No video

De derde wet van Newton (vwo)

  Рет қаралды 25,507

Wispeltube

Wispeltube

Күн бұрын

Theorie systematische natuurkunde
Vwo4 paragraaf 3.6

Пікірлер: 36
@Damrob2020
@Damrob2020 4 ай бұрын
ook 10 jaar later helpt dit zeer, bedankt.
@helenavandewater3846
@helenavandewater3846 9 жыл бұрын
Prima filmpjes. Helder, netjes en duidelijk.
@nasstube3874
@nasstube3874 3 жыл бұрын
Superrrr! bedankt
@ABK-uj4un
@ABK-uj4un 8 ай бұрын
Zeer bedankt
@Yussco
@Yussco 4 жыл бұрын
Wat gebeurt er eigenlijk als er een vertraging is? Fres=Fn - Fzw of Fres=Fzw - Fn. Ik heb morden de toets dus ik zou het heel erg waarderen als u dit vandaag kunt uitleggen
@Wispeltube
@Wispeltube 4 жыл бұрын
Hallo Yusuf Stel een lift gaat met een constante snelheid omhoog (dus dan Fz = Fn) en vertraagd dan. Een vertraging betekend dus dat er een extra kracht naar beneden moet zijn. Er is één kracht naar beneden (Fz) en één kracht omhoog (Fn). Nu is Fz altijd gelijk (immers Fz=m.g en die twee veranderen niet), dus zal Fn moeten veranderen. Om een resulterende kracht naar beneden te krijgen zal Fn dan moeten afnemen, dan geldt er: Fres = Fz - Fn welke naar beneden is gericht. Oftewel voor de vertraging geldt dan a = Fres/m = (Fz-Fn)/m Je zult mocht je in de lift staan je dus even iets lichter voelen. Omgekeerd, als de lift met een constante snelheid naar beneden gaat en dan vertraagd, dan moet er dus een kracht omhoog zijn (tegen de beweging in).Dus dan zal Fn juist moeten toenemen. Dan geldt dus Fres = Fn - Fz welke omhoog is gericht. Je zult je dan dus juist iets zwaarder voelen. Op zich is dat ook wel voor te stellen, als je omhoog gaat en de lift stopt plotseling, dan wil je lichaam eigenlijk door schieten omhoog (eigenschap welke traagheid wordt genoemd), dus het contact tussen vloer en je lichaam wordt dan iets minder dus inderdaad voel je je dan iets lichter. Een zelfde verhaal kun je houden met de lift nar beneden die afremt, je lichaam wil dan ook liefst doorgaan met de beweging naar beneden en zal dus extra tegen de vloer aan duwen wat je ervaart als dat je je zwaarder voelt. Succes met de toets morgen.
@Yussco
@Yussco 4 жыл бұрын
Wispeltube bedankt voor uw uitleg, echter staat wat anders in het antwoordenblad van het opdracht wat ik niet begreep. Mijn boek is systematisch natuurkunde VWO 4 opdr 31 c en daarbij wordt niet in het opdracht gezegd of de lif omhoog of omlaag gaat. Wel wordt er in het antwoordenboek gezegd dat de lift omhoog gaat en dus afremt. Verder wordt gezegd: ‘ omdat de lift omhoog gaat, neem je de richting naar boven positief’ en wordt er gezegd: ‘Fres= Fn- Fzw’ ?? Ik begrijp het niet meer.?
@Wispeltube
@Wispeltube 4 жыл бұрын
