Foarte interesant şi foarte bine explicat ! Felicitări pentru aceste materiale !
@romulusboeriu89034 жыл бұрын
Mulțumesc pentru aprecieri !
@danielraduna40004 жыл бұрын
Sunteți cel mai tare profesor din România!...
@RomulusBoeriu4 жыл бұрын
Nici vorbă ! Există în țara asta mult mai mulți profesori care pot să spună lucruri interesante și de la care poți întotdeauna învăța ceva decât crede, în general, lumea. Și același lucru este adevărat pentru majoritatea meseriilor. Din păcate, de multe ori, vocea celor care chiar au ceva de spus se pierde în corul celor care cred că trebuie să aibă păreri despre orice. Dar mă bucur că v-a plăcut cursul și mulțumesc pentru apreciere. Seară plăcută !
@danielraduna40004 жыл бұрын
@@RomulusBoeriu Mi-ați putea da, vă rog frumos, câteva nume de astfel de profesori?...
@RomulusBoeriu4 жыл бұрын
@@danielraduna4000 Da, aș putea, cunosc mulți profesori de fizică foarte buni. Dar nu ar fi corect să dau aici câteva nume, deoarece, pe de o parte, cu siguranță, aș nedreptăți mulți alți profesori care ar merita să fie pomeniți, pe de altă parte nu sunt competent să-mi evaluez colegii. Fiecare profesor are părțile lui bune și părțile lui rele, lucru adevărat întotdeauna când vorbim despre oameni. Din păcate, unii ar dori ca ceilalți să fie perfecți. Dar numai ceilalți ...
@danielraduna40004 жыл бұрын
Dacă vă decideți că îmi puteți da un astfel de nume mare al fizicii și ceilalți comentatori vă jenează (și pe mine mă mai jenează), mi-l puteți trimite la adresa mea de mail pe care cred că v-am mai scris-o: danielraduna73@gmail.com. Dacă vreți să aflați de ce vi-l cer, discutăm pe mail.
@RomulusBoeriu4 жыл бұрын
@Daniel Rădună Nu era vorba despre ”nume mari ale fizicii” ci despre profesori buni de fizică. Sunt lucruri diferite. Un bun profesor de fizică trebuie să cunoască foarte bine bazele fizicii și atât. Un ”nume mare al fizicii” trebuie să cunoască foarte bine, în plus față de profesorul de fizică, un domeniu al fizicii, să fie specializat într-un domeniu (de pildă fizică nucleară, fizica corpului solid, fizica cuantică, relativitatea, fizica plasmei etc).
@samuelsuciu69724 жыл бұрын
Multumesc pentru explicatii :))
@RomulusBoeriu4 жыл бұрын
Mă bucur dacă au fost de folos. Seară plăcută !
@cinevanecunoscutoricine49333 жыл бұрын
Imi puteti spune cum se pronunta simbolul pt intensitatea campului? Acel r mai ciudat ... va rog. Nush cum se pronunta.
@RomulusBoeriu3 жыл бұрын
E cam greu să arăți cum se pronunță ceva în scris, nu ? (să ”spui” în scris ...) Dacă este vorba despre intensitatea câmpului gravitațional, ea se notează cu litera ”gamma” mare din alfabetul grecesc. Se pronunță așa cum se scrie (gama). Este a treia literă din alfabetul grecesc. en.wikipedia.org/wiki/Gamma
@cinevanecunoscutoricine49333 жыл бұрын
@@RomulusBoeriu asa, multumesc mult!!!!!!!!!
@RomulusBoeriu3 жыл бұрын
@@cinevanecunoscutoricine4933 Cu plăcere și succes !
