Mulțumesc frumos pentru explicații! BRAVOOOOO ptr tot! 🎉
@CyberStar203 ай бұрын
Interesant interviu, mulțumim!
@desprepensiiprivate3 ай бұрын
Intr-adevăr, Andreea nu doar a prezentat noțiuni de bază, dar a venit și cu câteva detalii destul de interesante. Peste 2 săptămâni o să apară și episodul dedicat titlurilor de stat, unde Adrian Codirlasu va avea de asemenea informații destul de interesante.
@CyberStar203 ай бұрын
@@desprepensiiprivate Intr-adevar, de exemplu cunoasteam aceste detalii privind cei 100k din fondul de garantare, dar o informație noua a fost și acel "surplus" in situatii excepționale
@buggy893 ай бұрын
20:59
@bogdanstoian37663 ай бұрын
Salut! foarte interesant materialul! Sunt curios daca ai tratat intr-un video sau o vei face in viitor subiectul legat de taxa de administrare a fondurilor mutuale sau a celor de pensii facultative, efectul compus care erodeaza mult din potentialul portofoliului pe termen lung: 10,20,30 ani. Zic asta vazand produsele din piata care au peste 1.5% anual, chiar peste 2.5% iar daca ne uitam pe zona de ETFs pe indici vorbim de valori de sub 0.5%. Multumesc!
@desprepensiiprivate3 ай бұрын
Salut! Da, costul va face obiectul unui video viitor. Nu pot să-ți spun o data exactă, pentru ca sunt in pregătire multe alte subiecte. Iar unul dintre ele este legat de fondurile de investiții (inclusiv ETF) care va apărea in prima parte a lunii octombrie.
@XTBro3 ай бұрын
🙌👏
@GeoGeodezul3 ай бұрын
Credeți că este posibil ca statul român să intre în incapacitate de plată?? Astfel încât statul român să Nu își mai poată onora obligațiile față de noi investitorii în obligațiuni de stat Titluri de stat??? Mulțumesc anticipat pentru răspuns
@desprepensiiprivate2 ай бұрын
Ma indoiesc ca ne vom afla in acesta situatie in viitorul apropiat. Mai degraba statul va opera mai multe cresteri de taxe si posibil impozite incepand cu anul viitor pentru reincadrarea in deficitul bugetar de max 3%. Daca va proceda la cresterea TVA acest lucru se va rasfrange in inflatie (care oricum este inca ridicata). Acest lucru va antrena cresterea dobanzilor ceea ce inseamna ca riscul pentru detinatorii de titluri de stat este sa nu mai beneficieze de dobanzi reale (ajustate cu inflatia) pozitive.
@ElenaPetrache-qo2pg2 ай бұрын
@@desprepensiiprivate3:55 3:57
@comedyman1123 ай бұрын
daca am un singur ETF cu acumulare in XTB, la care am facut profit, dar nu am scos niciun ban, mai trebuie sa depun declaratia anuala?
@visualphoto88673 ай бұрын
Acela este un castig (profit) potential si nu se plateste impozit.
@ionelturloi35563 ай бұрын
👍❤
@cristianvancea40733 ай бұрын
Intrebare. Veniturile din dobanda primita la trezorerie din titluri de stat nepurtatoare de impzite se declara pentru CASS la declaratia unica?
@iomarian133 ай бұрын
nu
@fernandodogaru2000Күн бұрын
Ba da, pierzi putere de cumpărare, pentru că dobânda e mai mică decât inflația.
@silvig24313 ай бұрын
Se prelungeste dar cu dob valabila la mom respectiv, daca ai avut 7% si dob la dep a scazut la 4% asa se prelungeste automat…iar dob incasata se impoziteaza a doua oara cu 10%, a fost impozitat salariul si se mai impoziteaza si dob depozitului…
@visualphoto88673 ай бұрын
Este normal, platesti impozit la venitul suplimentar obtinut din dobanda, nu platesti impozit inca o data la venitul din salariu.
@gabiplesa42052 ай бұрын
Oare de ce se ia impozit pe dobândă? Până la urmă, banii din depozite au fost deja impozitați.
@desprepensiiprivate2 ай бұрын
Banii utilizați la deschiderea depozitului într-adevăr au fost deja impozitați. Iar aceasta suma (numita principal) nu se impozitează. Se impozitează doar dobânda, adică venitul generat de principal.
@ELVOPLM3 ай бұрын
Ok am înțeles dacă banca dă faliment poți retrage în termen de 7 zile dar m-am uitat la Ucraina și ei nu puteau să retragă ca au venit cu toți în același timp , îmi puteți explica de ce nu puteau să retragă ?
