Deprem nedir? Neden olur? Depreme karşı nasıl önlem alırız?

  Рет қаралды 4,184

Kuklamanya

Kuklamanya

Жыл бұрын

Öncelikle, hepimize geçmiş olsun arkadaşlar. Ülkemizde bir deprem oldu biliyorsunuz. Hepimiz çok üzüldük, ama sadece üzülmekle kalmamalı, bu doğa olayının ne oldugu, nasıl oldugunu, nelere sebep oldugunu, nasıl önlem almamız gerektiğini öğrenmeliyiz.
Sizlere " Deprem" dediğimiz doğal afeti anlatmaya çalıştık.
"Deprem" yer kabuğunda bir anda meydana gelen çarpma, sürtünme, kayma, çatlama veya kırılmadır. Dünyanın en içinde biriken bir enerji vardır ve o enerji yer küreyi rahatsız eden bir enerjidir. Dünya o enerjiyi dışarı atıp rahatlamak ister. Ve bir anda yer kabuğunu kırarak enerjisini bırakır. Dünya rahatlar ama yer yüzünde bıraktığı hasar büyük olur.
Üzerinde bir sürü şey olan bir masanın sallanmasıyla birlikte, üzerindeki herşeyin sallanması, düşmesi, yıkılması gibi bir etki olur deprem dediğimiz olayda. Yerin üzerindeki herşey o sallanmadan, sarsıntıdan etkilenir.
Sallanmanın şiddetine ve yerin derinliğine göre de, bizler etkilerini yaşarız.
Bazen sadece hafifçe sallanırız. Bazen sarsıntı daha çok olur, bir kaç saniye daha çok sallanırız.
Bazen de, sarsıntı çok şiddetli olur, ve daha çok sallanırız. Depremin şiddetine göre, verdiği hasar başka olur.
Dünyayı kendimiz gibi düşünelim hadi. Bazen yediğimiz besinlerden dolayı midemizde, bağırsaklarımızda bir gaz birikiyor ve bizleri çok rahatsız ediyor değil mi?
Karnımız şişiyor, ağrıyor, bazen de midemiz bulanıyor...Rahatsız hissediyoruz ve rahatlamak için ya o gazı çıkarıyoruz ya da midemiz bulanıyorsa kusuyor rahatlıyoruz değil mi? Dünyayı da böyle düşünün.
Dünyanın içinde bir enerji birikmiş ve onu rahatsız ediyor. Rahatlamak için, bir şekilde o enerjiyi çıkarmak zorunda. Bizler nasıl mide ve bağırsak gazlarımızı vücudumuzdaki yerlerden çıkarıp rahatlıyorsak, dünya da aynı şekilde belirli yerlerden bu enerjisini dışarı çıkarıp rahatlıyor. Bu, bir doğa olayı ve büyük bir güç. İnsan olarak bunu durdurmaya gücümüz yetmez. O yüzden dünyanın bu huyunu bilerek yaşarız.
Dünya, yerin derinliklerindeki bu rahatsız edici enerjiyi, uzuuun yıllar önce olan büyük depremlerde kırılan yerlerden, zayıf noktalardan çıkarır. Bu yerlere " Fay Hattı " denir.
Sadece ülkemizde değil, dünyanın bir çok ülkesinde "Fay Hattı" vardır. Dünyamız çok önceki zamanlarda büyük büyük depremler yaşamıştır çünkü.Yer kabuğunda kırılmalar olmuştur. İşte kırılmalar fay hatlarıdır ve taa o zamanlarda oluşmuştur.
Dünyanın enerjisi biriktiğinde bu fay hatlarından enerjisini dışarıya bırakır. Bu yüzden bu fay hatları deprem olma ihtimalinin yüksek oldugu yerlerdir. Çünkü, o rahatsız edici enerjinin çıkacağı yerler, oralar, o zayıf noktalardır.
Ülkemizde böyle 3 tane Fay hattı vardır.
⚫ Kuzey Anadolu Fay Hattı
⚫ Batı Anadolu Fay Hattı
⚫ Doğu Anadolu Fay Hattı
