nu vezi la oricare.. Deci CARE VREA MONOPOLARE să le stăpânească......
@nicusimon74
@nicusimon74 Жыл бұрын
@@florinvadan7876 Cu „deștepții” care montează monopolare îți dau dreptate. Pentru că ei doar le montează, ei nu gândesc și nici nu au un pic de logică. Când lucrezi cu monopolare, firul de alimentare de la nul îl pui primul în bara de nul (stânga sau dreapta, nu contează). Iar apoi urmează firele de nul de la circuite: primul MCB (dinspre locul de unde e pus firul de alimentare) are corepondență primul fir de nul, al doilea MCB are al doilea fir de nul, etc. Și cel mai important, nu se pun două fire in aceeași gaură a barii de nul. Când ai de lucru la un circuit doar numeri al câtelea MCB este și scoți firul corespondent. Dar ca să faci așa trebuie să gândească „deșteptu”, iar gânditul este ceva cam rar. La fel se face și cu firul de PE, pentru fiecare circuit în parte.
@Leul_alb24
@Leul_alb24 Жыл бұрын
@@nicusimon74 la ce găuri mari au barele de nul și de împământare, dacă bagi într-o gaură un conductor de 1,5 de exemplu și îl stângi,îl distrugi. Plus că nici nu face contact bun.
@bogdy87
@bogdy87 Жыл бұрын
E corect ce zici!Dar poate majoritatea folosesc 1p+n deoarece la un defect rezidual între neutru și PE ,e mai ușor de localizat defectul rapid (chiar și de proprietar),dând mcb-urile toate în jos urmând sa le ridice pe rand,lăsând fără tensiune doar circuitul cu probleme ,pana vine electricianul și remediază problema.Sunt multe case care au doar o protecție generala urmat de mcb-uri.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
La o instalatie executata corect posibiltatea sa se atinga N cu PE este aproape zero. Exceptie face un defect al unui aparat
@AlbertofullHd
@AlbertofullHd Жыл бұрын
​@@electricteamro excepțiile sunt tot posibilități. Și am întâlnit multe "exceptii" in practica, nu doar aparate defecte.
Жыл бұрын
ca sa eviti acest lucru folosesti RCBO si nici macar nu mai ajunge proprietarul sa se uite la tablou. Si mai simplu si mai sigur. :) Asta asa, daca tot dorim ca proprietarul sa isi bage degetele in tablou.
@sorinpetre6141
@sorinpetre6141 3 ай бұрын
@@electricteamro .nu e adevărat , NUL SI PE SE POT ATINGE IN MOMENTUL IN CARE O PRIZĂ SE SLĂBEȘTE SI "FLENCANE" POATE IEȘI UNUL DIN CONDUCTORI ,DECI SE POATE ÎNTÂMPLĂ
@patkaskrisztian8486
@patkaskrisztian8486 Жыл бұрын
Daca ma intrebi, clar zic monopolar si am un argument simplu: daca un circuit de priza sau de iluminat (mai putin important care) e aparent fara curent in cazul unei sigurante monopolare stim sigur ca nu avem tensiune. In schimb la 1P+N sau la 2P se poate intampla sa ramana lipit contactul la faza si sa fie intrerupt doar nulul, caz in care circuitul ramane sub tensiune dar aparent fara curent. De aici haterii pot trage concluziile daca vor.
@Kobolld21
@Kobolld21 Ай бұрын
Adică tu protejezi doar un fir, iar dacă un academician mârtan inversează undeva faza cu neutrul, ghicește cine este mare academician mârtan cu tabloul de protecție făcut ilicit, iar în caz de incident ar trebui judecat și condamnat pentru omor calificat?!
@patkaskrisztian8486
@patkaskrisztian8486 Ай бұрын
@@Kobolld21 Logic dar si legal are responsabilitatea persoana cine a intervenit. Astfel daca documentez incontestabil ca am executat corect tabloul (pozat inclusiv unele masuratori de tensiune) imediat se poate demonstra ca cineva a intervenit. Daca te-ai gandit ca cineva inverseaza de la distributie faza cu neutrul: in 99%+ (e vorba de retele TT si TN) nulul de lucru e legat la pamant deci o inversare coboara imediat siguranta. Plus ca au si culorile semnificatiile lor si cine nu le respecta macar albastrul si verde-galbenul e pur si simplu nepasator.
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Жыл бұрын
De când declansază un MCB înaintea unui diferențial dacă avem un defect de izolație? Sincer nu înțeleg mare lucru din explicațiile dvs. Faza se întoarce în rețea? Lăsa-ți explicațiile în seama altora care într-adevăr cunosc inginerie electrică!.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Faza unde vrei sa se intoarca prin consumator, in univers..? Daca ceva nu intelegi, mai asculta odata. In rest daca nu esti de acord cu ce se spune aici, schimba canalul...
@c.adrianc.adrian9589
@c.adrianc.adrian9589 8 ай бұрын
Salutare! Bun material. In ce program ati desenat schema?