@desprepensiiprivate3 ай бұрын
Sunt situații puțin diferite. Andreea vorbea despre modul in care îți recuperezi banii in caz de faliment prin schema de garantare din România (Fondul de Garantare). Deci este o măsură corectivă pentru a remedia eșecul unei banci. În Ucraina a fost vorba despre implementarea unei legislații intr-un caz special prin care sa sprijine sistemul bancar pentru a nu intra in colaps. Respectiv începutul războiului, când oamenii erau panicați si încercau sa fuga din tara si își scoteau toate economiile in numerar. Ca urmare, au limitat retragerile. A fost o măsură preventiva luată de autoritățile din Ucraina, pentru a proteja întregul sistem bancar.
@lazartediadrian2 ай бұрын
Salut Strategia pe care o am acum este formata 100% din ETFuri care investesc in urmatoarele : QDVE iShares S&P 500 Information Technology Sector (Acc) : 50% BTMA iShares USD Treasury Bond 7-10yr (Dist) : 28% INFU Amundi US Inflation Expectations 10Y (Acc) : 10% SPYD SPDR S&P US Dividend Aristocrats (Dist) : 6% PHAU WisdomTree Physical Gold : 6% Am 40 de ani ,sunt la inceput de drum in investitii si as vrea sa aflu de la dvs daca alocarea cat si etfurile alese sunt potrivite.Orizontul de timp propus este de minim 15 ani. La un prim calcul randamentul mediu anualizat este de 14,54%.Riscul pe care sunt dispus sa il asum este unul mediu,imi doresc sa cresc capitalul dar in acelasi timp sa-l si protejez pe inflatie .Credeti ca strategia aleasa este una potrivita sau ar trebui sa aleg alte instrumente? Multumesc frumos pentru orice raspuns si mult succes in investitii!
@desprepensiiprivateАй бұрын
Salutare! Esti printre putinele persoanele la care vad in portofoliu protectie impotriva inflatiei, nu doar prin investitii in aur, ci in instrumente dedicate, chiar daca este vorba despre piata americana. Din pacate piata romaneasca este departe de a oferi astfel de instrumente, chiar daca cerere stiu sigur ca ar fi. De asemenea, imi place si alocarea dintre FI si Equity. Avand in vedere ca suntem de aproximativ aceeasi varsta, este un portofoliu pe care l-as putea avea in vedere si pentru mine; cu mici modificari bineinteles, in sensul ca as diversifica mai mult sectorial si nu m-as expune doar sectorului IT. Per ansamblu o strategie adecvata profilului de varsta si o strategie care iti doresc sa iti aduca beneficiile dorite. Succes!
@gircineanucristian73103 ай бұрын
Un depozit este un mod prin care dai resursele tale unora care stiu sa faca bani cu banii tai pentru ca tu esti mult prea fricos sau pr...
@visualphoto88673 ай бұрын
Dureaza interminabil. Scurtate si mai concise informatii ne-ar ajuta mai mult.
@AntonelaCovaci3 ай бұрын
FONDURI MUTUALE ȘI ETF-URI PLUS MICI ECONOMIE RAMASE DIN CHELTUIELI AUTOMATIZATE
@mitraalexandru77123 ай бұрын
salutare, sunt importante si comisionele, eu am lichidat detinerile de Fonduri Mutuale de la ING (3%/an) si m-am mutat doar in ETF. numai bine si spor la investitii!
@desprepensiiprivate3 ай бұрын
Într-adevăr costurile sunt un aspect de luat in considerare atunci când compari doua fonduri identice: aceeași alocare, aceeași strategie, etc. Dar, sunt multe alte criterii care stau (sau ar trebui sa stea) la baza alegerii unui fond de investiții, indiferent ca este ETF. Iar într-un episod viitor o sa am un invitat special care o sa ne explice mai multe despre fondurile de investiții, inclusiv despre când sunt si când nu sunt potrivite ETF-urile. Iar, in cele din urma, este exact cum spuneam in finalul episodului si cum o sa repet de fiecare data: nu exista o strategie câștigătoare unică! Circumstanțele fiecăruia dintre noi sunt diferite, deci fiecare dintre noi avem o strategie si un portofoliu specific. Succes la investiții!
@RaduChirilov-e5w3 ай бұрын
Minciuni , bancile sunt cele mai instabile , taxatoare , mincinoase in fie care contract care il faci cu bancile .