ΔΕΛΦΟΙ. ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ!

  Рет қаралды 3,445

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

7 ай бұрын

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γης, και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και το δικό του ιερό ιδρύθηκε από Κρήτες που έφθασαν στην Κίρρα, το επίνειο των Δελφών, με τη συνοδεία του θεού, μεταμορφωμένου σε δελφίνι. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις που γίνονταν στους Δελφούς, τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλεια, τα Θεοφάνεια, και, βέβαια, τα περίφημα Πύθια, που τελούνταν για να θυμίζουν τη νίκη του θεού εναντίον του Πύθωνα και περιελάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και γυμνικούς αγώνες.
Τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.) και προέρχονται από το Κωρύκειο Άντρο, σπήλαιο στον Παρνασσό, όπου τελούνταν οι πρώτες λατρείες. Εντός των ορίων του ιερού βρέθηκαν κατάλοιπα μυκηναϊκού οικισμού και νεκροταφείου. Τα ίχνη κατοίκησης είναι ελάχιστα και πολύ αποσπασματικά μέχρι τον 8ο αι. π.Χ., περίοδο κατά την οποία επικράτησε οριστικά η λατρεία του Απόλλωνα και άρχισε η ανάπτυξη του ιερού και του μαντείου. Προς το τέλος του 7ου αι. π.Χ. οικοδομήθηκαν οι πρώτοι λίθινοι ναοί, αφιερωμένοι ο ένας στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά, που επίσης λατρευόταν επίσημα, με την επωνυμία «Προναία› ή «Προνοία› και είχε δικό της τέμενος. Σύμφωνα με φιλολογικές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ευρήματα, στους Δελφούς λατρεύονταν, ακόμη, η Άρτεμις, ο Ποσειδώνας, ο Διόνυσος, ο Ερμής, ο Ζευς Πολιεύς, η Υγεία και η Ειλείθυια.
Με το ιερό συνδέεται ο θεσμός της αμφικτυονίας, της ομοσπονδίας από δώδεκα φυλές της Θεσσαλίας και της Στερεάς, που αποτελούσε αρχικά θρησκευτική ένωση, ενώ αργότερα απέκτησε και πολιτική σημασία. Η δελφική αμφικτυονία είχε τον έλεγχο της περιουσίας και λειτουργίας του ιερού, αφού όριζε τους ιερείς και τους άλλους αξιωματούχους, εκλέγοντάς τους πάντα από κατοίκους των Δελφών. Υπό την προστασία και τη διοίκησή της τον 6ο αι. π.Χ. το ιερό εδραίωσε την αυτονομία του έναντι των διεκδικητών του (Α΄ Ιερός πόλεμος), αύξησε την πανελλήνια θρησκευτική και πολιτική επιρροή του, μεγάλωσε σε έκταση και αναδιοργάνωσε τα Πύθια, τους δεύτερους σε σημασία πανελλήνιους αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.
Η περίοδος από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ. συμπίπτει με τη μεγάλη ακμή του δελφικού μαντείου. Οι χρησμοί του, που θεωρούνταν οι πιο αξιόπιστοι, εκφράζονταν από την Πυθία, ιέρεια του μαντείου, και ερμηνεύονταν από τους ιερείς του Απόλλωνα. Πόλεις, ηγεμόνες και απλοί άνθρωποι έσπευδαν να συμβουλευθούν το θεό και εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους με λαμπρά αναθήματα, που σταδιακά κατέκλυσαν το ιερό. Η φήμη του μαντείου έφθασε στα πέρατα του κόσμου και η έναρξη της λειτουργίας του χανόταν στα βάθη της αρχαιότητας και του μύθου. Πιστεύεται ότι το δελφικό μαντείο διατύπωσε καθοριστικές προβλέψεις σχετικά με τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, την Αργοναυτική εκστρατεία και τον Τρωικό πόλεμο, ενώ βεβαιωμένος είναι ο σπουδαίος ρόλος της γνωμοδότησής του στην ίδρυση των ελληνικών αποικιών. Ακριβώς, όμως, το γόητρο και η ισχύς των Δελφών προκάλεσαν δύο ακόμη Ιερούς Πολέμους, στα μέσα του 5ου και στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Κατά τον 3ο αι. π.Χ. μία νέα πολιτική και στρατιωτική δύναμη εμφανίζεται στο προσκήνιο, οι Αιτωλοί, που εκφράζουν τη δυναμική τους παρουσία στο ιερό με διάφορα αναθήματα. Κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας (μετά το 168 π.Χ.) οι Δελφοί άλλοτε ευνοήθηκαν και άλλοτε λεηλατήθηκαν από τους αυτοκράτορες, όπως από το Σύλλα το 86 π.Χ.
Η παρακμή του μαντείου επήλθε με το φιλοσοφικό κίνημα του ορθολογισμού τον 3ο αι. π.Χ., ωστόσο, το τυπικό στη λειτουργία του έμεινε αναλλοίωτο έως το 2ο αι. μ.Χ., την εποχή του Αδριανού. Τότε το επισκέφθηκε ο περιηγητής Παυσανίας, ο οποίος κατέγραψε λεπτομερώς πάρα πολλά κατάλοιπα κτιρίων, επιγραφών και γλυπτών.Η διεξοδική περιγραφή του συνέβαλε σημαντικά στην ανασύνθεση του χώρου. Το 394 μ.Χ. δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού οι Δελφοί έγιναν έδρα επισκοπής, αλλά εγκαταλείφθηκαν στις αρχές του του 7ου αι. μ.Χ., εποχή επέλασης των Σλάβων. Σταδιακά το αρχαίο ιερό επιχώσθηκε και καλύφθηκε ενώ, πολύ αργότερα, πάνω στα θαμμένα ερείπιά του εγκαταστάθηκε ένα ολόκληρο χωριό, το Καστρί, που στους νεότερους χρόνους δέχθηκε τις επισκέψεις των αρχαιόφιλων περιηγητών.
Δρ. Έ. Παρτίδα, αρχαιολόγος.

