Mijn overgrootmoeder was dienstmeisje in Amsterdam. Haar man leerde haar daar kennen, hij was zeeman. Hij vond niet dat ze dit verdiende, trouwde haar en nam haar mee naar Enkhuizen.
@Mauri_Mendes3 жыл бұрын
Meer van die filmpjes a.u.b.!!! Geweldig
@GemeenteAmsterdam0203 жыл бұрын
Hoi Mauri, bedankt voor het kijken! We werken hard aan nieuwe historische video's over onze mooie stad. ^TF
@henkrijkse42683 жыл бұрын
Een erg zoetsappige kijk op de zaak. Het was je reinste uitbuiting. En als er toen een Me Too beweging was geweest, dan hadden de meeste dienstbodes zich daarbij kunnen aansluiten.
@Butlerbob3 жыл бұрын
Toentertijd heerste er nog gezag, je was als dienstbode/meisje volledig overgeleverd aan de grillen van de Man des Huizes en wellicht ook hun meerderjarige zoon of zoons want ook dat kwam voor, Pa misbruikte ze als eerste en werden dan "doorgegeven" aan de zoons en als de dames zwanger werden, werden ze zonder pardon op straat gezet zonder ook maar met enige compensatie!!! nog even dit, kwam veel vaker voor dan men heeft aangenomen want hoeren waren er ook al destijds maar ja dat kostte geld en een dienstmeisje was een gewillige prooi en goedkoop uiteraard!!!
@henkrijkse42683 жыл бұрын
@@Butlerbob U schetst een naar mening getrouw beeld. Een beeld wat ik van mijn ouders heb meegekregen. Hun ervaringen zijn van voor de oorlog. Al zie je het tegenwoordig terug bij de au pairs. Dan heb je voor een habbekrats een meisje van de Filippijnen. Komt ook voor bij families die er een progressieve uitstraling op na houden. Hypocriet tot op het bot!
@henkrijkse42683 жыл бұрын
Correctie: een naar mijn mening etc.
@willemlangeveld1763 жыл бұрын
@@henkrijkse4268 klopt, ook zij die in saoudi arabie mogen helpen zullen het ook niet altijd fijn hebben,
@harrynac60173 жыл бұрын
@@henkrijkse4268 Naar mijn mening klopt uw mening
@alexandercharlotteoldenbur66773 жыл бұрын
Prachtig om te zien...mijn overgrootmoeder begon in haar vroege tienerjaren aan het "dienstje" in Amsterdam. Barre tijden!
@Yourhighnessnona3 жыл бұрын
Zulke verhalen zijn echt zo fijn voor het slapen. Vooral als ze zo fijn worden verteld.
@GemeenteAmsterdam0203 жыл бұрын
Hoi Nona, leuk om te horen! ^TF
@h8llo3943 жыл бұрын
Ja inderdaad jammer genoeg maar zo kort
@petrabaptiste54683 жыл бұрын
Uitgebuite vrouwen en bewust arm gehouden .
@willyvisionsound9233 жыл бұрын
@@petrabaptiste5468 Tijden waren anders.
@tamarahagenbeek3 жыл бұрын
Je wordt inderdaad in slaap gesust, zodat je niet alle lariekoek hoort die hier wordt gebracht. Check de bewegende beelden van de wereldtentoonstelling tweehonderd jaar terug over, de klederdracht, wasdag, gehakt- en visdag. Zonder apparaten geen electrarekening, er was zelfs draadloze energie beschikbaar.
@pienpien23 жыл бұрын
Een tante van mij was vroeger in haar tienerjaren dienstmeisje bij een dominee, die de Bijbel blijkbaar niet erg serieus nam. Hij wilde op een gegeven moment meer dan huishoudelijke diensten van haar. Als ze toestemde kreeg ze het dubbele van haar loon maar ze nam meteen ontslag. Volgens mijn moeder heeft ze toen de reden niet thuis verteld, maar pas jaren later. Ze had snel weer een andere baan waar ze wel fatsoenlijk werd behandeld. Dit was niet in Amsterdam maar op Walcheren, Zeeland.
@jordaanmuseumgangenmenu80243 жыл бұрын
Sterke vrouw, jouw tante!
