Cum se îndepărtează polipii digestivi? Ne răspunde medicul gastroenterolog Eugen Crăciun

  Рет қаралды 17,025

MedLife

MedLife

Күн бұрын

Polipii sunt definiți ca niște excrescențe de țesut din mucoasa digestivă. Acești polipi pot fi prezenți oriunde pe tractul digestiv, începând de la esofag, trecând prin stomac, intestin subțire, colon și ajungând la rect.
Există două mari categorii de polipi. Prima este cea a polipilor tipic benigni, adică polipii care nu se cancerizează niciodată sau doar în mod excepțional. Aceștia se mai numesc și polipii hiperplazici. A doua categorie, și cea periculoasă din punct de vedere al evoluției, este cea a polipi adenomatoși. Acești polipi au prin definiție un grad de displazie, adică o posibilitate de a evolua către cancer. Nu toți polipii displazici evoluează însă către cancer. Gradul de displazie a unui polip este direct proporțional cu riscul de a dezvolta cancer și există displazie ușoară, moderată și severă. Un polip care are displazie severă va evolua în cele din urmă către cancer.
Fiind leziuni mici, polipii nu dau simptome decât prin excepție, atunci când sunt foarte mari și foarte jos situați în zona rectului. În aceste cazuri pacienții acuză sângerare sau durere.
Metoda de diagnosticare a polipilor digestivi reprezintă totodată și metoda de tratament recomandată și este vorba despre colonoscopie. Dr. Eugen Crăciun, medic primar Gastroenterologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Grivița și Life Memorial Hospital București, spune că este absurd să se diagnosticheze polipii digestivi prin alte metode, când colonoscopia oferă și avantajul de a rezeca în același timp această problemă. Strict din punct de vedere al intervenției, dacă totul a mers bine, pacientul merge acasă cu o serie de recomandări din partea medicului, de regulă în privința regimului alimentar. De obicei nu există tratament medicamentos post-intervenție de rezecție. Este important ca pacientul să aibă întotdeauna un număr de contact de urgență, mai ales că cea mai frecventă complicație este hemoragia post-rezecție.
Pe termen lung, mediul Eugen Crăciun spune că pentru orice polip ar trebui să se efectueze un examen histopatologic post-rezecție. Pe baza rezultatelor, la următoarea întâlnire cu pacientul, medicul îi poate face o recomandare despre intervalul de timp la care trebuie să vină pentru o nouă examinare. În cazul unui polip cu displazie severă sau cu criterii de posibilă recividă, de exemplu țesut adenomatos în marginea sau în baza de rezecție, medicul ar trebui să cheme pacientul mai repede la control, în general la câteva luni sau maxim un an după intervenție. În cazul unei rezecții complete și dacă există și un grad scăzut de displazie, atunci pacientul va veni la control o dată la câțiva ani.
Factorul principal care previne recidiva unui polip este acuratețea cu care s-a făcut rezecția. Medicul gastroenterolog Eugen Crăciun spune că dacă s-a lucrat corect, în s-a rezecat în totalitate țesutul ademotatos și, în plus, s-a făcut și cauterizarea marginilor polipului, dacă toate aceste criterii atunci probabilitatea de recidivă este foarte mica.
Pentru a preveni cancerul de colon, sfatul specialistului este să identificăm din timp polipii digestivi și să-i îndepărtăm.
Dr. Ion Eugen Crăciun , medic primar Gatroenterologie și Endoscopie-Gastroenterologie - www.medlife.ro...
Specialitate - www.medlife.ro...

