@@coskuntasdemirKZbin Forum gibi bir ortam oluşturulabilir aslında hem bizim gibi öğrenciler hem de tecrübeli kişiler birbiriyle yardımlaşabilir bu platform üzerinden
@cemilerdem56943 жыл бұрын
Hocam blackpill ile video istiyoruz.Teşekkürler.
@suleymanemirdag33673 жыл бұрын
Görece güncel video çok güzel oldu.
@cagrikucukalp3761Ай бұрын
hocam daha onceden stmf767 vs kullandım ama en kalıtelısı we act serısıydı kullandıgım. şuan weact 723vg 550mhz kullanıyorum daha da stm e dönmem😅
@coskuntasdemirYoutubeАй бұрын
Geliştirme kartlar aslında adı üzerinde geliştirme amaçlı kullanılan kartlar herhangi biri kullanılabilir, kalite problemleri olmadığı sürece
@dogukanbicer42283 жыл бұрын
Raspberry pi pico da var 40tl fiyatı var black pill den daha iyi flash ve frekans olarak
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Rasperry Pico'yu henüz incelemedim bilmiyorum. Ama piyasada genel amaçlı kullanılan bir mikrodenetleyici modeli olmadığından STM32 serisi ile aynı kategoride yer almıyor bana göre. Yine kullanım alanına göre değişir tabi.
@dogukanbicer42283 жыл бұрын
@@coskuntasdemirKZbin piyasa kullanıldığını bende görmedim hocam 2020 de çıktı zaten. arm cortex m0+işlemcisini kullanıyor ben biraz kullandım ve gayet iyi olduğunu söyleyebilirim
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
@@dogukanbicer4228 Demek istediğim STM32 ve benzer modeller profesyonel / ticari uygulamalarda kullanılmak üzere üretilen işlemciler. Rasperry Pico ise Rasperry Pi vakfının geliştirdiği ve daha çok maker camiasına yönelik bir ürün. Seri üretime yönelik bir ürün geliştirsen kaç tane tedarik edebileceğin bile belli olmayabilir.
@roadjack92323 жыл бұрын
Hocam ağzınıza sağlık yine çok güzel bir içerik çıkarmışsınız. Aslında aklıma takılan bir soru var; mikrodenetleyicilerdeki ADC'ler değişkenlik göstermekte mi? Bana kalırsa benim için en önemlisi doğru veri okuyabilmek, yani bunun için koaksiyel kablo dahi kullanırım ki STM'in en iyi doğrulukta ADC okumaya ilişkin 60 sayfalık bir dökümanını gördüm şimdi.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
ADC'den bahsettiğimizde aslında MCU'dan bağımsız olarak işin bir de analog kısmı var. Yani işlemciye kadar gelen analog sinyalde sıkıntılar varsa bu farklı bir konudur. Tabi ki yine dijital filtreler vs.. ile içeride de düzeltmeler yapmak mümkün. Uzun mesafelerde bir sensör vs... okunacaksa belki bunu dijital olarak halledip aktarımı da dijital olarak yapmak daha iyi bir çözüm olabilir. Tabi uygulamaya göre bakmak lazım duruma.
@roadjack92323 жыл бұрын
@@coskuntasdemirKZbin Aslında hocam şöyle bir durum yaşamıştım, Hall efekt sensörlü bir akım ölçüm modülü kullanıyordum. Modül üzerindeki çip Allegro MicroSystems'in miydi tam bakmamıştım belki yan sanayi başka bir çin malı ama değişen akım büyüklüğüne göre verdiği sinyal osiloskopta aşırı temizdi. Fakat Atmega328P ile o kadar berbat sonuçlar aldım ki 0 akım geçen devrede 200mA'ler geçiyor gösteriyordu arada bir de gerçekten 0 yazıyordu. Çipin çıkardığı sinya0lden zaten filtreye gerek duymadığı kanısına vardım ama belki yolda bozuluyordu da olabilir. Ama yolda da bozulmamalı çünkü Atmega328p'den doğru bir veri alabildiğimi zaten hiçbir zaman görmedim :D. En son yazılımsal bir filtreleme yaptım ve sonucunda da şönt tipi bir akımölçerle kıyasladığımda sensörlü olan %90 doğruluk vermişti. Hall efekt sensör birde manyetik alandan etkileniyor o da cabasıydı :D.
@Yscif3 жыл бұрын
Bluepill kartım var ve programlamak için orjinal olmayan st-link programlayıcı almıştım. Stm32CubeIDE'nin çakma st-link ile debug yapılamaması için yazılımsal bir engeli var. Engelli aşabilenler elbet vardır. Ben uğraştım ama aşamadım. O yüzden ide olarak platformIO (VsCode üzerinde) kullanıyorum. Bu şekilde debug yapilabilmekte.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Böyle bir engel yok bildiğim kadarıyla. Ben de denememde ilk seferinde ST-Link'in firmware güncellemesinin gerektiğini söyledi. Güncellemeyi yaptıktan sonra da çalışmaya başladı.
