Am luat in aprilie de pe emag 12 panouri Dokio de 100w tare faine, destul de mici (cam 0,5 m.p./buc), usoare si flexibile, le-am pus pe bloc fixate pe un suport de fier cornier inclinate la 45° spre sud, le-am legat in serie-paralel ca sa am si voltaj si amperaj, le-am cuplat la un regulator mppt care e legat la doua bateriii LiFePO4 de 300Ah cu BMS, iar la baterie am legat un inverter de 5000w. Cel mai mult au costat bateriile, pt ca sunt cele mai bune su mai sigure dintre cele cu litiu (doar cele de la Tesla le depasesc) si sunt f durabile - pot fi folosite si mai mult de 20 de ani. Chiar si pe vreme noroasa panourile astea imi produc curent la greu, in general mult mai mult decat consum (combina frigorifica consuma cel mai mult si constant), dar n-am probleme nici daca bag ocazional consumatorii mai mari ca masina de spalat, aspiratorul, aerul conditionat etc, pt ca panourile incarca bateriile tot timpul, de la rasarit pana la apus, iar pe timpul noptii se consuma o parte din surplusul acumulat si nefolosit in timpul zilei. Nu stiu cat curent vor produce pe timpul iernii, dar pana acum mi-am permis sa consum curent fara restrictii, niciodata n-au fost bateriile sub 80% din capacitate la caderea noptii. Panourile n-au fost scumpe, pt ca le-am luat pachete: cu cat iei mai multe/pachet, cu atat platesti mai putin/buc. Iar daca ai grija sa asiguri fluxul de aer pe sub ele (ca sa nu se incinga la soare), daca le pui inclinate (spre sud neaparat) ca sa beneficieze la maxim de soare pe tot timpul zilei, ca sa se scurga apa de ploaie si zapada de pe ele si sa ricoseze grindina, ar trebui sa reziste minim 15 -20 ani. Singurul stres e sa nu le fure careva de pe bloc, ca sunt usor de montat si demontat (au gauri in colturi si pe lungime), chiar daca am folosit niste trucuri ca sa le pot demonta doar eu 😁
@vasilica9592 жыл бұрын
Cât v-au costat toate?
@dannyboy39832 жыл бұрын
Aia Nu mai spune 😃😃
@AGC20212 жыл бұрын
@@vasilica959 toate panourile, sau toata instalatia? Panourile au costat cam 6000 lei, bateriile cam 10000 (daca te conectezi la retea nu sunt necesare, dar eu n-am avut posibilitatea asta), controlerul, invertorul si cablurile cam 2000-2500 lei... Sa zic cam 18500-19000 lei, dar n-am avut toti banii pt toate astea de la inceput, le-am cumparat de-a lungul timpului si am tot completat sistemul cu panouri, inca o baterie... Intre timp am mai cumparat 4 panouri, voi mai cumpara inca 4 si apoi ma opresc, ca se scurteaza ziua si nu vor mai putea produce cat au produs in perioada aprile-septembrie...
@AGC20212 жыл бұрын
@@dannyboy3983 bine, nu mai spun, doar scriu 😁
@dannyboy39832 жыл бұрын
@@AGC2021 In video nu scrie ,Scârbă ….
@nicudanielsoare37702 жыл бұрын
Salut! In primul rand vreau sa iti multumesc pentru videoclip, chiar daca acuratetea informatiilor a lasat putin de dorit in sensul ca ai calculat 840 kw/h consumul dar cand ai calculat suma totala castigata din acest sistem ai pus aproximativ 500 lei cheltuieli cu combustibilul , aici ai gresit ca in cei 840 lei pe care i-ai fi platit pt curentul consumat intra si incarcarea celor 2 masini. Plus ca pretul kw nu este un leu. Banuiesc ca a fost fara intentie insa un bilant estimativ este daca am retinut eu bine minte ca masinile iti consuma vreo 240 kw/h atunci fie calculezi 840 ×0,65 plus 700x0,65 fie scoti consumul masinilor electrice ca se presupune ca nu toti detinem masini electrice si atunci vine un cost de 600x0,65 plus 700x0,65, in orice caz ai economisit undeva intre 200-300 euro, nu 500. Dar da, incaodata spun ca apreciez maxim acest demers al tau si aceasta prezentare care da posibilitatea unui viitor prosumator sa isi faca un studiu de fezabilitate pe baza necesitatilor lui. Un singur parametru imi lipseste din ecuatie, nu stiu cat te-a costat pe tine intregul sistem si perioada de garantie respectiv durata medie de viata a componentelor.
@gradmihaialexandru34452 жыл бұрын
Salut Nicu si eu sunt curios pentru acel "parametru" care lipseste din calculele tale . Oare ai primit sau gasit valoarea ?
@emslvmoddslv4568 Жыл бұрын
EU PT UN SISTEM DE 10 KW (PANOURI CANADIENE CU INVERTER FRONIUS) am facut calcule de amortizare pe pretul vechi de 0.19 si mi-a rezultat amortizare cheltuieli totale (montaj+ sistem) in 32 ani, acum poate se reduce la jumatate dar tot este mult prea mult (deci ca prosumator nu ai NICI UN BENEFICIU) ai putea avea un mic beneficiu daca ai incarca masina electrica ; POATE....din punctul meu de vedere nu cistigi mare lucru ; poate daca s-ar introduce regula 1-1kW, sau daca am primi si certificate verzi pt energia livrata (care pina la urma este verde- sau macar nu ne-ar mai incarca pe prosumatori cu cert verzi la factura) ; dar la noi ANRE-ul nu se prea sinchiseste de noi prosumatorii - ei sunt interesat de beneficiul marilor retaileri - de unde se primeste sfinta SPAGA !
@nistoricacerchia21262 жыл бұрын
Super.... Ați omis cheltuiala cu mentenanța la sistem,pe care probabil o faceți singur
@bogdancobzaru93292 жыл бұрын
Bună ziua apreciez videourile dvs, cât va costat investita în sistemul fotovoltaic? Mulțumesc!!
@djems19842 жыл бұрын
Spune si cat a costat instalatia de 25kw cu tot cu acumulatori si in cati ani amortizezi investitia sa ajungi pe 0 si apoi poti vorbi de profit cu adevarat.
@Incepatorinbucatarie2 жыл бұрын
Bună ziua! Acest surplus de energie pe care îl vindeți în rețea, acea sumă se poate rambursa în fiecare lună cash in contul d-voastră sau se scade la următoarea factură?