Ik hoop dat ik de juiste druk van het boek heb. Bij c wordt gevraagd het gewicht van Inze op t=9,0 s. De oplossing zoals die door het boek wordt gegeven houdt denk ik strak aan afspraken van plus en min. Alles wat omhoog gaat is positief en alles wat naar beneden gaat is negatief. Maar als je hier steeds rekening mee moet houden dan wordt het behoorlijk wiskundig, ik denk dat je beter kunt kijken naar wat er gebeurd. Ik werk (bijna) altijd met altijd positieve waarden en kijk gewoon wat de richting is. De lift gaat omhoog, maar vertraagt, dus zal Fres naar beneden gericht zijn. Dit betekent dus dat Fz groter is dan Fn, en zal Fres = Fz - Fn (want dan is Fres namelijk positief). Goed dan de gegevens invullen, er geldt: a= -1,3 m/s2, maar ik werk met positieve waarden dus ik neem a=1,3 m/s2 Fres = m x a = 9,81 x 1,3 = 12,753 N Fz = m x g = 53 x 9,81 = 519,93 Dit invullen in Fres = Fz - Fn >> 12,753 = 519,93 - Fn >> Fn = 507,177 N Dus het gewicht is 5,1.10^2 N (gewicht is een kracht in 2 cijfers significant)
@Yussco
@Yussco 4 жыл бұрын
Wispeltube toen ik dit opdracht aan het maken was heb ik precies dezelfde berekeningen en het antwoord als u en wat u zegt klopt ook logisch. Toch komt mijn antwoordenboek uit op 4,51x 10^2 N door Fn-Fz te doen. Ik ga uw manier ook tijden mijn toets gebruiken. Ik heb hele goede uitleg van uw videos gekregen. Het enige wat ik nog niet begrijp is dat wat u bedoelt met ‘positief nemen en negatief nemen’ zoals u zei bij de versnelling ‘-1,3 m/s^2 positief’ zou u dat misschien ook nog kunnen uitleggen en of ik dat kan gebruiken als de situatie verandert bijv dat de lift dan naar beneden gaat en wat dan precies positief en negatief is?
@Wispeltube
@Wispeltube 4 жыл бұрын
Ik heb er nog even naar gekeken, ik heb in mijn berekening is fout(je) gemaakt in de laatste regels, ik heb ze hieronder opnieuw geplaatst: Fres = m x a = 53 x 1,3 = 68,9 N > 68,9 = 519,93 - Fn >> Fn = 451,03 N Dus het gewicht is 4,5.10^2 N (gewicht is een kracht in 2 cijfers significant) Het positief en negatief is wat moeilijk om alles via een berichtje goed te kunnen uitleggen. Wat ik in mijn vorige antwoord zei, je kunt het beste gewoon alles zo invullen dat het positief wordt en op het einde kun je dan wel aangeven of iets omhoog of naar beneden is geweest.
@mff8219
@mff8219 6 жыл бұрын
Mijn docent heeft mij juist geleerd dat als het een vertraagde beweging is dus (lift naar beneden) Fres tegen de bewegingsrichting in is, dus naar boven toe. Maar u had het over Fres naar beneden. Dus ik begrijp het niet.
@Wispeltube
@Wispeltube 6 жыл бұрын
Ik denk dat je het hebt over het fragment tussen 5:50-6:50? Hier wordt niet gesproken over een vertraagde beweging maar een versnelde beweging. Bij een versnelde bewegin omlaag moet de resulterende kracht in de richting van de versnelling zijn, dus moet die ook naar beneden zijn gericht. IN het voorbeeld van je docent gaat de lift naar beneden maar versneld de lift niet maar vetraagd de lift, dus een net omgekeerde versnelling en dus zal ook de resulterende kracht de andere kant op moeten zijn en dus dan inderdaad omhoog gericht.
@veronicanoordzee6440
@veronicanoordzee6440 5 жыл бұрын
@Jacob van Dijk De reacties op Jacob zijn typisch voor deze tijd. Hij heeft volkomen gelijk. De jeugd en de jongere onderwijzers van tegenwoordig kunnen nog nauwelijks een zin formuleren zonder taal- of grammaticafouten. Deze beroerde video is daar een "goed" voorbeeld van!