@electricteamro
@electricteamro 8 ай бұрын
QElectroTech
@pacurarualexandrumadalin8863
@pacurarualexandrumadalin8863 2 ай бұрын
Singurul avantaj, atunci cand exista tratarea neutrului corespunzatoare, sa folosesti 1p+n in loc de 1p se rezuma la atingerea accidentala PE cu N intr-o doza de aparataj, exemplu inlocuiesti o "priza", daca exista vreun consumator conectat pe alte circuite, ai RCCB sau RCBO general declansat. In marea majoritate a locuintelor vechi, eu am surpriza sa gasesc PEN-ul inversat cu FAZA, de impamantare nu are rost sa vorbim. Apartamente care nu le poti conecta in schema TNC-S, mai bine raman in TT daca au ceva priza de pamant, evident cu protectie la supratensiune si curenti reziduali. La astea chiar merita sa pui si 2p.
@sorinpetre6141
@sorinpetre6141 8 ай бұрын
De cand au apărut aceste siguranțe dijunctore 1P+N este forte greu de lucrat ,de introdus conductorii ,fiind foarte apropiați si nu le -am SUPORTAT NICIODATĂ, dar in diferite motive(, spațiul )am mai folosit ,dar nu eram deloc incantat de ele
@adriangeaninoancea7172
@adriangeaninoancea7172 3 ай бұрын
@@sorinpetre6141 sunt și DPN ..ocupa același spațiu (dacă te referi la spațiu )
@raduantoniade5950
@raduantoniade5950 Жыл бұрын
Felicitari pentru video, de unde ati cumparat acei magneti care i-ati pus la sondele aparatutlui de masura Peaktech P2715 ?
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
TME
@mindricangabriel553
@mindricangabriel553 Жыл бұрын
Cu scuze dar nu stim ce este 1P+N si care este rolul lui 2P. 1P+N este o siguranta 1P pentru faza si care legat mecanic N . MCB se poate intrerupe doar pe faza , nulul este decuplat de caderea sigurantei printr-o pirghie mecanica. Nulul nu poate fi decuplat singur niciodata. Siguranta 2P ar trebui sa fie 2 sigurante 1P cuplate mecanic . In monofazat a fost gindit sa am doua sigurante ca sa cada cel putin una. Cuplarea mecanica este facuta ca sa nu cada N si sa ramina faza in circuit. Siguranta 2P este pentru circuite trifazate cind se folosesc consumatori bifazati ca in cazul in care cade o faza sa intrerupa total fazele din consumator. Ar trebui privita istoria dezvoltarii protectiilor electrice. Prima data a fost fuzibila doar pe faza. Cei mai in virsta isi aduc aminte de siguranta pe stilp sau mai tirziu in firida pe exteriorul casei. Nu exista impamintarea A urmat fuzibile si pe faza si pe nul cind a aparut impamintarea locala si apare curent rezidual pe nul. A urmat siguranta automata pe filet E27. A inlocuit fuzibila. Fuzibilele erau "calibrate " cu lita sau cu cuie ca sa tina!! A urmat siguranta automata pe sina DIN. A redus dimensional tablourile. Apoi s-au cuplat mecanic sigurantele 1P si N . Lumea l-a spus 2P. Rostul era sa nu decuplezi nulul si sa ramina faza in circuit Apoi a aparut 1P+N siguranta care asigura decularea nulului simultan cu faza . Am avut ca avantaj reducerea spatiului necesar in tablouri si un cost mai mic. Marcajul fazei nu are rost, pe circuit este o siguranta iar caderea ei duce la intrerupretea celeilalte ramuri. Are rost dace vrem sa le folosim ca 1P si cealalta zona ramine moarta.(fara a fi cuplata) Acum se trece la 1P si nul pe bara dar nu a fost date toate explicatia acestei modificari pentru ca s-a facut doar jumatate de pas din cauza britanicilor 😁. Gindirea era ca sa se renunte la impamintare si nul pe fiecare circuit si sa se mearga pina in doze cu N si PE si distributia sa se faca aici. Ar rezulta o reducere buna de costuri cu cablurile. S-au opus britanici pentru ca ei au circuit in bucla si nu are rost aceasta solutie. Discutia 1P contra 1P+N nu isi are rostul 1P+N fiind net superioara tehnic din punct de vedere al protectiei
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Nu stiu unde ai vazut pe bifazat 2P. - pai cu N-ul ce faci? Teoria/istoria ta cu 1P+N este cel putin ciudata. Nu doar britanici folosesc 1P, sunt multe tari in Europa. Chestiunea cu curentul residual pe N este irelevanta atunci cand ai in amonte un differential. Explicatia este ilogica.
@mindricangabriel553
@mindricangabriel553 Жыл бұрын
N-ul nu se intrerupe . 2P intrerupe fazele. Nu am discutat de diferential . Este evolutia de la fuzibila la MCB. Uita-te la cine produce 1P+N . Gasesti si la Siemmens (Germania) si la Schneider (Franta) ... Si daca nu ar fi legala folosirea lor ar dispare de pe piata. Diferentialul a aparut mult mai tirziu in RDG. Rostul era sa evite furtul de curent. Mult mai tirziu s-au facut cu sensibilitate mare 0.03A si au fost folosite sa ca protectie electrica.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Aici m-ai pierdut .. in cazul aparatului bifazat intrerupi doar fazele montand 2P, in schimb la alte aparate intrerupi si L si N montand 1P+N?. Orice producator nu produce doar pentru Germania, UK , Bulgaria, etc, produce si pentru Italia unde de ex. unde este obligatorie instalarea 1P+N pentru ca este sistem TT. Orice producator doreste sa vanda orice, nu este raspunderea lui montajul. Uite de ex RCCB/RCBO tip AC....pe care este gresit sa-l folosesti in instalatiile actuale.