Ülkemizdeki bu 3 Fay Hattında deprem olma olasılığını herkes bilir. Bilir ama korkarak yaşamaz. Önlem alarak yaşar.
Nasıl ki, karşıdan karşıya geçerken sağa sola bakarak, kendimizi, hayatımızı tehlikelerden koruyorsak, depreme karşı da kendimizi, hayatımızı böyle koruyarak yaşarız.
Peki depreme karşı kendimizi, hayatlarımızı nasıl koruruz?
Herşeyden önce, öğrenerek, bilerek. Ve bildiğimiz şeyleri unutmayarak.
⚫ Öncelikle yaşadığımız bölgenin deprem bölgesi olup olmadıgını bilerek. Bilmek zorundayız, çünkü o yerin üzerinde yaşıyoruz. Bir gün bir deprem olursa depremden korunma konusunda bilgimiz, bu yüzden olmak zorunda. Bizim yaşadığımız şehir 2. derece deprem bölgesi mesela. O yüzden, bilmeliyiz.
⚫ Evlerimizin, binalarımızın üzerinde bulunduğu yerin, dayanıklı olup olmadığını öğrenmeliyiz. Öğrenmeliyiz ki, bir deprem olursa dayanıksız bir yerin üzerinde olmayalım. Binamızın bulunduğu yer, yani zemin dayanıksız olursa, binamız yıkılır ve hayatlarımız tehlikede olur.
⚫ Evlerimizin ve binalarımızın depreme dayanıklı olup olmadıgını öğrenmeliyiz. Bir deprem oldugunda, dayanıksız, güçsüz, yıkılacak bir evde, bir binada oturmak istemeyiz çünkü. Dayanıksız, güçsüz bir ev bir bina depremde zarar görür çünkü. Ve bizlere de zarar verir. Bu yüzden öğrenmeliyiz.
⚫ Okullarda ve diğer yerlerde öğrendiğimiz "Depremden Korunma Bilgileri" ni unutmamalıyız. Bir deprem olursa evin en güvenli yeri neresidir, depremin etkisinden evin neresinde korunabiliriz, bunu da öğrenmeliyiz. Eğer binamız veya evimiz hasar görürse, yıkılırsa o güvenli yerler bizler için "Yaşam Üçgeni" olacak çünkü. Her hangi bir şeyin altında kalmadan kendimizi, hayatımızı koruyabileceğimiz yerler olacak.Evlerimizdeki bu yerleri ailemizdeki herkes bilmelidir. Ve bir deprem olursa hemen o güvenli yerlere sığınmalıdır. Cenin pozisyonunda, başımızı koruyarak.
⚫ Ve Deprem Çantamız hep olmalı.Bunu çoğu zaman ihmal ederiz ama, deprem olduğunda, başımıza bir afet geldiğinde ne kadar ihtiyacımız oldugunu anlarız.O yüzden Deprem Çantamız olmalı.
⚫ Çantamızın içinde ilk yardım malzemeleri,su, yiyecek, düdük, fener, ses çıkaran, frekanslı cihazlar(radyo gibi), yedek piller, kıyafet, kağıt, kalem, makas vb hayatımızı kurtaracak şeyler olmalıdır.
🔴 Hayat, herşeyden daha değerlidir 🔴

Пікірлер
23 Nisan Çocuk Bayramı ❤️
8:39
Kuklamanya
Рет қаралды 6 М.
Marmelat'ın Balıkları 🐟🥰
7:07
Kuklamanya
Рет қаралды 4,1 М.
Стойкость Фёдора поразила всех!
00:58
МИНУС БАЛЛ
Рет қаралды 6 МЛН
ДЕНЬ УЧИТЕЛЯ В ШКОЛЕ
01:00
SIDELNIKOVVV
Рет қаралды 3,5 МЛН
Incredible: Teacher builds airplane to teach kids behavior! #shorts
00:32
Fabiosa Stories
Рет қаралды 12 МЛН
19 MAYIS GENÇLİK ve SPOR BAYRAMI ❤️
1:22
Kuklamanya
Рет қаралды 4,2 М.
ТИПИЧНЫЙ ТАКСИСТ В СОЧИ #юмор #прикол #сочи #ржака
0:59
This mother's baby is too unreliable.
0:13
FUNNY XIAOTING 666
Рет қаралды 19 МЛН
Дед наказал НАГЛЕЦА 🔥 #сериал #фильм
0:51
Топ по Ивановым
Рет қаралды 1,8 МЛН