@pienpien23 жыл бұрын
@@jordaanmuseumgangenmenu8024 Klopt. Dat was ze ook.
@bonmbzool3 жыл бұрын
Mijn oma was dienstmeisje sinds haar 12de, ze had niet veel positieve verhalen uit die tijd. Rond haar 18de werd ze zwanger van mijn oudste oom en een jaar later werd een tante geboren, mijn oma was ongehuwd en dat was in die tijd niet al te best, die tante en oom hebben ook mijn oma's achternaam. Wie de vader was is altijd een beetje vaag geweest, mijn oom en tantes ze spraken over een 1 of andere zeeman.
@FransBlaas13 жыл бұрын
Met DNA onderzoek is erg veel te ontdekken tegenwoordig.
@joesoef1233 жыл бұрын
Mijn oma was dienstmeisje in Amsterdam, in een van die huizen/pakhuizen Damrak, 18 lentes 1876, dus 1894 naar de hoofdstad, geboren in een suffig Oude Haske, vlakbij Heerenveen, hield ze wel van wat spanning en dan is Amsterdam natuurlijk Ideaal , daar heeft zij ook mijn opa ontmoet een Groninger, die bij de lijnwerkplaats werkte in Zwolle en Ketelmaker was bij het spoor, hij had toen vrij reizen en ze zijn uiteindelijk in Zwolle gaan wonen In de Amsterdamse tijd heeft ze nog een erepenning van Amsterdam verdiend met het redden van een kind uit het diepe Damrak Jaren bij oma in de kast gelegen met de oorkonde tot dat die enige jaren geleden was verdwenen, wrang was het toen haar oudste zoon verdronk in een kanaal in Zwolle kon slecht zwemmen........ mijn moeder heeft vaak de plaats aangewezen in Amsterdam waar het kind ter water kwam pakhuis met een tuitgevel, helaas na al dat moderniseren , de pakhuizen zijn hoedanig verdwenen is het slechts een herinnering
@GemeenteAmsterdam0203 жыл бұрын
Wat een prachtig verhaal, Jos! Bedankt voor het delen. ❤️ ^LG
@Calligraphybooster3 жыл бұрын
Wat hier ten onrechte totaal niet belicht wordt (extra jammer als de verteller zelf vrouw is) is de afhankelijke en kwetsbare positie van deze vrouwen. Velen werden door hun werkgever zwanger gemaakt en vervolgens de laan uitgestuurd. En wat waren dan haar kansen?
@petrabaptiste54683 жыл бұрын
Of als je zelf een winkel hebt en een huis dus onafhankelijk bent dan word nu nog steeds alles van je afgenomen door bv een kindertoeslag in 1 of 2 keer van je bankrekening te stelen en sta je weer op straat of moet je terug naar je ex man. Dan de drijging dat je geen Nederlander meer bent , geen AOW krijgt of pensioen en dus uitgesloten word uit de samenleving met 0,0 geld op zak . Na 45 jaar werken zelfs zes dagen per week dat is diefstal net zoals belasting een last is op de nek van de minst bedeelden. Nederland is ziek en vrouwen die worden benadeeld door mannen die alles bepalen in deze wereld is nog zieker . Tijd voor een ommekeer en dat de eerlijke mens met hard werken meer mag verdienen dan mensen die anderen met hun bedrijf in de nesten werken of uitbuiten en corrupt zijn eens een lager loon krijgen omda r zij mensen willen oplichten en nog ego hebben ook die order volgers .
@harrynac60173 жыл бұрын
Inderdaad. Mijn oma (toen nog kind) werd "lastig gevallen" door de zoon des huizes. Gelukkig was mijn overgrootmoeder een mondige vrouw die op hoge poten kwam protesteren. En dat hielp. Ongetwijfeld liep het voor andere meisjes minder goed af.
@juliusraben35263 жыл бұрын
@@petrabaptiste5468 lucht het op ?
@theresageissler12703 жыл бұрын
@@juliusraben3526 Vreemde vraag; wat wilt u ermee zeggen?
