Ma mère, une jeune arménienne (réfugiée après la catastrophe de Smyrne ) a vécu dans ce quartier de Dourgouti. Etant très jeune enfant, elle me parlait de sa jeunesse dure et extrêmement pauvre dans ce quartier des réfugiés gréco-arméniens, mais elle souligné que c'était un monde très chaleureux, très soldeur, et extrêmement humain. Moi, je n'ai pas connu Dourgouti mais dans mon coeur restent les paroles et les souvenirs de ma mère Rosa Nalbantian, profondément ancrées. Monsieur, je vous remercie de votre témoignage. J'ai pleuré en vous écoutant. Merci encore... Vous avez mon profond respect et ma reconnaissance. Ευχαριστώ σε Ελλάδα, πάντα στην καρδιά μου...
@spyrosantypas5194 Жыл бұрын
Καταπληκτικό.! Γεννήθηκα λίγο πιο πάνω στον Άϊ Γιώργη. Ο πατέρας μου ήταν παππάς και πολύ συχνά επισκεπτόμαστε το Δουργούτι όταν έπρεπε να κοινωνήσει κανέναν άρρωστο ή να βαφτίσει κανένα ετοιμοθάνατο νεογέννητο. Πολλοί δεν είχαν λεφτά για να πληρώσουν το γιατρό και έτσι καλούσαν τον παππά στις δύσκολες στιγμές. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έγινα... γιατρός. Τελικά ο πατέρας μου έπρεπε να απολογείται συχνά στις αρχές "δι υπόθεσίν του..." για τις σχέσεις του με τους πρόσφυγες ¨ποικίλων...θρησκευτικών και κοινωνικών φρονημάτων" που με ένα φιλανθρωπικό σύλλογο τις "ΑΓΙΕΣ ΜΥΡΟΦΟΡΕΣ¨ βοηθούσε και οικονομικά τους φτωχούς. Θυμάμαι τον αγιασμό με τον Γέρο Γεώργιο Παπανδρέου να λέει το σύνθημα "ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΚΑ...", ακριβώς απέναντι το σουβλάκι του Θωμά και μετά από λίγο να πέφτει η Κυβέρνηση με τα Ιουλιανά. Την επταετία προσπάθησαν για ευνόητους πολιτικούς λόγους να διαλύσουν τις παλιές σχέσεις και έτσι μοιράστηκε ο κόσμος σε άλλες συνοικίες. Αυτό αφορούσε και τον παππά... Πάντως σήμερα στα γεράματά μου μπορώ να περιγράψω το Δουργούτι σαν συνοικία το Όνειρο και Δάσκαλο της ζωής μου. Ζήτω τα Αρμένικα και τα Ιταλικά!
@nicolasbouyiouclis47267 ай бұрын
Διαβάζοντάς σας... η φαντασία μου με ταξίδεψε σε περιοχές και γειτονιές που ίσως έχω περπατήσει η κάποτε περάσει... Ωραιότατη η ιστορία σας..
@Ρένα-π8μ5 ай бұрын
@@nicolasbouyiouclis4726 IΙδια ακριβως ηταν και οι Προσφυγικοι Συνοικισμοι στην Καλλιθεα, στα Σφαγεια και στο Σκοπευτηριο αλλα ακομη και σε πολλες περιοχες της Αθηνας και του Πειραια οπου στεγαστηκανε Προσφυγες αλλοι σε παραγκες οπως το Δουργουτι και αλλοι σε σπιτια που εκτισε το Κρατος οσοι ζησαμε εκεινα τα χρονια δεν μπορουμε να ξεχασουμε την ανεμελη ζωη που ειχαμε σαν παιδια να ειστε καλα που μας τα θυμισατε
@giorgostsoufakis33459 күн бұрын
Γεια σου Σπύρο! Ο φίλος και γείτονάς σου Γιώργος Τσουφάκης. Θυμάμαι κι εγώ την παραγκούπολη του Δουργουτίου στα παιδικά μου χρόνια, κυρίως όταν πήγαινα στο δημοτικό σχολείο του κ. Γουλιέλμου Δερμόν, στο τέρμα της οδού Σαρκουδίνου. Άλλες εποχές! Αιωνία η μνήμη του πατέρα σου, του πατρός Κωνσταντίνου, που πάντα τον θυμάμαι με νοσταλγία για τη γλυκύτητα και την καλοσύνη του.