@Kobolld21
@Kobolld21 Ай бұрын
Adică tu susții că 1P+N = 2P?!
@electricteamro
@electricteamro Ай бұрын
@Kobolld21 adica nu ai inteles bine. 1p+n nu foloseste la nimic bun...
@gsebi
@gsebi 6 күн бұрын
Am pus diferentiale RCBO in loc de 1P+N... cum fac sa folosesc bara de nul si sa nu intrerup nulul?
@electricteamro
@electricteamro 6 күн бұрын
Daca ai pus RCBO nu mai conteaza ..
@mihaijeican4910
@mihaijeican4910 2 ай бұрын
Intreb pentru un prieten? Daca pina la Monopolar sau 1P+N respecti normativul din Romania? De ce nu respecti si in continuare?
@electricteamro
@electricteamro 2 ай бұрын
Spune-prietenului tau ca raspunsul meu este: sa puna mana sa mai citeasca...
@gheorghedorobantu9155
@gheorghedorobantu9155 Жыл бұрын
Ce multimetrudigital iti trebuie sa verifici care este PEN,NUL,PE...daca esti destept raspunde-mi ...la intrebare.👍👌👋⚡
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Nu sunt destept, spune-ne tu....
@alexandruoltean902
@alexandruoltean902 5 ай бұрын
Încă așteptăm
@mirceamarius3399
@mirceamarius3399 2 ай бұрын
Felicitari ptr material. Prin el faceti o invitatie celor pasionati de ingineria electrica sa analizeze, sa aibe mintea deschisa si creativa. Cu adevarrq cred ca sunteti in acest film cu cu o gindire vie, curioasa, proaspata.
@electricteamro
@electricteamro 2 ай бұрын
Multumim
@mirceamarius3399
@mirceamarius3399 2 ай бұрын
Sa știți ca domnul Ștefan de la proiecte diverse are un material în care susține același lucru. . Cred ca nu ma înșel. Încă o data felicitări ptr faptul ca deschideți subiecte fără sa fiți nervoși.
@electricteamro
@electricteamro 2 ай бұрын
@@mirceamarius3399 multumim
@eliseidumitru3681
@eliseidumitru3681 Жыл бұрын
,,,MONOPOLARE!,vorbim de Romania, deci facem ceea ce trebuie dupa sistemul care-l acem TNC,si dupa normativul nostru (CA DEACEEA S-A TIPARIT CA SA-L CITEASCA ELECTRICIENII) exceptie nea DOREL care este protejat de client .Multumim 👍👍👍
@Richardcroitoru
@Richardcroitoru Жыл бұрын
Un maestru mi-a spus ca aici in belgia nu am nevoie sa imi fac tratarea N-ul, ca e diferit. E posibil asa ceva ?
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Жыл бұрын
În Belgia sistemul folosit pe rezidențial este TT ( Legarea la pământ separat de rețea). Ei folosesc pentru monitorizarea buclei de defect ( scurtcircuit Fază-PE) RCD minim două . Unul de 500 MA la branșament abonat și cel puțin un RCD de 30 MA în instalația abonat.
@n55m6a7
@n55m6a7 Жыл бұрын
N-ați terminat cearta asta stupida de atâta timp, mai schimbați și voi subiectele, ca electrica e foarte mare. ☹️⚡⚡
@danielmihai5
@danielmihai5 Жыл бұрын
Bă băiete, din punct de vedere electric N și PE nu sunt identice, pentru că nulul de lucru este parte ACTIVĂ în circuit în timp ce PE nu. Oare tu poți să faci diferența între curent de scurtcircuit și curent de defect? Ei bine, prin întreruperea nulului se anulează defectul (nu scurtul) pe circuitul respectiv. P.S. Despre instalațiile industriale, decât să vă dați cu părerea și să spuneți numai prostii mai bine tăceți cu înțelepciune.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Pare ca ai vizionat alt film, nu am idee despre ce vorbesti....pare ca confunzi marfa cu ambalajul...
@danielmihai5
@danielmihai5 Жыл бұрын
@@electricteamro Păi hai să-ți dau două secvențe din propriul tău film. La 10:50 faci alba-neagra cu 1P „pe industrial” La 2:58 cu gurița ta spui că N și PE sunt egale din punct de vedere electric și vii apoi cu un răspuns de grădiniță (n.a. :marfă versus ambalaj) care se vrea a fi de mare spiritualitate ? Ăsta e genul tău de argumente? Dacă în I7 se spune că protecția poate fi cel puțin pe fază, tu înțelegi din expresia „cel puțin” că genul ăsta de protecție este mai bună? Ești bine cu logica? Bine, spre sfârșitul filmului ai recunoscut că „tu nu crezi în 1P+N”, de parcă în electrotehnică ar fi vorba de credință. P.S. Din enumerarea ta, cu 1P+N, ai uitat Olanda, Belgia și Luxemburg (țările care au pus fundamentul uniunii europene de astăzi. Știai că Olanda este al doilea exportator al UE? și are mai multe stații de încărcare auto decât Germania?) iar englezii de curând au remarcat beneficiile întreruperii nulului de lucru în sistemele lor de protecție.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Tot pare ca nu ai urmarit cu atentie. Tu te-ai intepenit in definitiile N si PE. Explicatia mea se referea la circuitul electric. Daca o sa fii atent o sa vezi ca atunci cand intrerupi L , facand abstractie de diferential (ca sa poti intelege), circuitul N are acelasi potential cu circuitul PE. Iar ca sa te invat si putina romana ia si noteaza: Cel putin, adica o valoare minima, adica 1 sinonim cu măcar, barem. Daca legiuitorul dorea mai mult spunea pe ambele, sau si pe faza si pe nul, etc. Iar cat priveste Olanda ... ce are Olanda cu I7, cu exportul, cu statiile de incarcare. Mai ai sa-mi spui despre lalele ca sunt protectii in tablouri.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
A, si nu am inteles de unde stii ca " englezii de curând au remarcat beneficiile întreruperii nulului de lucru în sistemele lor de protecție."???????