@cenkgunes498310 ай бұрын
hocam merhaba. plc (ladder) programlar gibi programlayabileeğim kart var mı. ladder diagramı ile çok kolay program yazıyorum ama diğer dillerde zorlanıyorum
@blckviolin3 жыл бұрын
Teşekkürler hocam, yine çok faydali bir video olmuş.
@muhammeddikal85513 жыл бұрын
Teşekkürler hocam verdiğiniz bilgiler için
@dogukanbicer42283 жыл бұрын
Güzel video olmuş
@furkancandan88033 жыл бұрын
hocam emin değilim ama nucleo kartlarda o harici kristal olayı sanırsam st-link tarafındaki f103 ün kullandığı kristali 2 denetleyici ortak kullanıyor. kartın arka tarafındaki modlama dirençlerinde düzenleme yaparak st-linkden gelen sinyali kesip kullanıcının lehimlemesi için bırakılan kristal bağlantısı aktif edilebiliyor diye biliyorum denemedim ama böyle bir şey olduğunu duymuştum.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Evet, ST-link için kullanılan STM32F103 işlemcisinin osilatör çıkışı ile diğer STM32 'nin osilatör girişine bağlı.
@adnanzirek38603 жыл бұрын
Çoşkun hocam nucleo kartlarda external oscillator seçtiğimizde çalışıyor rcc kısmından harici osilatorden dahili osilatore geçiş kısmı kapalı olsabile çalışıyor.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Kristal olmadan çalışmaması lazım ama yine de bir bakmak lazım neler döndüğüne.
@ertuğrulayan-y9s10 ай бұрын
bence kartları küçümsemeyelim cunku korkuyorsunuz ınsanlar bılgıye cabuk ulasması basıt kolayca tasarım yapmaları sıze bence dokunmus dune kadar her seyı yabancı bagımlı yapıyorduk artık herkes bıseyler öğrenmek için her seye ulasabılıyor en azından rahatça
@malisalepp2 жыл бұрын
Merhabalar hocam öncelikle . Özgün olarak tasarlanmış bir karta yazılım yüklemek için hangi eğitimleri almamız gerekiyor . Şuan aktif olarak stm32 eğitimi alıyorum bu eğitimi hakkıyla bitirirsem yavaştan bu tür özgün kartları programlayabilir miyim ? Teşekkürler .
@coskuntasdemirYoutube2 жыл бұрын
Mehmet başladığın yolda devam edersen tabi ki yazılım geliştirme yolunda gelişerek bahsettiğin tarzda işler de yapabilirsin. İşin içinde mikrodenetleyici, C programlama, Algoritma, Yazılım geliştirme gibi konular var.
@malisalepp2 жыл бұрын
anladım hocam teşekkürler
@cemaldinc60083 жыл бұрын
Hocam Merhabalar bitirme projem görünür ışık ile haberleşme. Proejenin gerçeklemeseni ise Stmf407g-disc1 geliştirme kartı ile yapıyorum. Stm kodlaması çok zor olduğu için ardunio ile cok kolay bir şekilde verici ve alıcı devre kodlamasını yapabiliyorum ama stm olunca işin içinden çıkılmıyor. elimdeki verici alıcı devrenin kodlamasını nasıl stm kodlamasına dönüştürebilrim.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Arduino ile halletmişsin işte ne uğraşıyorsun? :)
@cemaldinc60083 жыл бұрын
@@coskuntasdemirKZbin hocam çok haklısınız keşke kabule edilse :D nasıl bir yol izlemem lazım dönem başında hatırlarsanız derslerinize yorum yapmıştım ledi yakamıyorum diye :D ilk derslerinizden itibaren takip ediyorum ama receiver ve transmitter kodunu yazamıyorum çoğu yabancı kaynak raspberry pi ya da ardunio ile yapıyor artrık s.o.s verdim. Şimdiden teşekkkür ederim iyi çalışmalar
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
@@cemaldinc6008 Alıcı verici dediğin modüller nedir bilmiyorum, onların sürücüleri varsa onlarla temel olarak basit bir uygulama yapmakla başlayabilirsin. Popüler ürünlerse illa ki STM32 için de sürücüleri vardır.
@sezginkorkmaz9763 жыл бұрын
Son kullanici urununde gelistirme kartinin kendisi yerine mikrodenetleyicinin kendisini kulanabilirmiyiz.atmega 2560 mikrodenetleyicisini kullanmak istiyorum mesela.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Tabi ki kullanabilirsin. Atmega serisi de piyasada kullanılan mikrodenetleyici ailelerinden bir tanesi. Arduino ile doğrudan bir ilişkisi yok aslında.
@ragnarlothbrok532 жыл бұрын
Bunlar FPGA mi yoksa başka mı?
@coskuntasdemirYoutube2 жыл бұрын
Bunlar mikrodenetleyici kartları
@ozgur_karaaslan3 жыл бұрын
Stm32f103 Bluepill kartında B0 hariç tüm B pinlerinde ve bazı A pinlerinde pwm kullanamıyorum. Şu an kod atma şansım yok ama bu konuda bilgisi olan var mıdır?
