No video

DİN NEDİR? I DİN, TOPLUM ve İNANÇ I CENNET VE CEHENNEM I KÖR TARİH I DİNLER SERİSİ

  Рет қаралды 3,272

Blind History

Blind History

11 ай бұрын

▶️ Günümüzde bilim, teknoloji ve maddi refahın hüküm sürdüğü bir çağdayız. Akılcılık ve bilgi toplumlarımız da teşvik ediliyor. Dini kurumların otoritesi azaldı ve çoğu ülke laik demokrasi ile gurur duyuyor. Ancak dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi hala dindar olduğunu belirtiyor. İnsanlar evrenin karmaşıklığı ve yaşamın "mucizesi" karşısında dinin, felsefe ve bilimin açıklayamadığı gizemleri anlamak için bir çerçeve sunduğunu düşünüyor. Dinlerin çoğunun ortak özellikleri vardır; iman, bir şeye inanç olarak öne çıkar ve bilimden ayrılır. Din, bireysel inançtan daha fazlasını temsil eder; ritüeller, kurumlar ve ahlaki yasalar içerir. Din, toplumun temelini oluşturan bir mitoloji sunar. Dinler zaman içinde kaybolabilir, ancak kültürlerin bir parçası olarak varlıklarını sürdürürler. Birçok kadim dinin unsurları günümüzde hala mevcuttur ve bugünkü inançları etkilediği gibi günümüz dinleri, gelecekteki nesiller için, yüksek ihtimal, tarihsel ilginçlikler olarak kabul edilecektir.
İnsanlar doğaları gereği meraklıdır ve çevremizdeki dünyayı anlama ihtiyacı duyarız, ancak bazı konular akılcı açıklamaları zorlar. Geçmişte, Güneş, Ay ve yıldızlar büyülü varlıklar gibi görünüyordu ve insanlar onları doğaüstü ruhlarla ilişkilendiriyordu. Gece ve gündüz döngüleri ile mevsim değişiklikleri, bu ruhlarla ilişkilendirmiş ve doğal olayların açıklamaları olarak kabul etmişti. Bu doğal olaylar, insan yaşamını etkilerken, medeniyet ilerledikçe, bilimsel anlayış genişledi. Ancak yaşamın sırları, ölüm ve evrenin kökeni hala gizemini koruyan büyük bir soru işareti olarak önümüzde duruyor.
🔔 İçeriklerimizi kaçırmamak için Kanala Abone Ol: bit.ly/KorTarih
▶️ Yaratılış ve İlk Günah: • YARATILIŞ VE İLK GÜNAH...
▶️ Harut ve Marut: • HARUT VE MARUT I İNANN...
▶️ Paganizm ve Hıristiyanlık: • HRİSTİYANLIK VE PAGANİ...
▶️ Paganizm Nedir?: • PAGANİZM NEDİR? I ANTİ...
▶️ Tufan Efsanesi: • NUH TUFANI I TUFAN EFS...
▶️ Mitoloji’ye Giriş: • MİTOLOJİ NEDİR? I TANR...
▶️ Kıyamet ve Mahşer: • KIYAMET I MAHŞER I KIY...
▶️ Örtünmenin Tarihi: • ÖRTÜNMENİN TARİHİ I TÜ...
▶️ Sümer Dini: • SÜMERLER VE DİNLERİN K...
▶️ Din ve Umut: • DİN VE UMUT I DİN VE K...
▶️ Din ve Korku: • DİN VE KORKU I ÖLÜM KO...
▶️ Din ve Kadın: • DİN VE KADIN I KADININ...
▶️ Din Nedir?: • DİN NEDİR? I DİN, TOPL...
