De Gedachtestreep #38: Lucretius, 'De natuur van de dingen'

  Рет қаралды 761

Humanistisch Verbond

Humanistisch Verbond

Күн бұрын

Johan Braeckman spreekt met Danny Praet, over 'De natuur van de dingen', het boek van Lucretius.
Over het boek
De Romeinse dichter Lucretius (99-55 vC), die zo hartstochtelijk het voortleven na de dood ontkende, leeft nog steeds voort door zijn geesteskind: het leerdicht 'De natuur van de dingen'. Een leerdicht loopt het risico voor een dichter te droog en voor een geleerde te frivool te zijn, maar als het slaagt dan valt het zowel bij dichters, denkers als geleerden in de smaak. Lucretius heeft met 'De rerum natura' deze grote hoogte bereikt.
'De natuur van de dingen' is door schrijvers en dichters geroemd om zijn meeslepende stijl en rake beschrijvingskunst, geleerden zijn tot op heden getroffen door de rijkdom en de verscheidenheid aan onderwerpen: van atomisme tot magnetisme, van ontstaan tot vergaan van de aarde en de mens, filosofen treffen een uitdagende spanningsboog aan die reikt van levenskunst tot stervenskunst, van Epicurus tot Einstein.
De rake en lyrische vertaling en de informatieve inleidingen van Piet Schrijvers brengen Lucretius' sublieme stijl en rijke geest tot in onze tijd. Het nawoord bevat bovendien een uitvoerige historie van de brede literaire en culturele invloed, die het werk van Lucretius in Nederland heeft gehad: van Vondel tot Nooteboom.
'De natuur van de dingen' bevat tevens de door Piet Schrijvers volledig geredigeerde en bezorgde Latijnse tekst van 'De rerum natura'. Deze monumentale uitgave is de bekroning van een levenslange wetenschappelijke, essayistische en literaire betrokkenheid van Piet Schrijvers bij Lucretius.
Piet Schrijvers is de Oikos-prijs van de Nederlandse classici toegekend, omdat hij op eminente wijze de klassieke literatuur onder de aandacht brengt van een groot publiek, en door het Prins Bernhard Cultuurfonds is zijn vertaling van Lucretius geëerd met de Martinus Nijhoff Prijs, de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers.
Over Danny Praet
Danny Praet (°1968) studeerde Klassieke Filologie en Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Hij was aspirant en postdoctoraal onderzoeker bij het FWO-Vlaanderen, tot 2005. Hij was in Gent eerst verbonden aan de vakgroep Romaanse Talen, waar hij bij Marc Van Uytfanghe werkte; daarna aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, waar hij Herman De Ley opvolgde als docent antieke en middeleeuwse wijsbegeerte. Hij was een van de stichtende leden van BABEL, Belgische Associatie / Association BELge voor de studie van religies. In 2012 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). In datzelfde jaar organiseerde hij de eerste Belgische deelname aan de Internationale Filosofie Olympiade (IPO) en in 2016 verwelkomde Gent leerlingen en leerkrachten vanuit de hele wereld voor de 24ste IPO. Van 2007 tot 2013 was hij lid van een aantal expert panels voor religie en wijsbegeerte van het FWO en het FRS. Vanaf 2014 was en is hij lid van diverse raden van de oude en de nieuwe Academia Belgica in Rome. Hij werd gewoon hoogleraar in 2020.
En verder
Lees meer over 'De Gedachtestreep': www.humanistis....

Пікірлер
De Gedachtestreep #39: Patrick Loobuyck, 'Wetenschap & Religie'
1:23:23
Humanistisch Verbond
Рет қаралды 1,3 М.
De Gedachtestreep #44: Tinneke Beeckman, 'Ken jezelf'
1:01:17
Humanistisch Verbond
Рет қаралды 1,2 М.
МЕБЕЛЬ ВЫДАСТ СОТРУДНИКАМ ПОЛИЦИИ ТАБЕЛЬНУЮ МЕБЕЛЬ
00:20
Angry Sigma Dog 🤣🤣 Aayush #momson #memes #funny #comedy
00:16
ASquare Crew
Рет қаралды 50 МЛН
Licht uit het Oosten / Licht op het Oosten. Franz Cumont en de antieke mysterieculten.
20:05
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte UGent
Рет қаралды 45
Wat is er zo bijzonder aan het Lam Gods?
16:21
Universiteit van Vlaanderen
Рет қаралды 27 М.
Prof. Cathy Macharis over de duurzame transitie
1:09:08
BesteID
Рет қаралды 152
Herman Pleij - Kijken naar Europa door de ogen van Erasmus
1:14:47
Suster Bertken
Рет қаралды 10 М.
De Gedachtestreep #36: Thomas Hertog, 'Het ontstaan van de tijd'
1:23:57
Humanistisch Verbond
Рет қаралды 5 М.
Begon het christendom als een sekte?
15:42
Universiteit van Vlaanderen
Рет қаралды 12 М.
De Gedachtestreep #47: Christophe Busch, 'De duivel in elk van ons'
1:28:44
Humanistisch Verbond
Рет қаралды 646
Hegel: Fenomenologie van de geest | Lezing met filosoof Gerrit Steunebrink
2:02:39
Live: Filosofie met Bas Haring
48:06
Bibliotheek Den Haag
Рет қаралды 4,6 М.