Ik ben zelf 16 nu, en lees al sinds ik in klas 2 (MAVO) (zit nu pas klas 4, HAVO) zit, over hoogbegaafdheid, en autisme. Want ik herken me in beide. En vooral met: "meer antwoorden op 1 vraag (Open vraag, waarbij je 2 antwoorden moet geven)". Ik tril letterlijk tijdens het kijken van de video/interview. Niet alleen omdat het 'koud' is, maar ook omdat ik mezelf er (heel erg) in herken. Al zou ik hoogbegaafd zijn (ben nog niet getest, in groep 8 wel, maar daar kwam een 'gemiddeld IQ' uit). Maar ik ben sowieso wel iets anders dan dat ik was in groep 8. Dus nu kan het hoger, of lager zijn. Maar ik voel me sowieso altijd al anders, vind alles te makkelijk, maar ik ben weer slecht in woordenschat en begrijpend lezen. Dat heb ik van mijn moeder, als mijn moeder daar bijvoorbeeld goed in zou zijn geweest, dan zou ik (denk ik/waarschijnlijk) die 'moeilijke woorden' wel kennen en (goed) kunnen gebruiken. Ikzelf zoek meestal ook dingen op, omdat ik het interessant vind, of juist omdat ik iets niet weet, en ik het (graag) wil weten. Dus sowieso zijn er meerdere soorten 'hoogbegaafden'. Bijvoorbeeld met: 'niet goed zijn in elk vak'. Dit klopt, of je hebt bijvoorbeeld geen zin in een vak/hebt er geen motivatie voor, dus dan wilt dat automatisch zeggen dat (al zou ik dat zelf zijn,) ikzelf geen 8ens 9ens en 10en ga halen. Dat is onzin. Dus uiteindelijke 'samenvatting': Een hoogbegaafde is niet iemand die specifiek in vak X en vak Y goed is. Of alleen maar hoge cijfers haalt. De persoon met die ene IQ score, heeft een hoog/laag IQ, betekent niet meteen dat die persoon slecht of goed is in alles. Iedereen heeft zijn talenten, alleen zijn sommige talenten eerder gezien, omdat ze in de 'mainstream' van de maatschappij een 'grote' rol spelen. Dus dan word je eerder gezien, of zullen ze eerder over je praten. Jammer, want zo missen we veel mensen die zichzelf ook missen (die zichzelf beter willen begrijpen). Ik hoop gewoon dat iedereen die 'anders dan het gemiddelde' wordt geaccepteerd zoals diegene is. En misschien als iemand dit leest, zich hierin herkent.
@onderzoekswerkplaatspoint3583 Жыл бұрын
Wat een fijne reactie. We hopen ook dat anderen zich hierin herkennen.
@lexhupe3 жыл бұрын
Nog iets: alles wat jij zegt geldt niet alleen voor hb kinderen maar voor alle kinderen! Jouw vragensteller blijft netjes bij het hb-thema maar daar ben ik (ben er al 12 jaar mee bezig) allang uitgegroeid. Inteinsieke motivatie geldt voor elk kind! Elk kind heeft talent! Haha terwijl ik dit zitt e typen zeg je dit precies zo in je laatste zinnen! Mooi.
@lexhupe3 жыл бұрын
Ikigai! Mooi verhaal Dolores. Onze samenleving is een voorwaardelijke samenleving. Overal moet je jezelf eerst bewijzen, en dan ook nog aan een ander: de school, de kerk, de werkgever, de overheid............ en de belong is altijd uitgesteld. Maar dat uitstel blijft dan dus voortdurend als een worst voor je neus hangen. Ken je ikigai? Ik heb er een podcast over gemaakt.