Hyvä podcast! Kiitos! Pari kysymystä. Toivottavasti Sami ja Heikki lukee näitä. Data centerin myötä sähkön tarve lisääntyy, vaikka fossiilisiin pohjautuvasta kaukolämmöstä päästäisiin eroon. 1. Miten data centereiden sähköntarve piikit yleensä sijoittuvat vuorokauteen ja millaiset ovat vaikutukset sähkön kokonaistarpeeseen/varmuuteen ja hintaan? 2. Millä data centereiden sähkö tuotetaan etenkin kylmimpinä aikoina, jos ei lisätä merkittävästi polttomoottori/kaasuturbiini voimaloita? Eli tuleeko lämmön primäärienergia kuitenkin olemaan fossiilinen? 3. Kuulin että data centereitä voisi tulevaisuudessa ajaa siellä missä sähkö on halvinta. Oman logiikan mukaan tämä pilaa lämmön hyötykäyttö-konseptin. Kylmimpinä tuulettomina jaksoina ei olisi Suomessa sitten data centerin kaukolämpöäkään. Onko tietoa tästä? 4. Heikki väitti että terveessä järjestelmässä on lautasmallin mukaan kolmen laista eri tuotantotyyppiä. Mutta eikö tuosta vaihtelevasta olisi parempi päästä eroon kokonaan? Käytämme sitä vain hinnan ja ympäristön vuoksi. Kiitos paljon jo valmiiksi jos jaksatte vastata!
@hkeskivaАй бұрын
Kiitos Syndinen kuuntelusta ja kysymyksistä! 1. yleisellä tasolla, datakeskuksilla on tyypillisesti tarve ajaa tasaisesti läpi vuorokauden - vaikutus muuhun markkinaan riippuu täysin siitä, kuinka kulutettu sähkö on päätetty hankkia 2. vastaus riippuu datakeskustoimijasta - mikäänhän ei estä kapasiteetin lisäämistä jos asiakas niin haluaa. Fossiilittomia keinoja tuottaa talvipakkasilla energiaa on tälläkin hetkellä käytössä 3. täysin tapauskohtainen kannattavuuslaskelma - jos datakeskus on kiinnittänyt vuosikymmenien sähköt jo ennakkoon (kuten USAssa jo tehdään) niin tällöin datakeskusta halutaan mitä todennäköisimmin käyttää mahdollisimman paljon 4. vastasit omaan kysymykseesi - hinta on keskeinen asia asiakkaalle, samoin ympäristöarvot
@j.si.8330Ай бұрын
@@hkeskivavastaus 2, mitä fossiilittomia keinoja?
@Freedom7-x6oАй бұрын
@@hkeskiva Mikäli haluamme alentaa hiilidioksidipäästöjä, niin siihen on muitakin keinoja, kuin fossiilisesta energiasta luopuminen. Kuten esimerkiksi hiilidioksidin sitominen ja kierrättäminen, joka voi olla vaikka raaka-ainekäyttö tai maaperään hautaaminen. Hiilidioksidipäästöjä voi alentaa myös muuten, kuin fossiilisen polttoaineen käytön vähentäminen. Hyvä tapa olisi korvata elementtirakentaminen puurakentamisella, joka on ihan win-win. Päästöt vähenevät ja hiiltä sidotaan rakennuksiin. Datakeskuksia voitaisiin käyttää ydinvoimalla tuotetulla sähköllä. Datakeskuksista ja ydinvoimaloista saataisiin myös kaukolämpöä. Ja ei,ydinvoimalan sekundäärinen lauhdevesi ei tee lapsista talidomeja, nythän ydinvoimalat jäähdytetään vesistöihin. Kaukolämmöstä ei muutenkaan kannata luopua, koska yhdistetty sähkön ja lämmön tuotantolaitoksen hyötysuhde on 80-90% ja polttosähkövoimalaitoksen hyötysuhde 0n 30-40%. Mikä muuten nostaisi sähkön hintaa, jos kaukolämmöstä luovuttaisiin. Turbiinia voidaan pyörittää muullakin kuin fossiilisella polttoaineella, joista energiajäte ja muu biomassa ovat ihan kärjessä ja synteettiset polttoaineet tulevat joskus käytännöllisiksi, kun tuotanto ja hinta saadaan kohdilleen. Tulevaisuuden sähköauto tulee olemaan tavallinen polttomoottori, joka polttaa sähköllä tuotettua kaasua tai nestettä. Akkuautot ovat valitettavasti vain kuin energiansäästölamppu - tehtiin, kun oli kauhea kiire ja parempaan ei kyetty. Vety auton polttoaineen on ihan karsea ratkaisu, jonka selitän jossain aihetta käsittelevän podcastin kommenteissa, mutta lyhyesti, se on kallis ja epäkäytännöllinen sekä tuottaa, että käyttää. Teollisuudessakin vähän niin ja näin samoista syistä. Mutta noin muuten, niin energian tuotantoa pitää olla monella tavalla, koska sen kulutuskaan ei ole tasaista, eikä muuten tuotantokaan. Sen havaitsee parhaiten pörssisähkön hintavaihteluista ja netissä pyörivistä energian tuotanto ja kulutuslaskureista. Olkaa kanssani eri mieltä ja jos siinä on perusteet miksi olen väärässä, niin saatan sen lukeakin.