@Αορατος3337 ай бұрын
Πολύ ωραία αφήγηση ❤❤❤η ανθρωπιά και το φιλότιμο γεννήθηκε στην φτώχεια εύχομαι τα καλύτερα όλοι η Ελλάδα εκείνα τα χρόνια με τους πρόσφυγες πέρασαν από τέτοιες καταστάσεις.
@ΕλένηΚρητικού-ψ3ω2 жыл бұрын
Καταπληκτικό. Κάντε κι άλλα τέτοια παρακαλώ!
@ΚαλυψώΤριήρη9 ай бұрын
Σας ευχαριστούμε!!!
@ELENI-ox3ce3 ай бұрын
Ζωντανή αφήγηση που καταλήγει σε ηθικό δίδαγμα κ εξηγεί τη δύναμη των ανθρώπων που ζυμώθηκαν με τις δυσκολίες κ έγιναν πιο δυνατοί. Ευχαριστούμε !!!
@margetispanagiotis38874 ай бұрын
Υπέροχη παρουσίαση Υπάρχει ενα βιβλιο που έχω εντοπίσει για το Δουργουτι Το βιβλιο του Μελιου Ζαχαρακη η γενιά της παραγκας αξίζει
@amaliachr86619 ай бұрын
Συγχαρητήρια πολύ καλό!👏👏👏
@mikezach15373 ай бұрын
Θυμάμαι το 1967-68 το Πι Εξ, το Αμερικανικο Σούπερ Μαρκετ. Επίσης σε κάποια πάροδο της οδού Σφιγγός πηγαίναμε και νοικιάζαμε τα mini Honda. Δεν θυμάμαι τη συνοικία "Δουργούτι" όπως την δείχνει το βιντεοκλιπ. Ίσως και να την είχαν γκρεμίσει. Αντιθέτως θυμάμαι πολύ καλά την συνοικία "Ασύρματο" στα άνω Πετράλωνα πρόποδες του λόφου Φιλοπάππου. Εκεί που γυρίστηκε η ταινία "Συνοικία το Όνειρο" με τον Αλεξανδράκη. Μοιάζουν τόσο πολύ.!
@fotisfotakis16232 ай бұрын
Συγχαρητηρια
@soterswson46453 ай бұрын
Στο Δουργούτι γυρίστηκε η ταινία ΄΄Μαγική πόλη΄΄ του Ν.Κούνδουρου το 1954. Μια ταινία που είναι σχεδόν ντοκυμαντέρ.
@panionios19587 ай бұрын
Εμείς σαν πρόσφυγες κληρωθήκαμε να πάρουμε ένα οικόπεδο στη Νέα Σμύρνη. Ζηλεύαμε τότε όσους κληρώθηκαν και πήραν ένα πολυτελέστατο δυάρι διαμέρισμα στο Δουργούτι εκείνη την εποχή. Θυμάμαι ένα δωμάτιο που χτίσαμε από τσιμεντόλιθους. Το 1956 γκρεμίστηκε η κατοικία που υπάρχει σήμερα το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο Σύνταγμα και ο πατέρας μου που υπηρετούσε στη Βουλή με τρία φορτηγά στρατιωτικά πήρε τις πέτρες και τις έφερε στη Νέα Σμύρνη όπου χτίστηκε μια όμορφη μονοκατοικία με κήπο. Το 1996 το δώσαμε αντιπαροχή. Τέσσερα διαμερίσματα των 11Ο τμ αποκτήσαμε. Έτσι είναι η ριμάδα η τύχη. Από εκεί που μακαρίζαμε αυτούς που κέρδισαν ένα δυαράκι 60 τμ σε 40 χρόνια εμείς από το τίποτα και χωρίς να ξοδέψουμε μια δραχμή της εποχής βρεθήκαμε εισοδηματίες.
@nicolasbouyiouclis47267 ай бұрын
Ωραιότατη η ιστορία σας...!
