Cum sa-ti creezi un Fond de Urgenta in 12 luni

  Рет қаралды 7,551

Ovidiu Tarcu

Ovidiu Tarcu

Күн бұрын

Care sunt pașii pe care trebuie să-i faci ca să-ți creezi un Fond de Urgență complet în următoarele 12 luni 📝 Pune-ți ordine în bani cu ajutorul unui Plan Financiar personalizat: bit.ly/Planificare-Financiara 👔 Programează o ședință de coaching: bit.ly/Coaching-1-to-1 👨‍🏫 Înscrie-te la „Provocarea 7 Pași până la Prima Ta Investiție într-un ETF, pentru Oameni Ocupați”: bit.ly/Investitii-in-ETF-uri
🤝PARTENERI:
📈 XTB - Investește în în companii și ETF-uri din întreaga lume FĂRĂ COMISION: bit.ly/3s7GepM
📈 Interactive Brokers - Investește în companii și ETF-uri listate pe 135 BURSE: bit.ly/3VoHxwZ
📈 Global Trader - Deschide-ți un Cont Demo GRATUIT și investește în instrumente listate la peste 90 de Burse din SUA, Europa și Asia: bit.ly/3r3SUhp
📈 Trading 212 - Folosește codul promoțional OVIDIU când îți deschizi un cont și vei primi o ACȚIUNE GRATUITĂ ce poate valora PÂNĂ LA 100 EUR*: bit.ly/34PFUUp
*Instrucțiuni: După ce te înregistrezi și îți activezi contul, completează codul OVIDIU în secțiunea Promo Code în aplicația web/mobilă. Odată ce ai făcut asta, o ACȚIUNE GRATUITĂ va fi repartizată în mod automat în contul tău de investiții în decurs de 3 zile lucrătoare.
💱 Revolut - Deschide-ți un cont gratuit și schimbă bani la cursul valutar real: bit.ly/3OIi8fn
🏠 Creditul Tău - Vrei un credit ipotecar? Contactează-l pe Răzvan: bit.ly/3lxYeqU
🏢 InRento - Folosește acest link ca să obții un BONUS în valoarea de 20 EUR**: bit.ly/3AnKEMN
** Bonusul va fi plătit la două luni după deschiderea contului.
⌚ Konvi - Folosește codul promoțional OVIDIU ca să primești un DISCOUNT de 10 EUR pentru prima investiție: bit.ly/3o50UwW
👨‍👨‍👧‍👦 DEVINO Membru al Canalului: bit.ly/MembriiCanalului
📜 RESURSE GRATUITE: bit.ly/392Y704
🎬 ECHIPAMENTUL PE CARE-L FOLOSESC: bit.ly/33mRHsW
Ca să-ți creezi un Fond de Urgență în următoarele 12 luni, trebuie să faci următorii pași.
Pasul 1: Stabilește ce valoare au cheltuielile tale curente lunare
Primul pas presupune să faci un inventar al tuturor cheltuielilor tale de bază. În această categorie intră:
rata la creditul ipotecar/chiria
utilitățile
mâncarea
transportul
cheltuielile medicale recurente
asigurările
produse de îngrijire personală de bază
produsele de curățenie de bază, etc.
Pasul 2: Stabilește valoarea Fondului de Urgență
Un Fond de Urgență complet ar trebui să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. În funcție de cât ai nevoie ca să te simți confortabil.
Pasul 3: Transformă Fondul de Urgență într-o provocare
Acum că știi la ce sumă vrei să ajungi și știi că vrei să ajungi acolo în 12 luni, poți să transformi constituirea Fondului de Urgență într-un obiectiv SMART.
Pasul 4: Automatizează procesul de economisire
De obicei, procentul recomandat de economisire este 10% din venitul lunar net. Însă dacă vrei să atingi acest obiectiv financiar în 12 luni din momentul în care începi, 10% nu va fi suficient. Recomandarea mea este să economisești minim 25% din venitul lunar net până când îți creezi Fondul de Urgență.
Iar ca să faci rost de banii necesari poți face următoarele lucruri:
Identifică ce cheltuieli poți elimina, total sau temporar, și ce cheltuieli poți optimiza.
Abține-te de la un obicei sau un viciu timp de 30 de zile
Generează bani folosindu-te de ce ai
⏲️ TIMESTAMPS ⏲️
00:00 - Intro
01:33 - Ce este un Fond de Urgență?
03:11 - Unde păstrezi Fondul de Urgență?
