Dinlerken uykuya dalınca çok güzel rüyalar görüyorum. Dedem korkut ile görüşüyorum teşekkürler.
@dilekkxАй бұрын
Bu seriye çok geç başladım, bayıldım.O kadar güzel ki bu şekilde anlayarak dinlemek ağzına sağlık cörin💖💖💖
@HistoricalPlayer6 жыл бұрын
Ya abla küçükken babamdan dinlediğim hikayelerin orijinallerini burada okuyorsun, açıklıyorsun çok mutlu oluyorum! :D Teşekkürler Kayçı hanım
@baranturan16 жыл бұрын
Bu Oğuznamede geçen ''Deniz Kulunu'' ifadesi çok ilginç ve heyecan verici. Çünkü çok benzer bir durum yunan mitolojisinde de var. Poseidon, denizlerin ve depremlerin tanrısı olmasının yanı sıra atların da tanrsıydı. Ayrıca biri çok meşhur diğeri daha az meşhur iki at oğlu var: Biri zavallı Medusa'dan olan Pegasus; diğeri ise Demeter'den olan Aerion. Aerion söylencelere göre öyle hızlı bir at ki bırakın geçmeyi yanına yaklaşabilecek at yokmuş dünyada. Oğuznamede Deniz Kulunu denilen özel atların olması ile Poseidon'ın atlarla olan ilişkisi ve at çocuklarının olması aşırı ilginç ve heyecan verici.
@ulviyyairАй бұрын
Koroğlu okuyun❤
@fantasticnaturemusic9 ай бұрын
Anaaa burda da ne kadar güzelsiniz yaaa 6 aydır keşfettim sizi 5 yıl önceki videonuz denk gelmek ne hoş güzelliğinize güzellik katılmış şimdilerde ki halinize❤
@meteserdargocebe65096 жыл бұрын
Hikayenin Kuran’da geçen Hz Yusuf kıssasından çok etkilendiğini düşünüyorum. Pek çok ortak nokta var. 1. Hz Yusuf’un göreni sarhoş edecek kadar güzel olması - Beyrek’in peçe takacak kadar güzel olması 2. Her ikisinin de başka bir ülkede köle edilmesi, bu sırada babasının oğlunun akibetinden habersiz olması 3. Her ikisinin de babasına “Bu senin oğlunun kanlı gömleği” denilerek sahte bir kanlı gömlek götürülmesi 4. Her ikisinin de babasının ağlamaktan kör olması 5. Her iki babaya da gerçek gömlek getirilip yüzüne sürünce gözlerinin açılması 6. Her ikisinde de kahramanın bir süre kimliğini gizleyip karşı tarafı gözlemlemesi vs.. vs.. sanırım dönem itibarıyla bunu normal karşılamak gerek :)
@hanmayujiro12616 жыл бұрын
Mete Serdar Gocebe abi bişey sorucam çok Merak ettim lütfen çevapla Oğuz Kağan döneminde İslam yoktiki nası Allah adı geçiyor
@meteserdargocebe65096 жыл бұрын
Merhaba :) Burada @acemiFilozof dururken ahkam kesmek pek bana düşmez ama yine de bildiğim kadarıyla anlatayım. Yanlışım varsa umarım düzeltir. Oğuz Kağan yarı efsanevi yarı tarihi bir karakter. Kim olduğu, ne zaman yaşadığı belli değil. Her ne kadar yaygın bir biçimde gerçek hayattaki Mete Han'la ilişkilendirilse de "şu tarihlerde yaşamıştır" diyemeyiz. Oğuznameler, Oğuz Kağan'ın ve Oğuz Türklerinin hikayelerinin anlatıldığı eserler. Tarih boyunca pek çok Oğuzname yazılmış. Ceren Hanım'ın okuduğu Oğuzname ise 1500'lü yıllarda derlenmiş. Yani kitabın derlendiği dönem Türklerin büyük ölçüde islama geçtiği bir dönem. Bir diğer konu, Oğuznameler, halk söylencelerinden yani sözlü gelenekten aktarılmışlar. Yani Oğuznameleri derleyenlerin, o hikayelerin eski versiyonlarına ulaşma şansları olmamış. Dolayısıyla hikayeler, yazıldığı günün tarihi konularından ve yazan kişinin siyasi ve dini duruşundan fazlasıyla etkilenmiş. Derleme esnasında dine aykırı bulunan hikayler aktarılmamış, aktarılanlarsa islamlaştırılmış. Bu nedenle kitapta dini motif ve terimlerin bulunması çok doğal.