@speedysenu41832 жыл бұрын
Bună ziua domnule profesor! Am citit într-un manual de clasa a 9a (elaborat de Anatolie Hristev, Vasile Fălie și Dumitru Manda) faptul că există două tipuri de mase: masă inerțială și masă gravifică. Și am citit faptul că masele care apar în legea atracției universale sunt de fapt mase gravifice. Din câte am înțeles masa gravifică a unui corp este o proprietate a acelui corp din pricina căruia acel corp generează un câmp gravitațional (seamănă sarcina electrică a unui corp). Întrebările mele ar fi: de ce a definit Isaac Newton o altă masă pentru interacțiunile gravitaționale și de unde a știut că forța gravitațională este egală cu produsul dintre masa gravitatională și accelerația gravitațională din moment ce în principiul al doilea apare masa inerțială a corpului și nu masa gravitațională? Îmi cer scuze dacă e prea mult pentru un comentariu, dar chiar mă gândesc la acest lucru de 3 zile. O zi frumoasă și mulțumesc frumos pentru aceste video clip-uri!
@RomulusBoeriu2 жыл бұрын
Bună ziua și mă bucur că găsești folositoare videoclipurile mele. Ai dreptate în ceea ce spui despre masă. În principiu, există două feluri de masă: una este cea care măsoară inerția unui corp, MASA INERTĂ. Ea poate fi calculată măsurând forța care acționează asupra unui corp și accelerația acestuia. Atunci, masa se poate calcula din formula principiului fundamental al dinamicii, F=ma, m=F/a. Dar, în legea atracției universale apar, de asemenea, mase. Ele sunt MASE GRAVITAȚIONALE. Masa gravitațională se poate calcula măsurând forța care acționează asupra unui corp atunci când acesta se găsește într-un câmp gravitațional care are intensitatea gamma (și care este, de fapt, accelerația gravitațională, g). Raportul dintre forța care acționează asupra corpului (pe care o numim, de obicei, greutate) și intensitatea câmpului gravitațional ne dă masa gravitațională a corpului respectiv, m = G/g. (de unde formula G=mg) După cum vezi, cele două mase se măsoară prin metode diferite: masa inertă printr-o metodă dinamică, măsurând o accelerație, iar masa gravitațională printr-o metodă statică, măsurând forța (greutatea) care acționează asupra unui corp în câmp gravitațional. În principiu, ele ar putea fi, deci, diferite ! Ceea ce știa Newton este faptul că masa inertă și greutatea sunt proporționale. El a făcut experimente cu pendule prin care a demonstrat acest lucru. Au fost făcute, după Newton, foarte multe experimente, tot mai precise, și toate au confirmat ceea ce a spus Newton: masa inertă este proporțională cu masa gravitațională. Lucrurile au rămas așa până la Einstein, care a formulat teoria relativității pornind de la ideea că masa inertă și masa gravitațională sunt, de fapt, același lucru. În teoria relativității generale greutatea poate fi considerată o forță de inerție, iar forțele de inerție apar datorită masei inerte. Am vorbit despre asta în videoclipul ”Einstein contra Newton”. De fapt, Newton vorbea despre masa activă, cea care produce câmpul gravitațional și masa pasivă, cea care simte acțiunea acestui câmp. Masa activă ar fi ceea ce am numit masa gravitațională, iar masa pasivă ar fi masa inertă. Sper că am răspuns la întrebare. E greu de vorbit despre masă, este una dintre cele mai misterioase noțiuni din fizică. În teoria relativității, masa este o manifestare a energiei. Asta nu ajută prea mult deoarece și noțiunea de energie este, la modul general, greu de definit.
@speedysenu41832 жыл бұрын
@@RomulusBoeriu Am înțeles acum. Vă mulțumesc frumos pentru răspuns! O zi plăcută în continuare.
@RomulusBoeriu2 жыл бұрын
@@speedysenu4183 Cu plăcre și succes în studiul fizicii !
@speedysenu41832 жыл бұрын
@@RomulusBoeriu Mulțumesc frumos!
@martzynkazimir20277 ай бұрын
Cu 800 de ani înainte de el spunea un arab la fel.nu el a descoperit
@RomulusBoeriu7 ай бұрын
Cu 800 de ani în urmă nu știa nimeni principiile dinamicii, fără de care nu se poate formula Legea atracției universale.