04:02 - Pasul 1
04:30 - Pasul 2
04:52 - Pasul 3
05:19 - Pasul 4
07:35 - Fă rost de bani pentru Fondul de Urgență
📢RECOMANDATE PENTRU TINE:
➡️Ce să faci ca să economisești BANI mai UȘOR - • Ce să faci ca să econo...
➡️Cum mi-am construit cele 6 surse de venit si ce lectii am invatat - • Cum mi-am construit ce...
➡️Care este cea mai EFICIENTA metoda de a scapa de datorii? - • Care este cea mai EFIC...
➡️4 Pasi ca sa te eliberezi RAPID de datorii (si sa ramai LIBER) - • 4 Pasi ca sa te eliber...
🔺DISCLAIMER 1: Unele link-uri din această descriere reprezintă link-uri de afiliere de la partenerii cu care lucrez. Dacă folosești aceste link-uri pentru a cumpăra produse de la ei, vei susține canalul meu de KZbin prin faptul că eu voi fi recompensat cu un mic comision. Însă acest lucru nu presupune nici un cost adițional pentru tine.
🔺DISCLAIMER 2: Videoclipurile publicate pe acest canal de KZbin au scop EDUCATIV și NU REPREZINTĂ recomandări de investiții. Dacă anumite companii sau ETF-uri sunt menționate în cadrul videoclipurilor ele au doar titlul de EXEMPLU.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. Instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante. De aceea trebuie să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

Пікірлер: 62
@mayanlogos92
@mayanlogos92 Жыл бұрын
mega video 😸 - e greu, dar merită
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
@filipneagoe9267
@filipneagoe9267 2 жыл бұрын
Salut! Am nevoie de un sfat, Ovidiu.Din punctul tau de vedere, care sunt cele mai potrivite locuri pentru a stoca fondul de urgenta, cat si economiile? Precizez ca sunt 2 bugete distincte.Multumesc mult!
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Salut, Filip! Fondul de Urgență eu îl păstrez în Depozite Bancare cu dobândă mare. Pentru că vreau să fie foarte accesibili banii. Pentru economii, depinde care este intervalul de timp. Dacă e sub 1 an, probabil Cont de Economii sau Depozite Bancare pe termen mai scurt. Dacă păstrezi banii peste 1 an, din nou Depozite Bancare cu dobândă mare și Titluri de Stat FIDELIS, dacă îndeplinești condițiile când au loc perioadele de subscriere.
@georgem1425
@georgem1425 Жыл бұрын
Salut, Ovidiu. Felicitari pentru videoclip! Informatii de calitate. Crezi ca ar fi ok sa cumperi titluri de stat in euro cu scadenta de 1, 2 ani (la Tradeville) ca si fond de urgenta, in loc de depozite bancare?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu Жыл бұрын
Eu nu aș face asta pentru că prețul lor poate să scadă. Iar atunci când ai tu nevoie de bani să le vinzi la un discount față de cât ai plătit tu. Dar dacă tu ești dispus să-ți asumi acest risc, pot fi o opțiune.
@georgem1425
@georgem1425 Жыл бұрын
@@ovidiutarcu Multumesc!
@catalindobre611
@catalindobre611 2 жыл бұрын
Un video de calitate ca de obicei.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
@cantabogdan1201
@cantabogdan1201 2 жыл бұрын
Salut Ovidiu, poti sa ne spui daca este rentabil sa platim ratele in avans daca dobanda este fixa si ni se cere un comision daca vrem sa platim datoria integral inainte de termen? Multumesc anticipat.
@cristiangirbea
@cristiangirbea 2 жыл бұрын
Intotdeauna este rentabil. Prin plata unei sume in avans, tu salvezi dobanda respectiva. Calculul de rentabilitate e simplu, cata dobanda ai de dat inapoi versus cat e acel comision. Este nevoie de o analiza mai complexa si de sume exacte pentru un raspuns valid, dar ca regula de aur, intotdeauna platim rate in avans pentru a scapa de dobanda arondata acelei datorii.
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Va trebui să faci un calcul rapid, ca să compari câtă dobândă ai plăti în total de-a lungul anilor și cât ai plăti comision de rambursare anticipată care de obicei e 1% din suma rambursată. De exemplu, la 200.000 RON e 2.000 comparativ cu poate vreo 150.000 dobânzi până la terminarea creditului. În marea majoritate a cazurilor merită! :-)
@Nasty3151
@Nasty3151 2 жыл бұрын
Salut Ovidiu. Am rata 3800 lei suma totala, 900/luna. Care ar fi cea mai buna strategie pt a scapă de ea cât mai urgent? Mulțumesc
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Taie din cheltuielile discreționare și fă rost de bani ca să poți plăti peste această rata. Dacă e singura ta datorie, concentrează-te cât mai mult să scapi de ea și în 3 luni ar trebui să-i dai de capăt.