@hanmayujiro12616 жыл бұрын
Mete Serdar Gocebe Değiştirilmiş ve aslına uygun değil yani?
@hanmayujiro12616 жыл бұрын
Mete Serdar Gocebe reis cevaplarsan
@meteserdargocebe65096 жыл бұрын
Estağfurullah, reislik bir durumumuz yok :) KZbin bildirimleri kapalı olduğundan göremedim mesajınızı kusura bakmayın. Eğer Oğuz Kağan destanı özelinde konuşursak, günümüze ulaşan 3 versiyon var. 1. 13 ile 16. yüzyıllarda yazılmış Uygur harfleriyle yazılmış ve İslam öncesi inancı gösteren versiyon, 2. 14. yüzyıl başında Reşideddin’in Camiüt-Tevarih isimli kitabındaki Farsça yazılmış islami versiyon 3. 17. yüzyılda Ebu’l Gazi Bahadır Han tarafından Türkmenler arasındaki sözlü anlatımlardan ve ilk dönem yazmalardan yararlanılarak oluşturulan versiyon. Ancak ilk sırada yazdığım Uygur Türkçesi versiyonda o dönem Suriye’den çıkıp İran üzerinden yayılan Mani dini etkisi bulunuyor. Yani destanın ilk haline ulaşmak maalesef mümkün değil. Not: Ben tarihçi değilim. Bunlar benim kişisel merakımla edindiğim bilgiler. Daha doğrusunu ve güncelini bilen biri varsa düzeltirse sevinirim.
@roronoa98043 жыл бұрын
Ceren abla dil konusunda çok haklısın. Ben Şanlıurfa da yaşıyorum. Burada farklı kültürler iç içe yaşadığı için Araplar anadillerine ek olarak kürtçe ve türkçe de biliyor. Dediğin gibi o zamanlarda anadoluda yaşayan halkların da en az 2-3 dil bilme ihtimalleri bir hayli yüksek.
@mustfatnt353 жыл бұрын
Köroğlu’nun kır atının da nehir kenarında yayılan (otlayan) bir kısrak ile nehirden çıkan aygırın çiftleşmesinden doğduğunu anlatırdı dedem. (Hikayede geçen hediye at ile bağlantılı olarak Başak bir hikayedeki mitoloji)
@bgm936316 жыл бұрын
Hiç atlamadan tek seferde dinledim ceren abla çok teşekkürler
@nnssnnrrr2 ай бұрын
Uyumadan önce dinliyorum ( ses olmadan ) uyuyamıyorum sanırım bir kıs uykusuna yatmam lazım ama cok guzeldi ...
@edebiefendi18363 жыл бұрын
Yar(uçurum), yara, yarık, işe yaramak, yarayan, yarım... İşte Türkçe böyle bir şey. :D
@gulburgucu560610 ай бұрын
Ağzınıza sağlık güzel kızım 💝🌟🙏
@jagexja6 жыл бұрын
Müthiş bir yayındı. Chat'te "aydur:" akımı olmuştu. Benim pek hoşuma gitti havaya giriyorduk. Siz de desteklemeyi düşünebilirsiniz, özellikle sayın hocam.