@danielstoian93902 жыл бұрын
Bun materialul, insa sunt mai multe precizari de facut la afirmatiile tale: 1. Despre independenta Exista doua tipuri de independenta: - independenta energetica - independenta afacerii tale Ca prosumator esti total dependent de stat/furnizor care sunt partenerii tai de afaceri defacto... chiar daca ai baterii de 50KWh. Ei fac regulile, ei face preturile, ei detin reteaua. Daca statul/furnizorul decid sa taie/reduca beneficiile tale ca prosumator atunci afacerea ta s-a incheiat iar investiatia ramanae in aer. Deci nu esti independent cum ai afirmat : toata afacerea ta depinde de stat si consumul din retea (se vede in istoric ca mai tragi si din retea). Iar statul are interesurile lui, nu ale tale, poate schimba situatia cum au mentionat unele persoane ca s-a intamplat in Spania. Pentru independenta trebuia sa mergi fie off-grid fie sa folosesti reteau doar ca back-up, fara sa injectezi in retea. Deci nu trebuie sa fi dependent nici de retea, nici de furnizor, nici de stat. 2. Despre bussiness-ul ca prosumator Este inca nerentabil, sunt altele mai rentabile asa cum au mentionat alte persoane la comentarii. Investitia initiala este exorbitat de scumpa, practic iti platesti curentul in avans pentru 10ani+ si speri sa-ti recuperezi banii daca te va lasa statul/furnizorul si daca te tin echipamentele. Insa acum se creaza premize noi : - UE forteaza trecerea la energie verde inchizand energia produsa prin combustibili fosili - Razboiul din Ucraina a produs o ruptura majora a importului de combustibili din Rusia Lumea trece fortata la energia verde foarte scumpa deoarece energia clasica ieftina este intr-o mare criza. Prin urmare bussiness-ul de prosumator poate sa devina mai rentabil. 3. Despre visul prosumatorului fericit Este doar un vis promovat si calarit cu multa putere. Da, este frumos sa vezi cum soarele produce pentru tine si cum graficele arata frumos fluxul energetic, cum incarci masina acasa fara costuri. Insa oricine a investit cel putin 10.000euro se trezeste la realitate cu un gust amar. Suntem fortati de catre contextul actual, stat si furnizori sa investim noi 10.000euro+ (spre 20 sau 30 chiar) doar pentru a avea beneficiile de baza : - stabilitatea alimentarii cu energie electrica - stabilitatea facturilor si serviciilor furnizorilor - sa nu fim jefuiti si batjocoriti de stat si furnizori Este clar ca mai ai si alte beneficii de bussiness in a vorbi frumos despre acest vis, ca orice om de afaceri corect care isi promoveaza serviciile de calitate. Insa ... nu este un vis frumos. Este o realitate dura, ca toate celalalte.
@Domogled2 жыл бұрын
Deci nu am înțeles nimic: ce recomanzi? Să ne instalam un sistem sau nu? Dacă ești off grid nu vinzi nimic.
@danielstoian93902 жыл бұрын
@@Domogled Iti recomand sa-ti instalezi un sistem fara indoiala. Insa trebuie sa intelegi ca nu este atat de simplu si frumos cum se promoveaza pe internet. Lucrurile par simple dar nu sunt deloc simple. Sunt multe variable complexe care genereaza ecuatii si rezultate total diferite : investitia ta, sistemul implementat, vremea, legile furnizorilor, legile statul, producatorii nationali de energie, transportatoriii de energie, retelele nationale s locale de transport. Pare frumos sa treci casa pe full electric cu pompa de caldura, masina electrica si sa montezi un sistem hibrid care sa-l sustina. Consumi cat ai nevoie, surplusul il injectezi in retea. Vara produci "credit electric" la furnizor pe care il folosesti iarna sau il vinzi pe bani reali tot la furnizor. Extrapoleaza insa aceasta la toata strada ta sau tot cartierul: - o gramada de consumatori mari sunt introdusi artificial : pompe de caldura, masini electrice, sistmeme de incalzire etc. - acesti consumatori nu pot fi TOTI sustinuti de sistemele individuale noaptea si iarna ... ei trebuie sustinuti de retea - majoritatea celor off-grid fac switch pe grid dupa una sau doua zile de nor (iarna si vara) - marea majoritate (ongrid/offgrid/hibrid) iarna cel putin 3luni trag din retea la greu Acum se destrama un pic visul: - este capabil sistemul tau sa sustina consumatorii iarna ? - este capabila infrastructura locala sa sustina toti consumatorii grei de pe strada ta iarna ? - este capabil producatorul si transportatorul de energie sa sustina consumatori grei din zona toata iarna ? - este capabil furnizorul sa--ti onoreze "creditul electric" la un pret decent ? - daca cade reteau vara/iarna mai ai access la "creditul electric" ? - daca nu mai poate fi produsa energia si transportata la tine mai ai access la "creditul electric" ? Deci nu este vorba numai de tine la singular : tu produci, tu vinzi si-ti recuperezi investitia. Este vorba de un intreg ecosistem care cu cat creste mai mare cu atat este mai problematic, cunoscand statul roman, situatia geo-politica, politica EU. Tu esti dependent de acest ecosistem fara drept de apel. Nu stim ce se va intampla pe viitor, insa in conditiile actuale: - recuperarea investitiei este un vis - sa faci bani in plus vanzand energie estte un vis Adevarul este ca, nu o sa-ti recuperezi niciodata investitia, mai ales daca este mare. Ce se intampla defapt este ca tu platesi in avans pe 20ani pentru un "serviciu de furnizare propriu". In loc sa platesti esalonat odata pe luna timp de 20ani la furnizor , platesti la inceput aproape toata suma (vei mai adauga si dupa aceea pe parcurs). De ce TREBUIE sa facem acest lucru totusi ? Petru ca suntem fortati: - EU vrea sa faca lucrurile verzi din buzuranul nostru - reteau nationala de energie si furnizorii au luat-o razna - socuri la pret si furnizare - socuri la termenii de furnizare (ba e piata liberalizata, ba e plafonata) - socuri la carburanti, gaz ect. - situatia geopolitica mondiala a luat-o razna Deci hai sa nu visam la recuperarea investitiei si afaceri profitabile ... acum lupta este pentru supravietuire si pentru atenuarea socurilor. Ce o sa fie in viitor nu stim inca.
@Domogled2 жыл бұрын
@@danielstoian9390 , complex răspuns. Dar ai dreptate. Mulțumesc.
@alexandrudumitrescu82822 жыл бұрын
@@danielstoian9390 complexă analiza si corecta. Amortizarea unui sistem fotovoltaic on grid sau off grid se face in timp (15-25ani), daca este facut cu buget propriu. Amortizarea se face mult mare repede daca sistemul este facut prin programul Casa verde ( pana in 10 ani ).
@stammix12 жыл бұрын
@@danielstoian9390 Foarte la obiect răspunsul și analiza care ai făcut-o situației actuale. Dar ce-ar fi de făcut în acest caz?