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Bütün pinlerde PWM kullanmak mümkün değil. En azından donanımsal olarak böyle. Timer'lerın çıkışları belirli pinlerden kullanılabiliyor.
@ozgur_karaaslan3 жыл бұрын
@@coskuntasdemirKZbin Hocam belirtmeyi unutmuşum, evet onu dikkate aldım. A8, A9, A10, B1, B6, B7, B8, B9 pinlerinde pwm özelliği olmasına rağmen kullanamıyorum diye düzelteyim. Bluepill olmasından mı kaynaklı olabilir mi?
@ozgur_karaaslan3 жыл бұрын
Bu sorunla servo ve dc motor kütüphaneleri yazarken karşılaşmıştık. Bazı eksiklerimiz var ama link de bırakayım isterseniz :) DC Motor Kütüphanesi: github.com/Liek-Software-Team/Liek-DC-Motor-Library-STM32F10x/tree/main/Liek%20DC%20Motor%20Library%20v2.4 Servo Motor Kütüphanesi: github.com/Liek-Software-Team/STM32F10x_Servo_Library
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
@@ozgur_karaaslan Kütüphane kodlarına kısaca göz attım, alternate function register'larına (AFRL AFRH) ait ayarları göremedim, ondandır belki de bir kontrol etmekte fayda var.
@ozgur_karaaslan3 жыл бұрын
@@coskuntasdemirKZbin f1 serisi için CRL ve CRH şeklindeydi, ben bir kontrol edeyim Coşkun hocam. İlginize teşekkürler.
@selahaddincrac36863 жыл бұрын
Hocam bişey sormak istiyorum. Sizce 32 bit bir mikrodenetleyiciyi HAL kütüphanesi gibi bir kütüphaneyle programlamak mı anlamlıdır yoksa 8 bit bir mikrodenetleyiciyi register seviyesinde programlamak mı ? Ben şahsen 2. seçeneği mantıklı buluyorum ve c dilimi çok iyi geliştirmeden 32 bite geçmeyi pek düşünmüyorum. Çünkü 8 bit uc ler benim işimi rahatlıkla görüyorlar
@ahmeta.1123 жыл бұрын
HAL kullanmayan kim var ki? Milletin sağda solda LinkedIn'de falan artistlik yaptığına bakmayın. Proje büyüdükçe register seviyesinde işler yapmak epey zorlaşıyor. Ama yine de register mantığını öğrenmek çok önemli.
@selahaddincrac36863 жыл бұрын
@@ahmeta.112 Yanlış anladınız sanırım. Ben Hal kullanılmamasından bahsetmiyorum. Stm32de tabiki Hal kullanılmalı uzun bir süre bence. Benim demek istediğim şey kendini geliştirmek isteyenlere herkes stm32 ye geç felan diyor ya. Ben inatla geçmiyorum çünkü öncelikle c dilini enine boyuna öğrenmek istiyorum. Daha sonra ihtiyacım olursa 32 bit uc lere geçerim. Şimdilik 8 bitte register seviyesinde yazmak daha mantıklı diye düşünüyorum ve genelde pic ile çalışıyorum :)
@ahmeta.1123 жыл бұрын
@@selahaddincrac3686 8 bit camiasını ben de seviyorum. Özellikle AVR'nin sırf datasheet'leri bile roman gibi akıcı . Kullanması yazması keyifli. Ama işin gerçeği artık 32 bit mcu'lar. Misal zamanında full 8 bit mcu'larla çalışan 3d printer'lar bile bugün 32bit arm mcu'lara geçmiş durumdalar. Ha ileride çip krizinden kaynaklı büyük bir geriye dönüş olup 8bitliklere revaç artar mı, bir ihtimal. Konuya gelirsek bence doğru yapıyorsunuz. Çok da takılıp vakit kaybetmemek şartıyla herhangi bir 8bit mcu'da pratik yapıp, enine boyuna öğrenmek bence de mantıklı. Ama 32 bit'i de ihmal etmemek lazım. Hatta mcu sınırlarından kurtulup embedded linux camimasina da giriş yapmak lazım bence. Bugün 5 dolara linux board alabiliyorsunuz ve bu board'da gnu/linux'un tüm nimetleri ve olanakları önünüze seriliyor. Çok önemli bir şey bence.
@coskuntasdemirYoutube3 жыл бұрын
Sorduğun şeyin içerisinde 2 tane madde var: - HAL kullanmak / kullanmamak: Yaptığın şeye hakim olduktan sonra ve nasıl çalıştığını bildikten sonra buna karar vermek sana kalmış. Yani register seviyesini iyi bilen biri buna rahatlıklar karar verecek durumda olur zaten. - C dilini iyice öğrenmeye çalışman güzel ama 32 bitlere geçme kararı da bundan bağımsız. Sonuçta 8 bitlerde de C kullanılıyor 32 bitlerde de.