Evrenin Sesli Kütüphanesi'ni kontrol ettiniz mi? www.astronomselcuk.com/podcast Bu seriyi de kaçırmayın: kzbin.info/aero/PLw1JQ0hDcvH3AZmjB59QXLY-pcMmAT2SS Ve kitabım: destekdukkan.com/magaza/urun/kaostan-kozmosa-evrenin-hikayesi D&R ve İdefix'te de bulabilirsiniz!
@huseyinsezgin86042 жыл бұрын
Ne kadar güzel. Tıpkı deniz tabanından veya topraktan kesitler alıp geçmişle alakalı bilgi toplamaya çalışmak gibi.
@honeyer4642 жыл бұрын
Kaliteli bir kanal olacağı çok belli tebrikler hocam
@bunicknela9 ай бұрын
Hiç bir kanala bu kadar gönüllü üye olmamıştım. Teşekkürler.
@gonna182 жыл бұрын
Sizi yeni keşfettim,başarılar.
@28Abitis2 жыл бұрын
Eärendil'in ışığı rehberiniz olsun. Tolkien üstada saygılar...
@leastrange2 жыл бұрын
Gerçekten heyecan verici bir keşif.
@fehmibucakhan82052 жыл бұрын
Selçuk hocam çok teşekkürler.....güzel ve eğitici bir video olmuş.
@thoughts25742 жыл бұрын
tam merak ettiğim gibi direk bilgiyi değil bilgiye ulaşmanın yolunu da anlatan harika bir kanal. Sizi gönülden tebrik ediyorum hakettiğiniz değere gelirsiniz umarım.
@Aysheee342 жыл бұрын
Muhteşem 👍
@sarmuhlis78112 жыл бұрын
Paylaştığınız video ve çok anlaşılır bir akıcı akılda kalan bir anlatımınız için çok teşekkürler bir yılıdır james Web teleskobu için onlarca kişi video paylaştılar hiçbiri sizin kadar doğru ve anlaşılır bilgi veriler vermeden yok şöyle olacak BM’yi olacak vs vs yarım yamalak anlatım ile kafa karıştırıyor sizin anlatımınız kullandığınız görsel ve açıklamaların tamamı öğretici bir formatta çok teşekkürler
@rasimadanr80792 жыл бұрын
Ilk kez bu kanala geldim uzayı anlattığın içinde üye oldum işallah uzay kavramına devam edersin
@astronomivekitaplar2 жыл бұрын
Harika bilgiler için teşekkürler Hocam 😊
@gulunayergutkalkan27862 жыл бұрын
Süpersiniz Selçuk Hocam. Gravitational lensing için ayrı detaylı bir video gelir mi?
@furkanahmetakar8752 жыл бұрын
Hocam sizi Taşdelen İmkb Borsa İstanbul Mesleki Ve Teknik Anadolu lisesinden sunumunuzdan tanıdım ve çok faydalı bilgileriniz var izlemeye devam edeceğim.
@oguzhan61392 жыл бұрын
Güzel
@muratdovranov29852 жыл бұрын
Aynen hocam bir çok yıldızlar çoktan patlayıp yok olmuşlar, ve halya ışığı bize dogru gözüküyor, ......çok şeyler varda yazarsam uzun yorum olucak, saygılar hocam, Türkmenistanlı kardeşinizden selam olsun..
@zehrasertacasena68572 жыл бұрын
Hubble ile böyle mükemmel bir keşif yapılıyorsa James Webb teleskobu ile neler olacak sabırsızlıkla bekliyoruz.
@bayxman22 жыл бұрын
merak ettiğim habıl ve james web telekopları koskoca uzayda hiçmi bir uçan daire ufo göremiyor..? bizim köydeki rüstem ağa görüyorda bu teleskoplarla çekilen neden hiç ufo görüntüsü paylaşmıyor..lar ?
@Dysasut2 жыл бұрын
devasa galaksileri bile zar zor gozlemliyorlar. resim resim birlestiriyorlar. oralardaki bir uzay gemisini görmesi imkansız. güneş sistemine giren bir ufoyu belki tespit edebilirler. o bile zor.