@technocris12 жыл бұрын
Multumesc pt imbold , sunt in expectativa pt un sistem de 5kWh deocamdata , nu mai sunt tanar din pacate si vreu ca sistemul sa-l montez singur , sunt pensionar iar pretul actual de 1200/1300euro/kW instalat nu m-a aranjeaza! stiu f bine ce am de facut sunt de meserie automatist cu experienta internationala ! doar ca am o mica problema cu pozitionarea panourilor trebuie sa fac un suport cadru deasupra garajului care nu este in orientare Sud , anul asta sper sa dau drumul la treaba !?
@cstechromania2 жыл бұрын
O sa ajungi la același pret dacă le faci tu. Materiale sunt deja destul de scumpe si nu scutesti decât manopera, dar ulterior o sa plătești destul de mult pentru ca cineva sa-si asume instalația si să-ți semneze documentele.
@user-ex6gb9gk4r2 жыл бұрын
@@cstechromania Salut Claudiu. Miam montat singur un sistem fotovoltaic de 3kw (cu limitare export), cine imi poate face si mie documentatiia sa pot sa devin prosumator?
@cstechromania2 жыл бұрын
@@user-ex6gb9gk4r salut, o firma autorizată ANRE care sa-si asume instalarea.
@user-ex6gb9gk4r2 жыл бұрын
@@cstechromania Ok. Multumesc pentru raspuns
@unclepaul83312 жыл бұрын
@@user-ex6gb9gk4r , eu zic sa stai liniștit și să consumi pentru tine, la cat de șmecheri sunt ăștia cu prețul la energie, tu îi dai energie ca să o vândă la alții cu preț dublu. Daca cauți pe KZbin o sa vezi cum sunt furați cei care sunt prosumatori. Și eu intenționez să îmi fac un sistem Off grid de 3 kw, deocamdată am cumpărat invertorul hibrid.P.S.daca invertorul nu este acreditat de ANRE, nu poți face documentația, nu îți aproba nimic, pentru Off -grid nu ai durere de cap cu invertorul. Statul român poate crea o adevărată industrie în acest sens, pentru că avem capacitate ,nu se vrea, motivele le bănuiți.
@ofensatul Жыл бұрын
Pai zi frate cat ai dat pe intreg sistemul cu tot cu manopera si dupa aia fa calculele astea .
@TanaseLiviu2 жыл бұрын
Superbe explicatiile . Te rog imi spui cate panouri ai montat si pe ce suprafata utila ? ca sa ajungi la cei 25KWh ? Cate baterii ... un cost estimativ total pentru ongridul tau
@cupryan12 жыл бұрын
Bună ziua! Într-un alt videoclip ați spus că investiția ii n FV se amortizează in cca 10-12 ani și dacă vrei să instalezi e doar ptr un hobbye. Acum spuneți că se merită. Nu mai înțeleg. Mulțumesc 😉
@bobic1952 жыл бұрын
NU MERITA MA FRATE, EU TRAIESC UNDEVA UNDE E SOARE TOT ANUL SI LUMEA FUGE DE ELE. NU VA LUATI DUPA TOTI MANGLITORII ASTIA.
@otilbarcu4782 жыл бұрын
@@bobic195 ar trebuie sa bubuie pretul avand in vedere ca rusia nu mai vinde energie,vedem la anul
@clausion2 жыл бұрын
Cand a spus ca investitia se amortizeaza in 10-12 curentul costa 50 de bani. Acum eu deja am platit factura cu 1.92 lei si amortizarea se face in 4-5 ani. Ia vedeti ca daca vreti sa semnati un nou contract cu Enel pretul specificat acum in contract este de 4 lei /KWh, probabil ca la pretul asta instalatia se amortizeaza in 2 ani.
@alexandrudumitrescu82822 жыл бұрын
Mulțumesc pentru prezentare. Scurt si clar.
@iosifnicolae22 жыл бұрын
ce tip/model de pompa de căldură folosești? mulțumesc frumos!
@NatureLover-ej1jx2 жыл бұрын
Felicitări amice!Bine punctat!
@danmihaivasiloiu94822 жыл бұрын
Daca faci calcul incluzand combustibil.. scade kw folositi pentru incarcarea masinilor. Daca nu aveai masinile electrice nu mai consumai 800 kw
@AlexStoica912 жыл бұрын
Nu, consuma 540, tot mult e
@nistoricacerchia21262 жыл бұрын
Am 62 de ani și am prins și zile mai bune,la stat, sau chiar la patroni mai buni,( incredibil),dar per total munca mea pe ...minim a adus beneficii materiale altora . Punând la socoteală iubirea creștinească față de aproapele, plus iubirea prea mare pentru iertarea furaciunilor la punct fix ( mie), deși mi- aș fi dorit , nu fac parte dintre fericiții prosumatori Felicitări sincere dvs personal , pentru ce ați realizat.....
@eupirvu2 жыл бұрын
...prea subtil textul. nu si-a atins tinta...media de neuroni''per cap de vita furajata'' a rapus demult, speranta.
@ofensatul Жыл бұрын
logoree inutila
@timo8032 Жыл бұрын
ce plm coae
@florinromonti95352 жыл бұрын
Bună seara as putea sa va sun? Mulțumesc
@pi13259 ай бұрын
De ce nu schimbi furnizorul? Să alegi unul cu 5lei kwh. Ai lua undeva la 4nlei pe kwh.
@adrianTNT2 жыл бұрын
Operatorul cum plateste productia, lunar ? Si care este operatorul / furnizorul ?
@ghengy2 жыл бұрын
Mutumim pentru informatii - Asteptam cu nerbdare si un video asemanator pe ”luna iunie - iulie - august” asa cum se specifica in acest video. Sper sa nu ne uiti ! :D
@mugurcretu4496 Жыл бұрын
Bună ziua! Pe ce suprafață sunt montate Panourile fotovoltaice, sunt pe clădiri sau la sol?!
@augustinpop5308 ай бұрын
Salutare. Sunt si eu prosumator ( Electrica ) si ma intereseaza daca stii cumva daca compensarea financiara se face automat dupa ce cei 2 ani de compensare cantitativa au trecut sau e nevoie de completat niste cereri...
@GreenbyNordicEnergy2 жыл бұрын
Salut, sper sa ma ajuti cu un raspuns . Pot monta panouri FV cu un invertor trifazic pe o linie monofazica ?
@mirceacalota3490 Жыл бұрын
Buna ziua. Ati primit banii sau urmeaza sa primiti peste 2 ani in rate lunare
@alexdobre72492 жыл бұрын
Ai vre-un videoclip cu , configuratia ta ? Si pretul platit pentru aparate , montare etc ?
@cornelmosie19517 ай бұрын
Salut, am un sistem fotovoltaic de 6,5 kw ce bateri să pun sa imi susțină o pompa de caldura de 8 kw putere termică .(puterea nominală este de 2 kw /h ) mai trebuie marit sistemul ca să susțină pompa de caldura ? Multumesc.