@juliusraben35263 жыл бұрын
@@theresageissler1270 als u dat bericht van Petra Baptiste leest, heeft u dan niet het vermoeden dat iemand half impulsief wat op youtube schreef vanwege een recente traumatische ervaring ? Dat half impulsief zeg ik ook alleen omdat ik hard moet zoeken naar de relevantie van het verhaal van Petra en de orginele comment van Wieger wieger. Iemand moest duidelijk haar ei kwijt.......
@GJ503 жыл бұрын
Niet alleen in Amsterdam, ook elders in het land waren de dienstmeisjes, de dienstertjes.
@Georgeth-kb6rg2 жыл бұрын
Leuk onderwerp. Leuke en interessante uitleg. Ook neutraal. Mijn overgrootmoeder Constansia werkte ook als dienstbode in 'het centrum'. Welk adres weten we niet meer. Ze moest alleen voor haar zes kinderen zorgen en woonde op vele adressen in Kattenburg. (Lees: de kinderen moesten voor zichzelf zorgen). Mijn grootvader John, haar zoontje, kreeg ontheffing en moest op z'n 11de al werken. Zijn vader was namelijk al jong overleden. John kwam te werk als piccolo in het Victoria hotel t.o. CS. Constansia kreeg na lange dagen van zwaar werk soms restantjes eten mee van het werkadres.
@GemeenteAmsterdam0202 жыл бұрын
Hoi George, bedankt voor je reactie! Erg interessant om te lezen. ^TF
@ip91173 жыл бұрын
Mijn oma begin vorige eeuw jaren '20 kwam vanuit Wilnis naar Amsterdam om te werken als dienstmeid op de Prinsengracht .(Nb Ze heeft later 13 zwangerschappen waarven 5 doodgeborene gekregen . Wat een leven . ) Nu een plaatje erbij.
@RDLondon20233 жыл бұрын
Hemel.dat is me wat.
@ip91173 жыл бұрын
@@RDLondon2023 Ja he :p
@RDLondon20233 жыл бұрын
Dus 7 ooms en tantes 😄 grote familie dan😃
@ip91173 жыл бұрын
@@RDLondon2023 8 genoeg 😅
@hendrikjanssen90753 жыл бұрын
2:37 Duitsland lag na de eerste wereld oorlog niet in puin want er is in de eerste wereld oorlog nauwelijks gevochten op Duits grondgebied… (afgezien van oost pruisen)
@maxvermeij26873 жыл бұрын
Precies. Dat was anders met de Duitse economie, die lag na WO I wel aardig in puin, met hyperinflatie en werkloosheid.
@petergerritgroen31572 жыл бұрын
@@maxvermeij2687 en nu ook weer , bijna....
@hdebard17 күн бұрын
Mijn oma was op haar 11e dienstmeisje bij de familie Thorbecke en ik heb daar nog brieven van, het was een goed leven ondanks haar heimwee naar haar ouderlijk huis. Mevrouw Thorbecke heeft veel van haar gehouden. Dat laten de brieven zien. Dit was niet in Amsterdam maar ws Utrecht en omgeving. Mijn Oma is in de jaren 20 getrouwd en daarmee was haar diensttijd afgelopen, mevr, T wenste haar veel geluk in een brief, en ze gaf aan haar te zullen missen.
@martijnkeisers59003 жыл бұрын
Vroeg me altijd af waar dat gebouw voor gediend had! Leuk.
@UTopia-eg7gm3 жыл бұрын
Mooi gebouw!
@BubblingRemix3 жыл бұрын
Prachtig dit! Meer van dit A.U.B
@GemeenteAmsterdam0203 жыл бұрын
Hoi Bubbling Remix, bedankt voor je reactie! We werken hard aan nieuwe historische video's dus dat komt goed. ^TF
@BubblingRemix3 жыл бұрын
@@GemeenteAmsterdam020 Super !👋😁👍
@harryzweers3 жыл бұрын
Mijn oma was ook een dienstmeisje. Ze was bij een militaire family in dienst. Ze werd zwanger van die officier en daar is mijn vader van geboren in 1918. Ik weet de naam ook nog van die man.
@jordaanmuseumgangenmenu80243 жыл бұрын
Gewoon openbaar maken.