@Ρένα-π8μ5 ай бұрын
Εσεις εισασταν τυχεροι σας δωσανε μεγαλα οικοπεδα δεν ξερω που ακριβως αλλα οι παλιοι πηρανε μεγαλα οικπεδα, εμεις που πηραμε το 1956 μας εδωσαν τοσο μικρα στην ΑΝΩ Ν.ΣΜΥΡΝΗ στα Λουτρα τοσο μικρα που ενα σπιτι με τρια δωματια με το ζορι εφτιαχνες και επι πλεον ενα δανειο που δεν μπορουσες να φτιαξεις τιποτε εαν δεν ειχες δικα σου χρηματα να φαντασθειτε ο θειος μου εφτιαξε ενα γιαπι σε ετοιμη ταρατσα ενα δωματιο κουζινα μπανιο ασουβατιστο αυτο ηταν φαγανε τις αποζημιωσεις των Προσφυγων οι επιτηδιοι αλλα οι Προσφυγες εστω μετα απο τοσα χρονια τα καταφερανε και το δανειο που μας εδωσαν το εξοφλησαμε για να γινει δικο μας το σπιτι
@dimitrisdim39958 ай бұрын
Μια απο τα ιδια οι γονείς μου έμειναν στης παράγκες στο Δουργουτι για δυο χρονια και λογο οτι ειχε τρια παιδια που μετα απο λιγο καιρο εγιναν τεσσερα καποιοι ειπαν στην μητερα μου να μείνει στης παραγκες θα ερθει ο ΟΗΕ και θα σας δωσει σπιτι και ετσι εγινε το χιλια ενιακοσα πενηντα εννεα μας πηγαν στον Καρεα σε ενα τριάρι σε αυτο εμειναν οκτω ατομα τα σπιτι αυτα τα πληρωσαμε με δωσεις πολλοι ομως δεν και καλα κανανε θυμαμε οταν εδωσε ο πατερας μου την τελευταία δωσει ολο χαρα ηταν το ελεγε ξανα και ξανα τελος.ξεχασα να σας πω οτι εχω Αρμενικη καταγωγή.
@olympicairways1949 ай бұрын
Πολύ καλό αν έχετε βίντεο να δείχνει πως ήταν η οδός Λαγουμιτζή 1
@athanasioskatsaros47822 ай бұрын
Ο παππούς και η γιαγιά με την παράγκα εικόνα παιδική . Δεκάδες χρόνια πίσω η σκέψη στον Ταύρο. Το συγγενολοι, το πρώτο σχολείο, χαρά στον Φωστήρα Φωστήρα
@ntinamisirli87572 жыл бұрын
Μήπως είναι στον νέο κόσμο; υπέροχο ντοκουμέντο, ευχαριστουμε
@1HeavyMetalAngel5 ай бұрын
Το παλιό Δουργούτι είναι μέρος του Νέου Κόσμου.
@ΒΑΛΙΑΠΕΡΠΥΡΑΚΗ10 ай бұрын
Υπέροχες φωτογραφίες μιας χώρας με ιστορία και πολιτισμό. Ποιος Αθήνα μου ευθύνεται γι αυτά τα χάλια; ποιοι πολιτικοί σε εκμεταλευτικαν; που χάθηκε η εξυπνάδα και το θάρρος των Ελλήνων να αποταξουν το ζυγό που τους κατάντησε έτσι.
@nicolasbouyiouclis47267 ай бұрын
Μεγάλες κουβέντες και σοφές λέτε.. δυστυχώς πολλοί ειναι οι υπεύθυνοι αλλά καλά κρυμμένοι και καλόβολεμένοι...!
@fotiszapadiotis28722 ай бұрын
Θυμάμαι από το 1954 την οδό Ιθώμης στον Βύρωνα που στο ισόγειο της τελευταίας κατοικίας έμενε η νιόπαντρη τότε μεγάλη αδελφή μου .Ο κάθετος δρόμος δεν υπήρχε και φαινόταν ο Σαρωνικός .Τώρα εκεί βρίσκεται ένα μεγάλο κτίριο που κρύβει τη θέα.Από εκεί ερχόταν ένας ανθοπώλης με ένα καρότσι με τρείς ρόδες με λουλούδια σε γλάστρες.Εξω από την πόρτα βρίσκαμε το πρωϊ στο σκεπασμένο μεταλλικό δοχείο το γάλα που άφηνε ο γαλατάς τα χαράματα πριν ξυπνήσουμε. Φοιτητής το 70 ξαναπήγα εκεί σε ένα γάμο στην Εκκλησία της Μεταμόρφωσης.Ο δρόμος δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου.Οπως και σήμερα παραμένει σχεδόν ίδιος με αρκετά παλιά σπίτια. Θυμάμαι την Ομόνοια με τους φοίνικες ,το συντριβάνι και τις Μούσες. Νοσταλγικές παιδικές αναμνήσεις.
