Рет қаралды 5,458
Enkele malen per jaar vindt in Den Haag een bijzondere ceremonie plaats. Nieuwe ambassadeurs van over de hele wereld komen dan naar paleis Noordeinde om hun geloofsbrieven aan onze koning aan te bieden. De Marechaussee levert de erewacht om deze ceremonie te begeleiden. Majoor Wilco is dit keer de commandant van deze erewacht. “Het is een leuke neventaak. De pracht en praal, de traditie van Nederland. Dat en het militaire aspect vind ik mooi.”
Maar eerst even die brieven, dat zal niet iedereen meteen iets zeggen. Een nieuwe ambassadeur komt langs voor een kennismaking en heeft 2 brieven bij zich. In de eerste staat dat de voorganger is teruggeroepen. De tweede meldt dat de diplomaat gemachtigd is om namens zijn staatshoofd/regering te spreken. Dat maakt het allemaal officieel.
De erewacht bestaat uit leerlingen van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn, vertelt Wilco. Die worden daarvoor aangewezen. “Dan wordt op het OTC iemand gezocht voor de commandantenrol. Dit is nu de derde keer dat ik het doe, omdat het zo leuk is.” Voor de leerlingen is het een goed moment om kennis te maken met het ceremoniële deel van ons werk. “We gebruiken het ook als een examenmoment”, zegt Wilco, in het dagelijks leven werkzaam op de sectie Operatiën van het OTC. Daar is hij belast met de operationele aansturing van de opleidingsprocessen.
De voorbereidingen beginnen al maanden van tevoren. Alles wordt tot in de puntjes doorgesproken en geoefend, vrijwel elke stap, elk commando is letterlijk uitgeschreven. Wilco en zijn mensen krijgen in Den Haag een uitgebreide briefing over de gang van zaken die dag.
“Met die info ga ik terug en brief het detachement”, aldus de commandant. “Een detachement bestaat uit een detachementscommandant, 3 onderofficieren en 18 leerlingen. Dat maal 2. Plus een onderofficier toegevoegd die erachter staat en ik er dus voor.” Het detachement oefent onder andere het marcheren en de handelingen met de sabel. Op de maandag en dinsdag vóór de grote dag oefenen ze de hele ceremonie. “Voor mij een belangrijk moment want ik moet natuurlijk wel de juiste commando’s geven.”
De dag begint in alle vroegte in Apeldoorn waar iedereen verzamelt, spullen pakt en in de bus stapt naar Den Haag. Op de Frederikkazerne kleedt het detachement zich om in ceremonieel tenue, waarna ze onder escorte van het Team Verkeer naar de Koninklijke Stallen worden gebracht. Daarna start de opmars, achter de Marinierskapel aan naar paleis Noordeinde.
Dit keer zijn er 3 ambassadeurs van Cyprus, Sri Lanka en Guatemala die met een koets aankomen. “Ik begeleid hem of haar tijdens een inspectieronde langs de troepen. Dan gaat de ambassadeur naar binnen om de geloofsbrieven aan te bieden.” En dat 3 keer. Als het voorbij is, trekt het detachement weer achter de muziek aan naar de stallen, en dan zit het er op.
“Vroeger in de opleiding was ik zelf al een keer lid van detachement. Ik vond dat en de ceremonie heel interessant”, zegt Wilco. “Het is natuurlijk ook goed voor de uitstraling van onze organisatie. Dit ceremoniële aspect hoort er ook bij. Ik vind het een erebaan.”
___________________________
Meer weten over de Marechaussee?
Website: www.marechauss...
Volg ook de Marechaussee op SOCIAL MEDIA:
Facebook: bit.ly/Facebook...
Instagram: bit.ly/Instagr...
X: bit.ly/Twitter...
_________________________________
DE KONINKLIJKE MARECHAUSSEE
De Koninklijke Marechaussee waakt over de veiligheid van Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Wereldwijd wordt de Marechaussee ingezet op plaatsen van strategisch belang. Van koninklijke paleizen tot aan de buitengrenzen van Europa. Van luchthavens in Nederland en het Caribisch gebied tot oorlogs- en crisisgebieden overal ter wereld.