@danielmihai5
@danielmihai5 Жыл бұрын
@@electricteamro Cum să aibă N și PE același potențial dacă însuși diferențialul, prin definiție, că tot te scremi să îmi faci apologia sinonimelor într-o relație logică (!), reacționează la diferența de potențial dintre cele două conductoare? chiar și cu faza întreruptă. Repet: Tu nu pricepi că nulul este parte activă în circuit în timp ce E-ul nu? Vezi în I7, dacă ,nu crezi” în spusele mele. „Cel puțin” este echivalent cu „minimul admis” Îmi cer scuze dacă contrapunerea Olandei comparativ cu măreața Germanie te-a trimis cu gândul la lalele pe câmpii. Voiam doar să menționez că, o fi Germania motorul economic al Europei, dar densitatea industrială a Olandei o excede mult din punct de vedere tehnologic și al standardelor aplicate. kzbin.info/www/bejne/qJCznJmcnbmhrqc Și o spun din perspectiva celor patru țări enumerate de mine mai sus, unde am lucrat și locuit, iar nemții nici măcar nu prind podiumul.
@florentinbarbieru5868
@florentinbarbieru5868 Жыл бұрын
Fraților.... La voi, în electrică este mai rău ca în conflictele religioase....😅 Până și religiile se pun deacord... 😅😅😅
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Unde ai vazut asta?
@iontudoran9393
@iontudoran9393 9 ай бұрын
Aici nu-i nimic. Să vezi bulibășeală pe grupurile de pomicultura. Acolo nu rezisti mai mult de 3 secunde până te ridică unul la rangul de "bou", pardon, mă-nțelegi dumneata.
@vasilebujder7639
@vasilebujder7639 Жыл бұрын
Dispozitivele 1P+N sau 2P sunt impuse de normativ, nu pentru protecția în timpul funcționării, ci pentru a se putea asigura separarea/secționarea ambelor conductoare active ale circuitului în caz de intervenție.
@danst1132
@danst1132 Жыл бұрын
Ok dar tot in normativ este si renumitul suplimentar, ceea ce nu este si optional, diferential. Acuma .. daca vorbim de RCCB majoritatea au rupere la 10 kA si tot normal au in fata un separator tot cu rupere mare. Deci lasand oricare din astea jos este mai safe pt. depanare. Multe instalatii au pe general RCBO care este in multe cazuri de 6kA rupere. Si deasemenea multe din instalatiile cu 1p+n la noi folosesc din cele cu 4,5kA si nu au diferential de loc. Eu nu vreau acum sa zic ca daca imi bag manuta intr-o priza unde la capat e un 1p+n de 4,5kA lasat o sa tremur brusc, dar tehnic vorbind, pur electric, protectia e cu dus-intors in cazul asta.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Interventia in instalatie se face separand fata de retea imobilul de la FDCP/BMPM/BMPT exclusiv. Circuitul se poate izola si cu monopolare...pana la interventia personalului calificat.
@vasilebujder7639
@vasilebujder7639 Жыл бұрын
Eu mă refeream la intervenția pe un circuit, fără să deconectezi și alte circuite.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
@@vasilebujder7639 interventia se face intrerupand cel mai apropiat separator sau generalul
@vasilebujder7639
@vasilebujder7639 Жыл бұрын
@@electricteamro Și dacă nu vrei să întrerupi și alte circuite?
@impuscatu80
@impuscatu80 Жыл бұрын
Eu lucrez pe industrial... toate tablourile de 230v sunt 1P fără excepție
@zxcvbnmzxcv4244
@zxcvbnmzxcv4244 Жыл бұрын
Siguranțele automate bipolare (1P+N) dimensiune in tablou de un modul le-am văzut folosite la apartamentele vechi care nu au împământare in tablou... Apartamentele alea cu instalația pe cablu intenc.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Apartamente vechi teoretic majoritatea sunt in sistem TN-S, unde este obligatoriu de montat diferential. Daca este cum spui doat L si N, recomandat ar fi de montat de urgenta diferentiale si ulterior modernizarea/aducerea la zi a instalatiei.
@sandeltomei4842
@sandeltomei4842 3 ай бұрын
in mediul rural e mult TT
@adrian_xck
@adrian_xck Жыл бұрын
Oricum interventia la instalatia electrica se face cu separare...nu se intrerupe doar acel circuit de defect unde se doreste a se lucra!