Пікірлер: 23
@user-zi8wp6bg8m
@user-zi8wp6bg8m 7 ай бұрын
Καλησπέρα Ιωσήφ πολύ καλο το βιντεακι σου από Πειραιά με σεβασμό και αγάπη
@xourda
@xourda 6 ай бұрын
Καλή και ευλογημένη νέα χρονιά κύριε Ιωσήφ με υγεία και με την εξαιρετική καπετανισσα (είναι κοντά τα νησιά μας). Βλέπω όλα σας τα πολύ αξιόλογα βίντεο με την τόση ποικιλία τους και τις γνώσεις που μας παρέχουν.Πρωτη φορά σας γράφω λίγα λόγια και πολλά συγχαρητήρια για τον τόσο κόπο και ευχαρίστηση ταυτόχρονα για την προσφορά σας αυτή προς όλους εμάς.Εχω επισκευθεί πολλές φορές τους Δελφούς και το μουσείο.Εμαθα όμως από παιδάκι από τους κατοίκους του νησιού μου ότι "ο Ομφαλός της γης είναι η πολύ όμορφη Κάλυμνος"!!!!! Καλή συνέχεια να έχετε στις περιηγήσεις σας με την καπετανισσα σας και καλορίζικο το σκάφος σας με πολλά και καλά ταξίδια να το χαρείτε.Μ εκτημιση Κατίνα.
@user-fz9kd5iv2h
@user-fz9kd5iv2h 7 ай бұрын
Καλημέρα κύριε Ιωσήφ εξαιρετικό το βίντεο ή αφήγηση εξαιρετική και αυτή όπως πάντα σέ κάθε βίντεο που μας δείχνετε πολύ ομορφιά παντού σας ευχαριστούμε κύριε Ιωσήφ για το σπουδαίο αυτό έργο που κάνετε μας έχετε παρουσιάσει τόσα πολλά βίντεο με τις ομορφιές της Ελλάδας μας να είσαστε καλά καλή πρωτοχρονιά με υγεία και όλοι οι οικογένεια σας να είναι καλά με σεβασμό καλό σας μεσημέρι ❤
@elenamarousi
@elenamarousi 7 ай бұрын
Καλή χρονιά Ιωσήφ να χαίρεσαι την Καπετανισσα και την οικογένεια σου
@user-ki4yt8iq8w
@user-ki4yt8iq8w 7 ай бұрын
Καλέ μου άνθρωπε και χρυσέ μου νοικοκύρη τα βιντεο σου κάνουν καλό στην υγεία να ξερεισ είναι χαλαρωτικά δίνουν τροφή στο νου και επιμορφωτικά καλή χρονιά σε εσένα και στην οικογένεια σου εύχομαι όλη σου ή ζωή ένα λαικ να είναι το κανάλι είναι απεχτο
@iliasskouras8149
@iliasskouras8149 7 ай бұрын
Καλημέρα κύριε Ιωσήφ!!!
@manica6497
@manica6497 7 ай бұрын
Εξαιρετική παρουσίαση. Ευχαριστούμε κύριε Ιωσήφ
@user-hl4sg7gi8r
@user-hl4sg7gi8r 7 ай бұрын
Μπράβο, ΕΎΓΕ!
@elsadogful
@elsadogful 7 ай бұрын
Πανέμορφο βίντεο. Μπράβο Ιωσήφ!!! Έχω πάει στους Δελφούς και θα ξαναπάω. Αξέχαστη εμπειρία!!! Καλή χρονιά με υγεία και προκοπή σου εύχομαι.