@jacobvandijk6525
@jacobvandijk6525 9 жыл бұрын
Het is wel treurig, dat zelfs in dit soort video's regelmatig taalfouten worden gemaakt (terwijl er nauwelijk taal gebruikt wordt)!
@rikschoonbeek
@rikschoonbeek 9 жыл бұрын
+Sjaak van Dijk. Ik denk dat de kijkers van deze video's vooral de natuurkunde willen begrijpen, en dat ze zich minder druk maken over eventuele taalfouten (voor zover die niet verhinderen dat de boodschap duidelijk overkomt). Ben ik correct in mijn aanname dat jij blijkbaar graag ziet dat de taal foutloos is? Zo ja, dan sta je natuurlijk helemaal in je recht om dat te willen, maar ik denk niet dat er minder taalfouten gaan worden gemaakt door jouw reactie.
@jacobvandijk6525
@jacobvandijk6525 9 жыл бұрын
+Rik Schoonbeek Ik denk dat je ook in het onderwijs zit, maar ik hoop het niet. Weet je nog, van fouten kan je leren! Op die manier kan je voorkomen dat je ze in de toekomst weer maakt. Als niemand wat zegt, blijven ze maar aanmodderen in het huidige onderwijs.
@siebeadema8167
@siebeadema8167 8 жыл бұрын
+Sjaak van Dijk Het is ook zo moeilijk om "nauwelijks" te spellen. Als je een balk in je oog hebt probeer het er dan niet uit te halen bij een ander.
@jacobvandijk6525
@jacobvandijk6525 8 жыл бұрын
Goed opgemerkt. Maar: 1. Ik zit niet in het onderwijs, 2. een letter vergeten is wat anders dan structureel fouten maken.
@jacobvandijk6525
@jacobvandijk6525 8 жыл бұрын
Mensen die in de 21-ste eeuw nog steeds besluiten nemen op basis van godsdienstige overwegingen staan niet alleen de ontwikkeling van de mens in de weg, maar blijken keer op keer te kunnen uitgroeien tot extremistische en zeer gevaarlijke types.
@Hamza-oy6xx
@Hamza-oy6xx 4 жыл бұрын
Kapot slecht G leg beter uit
De hefboomwet (havo)
7:58
Wispeltube
Рет қаралды 22 М.
Mechanica 9: Derde wet van Newton
16:14
Ralph Meulenbroeks
Рет қаралды 28 М.
Challenge matching picture with Alfredo Larin family! 😁
00:21
BigSchool
Рет қаралды 42 МЛН
黑天使遇到什么了?#short #angel #clown
00:34
Super Beauty team
Рет қаралды 46 МЛН
天使救了路飞!#天使#小丑#路飞#家庭
00:35
家庭搞笑日记
Рет қаралды 91 МЛН
Versnelde beweging
11:30
Wispeltube
Рет қаралды 11 М.
Newton's Third Law of Motion: Action and Reaction
4:55
Professor Dave Explains
Рет қаралды 789 М.
Derde wet van Kepler
11:36
Jeroen Bruijstens
Рет қаралды 16 М.
De eerste wet van Newton (havo)
5:00
Wispeltube
Рет қаралды 25 М.
Natuurkunde kracht 10 derde wet van newton
6:56
Wetenschapsschool
Рет қаралды 5 М.
Valbeweging met luchtweerstand (havo)
6:31
Wispeltube
Рет қаралды 20 М.
Natuurkunde uitleg Beweging 8: Tweede wet van Newton
10:44
Meneer Wietsma Natuurkunde
Рет қаралды 2,8 М.
Newton's Laws: Crash Course Physics #5
11:04
CrashCourse
Рет қаралды 4,8 МЛН
3.1 Kracht en beweging VWO - soorten krachten
11:38
Arjan Smit
Рет қаралды 4,7 М.
The SAT Question Everyone Got Wrong
18:25
Veritasium
Рет қаралды 12 МЛН
Challenge matching picture with Alfredo Larin family! 😁
00:21
BigSchool
Рет қаралды 42 МЛН