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Жыл бұрын
Corect, dar se poate izola acel circuit cu 1P+ N până să intervină personalul calificat/ autorizat.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Interventia in instalatie se face separand fata de retea imobilul de la FDCP/BMPM/BMPT exclusiv. Circuitul se poate izola si cu monopolare...pana la interventia personalului calificat.
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Жыл бұрын
​@@electricteamro Cum izolezi defectul dacă este N -PE cu 1P?
@cristi-ol8ub
@cristi-ol8ub Жыл бұрын
@@electricteamro puteti sa imi spuneti si cum faceti izolarea unui circuit intr-un imobil daca pe un circuit de iluminat apare un defect rezidual intre nul si PE (acest defect nu se poate izola cu o siguranta monopolara montata pe L). exemplu: sa spunem ca acest circuit de iluminat este pe a doua siguranta monopolara. nu aveti cunostinte despre instalatii electrice si este ora 23.00 sau mai tarziu. daca veti gasi un electrician sa vina cel putin sa izoleze defectul sunteti norocos. daca nu, sunteti obligat sa ramaneti fara energie electrica deoarece instalatorul a refuzat sa instaleze 1P+N. personal sunt de acord cu montarea sigurantelor monopolare doar pe circuitele de prize acolo unde echipamentele conectate la care pot aparea defecte pot fi separate vizibil prin scoaterea stecherului.
@adriansfredel451
@adriansfredel451 Жыл бұрын
Pui căruță în fata boilor! Normativul nu se face cu ce se întâmplă dacă ramai pe întuneric într-o proprietate domestica, dacă mergi pe principiul asta atunci în normativ ar exista fiecare circuit sa fie protezat de un rcbo doar în caz ca......
@Leul_alb24
@Leul_alb24 Жыл бұрын
Dacă distribuitorul inversează faza cu nulul , si la 1P este tot acel pericol ca la 1P+N ,cel mai sigur este 2P . Oricine ar spune orice,in orice sistem !!!
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Dacă distribuitorul inversează faza cu nulul,..... N-ul daca instalatia este executata corect este conectat la PE. 2P este apanajul electricienilor mediocri....ce nu cunosc electrica ... fara suparare
@Kobolld21
@Kobolld21 Ай бұрын
​@@electricteamro fără supărare, tu desființezi legile fizicii, și numești profesioniștii mediocri?! Mai era un mare academician, tot formator de opinii, că nu vă puteți numi profesioniști, ce susținea acum 5 ani că "țărușii", adică Electrozii din sistemul de împământare este suficient să îl îngropi la 30cm în pământ, acum de curând a descoperit că de fapt trebuie la 0,80m. Poate revii cu picioarele pe pământ și vii cu explicații tehnice de specialitate înainte să însulți, nu de alta, dar în loc de vizualizări pentru un rahat de bani, ai ocazia să te trezești cu niște procese în pretenții, atunci să vezi distracție. Dacă ai o opinie, nu insulta, dacă ești expert, dovedește ce susții, bine, domnule opinolog?!
@simicidoru9525
@simicidoru9525 Жыл бұрын
👍👍👍👍👍
@tom_programator2566
@tom_programator2566 Жыл бұрын
Poate urmatorul filmulet o sa fie si inversarea faza-nul pe diferential sa vedem daca functioneaza 🙂
@nightmare101983
@nightmare101983 Жыл бұрын
Daca vorbim de diferentiale de tip A sau AC, care folosesc un transformator sumator cu 3 bobine pe un tor de ferita, nu ar avea nici un motiv sa nu functioneze, practic daca inversezi faza cu nulul, inversezi sensul curentilor, dar prin ambele bobine in acelasi timp, deci suma algebrica a lor va ramane aceeasi.
@catalinvrincianu1769
@catalinvrincianu1769 Жыл бұрын
Nu sunt electrician...îmi place foarte mult schita și explicațiile date de dv....eu cred ca monopolare sunt cele mai smechere..ori sunt eu pornit pe monopolare...și prețul nu este asa diferit..
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Ideea a fost sa fie relativ simpla, logica si usor de inteles.Multumim.
@catalinvrincianu1769
@catalinvrincianu1769 Жыл бұрын
@@electricteamro foarte simpla.. va multumesc pentru timpul acordat..sănătate multa
@karavh1
@karavh1 Жыл бұрын
80% din apartamentele, casele, căbănuțele, clădirile statului etc, NU AU DIFERENȚIAL! Uită-te la orice dezvoltator imobiliar că tabloul electric are component doar 1p+n, de niște electricieni învechiți care mulți lucrează la Electrica. Nu poți schimba mentalitatea românului când vine nea Costel și îi schimbă tabloul cu 300 de lei, și la tine doar diferențialul poate costa atât. Dară-mi-te să îi explici omului de ce este important și cât îl protejează. Întotdeauna te vei lovi de "ieftin și fă să meargă" lucru ce eu nu-l suport.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Corect. Sunt de acord.