@UTopia-eg7gm3 жыл бұрын
Toch wel handig zo’n dienstbode. Onbetaalbaar helaas.
@harrynac60173 жыл бұрын
Ja, erg "handig" om een ander, vaak kind, het rotwerk voor jou te laten doen. Gelukkig onbetaalbaar door het minimumloon, leerplicht en afschaffing kinderarbeid.
@FabienneSFX97993 жыл бұрын
Fijne vertel stem en mooi verhaal, zeg👏👏
@norseridersNL3 жыл бұрын
Die dame op de linker foto in het begin is Anthony hopkins
@Vlugge_Japie11 ай бұрын
Duitsland lag niet in puin na WO1. Leuke video!
@GemeenteAmsterdam02011 ай бұрын
🙏
@josdenbekker3 жыл бұрын
Witte jurken? Dat zijn schorten!
@AnnevanPaulus3 жыл бұрын
0:49 de was doen kon een hele dag in beslag nemen.......... ja, hehe, dat was toen ik jong was ook zo. Maandag wasdag, onze moeders hadden geen machines.
@tinyschuster77583 жыл бұрын
Klopt helemaal
@petergerritgroen31572 жыл бұрын
Mijn moeder ook gezien met dat wasbord.
@herbertvanderhofstad51983 жыл бұрын
Mijn oma was dienstmeisje maar enkele jaren voor het begin van de oorlog moesten oftewel verplicht dienstmeisjes regelmatig brieven schrijven naar huis met daarin wie waar en wat er gebeurde zodat ze in Duitsland al voorkennis hadden over de welgestelde. Dit werdt ook wel de 5de colonne genoemd.
@prillewitz3 жыл бұрын
Ja juffrouw Saartje! Sla, tomaten en radijzen!
@bertvandervorst55852 жыл бұрын
Dat is toch nog steeds 🙄 het zijn nu toch ook nog steeds de mensen die weinig inkomen hebben die h.h werk doen .
@annemarieboon777826 күн бұрын
Niet te vergelijken. Je hoeft geen marmere gangen op je knieen te dweilen en niet 2 dienstjes te hebben en dan ook nog s avonds kantoren schoon te maken terwijl je jongste dochter op je onechte kleinkind past
@franspan98723 жыл бұрын
Lees 'schilderslief' van Simone van der Vlugt over het dienstmeisje van Rembrand.
@ericheikema62483 жыл бұрын
prachtig boek inderdaad, maar wel wat eeuwen geleden!
@GemeenteAmsterdam0203 жыл бұрын
Hoi Frans, bedankt voor de tip! ^TF
@harrynac60173 жыл бұрын
Duidelijk een verhaal vertelt vanuit het gezichtspunt van de "meer vermogenden".
@Plons0Nard3 жыл бұрын
Beetje eenzijdig. Dienstmeisjes werden ook "gebruikt" door de "hoge heren".
@willyvisionsound9233 жыл бұрын
U heb zeker veel naar Upstairs Downstairs en/of You rang M'Lord gekeken.
@Plons0Nard3 жыл бұрын
@@willyvisionsound923 Nee, dat zijn niet mijn lievelings series. Ik ben meer van monthy pyton blackadder en little bit of fry and laury. Wanneer je de geschiedenis wat verder onderzoekt vind je dit soort misstanden. Maar het was toen eenmaal zo.
@willemlangeveld1763 жыл бұрын
@@Plons0Nard ja lachen ,blakadder met bolderick en pearsy en later captain darling.
@harrynac60173 жыл бұрын
@@willyvisionsound923 Daar hoefde ik geen "upstairs downstairs" voor te kijken. Mijn oma kon daar zelf over vertellen.
@petergerritgroen31572 жыл бұрын
Die hoge heren zijn de ergste.
@АНЖЕЛИКАГОЛЛАНДИЯОНЛАЙН Жыл бұрын
in Rusland was het meisje als een lid van de familie. in het ouderlingschap kreeg ze een huis en een pensioen. we hadden niet zo'n bedrog als in Europa.