@eugennica74452 жыл бұрын
Buna ziua. Apreciez aceste postari,sunt multe de invatat. Ne puteti spune aproximativ cat costa un astfel de sistem ?
@emanuelcristian26442 жыл бұрын
Cât a costat acest sistem pe care îl aveți?🤓
@orsu20012 жыл бұрын
Aproximativ 24-25.000€
@beleantrading11 ай бұрын
Bună ziua! Sunt prosumator din luna mai 2022 în rețeaua E-on. Pana în prezent nu am primit nicio factura cu minus pe cantitatea injectata în rețea, contorul este citit o singura data pe an dar totuși și ieri am primit 12 facturi în valoare totala de 8300 de lei. Menționez ca în toată aceasta perioada de când sunt prosumator consumul este mai mic decât producția de energie a panourilor fotovoltaice. Mai exista situații similare? Va multumesc!
@licacirstea6763 Жыл бұрын
Bună ziua! Astăzi am montat fotovoltaice ,vrei sa-mi spui cu cine ai contract de energie?
@costachesorin49032 жыл бұрын
Buna ziua , ce baterii de stocare aveti ..multumesc ..
@cstechromania2 жыл бұрын
Tesla 40 kWh
@werthheute27932 жыл бұрын
Zi.mi te rog,la un sistem de 30kw se merita sa investesc?!
@ionutsahlean9634 Жыл бұрын
Salut! Dar ce sistem ai si cat tea costat?
@alexp8050 Жыл бұрын
Salut! As vrea sa te întreb cu ce firma ai montat sistemul tău fotovoltaic. Aștept răspunsul. Ms. M ar interesa pt un sistem hibrid
@danmarisescu84912 жыл бұрын
calcul matematic 2383 kwh* 0.68 ron kwh la hidroelectrica =1620 ron/5 =320 eur produs luna martie ,luam 350 eur media pe luna intr un an =>4200 eur / an productie ( la un cost 0.68 ron / kwh hidroelectrica) avem investitie panouri la 26 kwh=> cost investitie 30 k eur cu productie anuala 4200 eur => amortizare 7 ani daca pretul curentului ramane ca acum
@gigel993242 жыл бұрын
0.68 ron pe kw e dupa 1000 taxe si accize, fara e mai mic
@Ayjkuiwiwe2 жыл бұрын
@@gigel99324 Da cred ca nu-ti dau tot acelasi pret cu care ti-l vand ei... iti dau mult mai putin .
@gigel993242 жыл бұрын
@@Ayjkuiwiwe pt ca jumate sunt accize si taxe de transport
@laurentiuene35 Жыл бұрын
Salutare! O intrebare am si eu si am rasturnat internetul si nu gasesc: primesti bani efectiv pe ce injectezi pe un card sau doar poti folosi acei bani cand iei din retea curent? Multumesc
@thorpanel60942 жыл бұрын
Mai bine intrebati cat a costat tot ce a instalat. Ca nu are sens ce zice cand afli ce pret a avut tot.
@Ayjkuiwiwe2 жыл бұрын
30 k euro.
@costelgigi312 жыл бұрын
@@Ayjkuiwiwe Probabil amortizează investiția în 10 ani, după 6-7 ani reinvestește în acumulatori (varianta optimistă), mai cad diverse, iar printre altele, după harneala minerit cripto, se duce în jos și prețul energiei.
@valentingheorghioiu76142 жыл бұрын
Excelent explicat !!!
@florinc6992 Жыл бұрын
Salut, cat a costat investitia pentru astfel de sistem ?
@DWolf162 жыл бұрын
Nu inteleg o chestie. Am vazut pe net kit de 5kW cu productie 16.5kWh media zilnica anuala. Chiar daca sistemul prezentat e de 5 ori mai mare ca putere instalata...inmultind sa zicem 16.5 cu 5 tot nu da nici pe aproape mii de watti pe zi. Si daca imi imaginez o medie zilnica din productia sistemului CStech, nu cred ca ar scadea asa mult de la mii la sub 100. Cred ca nu inteleg eu sau nu sunt suficient informat?
@AdrianHasegan2 жыл бұрын
Ce pompa de caldura ai montata si de ce putere? Si ce consum ai cu ea? Merci
@dogsgame2 жыл бұрын
Stiu ca intrebarea nu era pt mine :) Eu detin un nibe ams 10-12 cu NVM 320. In jud. Braosv, am un consum de aproximativ 1200 Kw in Ianuarie/Februarie, o casa de 160 mp, fara soclu izolat. In cei 1200 incluzi tot consumul casei (msv, msf, uscator de rufe etc).
@MrGrigii20042 жыл бұрын
@@dogsgame Salut, avem suprafețe apropiate, eu 135mp și folosesc o centrala electrică clasică raport 1:1 în zona Constanta izolata cu 10cm inclusiv soclu. Am un consum pe ianuarie februarie de 6400kwh pe 60 zile o medie de 100-110kwh pe zi. Sunt curios ce tip de pompă ai aer- apa și la ce cost a fost investiția. Urmează sa pun în câteva zile 8kwp fotovoltaice pe casa și sa devin prosumator. Și ma gândesc sa investesc undeva la 8k euro pe o pompă Nibe aer-apa. Instalația este gata doar sa fac racordul la noua centrala. Ma încălzesc pe radiatoare clasice din aluminiu.
@dogsgame2 жыл бұрын
@@MrGrigii2004 am scris ce tip de pompa am: nibe AMS 10 12 cu vvm 320. E tot aer apa. Poate m am exprimat greșit 1200 Kwh este pe fiecare luna. La sf lui 2019 am dat în jur de 6600 euro. Eu am ipat, trebuie sa vezi cu pdc și radiatoarele clasice, ca nu se înțeleg prea bine.
@gigel993242 жыл бұрын
@@MrGrigii2004 100 kw pe ZI???????????
@MrGrigii20042 жыл бұрын
@@gigel99324 Da chiar și 110 cu 2 copii mici și 23.5 grade un casa.
@cornelfarfara72472 жыл бұрын
Scuză-mi scrisul de oare ce tef este în altă limbă
@silviua42 жыл бұрын
Bună seara, Super materialul felicitări. Am o întrebare la care nu am găsit încă un răspuns... Dacă , ai doua locuri de consum la același distribuitor de energie (cu un singur cod de client), și ești prosumator doar la un singur loc de consum.... Întrebarea este dacă se compensează 1la 1 ce produc și injectez în retea la LC1 cu ce consum la LC2.. Mulțumesc anticipat.
@cstechromania2 жыл бұрын
Salut, încă nu compensează locurile de consum pe același cont...