@danst1132
@danst1132 Жыл бұрын
Si la fel un nr. mare de locuinte individuale, pe pamant, nu au impamantare, nu stiu ca trebuie sa faca, daca stiu nu vor, folosesc PEN pe post de N si atat, altii isi fac impamantare dupa ureche si stau doar cu PE legat la ea (struto TT) pt. ca nimeni nu scolarizeaza corect despre aceste lucruri, pt. ca in socialism asa au vazut la bunicii si parintii lor si cred ca asa e 'normal'. Tot de aia nu isi pun diferential. Nu fac separarea si tratarea PEN ca daca imi vine o 'intoarcere' de la vecinu'. Pai vecinu gandeste la fel. Si isi pun 1p+n ca in caz de 'ceva' sa intrerupa tot. Am consiliat un prieten recent si am inlocuit tot ce isi pusese C20 pe 3x2,5 cu B16 sau C16 si C16 pe 3x1,5 cu B10 sau B6. Am folosit ce e drept tot 1p+n ca sa nu schimbam tot tabloul. Vreau sa va zic ca desfacand si mutand am observat ca la unele pur si simplu lamela de strangere s-a mulat dupa conductorul de 2,5, s-a indoit dupa el, asa sunt de sensibile. Bine.. el are mana grea si nu stransese cu dinamometrica, eu am strans cu 1,5 Nm.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Daca faci impamantare sub 4 ohmi si separare PEN o sa fii in regula.
@danst1132
@danst1132 Жыл бұрын
@@electricteamro Daca la mine te referi acolo trebuie lamurit daca nu cumva PE la plecarea din FDCP a fost legat doar la carcasa metalica si nu are legatura la PEN (tot un TT cumva). Trebuie masurata din nou impamantarea - ca are - si o cerere la OD, pt. ca nu se vede bine cum este legat.
@cristianmantu3899
@cristianmantu3899 Жыл бұрын
​@@danst1132 Am văzut destule blocuri de măsură prin comunele , satele de lângă București care au plecarea din blocul de măsură pe trei conductori pentru că așa prevede legea separarea PEN în blocul de măsură, dar cu PE-Ul nelegat la punctul de separație lăsat în aer de meseriași care au realizat branșamentul.
@vavybyg1
@vavybyg1 Жыл бұрын
Ok, dar dacă se pun siguranțe bipolare, nu se mai face tratarea nulului și se leagă împământarea. Ce se întâmplă atunci? Tot nu suntem protejați?
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Pai cum foloseti impamantarea fara tratare si separate PEN, faci sistem TT???? Daca nu separi si tratezi PEN-ul este sistem TNC si nu ai voice sa sectionezi/intrerupi PEN-ul!!!
@npaulovidiu72
@npaulovidiu72 Жыл бұрын
Tratarea nulului si protectia diferentiala de curent, sunt obligatorie nu optional!
@vavybyg1
@vavybyg1 Жыл бұрын
La mine la casa am trifazic iar pe stâlpul unde am contorul am văzut ca este tras un cablu galben verde pana la platbandul de la stâlp. Sa fie făcută acolo tratarea nulului? Am întrebat diverși electricieni, unii chiar ingineri și toți au spus ca se pot pune siguranțe bipolare și nu o sa fie nici o problema. Nici măcar voi electricieni nu mai știți cum sa faceți apoi de noi oamenii de rand ce sa mai zic...
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Exact!
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
De obicei la BMPM/BMPT furnizorul doar intareste PEN-ul. Priza de pamant ramane in sarcina clientului, si eventual in anumite cazuri si separate PEN-ului.
@edipetre6754
@edipetre6754 Жыл бұрын
Va salut. Problema foarte grava e ca 70 % nu exista TRATAREA NULULUI. D'aia mai pune lumea 1P+N. Folosesc 1P cei din UE ca au tratare peste tot.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Problema se rezolva pe langa impamantare - diferential + nonopolare - garantat!!!. 1P+N nu protejeaza mai nimic in cazul acesta.
@edipetre6754
@edipetre6754 Жыл бұрын
" 1P+ N nu protejeaza mai nimic in cazul acesta " :-))). Ce face un monopolar face si un 1P÷N daca au un PE si un RCCB in fata. Am montat si montez si monopolare si 1P+N.. Toate tablourile de la statiile Petrom peste 80% sint echipate cu 1P+N , toata automatizarea si tablourile de la statia de epurare de la Giurgiu peste 90% au 1P+N.,toate tablourile si automatizari se fac cu ambele . Nu vad asa de grav acest capitol mono vs 1P+N pe care il subliniati mai mereu. Problema grava e alta ce gasim la noi in Romania : lipsa PE sau impamintarea facuta cu materiale de calitate slaba ( care dupa 5 ani acei electrozi nu mai sint buni de nimic) , Ze foarte mare , sigurante foate mari si curbe C si D in tablouri care iti ia foc firul. Dupa mine as pune numai curba Z (2-5 ). Va apreciez ce faceti dar astept alt subiect :-). Stu ca--i greu si va ia mult timp cu editare si sa raspundeti la toti. Bravo.
@marianlazar6378
@marianlazar6378 Жыл бұрын
În italia se folosesc 1p+N,în Belgia bipolare,e bine si una si alta.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Ai dreptate, este ok in Italia si Belgia...
@Leul_alb24
@Leul_alb24 Жыл бұрын
i 7 spune,minim 1P+N !
