Рет қаралды 7,988
Ο Μέρωνας, έχει πάρει το όνομά του από την Παναγία την Μερώτρια, η εικόνα της οποίας βρέθηκε θαυματουργικά στο σημείο που χτίστηκε μετά η εκκλησία, επειδή εκεί η Παναγία ημέρωσε. Σε υψόμετρο 640, και ακριβώς στο κέντρο του νομού Ρεθύμνης, στο γραφικό χωριουδάκι δε συναντά κανείς μόνο φιλόξενους ανθρώπους, βυζαντινές εκκλησίες, ταβερνάκια, καφενεία και όμορφα πέτρινα δρομάκια αλλά δίνεται και δυνατότητα διαμονής. Τα οικοτουριστικά καταλύματα δίνουν την ευκαιρία στους περιηγητές να απολαύσουν πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία,μέχρι και θαλάσσιο καγιάκινγ στα νότια παράλια.
Δεν είναι τυχαίο μάλλον που ένα από τα αρχοντόπουλα του Βυζαντίου από την οικογένεια των Καλλεργών, επέλεξε να μείνει σε αυτόν τον όμορφο τόπο.
O Jacques Santou (μιλάει στο ξεκίνημα του ντοκιμαντέρ) είναι γάλλος κινηματογραφιστής και γυρίζει τον κόσμο φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ για τη ζωή των ανθρώπων. Φτάνοντας στην Κρήτη και ψάχνοντας ένα μέρος να μείνει πριν 40 χρόνια, έκανε μια στάση στον Μέρωνα Αμαρίου (στην ενδοχώρα Ρεθύμνου), όπου οι φιλόξενοι κάτοικοι χωρίς να τον ξέρουν του πρόσφεραν κεράσια. Αυτό ήταν το σημάδι οτι έπρεπε να μείνει σε αυτό το χωριό. Έμεινε 3 μήνες κινηματογραφώντας τη ζωή των Μερωνιανών. Σαράντα χρόνια μετά τους έφερε το dvd με το ντοκιμαντέρ της εποχής εκείνης και εκφράζοντας οτι η φιλοξενία των κρητικών ήταν η πιο θερμή από όσα έχει επισκεφθεί.
• Tο ντοκιιμαντέρ προβλήθηκε στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης [www.neatv.gr]