@aydilgem3 ай бұрын
Cerenimo 6 yılda hiç değişmemişsin bravo valla ❤
@senanur52856 жыл бұрын
Tam tarih soru bankasıyla çıldırırken bildirim geldi❤️❤️
@yusufinan58232 жыл бұрын
Bu oğuz name nin sonunu odiseusun taliplerini öldürmesi kısmına benzettim tek fark orda birden çok talip olmasıydı.
@sevdaacar72406 жыл бұрын
Yine çok güzel bir yayın olmuş abla teşekkür ederiz. Oğlumun kanını mendile sürün, mendili gözlerime süreyim açılırsa o benim oğlumdur olayı bana Hz. Yusuf olayını hatırlattı.
@bancicekbasyurt74353 жыл бұрын
çok güzel bir yayın, teşekkürler :)
@svlgzm5 жыл бұрын
Nasıl keyifle dinliyor ve takip ediyorum bilemezsin. Bence filmlerin büyük kısmı bundan araklama :)))) acayip eglenceli, agzına sağlıkk
@user-mk7xf6lb5u3 жыл бұрын
Tıp fakültesinde hocam anlatmıştı. Günümüzde de bir göz hastalığının ilacı bulunamazsa, hasta parmağını kanatıp gözüne damlatır. Hangi hastalık olduğunu tam olarak hatırlamıyorum. O zamanlar, bizim bilimle yeni bulduğumuz bir tedavi uygulanıyormuş.
@shahmuradalizada2 ай бұрын
El çalmak alkışlamak demek.
@kadir_kurtdemir4 жыл бұрын
Emeğinize sağlık, bilgi dolu faydalı videolar hazırlıyorsunuz. Yalnız iki yerde küçük eleştirim olacak: 13:13 Kubbealtı Lûgati'ne göre 'yarak' kelimesinin hazırlık/teçhizat anlamı da var. 'Yol yarağına girmek' bu anlamda 'yol hazırlığına' girmek anlamında kullanılıyor olsa gerek... Bir de Bamsı Beyrek'e isim takılması sorulduğunda bezirganlar 'artıktır' diyorlar ya, oradaki 'artık', yeter anlamında olsa gerek. Zira Kubbealtı Lûgati'ne göre 'artık' kelimesinin bir diğer anlamı: Bir şeyin yeter olduğunu, daha fazla yapılmaması, daha ileri gidilmemesi gerektiğini belirtir. Takip ettiğim nadir kanallardansınız, iyi ki varsınız, teşekkürler.
@aysuozkansaatci524411 ай бұрын
Teşekkürler 🌷
@dovregubben56326 жыл бұрын
Kurban bayramlarında da et pay adı altında dağıtılır en azından bizim köyde öyle ayrıca düğüne davet qnlqmında okudun mu kullanılır. Şu kişiye okudun mu yqni o kişiyi düğüne davet ettin mi gübi
@redapple24575 жыл бұрын
Eve gitcem, yatcam gec oldu bitir artik!
@jakobenbahadir6 жыл бұрын
"İbibik,ibibik."
@emrek15 жыл бұрын
Allah razı olsun, ne diyim :) güzel hizmet.
@fatihsultanmehmet72045 жыл бұрын
SOYLU DAN DAHA ÇOK ASALET Olabilir ,güzel yayın teşekkürler
@gaddarhoyrat5 жыл бұрын
''Öptü dişledi'' dediğin an gülmekten koptum yahu :D :D
@glcn91024 жыл бұрын
Ben anlamadım cidden ne demek o
@gaddarhoyrat4 жыл бұрын
@@glcn9102 ''ıstırrımm bi de yaların'' diyor ya adamın biri Tayib'e hani. Öyle bişey sanırım :) :) :)
@glcn91024 жыл бұрын
GADDAR HOYRAT umarım öyle değildir 😂😂
@gaddarhoyrat4 жыл бұрын
@@glcn9102 Eski adam bunlar, her an her manaya gelebilecek laf söz üflerler valla :) Veyahut üfletebilirler de!! (Hangi dakikada bu ya bulamadım. Keşke dk. işaretleseymişim!! ) Bamsı bey ne diyorsunuz allahaşkınıza!! :) :)
@sevgo_60. Жыл бұрын
Çok güzel di. Teşekkürler 😊
@solamyas2 жыл бұрын
Deniz kulunu ile Çin mitolojisindeki balık pullu, geyik başlı, at gövdeli yaratık qilin arasında bir bağ olabilir mi?
