10:56 Erdinç hocam aynı ilçede oturuyor olma şartını nasıl yazarız? Eksik kalmış . Aynı ilçede oturanlar Begüm ve Sezin görünüyor.
@erdincuzun593 жыл бұрын
Bu örnekte önemli anahtar olduğu için isimler üzerinden birleştirme yapılmış. Diğer anahtarlar üzerinden de birleştirme yapılabilir. SQL'de bunlar var... Burası işin teorik kısmı... Örneğin iki tabloyu birleştirip sigma işareti kısmına A.ilçe=B.ilçe şeklinde yazabilirsin.
@calismakicin84443 жыл бұрын
@@erdincuzun59 teşekkürler hocam
@turgutakdogan2046 Жыл бұрын
hocam bir sorum olcaktı birincil anahtar bir tabloda bir tane oluyor ikincil anahtarda 2 tabloyu bağlarken sadece bir kez bir özellikle mi baglayabiliyoruz
@erdincuzun59 Жыл бұрын
Birincil anahtar tekrarsız, ikincil anahtar tekrarlı olabilir. Örneğin öğrenci bölüm tabloları arasındaki ilişki... Öğrenci(ÖğrenciNo(1. anahtar), Öğrenci Adı...), Bölüm(BölümNo, Bölüm Adı...) Burada ilk soru ikinci anahtar nerede olacak. Öğrenci bir bölüme kayıt olacağını düşündüğümüzde Öğrenci tablosunda BölümNo olur. Öğrenci tablosunda ÖğrenciNo tekrarlamaz ama BölümNo tekrarlayabilir. Burada hocam öğrenci birden fazla bölüme kayıt yaptırabilir (çift anadal vs...) dersen ara tablo gerekir. AraTablo(ÖğrenciNo, BölümNo)'yu içerir. Burada birleşik anahtara ihtiyaç vardır. Her iki özellik ikincil anahtardır ancak bunların tekrarlamasını istemeyiz. Niye? Çünkü bir öğrenci bir bölüme iki veya daha fazla kayıt yaptırmasın. Ara tabloda iki birincil anahtar birleştirilip birleşik anahtar yapılır. Bu da birincil anahtar gibi tekrarlamaz. (Duruma göre farklı çözümler düşünülebilir, buradaki örnekler SQL geçiş olduğu için daha genel bakış, pek bu söylediğim kurallara uygun tablolar değil. Önceki videolarda bu tür çözümler var.)
@turgutakdogan2046 Жыл бұрын
@@erdincuzun59 çok teşekkürler hocamm
@softBilim7 ай бұрын
hocam ilişkisel cebir ile örnek çözümler neden yok
@erdincuzun596 ай бұрын
Bu ders videolarını pandemide hızlı tekrar için hazırlamıştım. Kısa ve öz videolar...