Рет қаралды 577
Değer Katan Sohbetler’de bu hafta büyük veri körlüğünden iki anlamda bahsedeceğiz. “Büyük Veri” körlüğü ve Büyük “veri körlüğü”.
İnsanoğlunun topladığı verinin %97.6’sı henüz el değmemiş halde bekliyor oluşu şimdinin ve geleceğin en değerli kaynağı olan bilgi için “Büyük potansiyel”, “Büyük Rezerv” olarak değerlendiriliyor. Büyük kelimesi sınırları bilinmeyen bir boyutu işaret eder. Veri ise net bir potansiyel ve brüt bir rezervdir. Verinin el değmemiş kısmı bir yana, işlenebilen %2,4’ünün dahi bugün 77 milyar dolar değerinde olduğu düşünülüyor.
Bu potansiyel iki anahtarla açılır. İlki teknoloji, ikincisi ise tekniktir. Bilgi teknolojilerindeki gelişme tek başına yetersizdir. Daha iyi kullanım tekniklerinin de geliştirilmesi gerekir. Çünkü doğru cevaplara ancak doğru sorularla ulaşılır. Soru olmadan cevap bulunamaz. Teknoloji işlevsiz kalır. Örneğin, “Bugün mağazanızı kaç kişinin ziyaret ettiğini?” veya “Yarın havanın nasıl olacağı” soruları cevap bulamaz.
Dataritim, analitik bilgisi, donanımı, tecrübesi olsun olmasın, herkesin aradığı cevaplara kendi sorularıyla ulaşabileceği bir veri teknolojisi ve medyasıdır.
Büyük veriyi interaktif görsellere çevirir. Kullanıcılara sadece tıklayarak yaklaşımlarını test edebilecekleri arayüzler sunar. Yaklaşımları sorguya çevirir. Veriye dayalı sayısal kanıtlar oluşturur. Dataritim, soru sormayı kolaylaştırır, veriyi cevaba dönüştürür, bilgiye erişimi herkes için olanaklı hale getirir.
Cevap bulmak için Soru Sormak Herkesin Hakkı