@DoruM11
@DoruM11 2 жыл бұрын
Salut Ovidiu, La multi ani si succes in ceea ce faci! M-ar ajuta daca mi-ai putea raspunde la o intrebare: in urma cu aprox 2 luni am cumparat unitati de fond la un fond mutual de investitii de la raiffeisen, de 5000lei. In momentul de fata, am in cont cu cativa zeci de lei mai putin decat suma pe care am depus-o pt a cumpara unitati de fond. Daca as vrea sa rescumpar toate unitatile de fond si sa retrag suma de bani, care acum e un pic mai mica decat cea depusa initial, ar trebui sa mai platesc impozit? Stiu ca nu ar trebui sa ma ating de banii din fonduri si sa i las acolo pt ca in timp valoarea lor va creste. As vrea sa i scot din alte motive insa.... M ar interesa daca ar trebui sa platesc ceva sau e vreo "sansa" sa mi vina peste ceva luni vreo instiintare de la anaf cum ca as avea ceva impozit de plata(impozit pe profit). Practic, am depus 5000lei as scoate, sa zicem 4960 lei, iar profitul meu ar fi 0, ba din contra. As plati/ar trebui sa platesc/ ar urma sa mi vina vreo notificare de la anaf pt operstiunea asta? Multumesc anticipat
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Dacă ai pierdere, nu ai pe ce să plătești impozit pe profit. Însă, poți să o declari la ANAF ca să se scadă din veniturile viitoare în următorii ani. În cazul tău, este o sumă destul de mică așa că decizia îți aparține. 🙂
@LMZ29
@LMZ29 2 жыл бұрын
@@ovidiutarcu ai idee cati ani se reporteaza pierderea dintr-un an?
@DoruM11
@DoruM11 2 жыл бұрын
@@ovidiutarcu super, multumesc frumos. Cu siguranta nu o sa merg la anaf ca sa mi pierd timpul si sa mi frec nervii pe acolo.:)). O sa mi asum pierderea de 30-40 de lei si aia e...
@btm1
@btm1 2 жыл бұрын
@@LMZ29 7 ani
@btm1
@btm1 2 жыл бұрын
@@DoruM11 din fericire de obicei nu trebuie sa mergi la anaf :), in caz ca ai profituri trebuie doar sa le declarati la inceputul anului (pentru anul anterior) in declaratia unica pe platforma SPV(eu personal am activat contul de acolo printr-un video call programat cu ei)
@adriantoderas9961
@adriantoderas9961 2 жыл бұрын
Salut Ovidiu. As avea o întrebare. Dacă iau ETF de la xtd cu acumulare trebuie sa plătesc impozitul pe venitul care se reinvesteste automat în fiecare an (dacă vreau sa ii las mai mulți anii trebuie sa plătesc impozit ii fiecare an)? Sau se plătește impozit doar la retragere?
@valentinb.8951
@valentinb.8951 2 жыл бұрын
Tocmai asta este unul din avantajele WTFurilor cu ACUMULARE... randamentul se reinvesteste mereu deci nu ai de declarat nimic pentru ca nu exista eveniment taxabil. Cu exceptia situatilor in care VINZI din ele....
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Dacă e cu acumulare, atunci plătești impozit doar când vinzi unitățile de fond și încasezi efectiv profitul.
@adriantoderas9961
@adriantoderas9961 2 жыл бұрын
@@ovidiutarcu Multumesc
@AndaHyuuga
@AndaHyuuga 2 жыл бұрын
Ovidiu, crezi ca poti face un video de genul acesta, dar sa exemplifici pe un venit de 2100 de lei cand tu ai nevoi de 1750 de lei? Chiar sunt foarte curioasa de asemenea exemplificari in care venitul unei persoane abia trece de nevoile personale minimale...