@silviua42 жыл бұрын
@@cstechromania Mulțumesc, Dar sunt șanse pe viitor sa se poata compensa?
@not-ya-business2 жыл бұрын
Poti face un review despre soluia Enphase? E ceva similar cu Tesla Powerwall dar cu ceva in plus.
@cstechromania2 жыл бұрын
Salut, inca nu am la indemna :)
@advicemedia72032 жыл бұрын
Ce pompa de căldură ai si cât e consumul pe an ?
@nicolaetomoiaga80982 жыл бұрын
Pentru ca cineva să vă poată răspunde corect ar trebui să știe care sunt nevoile dvs. Vreți să încălziți o casă de 100 m2 sau de 150 m2 ? Încă ceva. Vreți să folosiți agregatul pe timpul verii pentru răcirea aerului din casă ? Dacă da, desigur că în final va trebui să plătiți mai mult, pentru mai mulți kilowațioră consumați. Ca o regulă generală vă spun că cei care își montează pompe de căldură vor consuma într-un an calendaristic undeva între 1.000 și 2.000 de kWh în PLUS față de consumul avut într-o casă unde nu este montată o pompă de căldură. Mărimea pompei de căldură și timpul ei de folosire vor avea un cuvânt greu de spus în câți kwh veți avea de plătit.
@kxtreme19422 жыл бұрын
Cam cat costa un sistem de acest tip (exact cum ai tu)?
@vallyy20002 жыл бұрын
Salut , mă interesează, te rog , cum intri in posesia banilor pentru energia pe care o livrezi în rețea? Mulțumesc!
@CryptoZenHub2 жыл бұрын
Salut. De ce aduni si pretul carburantului la suma economisita ? Din moment ce detii 2 masini electrice si deja ai pus cei 260 lei economisiti cu incarcarea masiniilor , nu este gresit sa aduni si suma pe care ai fi cheltui-o pe carburant din moment ce deja ai pus la socoteala banii pentru curent(încărcarea masiniilor ) ?
@66AGW Жыл бұрын
:)) el a calculat curentul folosit din retea pentru masinile electrice + combustibilul pe care il consuma daca avea masini cu combustie. Baiat destept
@gabrielperdeica62822 жыл бұрын
Eu zic ca ai gresit la calcule. Ai consumat 840kw daca nu aveai panouri astia trebuia sa ii platesti,dar nu se adauga combustibil la masina.Masinile le-ai fi încărcat tot din aia 840kw. Deci dupa matematica si logica mea ai castigat acei 840kw si acei kw care i-ai incarcat in retea. Felicitari pt sistem si clip ca mai convingi si altii sa fie independenți.
@vasilejula2160 Жыл бұрын
Bună.O întrebare,21 panouri de 545 w fiecare funcționează normal cu invertor de 10 kw ?
@ghio52 жыл бұрын
pai daca cumparai benzina de 500 de lei nu mai cosumai 840 de kw , mai refa calculele ...tu calculezi si cata energie electrica a mancat masina si cat ai fi dat pe benzina ..........
@tiberiusmaranduca32116 ай бұрын
Sunt producător din iulie 2023 și nu recomand la nimeni asa ceva.Leprele de la stat au scăzut la 30%din KW care îl dai în rețea și au scumpit dr 9 ori cind îl cumperi de la ei.
@lightwolfair132 жыл бұрын
Salut. am vazut calculul tau dar este putin gresit din punctul meu de vedere. Consumul masinilor electrice le-ai pus de 2 ori. Ai consumat 840 de kwh din care circa 200 kw ai incarcat masinile. Ai pusi cei 200 de kw si la cei 840 lei factura probabila fara panouri si ai adunat si 600 lei pe combustibil. Deci cei 600 lei pe combustibil economisiti sunt beneficiul masinilor electrice si nu a panourilor solare. Oare am calculat eu bine sau tu si de ce?
@cstechromania2 жыл бұрын
?
@isaranndy2 жыл бұрын
Salut, de ceva timp doresc sa fac o investite in panouri fotovoltaice o investitie care sa imi aduca un venit lunar asta e scopul principa, ideeia e ca as dori sa fac un sistemfotovoltaic cu capacitatea maxima in care sa ma incadrez la prosumator, si am cateva intrebari pt tine: 1 Care este capacitatea maxima la un sistem fotovoltaic si totusi sa fii prosumator? 2 La cat timp primesti bani pt ce ai produs in plus (daca sunt intarzaieri ma refer) 3 Fiind roman ..... clar ca vrei sa mai fentezi, acestea fiind spuse... daca totusi am capacitatea maxima pt prosumator si as mai creste capacitatea cu 10-20% ar putea sa isi dea seama ?
@mamalou55642 жыл бұрын
Stai cuminte ca nu primesti nici un ban
@cineintreeba4173 Жыл бұрын
Cate panouri ai
@patrick0_0342 жыл бұрын
Bună ziua sunt din Satu MARE a-ți putea să montați si aici un sistem votovoltaic on grid fiind si prosumator cu toate hârțogăraiele.
@Schumaher73052 жыл бұрын
Buna, pana la.urma.a-ti gasit firma care s-a va monteze sistemul?
@Yamilangura102 жыл бұрын
Salut. Banii de la furnizor cum intra in cont? La sfarsit de an? Trebuie declarati la ANAF sau se scad direct taxele si primim suma neta?
@mariusgolgut26052 жыл бұрын
Bună. Citiți legea. Lunar se primesc facturile. Compensarea se face pentru o perioada de 24 de luni. Dacă trebuie sa primești bani îți intra în cont după 24 de luni
@cstechromania2 жыл бұрын
Greșit! Dacă nu ai optat pentru compensare cantitativa…încasezi lunar.
@mariusgolgut26052 жыл бұрын
@@cstechromania corect
@octavianbaba7932 жыл бұрын
Si persoanele fizice pot incasa bani, daca opteaza pt asta? Am.vazut azi un articol cum ca doar persoanele juridice
@danibic3563 Жыл бұрын
Scuze, dar ai gresit cand ai adunat 500 ron pt combustibil. Daca plateai 500 benzina/motorina/gaz, nu mai consumai tot 800kwh... Consumul pt masina nu-l aduna si la curent si 500ron la peco... Adica sistemul foto ti-a adus un beneficiu de 1620 si nu 2120.
@mp4338 Жыл бұрын
Trebuia sa incepi linkul cu valoarea financiara investita in acareturile tale electrice (materiale si manopera) de producere energie electrica. In cit timp s-ar amortiza aceste acareturi electrice (inclus geotermala). Vrem si noi sa facem o balanta financiara. Sa nu cadem in plasa de peste ca si cu masina electrica, cum ca ar curge lapte si miere cu Tesla, care merita...zero lei.