@mathaiosgr6531
@mathaiosgr6531 7 ай бұрын
Το κανάλι που πατάς like πριν δείς το βίντεο
@athanasioszampakikasalvare9057
@athanasioszampakikasalvare9057 7 ай бұрын
Πώς το πέτυχες
@JosephPapado
@JosephPapado 7 ай бұрын
@@athanasioszampakikasalvare9057 Είναι καλός στο σημάδι. 😋
@anestiskouramidis4009
@anestiskouramidis4009 7 ай бұрын
Καλή χρονιά με υγεία!!
@SpirosTsoukis
@SpirosTsoukis 7 ай бұрын
Καλημέρα κ.Ιωσήφ. Συγχαρητήρια για το βίντεο....
@thanosvulgarakis796
@thanosvulgarakis796 7 ай бұрын
ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΗΦΗ, ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΤΟ ΒΡΑΧΟΒΟΥΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΟ ΟΠΩΣ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΚΑΤΩ, ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ. ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΑΜΕ ΚΑΙ , ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ....ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΝΑ,ΡΘΕΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ....
@spongeorge2
@spongeorge2 7 ай бұрын
Χρονια πολλα Iωσήφ και καλη χρονια! εισαι ακομα στα μερη μας?
@JosephPapado
@JosephPapado 7 ай бұрын
Όχι, επιστρέψαμε στο σπίτι μας.
@ADV_explorers
@ADV_explorers 7 ай бұрын
Χρόνια πολλά καλή χρονιά Ιωσήφ 👍👌
DEFINITELY NOT HAPPENING ON MY WATCH! 😒
00:12
Laro Benz
Рет қаралды 64 МЛН
Why Is He Unhappy…?
00:26
Alan Chikin Chow
Рет қаралды 47 МЛН
НРАВИТСЯ ЭТОТ ФОРМАТ??
00:37
МЯТНАЯ ФАНТА
Рет қаралды 8 МЛН
Pop Archaeology επ.5: Δελφοί | COSMOTE
9:19
COSMOTE
Рет қаралды 149 М.
Δελφοί 20/8/21 Archaeological site of Delphi
17:38
John & Mary on the road
Рет қаралды 8 М.
Ο FRANTSESCO DI PIERRO "ΣΚΑΛΙΖΕΙ" ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
46:05
Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Рет қаралды 24 М.
Tα αμυντικά υπερόπλα των Δελφών
23:38
Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης - Εκδόσεις Ανάμνηση
Рет қаралды 25 М.
Μπήκαμε στον τάφο της Αμφίπολης
28:47
DEFINITELY NOT HAPPENING ON MY WATCH! 😒
00:12
Laro Benz
Рет қаралды 64 МЛН