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Matematica funcționează la fel indiferent de venit. Însă prioritățile se schimbă. Într-o astfel de situație, pui doar 10% din venit departe (nu o să atingi Fondul de Urgență în 12 luni și îți asumi asta) și îți dedici tot timpul liber pentru a căuta modalități de a-ți crește venitul. Asta poate însemna să negociezi o mărire de salariu, să cauți un alt loc de muncă în același domeniu dar mai bine plătit, sau să înveți niște abilități noi și să schimbi cu totul cariera. Dacă faci asta și îți crești la 3.000 RON venitul lunar o să ai mai multă flexibilitate ca să-ți atingi obiectivele financiare. Iar apoi continui să îți mărești venitul cu 10%-15%/an. Dar totul depinde de acțiunile tale și unde îți concentrezi energia.
@Kira-ek6lz
@Kira-ek6lz 2 жыл бұрын
Buna Anda! Ovidiu a dat un exemplu de calcul in acest video, pe care tu poti sa il aplici dupa posibilitatile tale. Sfatul meu este sa scrii pe o foaie toate cheltuielile dintr-o luna si sa verifici care pot fi eliminate, in cazul in care nu sunt chiar "nevoi". Sa speram ca nu platesti nici 1000 lei chirie din aia 1750, pentru ca in acest caz exista alternative (colegi de apt, ap mai mic, etc). Sunt constient ca nevoile difera de la persoana la persoana, insa depinde si cat esti dispusa sa economisesti in mod voit pentru a atinge linistea financiara. Daca te ajuta, iti pot da exemplul meu: 600 lei chirie 350 lei mancare 150 lei utilitati 50 lei net si ab de telefonie 30-50 lei transport (momentan nu folosesc, doar daca e cazul imi cumpar un bilet de 2,5 lei rar dar tot am trecut aici ca si cheltuiala). Din astea rezulta 1200 lei si raman cu 900 lei din cei 2100. Nu sunt genul care merge in cluburi sau chestii de genul. Imi place sa economisesc. Daca am un obiectiv, pun deoparte bani pentru asta. Daca nu, imi mai iau cate ceva. Revenind la exemplul meu, nevoile mele sunt in 1200 lei, ceea ce inseamna ca fondul de urgenta este intre 3600 si 7200 lei (3 si 6 luni). Daca locuiesti intr-o zona cu chirie ridicata sau ai alte nevoi de baza (prob de sanatate) iti recomand sa iti schimbi locul de munca pentru a avea suficienti bani ca sa te simti in siguranta financiara. Sa ceri o marire nu are rost pentru ca iti vor da maxim 200 lei si nu stiu in ce masura te ajuta acei bani. Daca vrei si nu e prea personal, ne poti detalia cheltuielile tale lunare pentru a putea vedea daca te putem ajuta cumva?
@the.blue.raven7777
@the.blue.raven7777 2 жыл бұрын
E o probl cu micile joburi .. acelea trebuie sa aiba o forma legala. Degeaba ai un srl si faci 400 de lei pe luna si dai 200 la contabil si restul sunt impozabili
@nicoletamanea4741
@nicoletamanea4741 2 жыл бұрын
Poate la PFA ai impozit mai mic, sau profesie liberala si iti tii contabilitatea singura .
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Dacă faci job-uri la care ai nevoie de SRL, atunci trebuie să iei activitatea respectivă suficient de în serios ca să merite costurile. 🙂
@calin11
@calin11 2 жыл бұрын
Ce procent din saariu ar fi rentabil sa virez bani la contul de urgenta ?
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Minim 10%, însă cât mai mult până când ai o pusă deoparte o sumă care să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente.
@paulgoina28xyzusjrjjf
@paulgoina28xyzusjrjjf 2 жыл бұрын
Cred ca acest clip nu e complet pana nu explici si cum depozitam exact fondul. De exemplu: am suma stabilita, fac un depozit cu capitalizare automata la 1 luna sau la 12? sau daca inca adun suma necesare dar am o buna parte: fac un depozit cu capitalizare, dar cand vreau sa adaug dupa un timp, fac alt depozit pt a nu il intrerupe pe primul? Alte dileme de ex daca nu am nevie sa folosesc fondul, e mai rentabil sa il pastrez in euro? plus ca stim bine ca dobanzile la depozite sunt in genral mult sub inflatie. Merci!