@adispartan2 жыл бұрын
Pardon, 1. Din cei 840 de kW h consumați, 58 au fost din rețea... deci vreo 780 de kWh economisiți 2. Din aceștia, 200 și ceva de kWh au fost mâncați de mașinile electrice... nu în afară de ei. Deci nu mai poți dăuga economia la autoturisme. Deci calculul corect ar fi să aduni aprox. 780 lei economisiți + 780 lei încasați = 1560 lei. Sunt bani frumoși, desigur. Dar, dacă tot facem contabilitate, corect ar fi să scădem și pierderile datorate degradării investiției. Fie ele și Fronius sau Victron, durata lor de viață va fi de 10 - 12 ani... maxim 15 ani (cam așa vorbesc electroniștii, pentru că îmbătrânesc componentele). Bateriile, chiar și Tesla fiind, vor muri și ele tot cam în același interval de timp. Asta înseamnă o pierdere de 100% în 15 ani de zile la invertoare și baterii. Panourile solare de tip vechi pierd cam 1% pe an, cele mai performante aprox. 0,5 procente, deci în 15 ani vor suferi și ele o pierdere de minim 7%, asta în cazul în care nu te plictisești de ele în anul 2237 și vrei ceva mai bun... dacă le vei vinde peste 15 ani vei lua pe ele undeva la 30% din valoare (am cumpărat panouri SH de 245W vechi de 6 ani cu 200lei). Acum... dacă nu te-ai fi priceput la fotovoltaice și ai fi cumpărat titluri de stat cu un randament de aproximativ 5% (în cazul acțiunilor bine alese se putea ajunge și la 10-12% randament anual)... și de aici intrau în buzunare niște bănuți nemunciți. Nu știu cât a costat sistemul (să zicem 20000 euro), dar la suma asta ar fi trebuit să câștigi vreo 1500 euro din investiții. Faceți așadar calculele finale. Scădeți din câștig deprecierea echipamentelor și randamentul anual (bani investiți în titluri de stat și acțiuni) și apoi veți afla adevăratul randament.
@cstechromania2 жыл бұрын
Greșit, pentru mine este economie inclusiv costul combustibilului. Degradarea echipamentelor este alta poveste. Într-adevăr nu a fost luată in calcul, dar este o investiție pentru viitor nu pentru 3-4 ani.
@adispartan2 жыл бұрын
@@cstechromania Economie era și dacă cei 200 kWh erau luați din rețea, e super consum pentru 2 mașini
@guenoleadamantu89392 жыл бұрын
Ce-mi place mie de ăștia care iarna când cade curentul se încălzesc cu titluri de stat! Confortul mental-psihic nu poate fi contorizat dar contează enorm!
@adispartan2 жыл бұрын
@@guenoleadamantu8939 Nu te pripi ca baba la colivă cu concluziile că nu sunt începător în domeniu. Știu ce înseamnă autonomia și o apreciez, dar nu mă convingi că tu te încălzești de la fotovoltaice atunci când pică curentul iarna... . Poate dacă traversezi o perioadă cu zile senine... treacă-meargă, dar pe nor... abia fac panourile curent cât consumă invertorul. Iar curentul pică de obicei când e vifor și nor și după câteva ore plâng bateriile, așa că pentru confort psihic este o singură soluție: generatorul și un butoi de combustibil.
@mamalou55642 жыл бұрын
In 2--3ani invertorul se cam duce,desigur lumea crede ca rezista 10--15 ani
@calindumitrescu50622 жыл бұрын
OK. Desi rezultatul final conteaza, adica acei kWh injectati, totusi... 285 kWh din baterii; bateriile fiind incarcate DIN CE ? retea + soare, numai soare... cat % soare / cat % retea
@nicolaetomoiaga80982 жыл бұрын
Domnule Călin. Singur puteți afla răspunsurile la problemele care vă frământă. Imaginați-vă că aveți un bazin cu apă (panourile solare) pe care-l goliți într-un alt bazin mai mic (baterii, de exemplu) apoi în alt bazin ceva mai mare (consumul casei) și, într-un final, după ce au fost umplute toate bazinele, câtă apă am lăsat să meargă pe vale în jos (în rețeaua electică). De mare importanță este doar cantitatea de apă LA INTRARE și cantitatea de apă ce se deversează (ÎN REȚEAUA ELECTRICĂ). Pentru că numai una ca asta dă plusvaloare. Invertorul va încerca în permanență să mențină un echilibru al nivelului cu apă (sic) al bazinelor interioare și dacă nevoile acestor bazine cresc, el ia de undeva: din panourile electrice sau din rețeaua electrică. Însă, o repet, ceea ce cu adevărat contează este cât de mult produc panorile electrice și cât curent cumperi de la Electrica (spre exemplu). Numai bine.
@alincristianrusu86082 жыл бұрын
As avea aproximativ 10.000 de euro ar merita investiția in panouri solare doar pentru a da in retea ?
@cstechromania2 жыл бұрын
Exclus, este o mare teapa sa dai banii pe sistem doar ca sa vinzi în rețea. Dacă ai consum mare ziua, merita! Mai bine iei Bitcoin și ești mai câștigat! Crede-ma!
@dinstef2 жыл бұрын
Bună seara ! Se poate sa îmi dați o modalitate de a va contacta! Sunt interesat sa montez 1 sistem.de panouri! Aștept Multumesc
@ballack17032 жыл бұрын
Salut pentru un parc fotovoltaic in jur la 100 de mi de € e rentabil?
@mariustanu90522 жыл бұрын
Salut.Pentru o casa normala un consum de 400-500 kw/h lunar ce sistem recomanzi?
@cstechromania2 жыл бұрын
Salut, un sistem cu un Fronius de 15kWp
@eunu69282 жыл бұрын
Exista cumva un invertor care pe langa funcțiile standard hibrid să scoată direct din el cablu FastCharge ChadeMo / CCS pt autoturismul electric ?
@cstechromania2 жыл бұрын
Salut, inca nu!
@ionutnineldobre23402 жыл бұрын
Salut! Ma bucur mult ca am.gasit acest canal! Anul acesta vreau sa ma apuc sa construiesc o căsuța și aceste panouri ma interesează foarte mult! Poate ne poți spune și noua o investiție minimă! Nu de alta dar ști ca socoteala nu iese mereu la fel cum îți imaginezi🙂 As vrea vrea sa știu cât ar trebui sa am pt a demara proiectul și pt casa și pt panouri! Mulțumesc pt video! Ești super!
@cstechromania2 жыл бұрын
Salut, depinde de consum. Iti recomand sa începi cu 5kWp.
@ionmanole50442 жыл бұрын
Salut Claudiu, super interesante si oneste videclipuri faci.Cat ar costa un sistem de 25 kw putere instalata cu tot cu instalare,aprobari prosumator? Multumesc anticipat, mult succes in ceea ce faci ca faci foarte bine.
