Рет қаралды 13,473
Arkadaşlar Selamünaleyküm! Bu videomda İslam’ın şiarı olan dünyanın en büyük muhteşem camilerini sizlere kısaca tanıtmak istiyorum. Ancak sizlerden istirhamım videoyu beğenip yorum yapmaktır.
Jamia Ulu Camii - Pakistan / Lahore
Jamia Camii, Pakistan'ın Lahore şehrinde bulunan muhteşem ve dünyanın en büyük camilerinden biri olan, yaklaşık 950,000 kişiyi ağırlayabilecek geniş bir kapasiteye sahiptir. İhtişamlı açılış töreni, 6 Ekim 2014 tarihinde Kurban Bayramı'nda gerçekleşmiştir.
Mescid-i Aksa - Kudüs / Filistin
Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi ve kutsal kabul edilen üç mescitten bir tanesi. Yapı Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde, Tapınaklar tepesi (Morya) olarak bilinen alandadır. Bu alanın yüzölçümü yaklaşık 144 dönüm olup, sayısı iki yüze ulaşan birçok esere sahiplik eder. 400,000 kişilik kapasiteye sahiptir.
Faysal Camii - İslamabad / Pakistan
Faysal Camii, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan ve dünyanın en büyük camilerinden biri olarak kabul edilir. 5.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen bu cami, 300.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir.
Faysal Camii, mimari açıdan etkileyici bir görünüme sahiptir ve büyük avlusu ve zarif minareleri, göz alıcı bir şekilde tasarlanmıştır. İç mekânı da muhteşemdir. Faysal camisinde kubbe, Arap Bedouin’in çadırından etkilenilerek yapılan üçgen bir çatı şeklindedir.
İstiklal Camii - Endonezya / Cakarta
İstiklal Camii, Endonezya'da bulunan bir camidir. 22 Şubat 1978 tarihinde hizmete açılan bu cami, Güneydoğu Asya'nın en büyük camisi unvanını taşımaktadır. İstiklal Camii, zarif bir mimariye sahip olup bölgedeki önemli dini ve kültürel merkezlerden biridir. İç mekânında geniş bir ibadet alanı bulunur ve ziyaretçilere huzur dolu 200.000 kişilik bir atmosfer sunar.
Ta’cul Mescid - Bhopal - Hindistan
Hindistan'da bulunan Tac-ül Mescid, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesinin de en büyük camisidir. 1901 yılında inşa edilen camide aynı anda 175 bin kişi ibadet edebiliyor.
Cezayir Ulu Camii
Afrika'nın en büyük camisi olan Cezayir Ulu Cami, Fransa sömürge döneminin izlerini ülkeden silmek adına yapılan en önemli eserler arasında yer alıyor. Minare uzunluğu 267 metreye ulaşan Cezayir Ulu Camii, 28 hektarlık bir alanda inşa edildi. 120 bin kişilik kapasiteye sahip olan cami kompleksi ayrıca bir milyon kitaba sahip bir kütüphane, konferans salonu, İslam sanatı ve tarihi müzesi de dahil olmak üzere 12 binadan oluşuyor.
II. Hasan Cami - Kazablanka / Fas
II. Hasan Camii, Fas'ın Kazablanka şehrinde yer alan bir camidir. Bu görkemli yapı, Kral Hasan tarafından 1993 yılında yaptırılmıştır. 210 metrelik minaresi nedeniyle, dünyanın en uzun minareli camileri arasında yer almaktadır ve 105.000 kişilik kapasiteye sahiptir.
Badşahi Camii - Lahore
Badşahi Camii, Lahor kentinde yer alan bir camidir ve Pakistan'ın en önemli mekânlarından biridir. Cami, 17. yüzyılda Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve 1673 yılında tamamlanmıştır. 100,000 kişilik bir kapasiteye sahiptir.
Çamlıca Camii - İstanbul
Çamlıca Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde konumlanan 2019 yılında yapımı tamamlanan 6 adet minareden oluşan 63 bin kişilik bir camidir. Dünyanın en büyük camilerinin arasına girmeyi başaran, ülkemizin en büyük camisidir. Camiinin kubbesinin 34 metrelik çapı İstanbul’u simgelemektedir.
72 milleti sembolize eden iç yüksekliği 72 metre yüksekliğindedir. Kubbe iç kısmına yazılan Allah’ın 16 ismi ise 16 Türk devletine hitaben yazılmıştır. İçerisinde ayrıca müze, sanat galerisi, kütüphane, büyük bir konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık bir otopark bulunmaktadır.