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
De fiecare dată poți face un depozit nou pe o perioadă de timp care să te avantajeze din punct de vedere al dobânzii. De obicei 12 luni e suficient, însă e posibil să găsești promoționale și să optezi pentru alea. De foarte mulți ani depozitele bancare au dobânzi sub inflație. Însă scopul Fondului de Urgență este să acopere cheltuielile neprevăzute, nu să te îmbogățească. De aceea limităm suma pe care o ținem acolo. Iar restul ducem către investiții. Pentru ultima întrebare îți recomand acest clip: kzbin.info/www/bejne/r5m6pXWehsiahdE
@mishulaidanici1361
@mishulaidanici1361 2 жыл бұрын
Salut Ovidiu ! as dori sa iti cer pareria daca se merita sa deschizi un cont la Interactive Brokers..pareria ta.Ms
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Posibil. Depinde în ce vrei să investești prin acel cont și care ar fi alternativele.
@stanciucalexandru9642
@stanciucalexandru9642 2 жыл бұрын
Aceeasi intrebare ma preocupa si pe mine.Doresc sa investesc pe termen lung in ETF-uri denominate in euro, in principiu cele pe care le detii in portogoliul public.Multumesc anticipat.
@the.blue.raven7777
@the.blue.raven7777 2 жыл бұрын
@@stanciucalexandru9642 atunci iti trebuie tradeville si xtb
@mishulaidanici1361
@mishulaidanici1361 2 жыл бұрын
@@ovidiutarcu As dori mai mult pe partea asta de actiuni..dar poate imi pori propune o platforma ceva mai usoara de inregistrare .pentru ca la ei este foarte complicata .Ms
@stanciucalexandru9642
@stanciucalexandru9642 2 жыл бұрын
@@the.blue.raven7777 Am cont la Tradeville si acum vreau sa merg si ,,in afara".Imi poti spune dc ar fi mai bun XTB decat IB.Multumesc!
@AlexPloscar
@AlexPloscar 2 жыл бұрын
Il am deja pe 6 luni :))
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Excelent! 👏🙂... Acum pe ce te concentrezi?
@nicoletamanea4741
@nicoletamanea4741 2 жыл бұрын
Cum procedezi daca ai o urgenta in acest interval de timp? Acoperi urgenta si apoi returnezi suma in contul de urgenta in rate? Adica te imprumuti la tine? Sau ai alta opinie? 😊
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Exact!🙂
@user-ot6xb1bx8g
@user-ot6xb1bx8g 8 ай бұрын
Noi munca trenu
@user-ot6xb1bx8g
@user-ot6xb1bx8g 8 ай бұрын
Munca tactu
@user-ot6xb1bx8g
@user-ot6xb1bx8g 8 ай бұрын
Unte venitui
@user-ot6xb1bx8g
@user-ot6xb1bx8g 8 ай бұрын
Cf tu ce mai zici tu uite
@cornelianitu5085
@cornelianitu5085 2 жыл бұрын
Data ai auzit de pensie de 4500.Iti bati joc de noi
@ovidiutarcu
@ovidiutarcu 2 жыл бұрын
Sumele prezentate au doar titlu de exemplu. Fiecare persoană trebuie să le ajusteze în funcție de propriul venit.
7 Lectii despre BANI pe care le-am invatat de-a lungul anilor
14:35
Cum sa bati inflatia in 2022
16:42
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 12 М.
1🥺🎉 #thankyou
00:29
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 82 МЛН
2000000❤️⚽️#shorts #thankyou
00:20
あしざるFC
Рет қаралды 14 МЛН
СНЕЖКИ ЛЕТОМ?? #shorts
00:30
Паша Осадчий
Рет қаралды 5 МЛН
Whyyyy? 😭 #shorts by Leisi Crazy
00:16
Leisi Crazy
Рет қаралды 18 МЛН
Ce este o urgenta si un fond de urgenta?
3:31
Raiffeisen Bank Romania
Рет қаралды 17 М.
CHIRIAS sau PROPRIETAR? Care este mai avantajos?
14:25
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 7 М.
Români înfuriați că au ascultat manele la Coldplay
39:36
La Măruță
Рет қаралды 34 М.
7 Obiceiuri Financiare care Te Mentin SARAC (NU MAI FACE ASTA!)
16:35
Ce este un Cont OMNIBUS
13:11
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 3,9 М.
FONDUL DE URGENȚĂ... românii nu îl au 🤕
5:02
Răzvan Bălănescu
Рет қаралды 12 М.
Fonduri Mutuale vs Fonduri de tip Indice vs ETF-uri
13:34
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 11 М.
Ce este Dollar Cost Averaging (DCA)
13:15
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 16 М.
Cum folosesti CORECT Contul de Economii
12:23
Ovidiu Tarcu
Рет қаралды 17 М.
1🥺🎉 #thankyou
00:29
はじめしゃちょー(hajime)
Рет қаралды 82 МЛН