@cstechromania2 жыл бұрын
Cam 920-950E/kWp
@lucadaniel73362 жыл бұрын
@@cstechromania Salut, as dori sa investesc 50.000 euro în panouri fotovoltaice, cu cine as putea lua legătura?
@pescuit_stationar2 жыл бұрын
Poți incasa bani cash? Ca dacă nu ai alte utilități asa mari cum încasezi banii ?
@cstechromania2 жыл бұрын
Imi virează in cont lunar.
@mariusgolgut26052 жыл бұрын
Banii se încasează după o perioadă de 24 de luni conform legii. Arată-mi și mie un extras de cont din care să reiasă că ai încasat bani în urma injectării în rețea.
@cstechromania2 жыл бұрын
@@mariusgolgut2605 Greșești! Se virează lunar!
@mariusgolgut26052 жыл бұрын
@@cstechromania Bună. Este corect și ce spui tu. Atenție, dacă mergi cu plata lunar nu mai intri la compensare. La plata lunară sunt avantajați cei cu sisteme de la 25kw în sus care produc energie mai mare și diferența de energie consumata în plus pentru perioada de iarna o plătesc din încasările pentru energie produsă în perioadele de primăvară, vară și toamna. Dacă tu crezi că sumele încasate în anumite luni ale anului când producția depășește cu mult consumul îți asigură plata energiei consumată în plus față de cât ai produs în lunile de iarna,atunci este ok. Dacă ai un sistem de producere a energiei electrice mai mic atunci este avantajos să mergi pe compensare, situație în care regularizarea se face după 24 de luni. Îți doresc succes în tot ceea ce faci.
@iulianmihaiflorea56062 жыл бұрын
Salut, am instalat un sistem fotovoltaic de 5 kwp. Le-am trimis cerere celor de la Enel pt a beneficia de compensarea cantitativa a energiei, iar ei mi-au trimis un contract în care nu specifica nimic de compensarea cantitativa a energiei, ci doar de vanzare. Ma puteți ajuta cu un sfat?
@i.am.ghost.2 жыл бұрын
Ai cautat si montat singur partile componente ale sistemului? Ma tot uit la tot felul de video despre fotovoltaice fin România si ma minunez la cit de ieftin iese un sistem. Eu stau in America si aici costul instalarii e o medie nationala in jur de 3$ pe watt. Deci un sistem ca al tau ar fi in jur de 75k fata de 25k cit zici tu ca te.a costat. Suna bine, chiar foarte bine.
@Bogdanbmm Жыл бұрын
Nu stiu pe speța asta dar e simplu: min wage / hour US 10-20, in Romania 3-4? Pe acolo ma probabil :)
@adelu252 жыл бұрын
Buna ziua. Va ocupati cu montarea de sisteme de la 0 ?
@cstechromania2 жыл бұрын
Da, 0376442001, interior 3
@Raul-zg4em2 жыл бұрын
Câte panouri intra in sistemul tău de 25kw?
@cstechromania2 жыл бұрын
Am 100 panouri de 250W Qcells
@ermatinvest24812 жыл бұрын
Salut, sunt curios cat profit ai facut pe luna August. Din ce stiam eu, ca sa poti vinde energie ci nu doar sa o injectezi in reteaua nationala, trebuie sa fii un prosumator care produce intre 200-400 kw ... exista altfe companii care cumpara si cantitati mai mici?
@shukaru111 Жыл бұрын
Legea spune clar:de pana in 200kw dupa 2030 si intre 200-400kw.doar asa poti vinde
@vladursachi8462 жыл бұрын
e genial sistemul
@robertpoe60202 жыл бұрын
salut ...nu reusesc sa accesez site-ul vostru pt o oferta ...ma intereseaza un sistem 8 kw ...daca se poate te rog , o oferta .Localitate Domnesti Ilfov
@ripppeerr2 жыл бұрын
Salut, îmi poți recomanda te rog o firma din București pentru montaj sistem pe o casa în Ploiești? Vreau niște panouri de calitate, tot sistemul complet, acumulatori, etc. Multumesc!
@cstechromania2 жыл бұрын
0376442001
@swatcat79282 жыл бұрын
Da.. si cat a costat investitia? E frumos cand primesti 800 lei pe luna dar ai cheltuit 20 000 E
@cstechromania2 жыл бұрын
Doar 20? Nu pot sa scriu ca vede soția :))
@petrustiop2 жыл бұрын
Spune mi te rog cati Kwh ai incarcat in baterie in luna martie,mersi
@cstechromania2 жыл бұрын
Este pe site graficul
@tomoiagaflorin89102 жыл бұрын
Cum adică ați încasat? Primit bani cash sau energie înapoi? Am inteles ca se plătește deabia după 2 ani. Corect?
@miticanichitean52762 жыл бұрын
Dacă eşti amabil spunem cîte panouri ai
@pauletubita72932 жыл бұрын
Cat a costat tot sistemul cu tot cu bateri
@cstechromania2 жыл бұрын
cam 25K euro
@ionutcraciunescu39542 жыл бұрын
A costat sistemul mai mult de 10.000 de euro ?
@cstechromania2 жыл бұрын
Cred ca s-a dus spre 25K
@dandan4242 жыл бұрын
Buna ziua,cate panouri aveti si cati mp ocupa?Va multumesc
@darkclaudiu1212 жыл бұрын
am calculat eu pe baza specificatiilor panourilor solare din descriere, are cam 80 de panouri solare si ii ocupa 130mp
@tinktink38052 жыл бұрын
Salut ,eu am o casa in constructie .,sunt la planul de a pune o centrala ,ptr o suprafata de vreo 150mp ,parter si mansarda....ce putere ar trebuii sa aibe instalatia de panouri solare ? Multumesc
@cstechromania2 жыл бұрын
Minim 15kWp!
@DTXGaming2 жыл бұрын
Felicitari 👍 Sfaturi pentru a deveni prosumator? Recomandari? Bafta maxima si productie cat mai mare!
@razvanradu51542 жыл бұрын
De ce ai pus prețul consumului mașinilor la 500 ? Dacă ele au consumat 250 kWh pe luna ?
@bogdanconstantin92772 жыл бұрын
Salut! Dupa ce depui dosarul, cand se semneaza cererea de compensare 1 la 1 si noul contract? Am intrebat la Electrica si mi-au zis ca dupa ce se monteaza contoarul se semneaza si aceste hartii. Daca semnezi, atunci, cererea de compensare, ce se intampla cu energia pe care o livrezi in retea pana ti se aproba cererea? Multumesc!
@emslvmoddslv4568 Жыл бұрын
NU SE INREGISTREAZA DE CATRE CONTOAR = PRIMESTI 0 ; dar bineninteles energia respectiva se duce in retea PENTRU PATRIE !!!