Пікірлер: 12
@valentinagrigor9386
@valentinagrigor9386 Жыл бұрын
Multumesc domnule doctor pt explicatii .Nu inteleg de ce raspunsurile sant aceleasi la orice intrebare
@victorcornea3393
@victorcornea3393 3 жыл бұрын
Ce tratament recomandați la displazie ușoară?
@MedLifeRomania
@MedLifeRomania 3 жыл бұрын
Bună ziua, Victor Cornea, Pentru informații legate de tratament, vă rugăm să contactați medicul curant. În cazul în care nu aveți un medic, vă recomandăm să vă programați la unul dintre medicii din rețeaua MedLife, apelând numărul de Call Center 021.9646 și colegii noștri vă vor oferi informațiile necesare. Toate cele bune, Echipa MedLife
@aurorarusanda1340
@aurorarusanda1340 Жыл бұрын
Trebuie sa fac și îmi este frica o fi dureroasa??
@MedLifeRomania
@MedLifeRomania Жыл бұрын
Bună ziua, Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist. Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare. Toate cele bune, Echipa MedLife
@anymihaiel4806
@anymihaiel4806 2 жыл бұрын
Buna seara soramea are polip se costipa mult ce poate face Domnul dootr nici ia nu stie ce sa Minice ce sa faca
@MedLifeRomania
@MedLifeRomania 2 жыл бұрын
Bună ziua, Pentru informații legate de tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist. În cazul în care nu aveți un medic, vă recomandăm să vă programați la unul dintre medicii din rețeaua MedLife. Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize în cadrul oricărei unități MedLife, puteți apela numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare. Toate cele bune, Echipa MedLife
@dumitrutraistaru8329
@dumitrutraistaru8329 3 жыл бұрын
Bună ziua. Vă rog f f f mult spuneți-mi dacă colonul poate fi văzut la RMN?Am făcut operație de polipi pe colon nu mai suport colonoscopie pentru liniștea mea aș dori unRMN .Vă mulțumesc anticipat. Cu multă stimă.
@MedLifeRomania
@MedLifeRomania 3 жыл бұрын
Bună ziua, Dumitru Traistaru, Pentru informații legate de tratament, vă rugăm să contactați medicul curant. În cazul în care nu aveți un medic, vă recomandăm să vă programați la unul dintre medicii din rețeaua MedLife apelând numărul de Call Center 021.9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare. Toate cele bune, Echipa MedLife
@ganciuverona5199
@ganciuverona5199 10 ай бұрын
Polipi nu se tratează ca urmare sa nu avanseze
@andeeastefan484
@andeeastefan484 Жыл бұрын
Da dar eu mă unflu în burtă mă doare am operată ce să fac ma chemat la anul😔
@MedLifeRomania
@MedLifeRomania Жыл бұрын
Bună ziua, Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist. Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare. Toate cele bune, Echipa MedLife
إخفاء الطعام سرًا تحت الطاولة للتناول لاحقًا 😏🍽️
00:28
حرف إبداعية للمنزل في 5 دقائق
Рет қаралды 46 МЛН
From Small To Giant Pop Corn #katebrush #funny #shorts
00:17
Kate Brush
Рет қаралды 72 МЛН
iPhone or Chocolate??
00:16
Hungry FAM
Рет қаралды 47 МЛН
POLIPII NAZALI | Dr. Raluca Morar (Medic specialist ORL)
18:29
Podcastul Medical
Рет қаралды 244
Cum scădem hipertensiunea și pulsul ridicat?
16:22
Vorbește Lumea
Рет қаралды 39 М.
Polipii colonici - Dr. Vlad Simion | Spitalul Clinic SANADOR
4:06
Polipii colonici și riscul de cancer colorectal
13:22
Anastasios Medical
Рет қаралды 8 М.
Polipii la colon. De ce pot deveni periculoși și ce legătură are mișcarea zilnică
2:21
Doctor de bine by Știrile ProTV
Рет қаралды 4,5 М.
Când este indicată operația de îndepărtare a polipilor
4:12
Observator News
Рет қаралды 11 М.
CEL MAI PUTERNIC TRATAMENT NATURIST PENTRU HEMOROIZI!
12:04
Fermierul Adrian
Рет қаралды 95 М.
Выпрыгивает ли аккумулятор в iPhone 16?
0:43
ÉЖИ АКСЁНОВ
Рет қаралды 3,6 МЛН
Bu telefonda oyun oynamak ister misiniz?
0:15
Hakkı Alkan
Рет қаралды 2 МЛН
🤔Как правильно держать iPhone? 📱
0:46
Не шарю!
Рет қаралды 182 М.
The BRIGHTEST Phone Flash In The World
0:46
Mrwhosetheboss
Рет қаралды 33 МЛН