@dzhemilekadir69482 жыл бұрын
Tesekurler, emeginize saglik
@toliktoblerone35135 жыл бұрын
37:10 Rahmetli Bulgaristan muhaciri babaannem de "yaşmak" derdi ama yaşmak yüzü-gözü kapatan bir şey değil
@Earendil314 жыл бұрын
Ne peki
@emirhaniseri70922 жыл бұрын
Anadoluda düğüne okumak tabiri var dikkatimi çeken
@ozlemylmaz88225 жыл бұрын
Emr-i âhur'ın emrahor diye geçmesi bana şunu çağrıştırdı: ankarada çankayadaki ve istanbulda üsküdar'daki imrahor mahallelerinin adı meğer emr-i âhur'dan bozma imiş...
@AlperenKURTKAYA4 жыл бұрын
Orhun kitabelerinde alp şalçi adında bir karakter geçmektedir.
@umutuzundal82216 жыл бұрын
kedisi miyavlamak :D koptum gülmekten
@banuturna32934 жыл бұрын
Çok iyi bir yayın olmuş. Bu hikayeyi okumamıştım. Çok hoşuma gitti. Bir şey sorayım. Dede Korkut'un ismi Kor ve Kut iki ayrı sözcük olabilir mi? Bununla ilgili bir çalışma var mı? Çocuklukta duyduğumda isim haliyle korkutmak eylemini çağrıştırmış ve hikayelerin ürkütücü hikayeler olduğunu sanmıştım. Sonra öyle olmadığını öğrendim tabi ama isim hep merak uyandırdı bende.
@memduhizmirli21793 жыл бұрын
Teşekkürler emeğinize dilinize sağlık küfür şekli hep aynımı eski Türkçe de hep kavat diyemi küfür şekli var onun farklı bir anlamı mı var bildiğimiz anlam damı ?
@Tarih_Obası3 жыл бұрын
Kavat çok eski küfürlerden evet, bildiğimiz anlamda değil de daha çok hani şerefsiz gibi bir anlamda kullanılıyor. Eskiden küfür olmayan bazı kelimeler bugün küfür olarak kullanılabiliyor. Ya da eskiden küfür olan şey bugün değil. Dil hep yaşayan bir şey ve kelimelere yüklenen anlamlar değişiyor hep.
@Alparslan947 Жыл бұрын
5:55 Alper Tunga var binlerce yıl ötesinden.
@Murigmbh2 жыл бұрын
cok güzel agzina saglik.
@BT-schannel4 жыл бұрын
ilginç bir konu da Beşik kertmesi adeti olduğu halde hala yarış geleneğinin işletilerek kızın onayının yine de alınması gerekmesi.. yani baba beşikten karar dahi vermiş olsa son sözü söyleme hakkı hala kızda..
@orunboyjumayev678311 ай бұрын
Oynaş demek metres demektir
@ayfercengel601810 ай бұрын
❤❤
@BT-schannel4 жыл бұрын
banu çicek de çok uyanık.. herkesden önce rakibini tanıyor..:)
@emreozgonul1006 жыл бұрын
Merhaba tarih benim için tam bir tutku ama internette çok fazla yalan yanlış yazılar var. Nasrettin hoca Ahi evran mı? Aynı kişi ise mevlana ile olan ilişkisinden bahseder misiniz? Mevlana ile sorun yaşadıkları ile ilgili bilgi var çok fazla internette bu konuya açıklık getirme şansınız olursa çok sevinirim.