Doğal dünyanın sırları genellikle Güneş, okyanuslar ve yaşam belirtileri gibi doğal ve doğaüstü güçleri kişileştiren efsanelerle açıklanır. Bu mitler, ruhların veya tanrıların eylemlerini mecazi bir dille anlatarak günlük yaşamlarımızı nasıl etkilediğimizi anlamamıza yardımcı olur.
Bu mitoloji, farklı kültürlerin merkezinde yer alır ve toplumlar arasında yaygın olarak bilinir. Hikayeler sadece doğal fenomenleri açıklamakla kalmaz, aynı zamanda evrenin ve içindeki her şeyin nasıl ortaya çıktığına dair temel bir anlatım sunar. Yaratılış hikayesi, birçok dinde farklı versiyonlarla yer alır. Kozmik düzeni kaos veya hiçlikten çıkaran yüce bir varlık içeren hikayelerden, erkek ve dişi ruhların birleşmesini vurgulayanlara kadar çeşitli temalar bulunur. Bazi dinler, evrenin sonunu getirecek bir kıyamet savaşını öngörerek konuyu genişletir.
Bu açıklamalar, insanların doğayı ve evreni anlamaya çalışırken dini inançların nasıl oluştuğunu ve evrildiğini vurgular.
Kozmosun yaratılışında etkili olan doğaüstü güçler, genellikle manevi varlıklar şeklinde kişileştirilmiş tanrılara odaklanırken, çoğu dinde anlatılır. Antik dinler ve halk inançları, tanrıları Güneş, Ay gibi nesnelerin yanı sıra soyut kavramlarla da ilişkilendirir, örneğin doğurganlık, sevgi ve savaş gibi. Bu tanrılar genellikle ölümsüz ve sonsuz olarak kabul edilir. Doğal olaylar spesifik tanrılarla ilişkilendirildiğinden, antik dinler genellikle çok tanrılıdır. Bununla birlikte, bir tanrı genellikle diğerlerine üstün kabul edilen yaratıcı bir tanrı olarak öne çıkar. Yaklaşık üç bin yıl önce Orta Doğu'da, tektanrılı dinler ortaya çıkmaya başladı ve Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet gibi İbrahimî dinler gelişti. Ancak bu tek tanrılı dinlerde bile, melekler gibi daha alt seviyeli doğaüstü varlıkların ve iyilik tanrısıyla karşıt olan kötü şeytanın varlığına inanılır.
Dinler, yaşamın kaynağını anlamlandırmakla kalmaz, aynı zamanda ölüm sonrası kaderimizi de açıklamaya çalışır. Ölümden sonraki ebedi hayata dair umudu sunarak, dünya yaşamını bir hazırlık olarak görürler. Hemen hemen her din, bedenin ölümünden sonra ruhun varlığına inanır. Ancak, ruhun kaderine dair kavramlar inançlara göre değişebilir. Bu ruhların nereye gittiği farklı dinlerde farklı şekillerde tasvir edilir: Göksel bir bölge, tanrıların yaşadığı yer veya yeraltındaki bir gölge dünyası. Zaman içinde, sonsuz ahiret yaşamının ölümden sonraki durumla ilişkilendirildiği bir fikir ortaya çıktı. Tektanrılı dinler genellikle basit bir seçenek sunar: Cennet veya cehennem.
#tarih #din #mitoloji #inanç #tanrı