@μαριαβλαχου-ι9ι6 күн бұрын
Στο κέντρο τής Αθήνας υπήρχαν αυλές σέ μία από τίς δύο μεγάλωσα μέχρι το τέλος τής δεκαετίας τού 60 οι αναμνήσεις είναι γλυκιες τί σημαντικό είχε το να συντρέχουν
@ΝαναΔοση5 ай бұрын
Ποια κυβέρνηση ηταν τοτε που γκρέμισε τις παραγκες κ εδωσε διαμερίσματα;;;ηταν επι Παπαδόπουλου;;;;
@1HeavyMetalAngel5 ай бұрын
Ναι. Η κυβέρνηση των συνταγματαρχών έκανε το έργο.
@ΧαρούλαΙδρωμένου4 ай бұрын
Το Δουργουτι γκρεμιστηκε το 1965 η δικτατορια εγινε το 1967
@1HeavyMetalAngel4 ай бұрын
@@ΧαρούλαΙδρωμένου Λάθος. Μην ακούς αυτούς που δεν θέλουν να δώσουν τα εύσημα που αξίζουν στους συνταγματάρχες για ό,τι έκαναν για την χώρα.
@nikosanonikos18982 ай бұрын
Όχι η χούνται ήταν από το 67. Το 65 ήταν κυβέρνηση ή η ένωση κεντρώων με τον παπανδρέου ή (τον σεπτέμβριο του 65 μετά την πτώση της τη Ένωσης κεντρώων) ή του στεφανόπουλου. Επίσης ακούς για τα πώς έφτιαξε τα λεγόμενα και ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΆ και σκέφτεσαι Παπαδόπουλος;;
@giannisxatzidakis6483Ай бұрын
Έχεις μείνει στη χούντα?
@ΘεοδοσίαΚυρμιζάκη11 күн бұрын
Κι εγώ εκεί γεννήθηκα στην οδό Δέσπως Σέχου.
@alexandragrentzelia213726 күн бұрын
Αγνές εποχές
@nikosarmatas86425 ай бұрын
Γεννήθηκα Ροικου... Επαιζα στις φυλακές και στην παιδική στον Κυνηγό...
@vagosk649 Жыл бұрын
Εξαιρετικο βίντεο μπράβο σας. Κατάλαβα ποια συνοικία εννοείτε. Περνώ πολλές φορές από κει. Και όσα είπατε στο τέλος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πέρα για πέρα αληθινά.
@eleutheriaatzemi27743 ай бұрын
ΠΑΡΑΑΚΑΩ. ΠοΛΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΗΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΛΕΟΝ ΠΟΛΗΓΩΝΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΡΕΟΣ ΕΚΕΙ ΓΕΝΗΘΗΚΑ ΕΚΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣΑ...
@ΝίκοςΤρέντος2 ай бұрын
Επίσης την ομαδάρα τόν θρίαμβο
@nefelh52517 күн бұрын
Ναι ήμουν παίκτρια του θριάμβου Γεια σου Νίκο
@nefelh52517 күн бұрын
Ρίτα Παναγιώτης Γιώργος Άρτια Αφροδίτη Και άλλα παιδιά
@harilaospapageorgiou471 Жыл бұрын
Μνημες.και εγω εκει γεννηθηκα.
@tadopoulostadopoylos58647 күн бұрын
Νερό και ηλεκτρικό ήταν η αλλαγη γύρω στο 1955…αλλιώς κουβαλήματα νερού με συμπαθητικό γαϊδουράκι….
@aggelikiaggeliki2385 Жыл бұрын
που ηταν το Δουργουτι ?
@ΝτινοςΚαρας-ζ2β Жыл бұрын
Στο Νέο Κόσμο, στην πίσω πλευρά του ξενοδοχείου INTERCONTINETAL
@dimitrisdim39953 ай бұрын
@@ΝτινοςΚαρας-ζ2β Στον αγ Σωστή
@ΚωνσταντινοςΕλευθεριου-κ9τ Жыл бұрын
με ''γυρισες'' πισω πανω απο μισο αιωνα,σε νοσταλγικες στιγμες...εγω εζησα λιγο πιο βορεια,στα ''Κουπονια'' τα σημερινα Ανω Ηλυσια,σε αναλογες συνθηκες απο το 1955 που γεννηθηκα μεχρι το 2012 που εφυγα για την Αιγινα,λογω συνταξης ..αν μπορεις να βρεις ''υλικο'' και απο αυτη την φτωχικη γειτονια της Αττικης,θα το εκτιμουσα