@Berf78710 ай бұрын
Çok güzel metin
@serpilboyoglu44639 ай бұрын
Ben bu hikayeyi dinleyince biraz Hz.Yusuf'un hayatindan alıntılar olduğunu gördüm ben bazi ufak noktaları benzettim mesala kanlı gömlek sonra babasının kanlı mendil ile gözlerinin açılması evlat acısından babanın gözlerinin kör olması bilmiyorum ben benzettim ama görüş meselesi katilmayabilirsiniz😊 Simdi kafamdaki soru acaba dediğiniz gibi İslam zamanında yazıldığı için mi bu etkiyi aldı yoksa bu destanın oluş tarihi Hz.Yusuf un hayatinin hemen ardından gerçekleşti de bu peygamberin yaşadıkları, haberi oralara ulaştı etkilendilerde boyle bi destan mi oluştu? 😊
@ecesoydan75612 жыл бұрын
Ceren hanım bamsi beyrek diye bir film izlemiştim yönetmeni Burak Aksak ana karakter: Uraz kaygılaroğlu(bamsi beyrek, Deniz Baysal( banu çiçek) oynamıştı. İzlediğim film bu anlattığınız hikaye mi? Hikaye çok benzettim ama emin olmak istedim..mümkünse cevaplar mısınız? Teşekkür ederim
@feyzasahin57365 жыл бұрын
Dede korkut Gandalf değil mi ya 😂
@ooooo9346 жыл бұрын
kazaklar adam kelimesini insan için kullanır
@ayfercengel601810 ай бұрын
Bizde
@gozdetoptas25316 жыл бұрын
💜
@serhatoz6 жыл бұрын
Süperdi
@filizbekdemir4036 Жыл бұрын
❤🍀🌹👍
@cloudblood36394 жыл бұрын
Çok güzel bir hikayeydi. Ama merak ettiğim bir şey var. Bamsı Beyrek 16 yıl boyunca neden bir şey yapmıyordu. 16 yılın sonunda birden kaçmak için fırsat kollamaya başlıyor? O kadar yıl beklemesinin bir sebebi var mı?
@Tarih_Obası4 жыл бұрын
Onu bilemiyoruz, destanın anlattığı kadar.
@alioksuz16 жыл бұрын
Tarih bölümü okumak istiyorum. Yorumunuz nedir
@ayse_cft10 ай бұрын
Dede korkut hikayeleri olumsuz kadın tiplerin isimleri nedir hocam
@umutuzundal82216 жыл бұрын
oley be
@hlyaarslan14285 жыл бұрын
Domuz eti yemek, sanıyorum islam'dan önce de Türklerde yoktu. Bunu başka bir yerde okumuştum nerede hatırlamıyorum. Belki şaraba çok mesafeli değilken domuz etine bu kadar mesafeli olmalarının sebebi islamdan önce de domuz eti tüketmemeleri olabilir.
@Tarih_Obası5 жыл бұрын
evet doğru yemiyorlar.
@sehersahin7159 Жыл бұрын
bu destan Hz. Yusuf hikayesine benzemiyor mu ben mi benzettim ?
@emreserhatmeric6 жыл бұрын
3 temmuz ????
@Tarih_Obası6 жыл бұрын
düzelttik efenim teşekkürler.
@emreserhatmeric6 жыл бұрын
Ne demek ablam
@raistlin14536 жыл бұрын
Poseidon'da atların efendisi değil miydi?
@timothycypriot81826 жыл бұрын
Twitch'te iki tane CS olmasi ne guzel.
@ayseyildiz62454 жыл бұрын
:)
@yaseminmoore2742 Жыл бұрын
Tamam da 16 sene kaçmayı denemeden çalıp söylemiş mutlu mutlu... Neden yahu?