@adriangeaninoancea7172
@adriangeaninoancea7172 3 ай бұрын
Nu mai bateți campiiiiiiii dom’le…..în Spania de exemplu nu ai voie să folosești monofazate….ci doar 1P+N sau 2P (petru bifazice..ceea ce cred ca nu știți ce și cum)
@electricteamro
@electricteamro 3 ай бұрын
Exact cum ai spus. Este in spania. La noi sunt alte reguli, ca vrei sau nu vrei. Altfel pare ca esti usor defazat fata de regulile din Romania. Sa mai citim din i7 zic....
@adriangeaninoancea7172
@adriangeaninoancea7172 3 ай бұрын
@@electricteamro cred ca tu ești un pic mai mult defazat…in i7 pune 1P+N….mai documentează-te înainte …tot așa zic
@adriangeaninoancea7172
@adriangeaninoancea7172 3 ай бұрын
@@electricteamro și ca să nu uit…cum faci “megarea” ..demontând liniile…?..?
@electricteamro
@electricteamro 3 ай бұрын
Cred ca totusi nu stii sa citesti in romana....i7
@electricteamro
@electricteamro 3 ай бұрын
Megarea poate se face in spania, in romania megarea nu este in normativ...
@npaulovidiu72
@npaulovidiu72 Жыл бұрын
Prezentarea dvs era foatre concludenta, fara diferential. Daca se pune protectia diferentiala (ceea ce este f bine)atunci orice diferenta de curent , declanseaza DDR-ul. Cel mai bine cu 1P.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Prezentarea este mai concludenta cu diferential. Fara differential nu intra in discutie pentru ca nu ai protectie deplina. Nu ar trebui sa existe tablou electric fara diferential.
@catalin9489
@catalin9489 Жыл бұрын
@@electricteamro Bine spus ( nu ar trebui ). Din pacate cred ca mai mult de jumate din casele din Romania nu au diferential. Daca mergem in mediul rural este si mai jalnic, majoritatea au fuzibile “reparate”. Instalatiile electrice sunt varza in Romania.
@npaulovidiu72
@npaulovidiu72 Жыл бұрын
I7/ spune ce spune, dar face trimitere la standarde. Acolo sunt reglementate toate, dupa legile in vigoare. Problema este ca nimeni (aproape nimeni) nu citeste Standardele Europene, Nationale, etc.
@19712000remus
@19712000remus Жыл бұрын
Standardele nu sunt obligatorii decat daca e specificat acest lucru printr-o lege si de multe ori chiar in I7 spune "conform recomandarilor din "standardul cutare"...", deci in acele cazuri nu e o obligatie e doar o recomandare. I7 este un act normativ cu putere de lege si trebuie respectat in litera lui, cat despre standarde cel mai bine o spune legea 163/2015 la articolul 6.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Art. 6. - (1) Aplicarea standardelor române are caracter voluntar. (2) Aplicarea unui standard român poate deveni obligatorie, în totalitate sau în parte, pe întreg teritoriul, pe plan zonal ori pe plan local, numai printr-o reglementare, în cazul în care considerente de ordin public, de protecţie a vieţii, a sănătăţii şi a securităţii persoanelor fizice, a mediului şi a intereselor consumatorilor fac necesară o astfel de măsură.
@19712000remus
@19712000remus Жыл бұрын
@@electricteamro exact ce spun și eu, deci trebuie respectat I7 in litera lui iar standardele trebuiesc respectate doar dacă e cerut acest lucru printr-o lege. Iar I7 spune exact când trebuiesc folosite 1P+N sau 2P chiar dacă ne place sau nu. Pana nu va fi abrogat acel articol din I7 orice discuție despre folosirea lor este doar așa de amorul artei. In noul I7 aflat in discuție publica acel articol rămâne neschimbat.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
S-ar putea in cateva zile sa-ti schimbi parerea, va urma un clip interesant pe aceasta tema.
@19712000remus
@19712000remus Жыл бұрын
@@electricteamro atâta timp cât respectivul articol rămâne in I7 trebuie respectat, ca ne place sau nu, nu contează. I7 are putere de lege si legea trebuie respectata in litera ei.
@aureltanasan1413
@aureltanasan1413 Жыл бұрын
1P+N este necesar acolo unde polaritatea poate fi inversata. Sunt prize, care poti baga stecherul invers. Sunt prize, fara marcaj clar ptr faza. Total de accord cu explicatia in videoclip si are sens unde sunt RCD uri, nulul nu Mai are sens as fie intrerupt, daca stecherul nu ar permite sa intre invers la o priza. Asa ca in UK, unde este imposibil sa ai polaritate inversata la stecher/priza. In Ro mai e cale lunga. Oricum diferentialele ar trebuii sa fie prezete la orice tablou. Macar unul general de 100ma daca nu pe circuite, sau grupuri de circuite.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
1p+n nu are nici o legatura cu "polaritatea inversata". In UE stekerul este prevazut sa fie folosit in orice pozitie.
@aureltanasan1413
@aureltanasan1413 Жыл бұрын
@@electricteamro ma referent la disjunctoare bipolare, unul ptr faza si unul ptr nul. Cum ai spus, bagi stecherul oricum, crazand ca ai intrerupt faza, day poate fi nulul la stecher. Ai dreptate nu are legatura cu bipolara atata timp cat sistemul nu e mixat. Mai sunt campere rulote UK care au treaba cu polaritatea in UE. Dar asta cand mixezi doua sisteme diferite.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
@Aurel Tanasan daca vrei sa fii in siguranta intrerupi mai bine separatorul general sau primul disjunctor de minim 6kA din amonte.