Пікірлер: 24
@erhanabdurrahman9381
@erhanabdurrahman9381 6 ай бұрын
1:00 Euzubillahimineşşeytanirracim Yûsuf Suresi 40. Ayet "O'nun yanında nelere kulluk ediyorsunuz? Sadece bir takım isimlere ki, adlarını siz ve atalarınız koymuştur. Onlar hakkında Allah, hiçbir kanıt indirmemiştir. Hüküm yalnız Allah'ındır. O, yalnız ve yalnız kendisine kulluk etmenizi emretti. Eskimez ve yıkılmaz din (yaşam şekli) işte budur. Ama insanların çokları bilmiyorlar."
@kortarih
@kortarih 6 ай бұрын
Allah kabul etsin.
@osmanbugdayc3734
@osmanbugdayc3734 11 ай бұрын
Acaba insanların kaç bin dini, olmuştur ?üst üste binen yazılı tarihle bile ilk anladığımız Sümerler deki hikayeler ilk olarak bildimiz büyük dinlerden! Musevilik inancının temelini oluşturmuştur...👍👍
@uzay2022
@uzay2022 11 ай бұрын
Bizim Türkler de arap masalları ile uyuyor.
@robinfortnite
@robinfortnite 11 ай бұрын
maalesef öyle fakat torunlarımız uyanacak.
@uzay2022
@uzay2022 11 ай бұрын
@@robinfortnite umarım öyle olur, ama halen milyonlarca çocuk kuran okuma kurslarına gönderiliyor. Binlerce imam hatipler acıldı ilahiyat fakülteleri coğaldı, Türkler bilinçli olarak yobazlaştırılıyor araplaştırılıyor.
@proton2276
@proton2276 6 ай бұрын
Cahillik ediyorsunuz gec olmadan Allah'a yönel ve tövbe et
@efesaki2314
@efesaki2314 11 ай бұрын
Güzel video 🤎
@erhanabdurrahman9381
@erhanabdurrahman9381 6 ай бұрын
Euzubillahimineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım) 📜 Ra’d Suresi 16. Ayet De ki: "Göklerin ve yerin Rabbi kim?" De ki: "Allah." De ki: "O'nun yanında başka evliya mı/destekçiler mi edindiniz? Bunlar kendilerine bile yarar sağlayıp zarar verme gücünde değiller." De ki: "Körle gören yahut karanlıklarla ışık bir olur mu? Yoksa Allah'a, tıpkı O'nun yarattığı gibi yaratan ortaklar buldular da yaratış/yaratılanlar kendileri için benzeşir hale mi geldi?" De ki: "Allah'tır her şeyi yaratan, O'dur Vâhid ve Kahhâr olan." Ra’d Suresi 19. Ayet Rabbinden sana indirilenin hak olduğunu bilen kişi, kör olan biriyle aynı mıdır? Sadece temiz akıl sahipleri öğüt alır. İsrâ-72 (Mekkî 50) Bu dünyada kör olan, âhirette de kördür. Yolca da daha sapıktır o. İsrâ Suresi 97. Ayet Allah kime hidayet verirse doğru olan yolu bulan odur. Kimi de şaşırtırsa, böyleleri için O'nun dışında dostlar bulamazsın. Kıyamet günü böylelerini kör, dilsiz ve sağır bir halde yüzleri üstüne sürerek haşrederiz. Varacakları yer cehennemdir ki, alevi dindikçe kızgın ateşini körükleyiveririz.
@kortarih
@kortarih 6 ай бұрын
Allah kabul etsin.
@happyforever5109
@happyforever5109 11 ай бұрын
Elhamdüllah müslümanım sizde öneririm
@mauricegreene148
@mauricegreene148 11 ай бұрын
Allah korusun 😂sen uyumaya devam et
@kortarih
@kortarih 11 ай бұрын
Dinince yaşa kardeşim.
@Tavukcubeyto
@Tavukcubeyto 11 ай бұрын
Arabın allahı Türkleri ilgilendirmez.
@nurettineminemoztem2104
@nurettineminemoztem2104 3 ай бұрын
Enam 6/1 suresini oku yaratanların en güzeli derken kaç yaratıcı varki en güzeli Allah tır ki Allah kelimesi de El-ilah tan gelir Bi araştır bakam Arap masallarını
@mergen7276
@mergen7276 11 ай бұрын
Masallı büysü bozuldu sen haya ne anlatıyon yavv 🙄
@kortarih
@kortarih 11 ай бұрын
Türkçe yazar mısın? Anlamadım.
Eski Türk İnançları - Kürşat Demirci
1:28:57
KU AKMED
Рет қаралды 39 М.
Türkler ve Şamanizm 3 - Tengrizm ve Şamanlık
38:01
Diamond Tema
Рет қаралды 143 М.
I'm Excited To see If Kelly Can Meet This Challenge!
00:16
Mini Katana
Рет қаралды 35 МЛН
WHO CAN RUN FASTER?
00:23
Zhong
Рет қаралды 40 МЛН
Challenge matching picture with Alfredo Larin family! 😁
00:21
BigSchool
Рет қаралды 33 МЛН
Konuğum Sinan Canan: Bilimsel Yaklaşımda Tanrının Yeri Nedir?
1:00:06
Pelin Dilara Çolak
Рет қаралды 942 М.
Ve Geri Geldi - TENGRİ Dini Türkiye'de Yeniden Başladı
15:40
Engin Deniz Videoları
Рет қаралды 1,7 МЛН
Sümerlerde Din ve Tanrılar - Sesli Kitap
54:20
Denizin Ötesindeki Sesler
Рет қаралды 466 М.
İslam'ın Kutsal Taşı ve Bir Pagan Tanrısı - Sesli Kitap
37:32
Denizin Ötesindeki Sesler
Рет қаралды 462 М.
The Fearful Dream of Bigoted Religious | PHILOSOPHY OF DEISM
10:22
Sercan Baylan
Рет қаралды 73 М.
Felsefeye Göre Tanrı İnancı
37:00
HT Bilim Tarih Felsefe
Рет қаралды 508 М.