@petralodewijk74983 жыл бұрын
En zo zijn mijn moeder en haar zus geboren in de jaren 40. Mijn moeder heeft dat nooit verteld, maar ben op internet achter gekomen dat mijn 'opa' niet de biologische vader was. Mijn oma was destijds ook dienstmeisje, net als haar moeder, dus de vader van mijn oma is ook onbekend.
@petralodewijk74983 жыл бұрын
@R , wat hebben onze ouders en grootouders toch grote geheimen gehad, terwijl mijn moeder wel het één en ander wist maar er nooit over heeft gehad. Ze praatte pas toen ik haar confronteerde met de informatie die ik in archieven heb gevonden. Anders was ik er nooit achter gekomen.
@TheMarilyn1969monroe3 жыл бұрын
Er werd heel wat gefozed met die dienst madammeke s
@HenryPhD3 жыл бұрын
Sub'd. Thank you.
@GemeenteAmsterdam0203 жыл бұрын
Thank you for subscribing! ^TF
@Justino378721 күн бұрын
Het is de 'toon die de muziek maakt'... en die toon is in dit verhaal beslist niet aangenaam, de dienstmeisjes worden door deze toon negatief uitgelegd; pijnlijk!... die meiden hadden het vaak al niet makkelijk, het was wel vaker een vorm van slavernij. En inderdaad, na WO I lag Duitsland niet in puin en heette ook nog geen Duitsland. Dus ook geschiedkundig is dit gezwatel inferieur! En pas ook op met de toon over de prostitutie !!! dat verdienen ze niet ! En tot slot de geschiedenis is zich helaas aan het herhalen het gaat wederom heel slecht met West- Europa!
@Dezire4Lust3 жыл бұрын
Engliish
@olgadorosheva44243 жыл бұрын
De meeste mannen denken nog steeds dat het plek van vrouw bij de keuken, slaapkamer, kinderen...
@mywristuncut3 жыл бұрын
Meeste vrouwen zien mannen als wandelende portemonnee.
@olgadorosheva44243 жыл бұрын
@@mywristuncut alleen als je kopen vrouwen.De liefde kan je niet kopen.De vrouw geeft je liefde als je geef dat terug.Jou regering betaald genoeg om te eten kopen.Wat kan je geven vrouw?...geld?..saai...jammer
@harrynac60173 жыл бұрын
Er zijn inderdaad nogsteeds mannen die dit denken. Maar volgens mij lang niet de meerderheid.
@olgadorosheva44243 жыл бұрын
@@harrynac6017 weet ik niet.Ik heb dit soort man...Meestal komen ze uit familie boeren.
@harrynac60173 жыл бұрын
@@olgadorosheva4424 Je eigen man? Dat is triest. Ik hoop dat je voor jezelf opkomt.
@Lex-nl5vw3 жыл бұрын
Heel ander straatbeeld toentertijd,niet vervuild door allerlei gajes.
@rw803 жыл бұрын
Slechts de viespeuken die misbruik maakte van de dienstmeisjes. Maar laat ik je uit de droom helpen: ook vroeger was er tuig.
@theresageissler12703 жыл бұрын
Ja die goeie ouwe tijd toch, hè?
@annemarieboon777826 күн бұрын
Jij weet dus van niks
@antilockdownnederland91073 жыл бұрын
Jullie gemeentes moeten alles laten wat het is,
@juriaanoussoren3 жыл бұрын
Ondertussen iemand in itally in dezekfde tijd, na buiten kijkend na de warmer zee nadekend waar hij een pizza zou gaan eten!
@oghuzkhan51173 жыл бұрын
nee hoor, dienstmeisjes zijn niet verdwenen, die werken nog gewoon op de wallen
@angeliquebrugmans3 жыл бұрын
Echt he!
@r.c.7143 жыл бұрын
De geschiedenis tijdlijn die je hier beweert, klopt niet . sterker nog , Amsterdam kreeg rond 1800 nieuwe bewoners tijdens de great reset van die tijd . Bovendien zit er een gat van 300 jaar in onze geschiedenis. als je besluit dit te onderzoeken , begin dan met het tartariaanse rijk en verder in de tijdlijn komen dan de mud floods .,daarna de great reset van 1800 nieuwe telling . het vershil tussen ouwe en nieuwe telling komt om de hoek kijken rond 1300 volgens mij .