@ionuthirciaga41552 жыл бұрын
Salut, am o casa de 100mp ,as vrea sa mi instalez panouri fotovoltaice pt consum propriu și dacă se poate sa bag în rețea (un fel de venit pasiv) . Ce sfat îmi poti da? Mulțumesc
@cstechromania2 жыл бұрын
Sistem mimim 15kWp sa poti si vinde ceva în rețea
@gabrielmarinescu84792 жыл бұрын
De ce nu spui cât au costat toate agregatele?
@mamalou55642 жыл бұрын
Pentru ca nu stie Le-a primit gratis pentru a face reclama si a pacalii fraierii
@Ayjkuiwiwe2 жыл бұрын
@@mamalou5564 ;)
@gabidijma56552 жыл бұрын
Banii au livrati cash în cont de distribuitorul tau de electricitate?stiam ca esti plătit doar daca ai între 200-400kw putere instalată în rest se face un fel de tanga pe manga ,tu fiind perdantul..Ms
@Horatiuhh2 жыл бұрын
Pentru a deveni prosumator conteaza ce tip de panouri fotovoltaice cumperi ? trebuie sa fie un anumit tip sau marca ? Multumesc !
@cstechromania2 жыл бұрын
Nu, dar sa ai certificat CE
@Horatiuhh2 жыл бұрын
@@cstechromania multumesc pentru raspuns, apreciez videclipurile tale, ma gandeam sa iau 10 panouri monocristaline de 550 wati de pe Alibaba, "Bluesun" cam la 160$ bucata. Alea sunt bune? ce parere ai ?
@cstechromania2 жыл бұрын
O sa sa dai pe transport destul de mult. Îți recomand panouri din top 5. Nu te arunca la cele mai ieftine si nici cele mai mari, sunt greu de instalat.
@octavianbaba7932 жыл бұрын
Salut. Care sunt cele top 5?
@adispartan2 жыл бұрын
@@octavianbaba793 Trina, JA Solar, Jinko, Canadian Solar, Qcells
@gamelover25942 жыл бұрын
poti fi prosumator si sa folosesti si sistem cu baterii ?
@cstechromania2 жыл бұрын
Da
@invertor42452 жыл бұрын
Ipotetic dar posibil. Cum credeți că se rezolva următoarea situație. 10 abonați din care 5 prosumatori până la primul transformator medie tensiune-joasa tensiune. Energia produsă de prosumatori depășește consumul celor 10 abonați. Cum va plăti furnizorul în condițiile în care energia nu trece de transformator... Cum va incasa bani de la cei care nu sunt prosumatori și practic nu au consumat energia furnizorului. Ceva nu este în regulă. Cu respect.
@marianfortan43902 жыл бұрын
Energia trece prin transformator in ambele sensuri
@invertor42452 жыл бұрын
@@marianfortan4390 nu.
@mirceacalota34902 жыл бұрын
Daca nu are cine consuma energia este produsa in gol si nu se inregistreaza ca si energie pompata in retea
@invertor42452 жыл бұрын
@@mirceacalota3490 deci pot trage concluzia că cine vrea să devină prosumator trebuie să fie foarte atent la poziția sa în rețea și eventual să renunțe la idee. Investiția să se rezume la strictul necesar.
@invertor42452 жыл бұрын
Teoretic da, practic nu. Nici în 50 de ani foamea de energie nu va fi satisfăcută. Puteți investi cât vă permiteți. Am ridicat o problemă ipotetica.
@catalinache Жыл бұрын
dezinformezi cand faci comparatia (840 KWh vs electric-gaz) ..... daca aveai incalzire pe gaz ieseai mai ieftin
@cstechromania Жыл бұрын
Spui asta având la baza…ce?
@dcecorturi9872 жыл бұрын
Gresit cu 1100 lei , pai aia 200 k sunt din cei 800 k, deci nu ati cons 800 +200
@madalingabrielniculae53102 жыл бұрын
Salut am o intrebare ca tot nu am inteles nimic EU ce vreau SA stiu pentru o casa si SA pun un frigider un cuptor, telivizor, masina de spalat, cate panouri trebuie si Cat ma costa SA nu pun curent de la firme
@gigel993242 жыл бұрын
Mult
@mamalou55642 жыл бұрын
150.000 euro si 100% independent energetic
@fineas42 жыл бұрын
25kw putere instalata --> Subscribe direct. Atat am si eu in plan sa instalez. Sper sa imi reuseasca planul
@mamalou55642 жыл бұрын
Planul tau este gresit
@fineas42 жыл бұрын
@@mamalou5564 😂 pe ce considerent?
@Ayjkuiwiwe2 жыл бұрын
@@mamalou5564 :)))))))))
@leisuretime47568 ай бұрын
Dacă toți ar fii prosumatori cu încasări de 1000 de lei pe lună și injectări în sistem de dublu kw consumați unde am ajunge??? Sistemul promovat de tine nu este sustenabil economic, foarte bine pentru tine felicitări ție ca încasezi banii ăștia, dar repet, economic nu este sustenabil. La o matematică simplă dacă toate gospodăriile ar avea injectare în sistem dublul kw-lor consumați cine plătește diferența? În primul rând la o inflație de putere în sistem adică producția mai mare ca, consumul prețul ar scădea dramatic. Doi la mâna, ar fii super inechitabil, la un moment dat statul ar stopa afilierea de noi prosumatori în sistem, deci asta înseamnă ca ce ce au fost primii și au întâietate sunt superiori celor ce nu au apucat să fie la început de val, mai simplu spus discriminare. Foarte OK ca producem energie verde, dar eu aș interzice prosumatori, aș legaliza doar persoanele fizice ce sunt Off grid. Nu este sustenabilă ideea de prosumatori.
@florino.88132 жыл бұрын
E putin exagerat calculul cu consumul fara fotovoltaice. Daca nu ai fi avut cele 2 masini electrice, consumul nu ar fi fost 840Kw. Deci ai fi dat 550 lei pe benzina dar nu ai mai fi avut 800 lei la curent. Oricum una peste alta este inca bine la noi. Problema va fi ce se va intampla intr-un an sau doi. Calculele de acum suna foarte bine. Dar la fel erau de minunat era si in Spania acum cativa ani. Lucru care i-a facut pe unii sa isi ia sisteme de 1 milion de euro ca sa impinga cat mai mult in retea. Si apoi dupa 2 ani au inceput limitarile si scaderea compensatiei pentru energia produsa.
@cstechromania2 жыл бұрын
Pana in 2030 o sa fie bine si la noi, după…o sa vedem ce o sa fie. Ideea este ca pentru autoconsum un sistem este minunat, dacă vrei sa faci business cu forovoltaice îți recomand un studiu de fezabilitate al investiției :)