@petegrohn7286Ай бұрын
Summa summarum: Suomalainen maksaa sähköstään aina vaan enemmän mitä enemmän sekundasähköä verkkoon tuutataan ja isoja sähkönkuluttajia siihen liitetään. Ei tässä mitään einsteineja tämän ymmärtämiseen tarvita.
Nyt taidettiin päästä asiaan, minkä Heikki oikeasti osaa. Hyvä. Toki hän sijoittamisenkin osaa. Tämä oli ilo kuunnella.
@tarmokorhonenАй бұрын
Mahtava toi Googlen optio! Hyvä jätkät!
@Freedom7-x6oАй бұрын
Kioton ilmastosopimus sorvattiin v.1997. Aiheesta oli jotain rutinaa jo aiemmin, mutta viimesitään Kiotosta lähtien olisi pitänyt alkaa rakentaa fissio-voimaloita. Nyt ollaan vemputettu yli 25 vuotta ja vieläkään ei näytä tapahtuvan mitään.. Spekuloidaan lähtökohdalla, että ilmaston lämpenemisen kanssa puuhastelevat ovat oikeassa, niin Fuku ja Tserno yhteensä ovat pieniä katastrofeja maapallon rannikoiden hukkumisen rinnalla. Mutta oikeasti niitä hiilidioksidi-päästölaskelmia pitäisi tehdä sellainen laitos, jonka olemassaolo, poliittinen- ja taloudellinen vaikutusvalta ei ole sidoksissa laskelmien lopputulokseen ja henkilökunnan oma talous sidottu pahimpaan skenaarioon. Ja missään tapauksessa ilmastomallit eivät saisi perustua tietokonesimulaatioon, joka tuottaa lopputuloksen, että napajäätiköt sulavat täysin riippumatta simulaatioon asetetuista alkuasetelmista. Mutta nyt kun sain purkaa onat frustraationi aiheesta, niin tämähän on tärkeä keskustelu, koska maailma on rakennettu ja ylläpidetään energian avulla.
@Gustav6413 күн бұрын
Turvevoimalat vaan täysillä käyttöön. Turvetta voisi jo ennakkoonkin varastoida kriisitilanteita varten. Ei siihen mitään akkujuttuja kannata haikailla. Ja kriisitilanteissa puutakin lämmitykseen.
No jos yrityksiä tapetaan nyt kiihtyvällä tahtia niin miksi investoida. 17 vuotta LASKUA! Perustuotanto laskee kokoajan.
@jorejahtis8833Ай бұрын
Niin ja panelit ja tuulimyllyt ovat puolituottoisia energiamuotoja joita tuetaan ,mutta ei siis tuota tärkeäänaikaan.
@karihamalainen9622Ай бұрын
Älkää valehdelko kun VERO eli LAKI määrää tarifit eli veronmaksaja maksaa.
@PaulAndersson-b2wАй бұрын
onko se niin että koska en enää saa ostettua halpaa energiaa niin haluan ostaa kallista. (Enhän mä taaskaan tajuu).
@pursijuАй бұрын
Tehkääs sellainen video, jossa "suomennatte" Jan Blomgrenin teesit tuulivoimasta, sen haitallisesta vaikutuksesta kaikkien laitosten kannattavuuteen ja verkon toimivuuteen.
@HK-jf3dxАй бұрын
?31min. leuto vai tyyni?
@halinallet652Ай бұрын
Leuto talvi on sellainen, että ei ole paljoa pakkasta ainakaan. Lempeä säätila.
@karihamalainen9622Ай бұрын
Tiedätekö, että akun lataamisessa on HYÖTYSUHDE!
@karihamalainen9622Ай бұрын
Miksi VENÄLÄINEN kivihiili, öljy ja MAAKAASU palaa Helsingissä?