@electricteamro
@electricteamro Жыл бұрын
Ce protejeti pe partea de N cu un magnetotermic? Nu este protejat N-ul prin diferential?
@laurentiuluta6713
@laurentiuluta6713 5 ай бұрын
O pledoarie jalnica a unei tagme care vrea doar bani, multi bani, fara nici o responsabilitate ! Monopolare inseamna putina munca pe bani multi, beneficiari lasati in bezna, la cheremul vostru! Dependenta totala de o breasla in care f putini stiu meserie si au caracter,! Si mai multi bani pentru interventie in caz de urgenta! OD-ul vine in 24 ore, conform lege+contract+tarif! Voi, electricienii cand veniti? Doar cand aveti chef si v-au iesit banii...... Cam asta este in spatele acestei vrajeli ieftine si gregare cu monopolare! Nici vorba de grija pt soarta omenirii!...... Dupa ce am izolat defectul si am dat drumul la lumina puteti veni voi sa vedeti daca au ramas bipolarele fantasmagoric blocate, prajite, lipite, s.a.m.d., ca sunteti meseriasi...... Nu de altceva, dar poate am panouri solare cu pompe ce trebuie sa functioneze, sau centrala pe lemne cu focar sub presiune si ups-ul nu poate tine o viata.....pana veniti voi.... Si mai perfid este faptul ca, abuzand de increderea pe care utilizatorii v-o acorda, platind gras pt asta, voi creati deliberat aceasta dependenta argumentand fals pentru a folosi monopolare.... Si nu aveti nici o jena!
@electricteamro
@electricteamro 5 ай бұрын
@laurentiuluta6713 Esti suparat tare ..... Orige tagma are uscaturile ei. Ai de unde alege. Vrei ieftin gasesti ieftin, vrei scump si bine, platesti. Pe de alta parte nu ai habar despre ce vorbesti din pacate. Meseria si cunostintele de electrica sunt departe de tine....undeva prin India probabil. Aceleasi reprosuri le poti face oricarei meserii - de la taximetristi la doctori.......
@laurentiuluta6713
@laurentiuluta6713 5 ай бұрын
@@electricteamro Boss, ai luat-o personal…. Trist….Dar ai dreptate, nu putem fi toti electricieni… Unii dintre noi tre sa facem ce ne cere societatea pt a evolua in mileniul Trei…. Nu putem ramane la Ohm si Kirchhoff in sec XIX…… Vezi ca indienii aia studiaza armonicile impare ale frecvenţei reţelelor pt a scrie cod pt AFDD-uri. In Ro e limba straina, iar codul e un peste….. Te pup, nu pescuiesc naivi pe net, nu polemizez cu voi! Va faceti singuri reclama…..
@DanDan-xb8kb
@DanDan-xb8kb 9 ай бұрын
Legați la consumatori și siguranțele 2,3,4 și veți vedea de ce I7 considera N conductor activ când sare siguranța 1.
@electricteamro
@electricteamro 9 ай бұрын
I-am legat. Nu am vazut nimic. Unde scrie in I7 ca N este conductor activ atunci cand sare siguranta nr 1???? 😂😂😂😂.
@DanDan-xb8kb
@DanDan-xb8kb 9 ай бұрын
parte activă - conductor sau parte conductoare destinată să fie pusă sub tensiune în functionare normală, inclusiv conductorul neutru (N), dar prin conventie exceptând conductorul PEN, conductorul PEM sau conductorul PEL. Din I7,
@electricteamro
@electricteamro 9 ай бұрын
@@DanDan-xb8kb Desi citesti, nu ai inteles nimic, din pacate...
@DanDan-xb8kb
@DanDan-xb8kb 9 ай бұрын
👍
TN-C-S sau TT....Discutii interminabile.Cum se face?
30:36
ELECTRIC LIFE
Рет қаралды 23 М.
Mom had to stand up for the whole family!❤️😍😁
00:39
Synyptas 4 | Арамызда бір сатқын бар ! | 4 Bolim
17:24
How to whistle ?? 😱😱
00:31
Tibo InShape
Рет қаралды 17 МЛН
啊?就这么水灵灵的穿上了?
00:18
一航1
Рет қаралды 75 МЛН
Zs si sistemul TT .....cele mai mari greseli....
18:28
ELECTRIC LIFE
Рет қаралды 15 М.
Vorbind la pereți
14:48
daniel mihai
Рет қаралды 7 М.
Pandemia 1P+N -  partea a 2 a - de ce inutil si uneori periculos 1P+N.
10:59
Electric Team Romania
Рет қаралды 3,1 М.
Tratarea PEN-ului. Sistemul TNC in TN-C-S.
17:55
Electricus
Рет қаралды 3,2 М.
Sistemul TN,Tratarea Neutrului : "nu am PEN" !
15:11
Proiectediversediy
Рет қаралды 27 М.
Cum influentează priza de pământ in alegerea protecțiilor MCB!
13:28
Mom had to stand up for the whole family!❤️😍😁
00:39