@hasan_yaremchuk2 жыл бұрын
uzayda gezinen uçan daireler olduğunu sana kim söyledi ? )))
@SelimPusat1002 жыл бұрын
James Webb: Külüstüre bak seeen, çekil bakim şöyle kenara, çekil, çekil, çekil.
@selintenis50512 жыл бұрын
Hubble emekli olmamışmıydı? Bu yıldız keşfi daha evvel olduysa neden şimdi servis edildi? Aklımda deli sorular.. Ayrıntılı karsılaştırma ve bilgilendirmeniz için cok tesekkür ederim.
@nazlimis49992 жыл бұрын
Eline emeğinize sağlık.. Bu kanalın abone sayısının bu kadar az olması beni benden aliyor inanmakta zorlaniyorum,, neyse sevgiler hocam🙏🏻🌷🌷🎈
2 жыл бұрын
KZbin'a reklam için para vermiyorum. O da beni göstermiyordur aramalarda. Kapitalizm! :) Ancak siz değerli arkadaşlar videoları paylaştıkça kanal yavaş da olsa büyüyor.
@nazlimis49992 жыл бұрын
@ şimdi anlaşıldı. Cevabınız için cok tesekkurler zarif hocam☺️
@pax14452 жыл бұрын
merhaba videonun ismi biraz yanıltıcı olmuş "Gözlemleyebildiğimiz en uzak yıldız " daha doğru olurmuş . Videonun ismini okuyunca "hayırdır daha uzakta yok muymuş ?" dedim . Umarım anlatabilmişimdir :D
2 жыл бұрын
Evet. Anlam sorunu var biraz. Katılıyorum. Şimdiye kadar gözleyebildiğimiz en uzak yıldız demeyi düşündüm ama video başlığında karakter sınırı var. Videonun ilk cümlesinde zaten açıkça belirttiği için video adının üzerinde daha fazla durmadan hemen yüklemek istedim. Şimdi de değiştirebilirim ama çok önemli değil bence.
@cagataycebii2 жыл бұрын
Bahsettiğimiz yıldıza ilkel bir karadelik diyebilir miyiz ?
2 жыл бұрын
O yıldızın ölümü ile ortaya çıkan kara deliğin ilklerden biri olduğunu söylemek mümkün. Ancak evren 200-300 milyon yaşında iken de yıldızlar ve kara delikler oluşmuş olmalı. Ne olursa olsun harika keşifler yolda!
@dellinoz2 жыл бұрын
Allah için. 12.9 milyar ışık yılının ne kadar mesafeye tekabül ettiğini. O mesafedeki nesneyi hangi makina ile görebildiğinizi. Orayı gören makine ile ay üzerinden canlı yayında 1 metrekarelik ay yüzeyini neden göstermediğinizi bir açıklar mısın?
2 жыл бұрын
Açıklaması var. Bunun hakkında da bir video çekeyim o halde. Kısaca söylersem açısal çözünürlük ne kadar uzağa bakarsan o kadar büyük lineer uzunluğa denk gelir. Yani Hubble'ın gördüğü o yıldızın ait olduğu galaksi minimum yüzlerce bin ışık yılı çapında. Veya yüzlerce bin çarpı trilyonlarca km genişlikte. Ay ise çok yakın evet ama çok küçük. Ay yaklaşık 3500 km çapında. Yani Hubble çok uzakta ama Ay'dan çok daha büyük bir şeye bakıyor. 'Görüyor' demekle bunu anlamak gerek. Kısaca Hubble ile sadece 400 bin km uzaklıktaki Ay yüzeyindeki bir ayak izini göremezsin mesela. Ama 27 milyar ışık yılı ötedeki bir galaksiyi görebilirsin. Çünkü galaksiler çok uzak ama çok büyük.
@kavedekifenerli73782 жыл бұрын
en uzak yıldız mı? sonra ne var duvarmı? duvarın arkasında ne var boşluk mu?
2 жыл бұрын
Şimdiye kadar gözlenen en uzak yıldız. Elbette evrenin daha da geçmiş zamanlarında oluşmuş başka galaksiler ve yıldızlar var. Öyle olduğunu düşünüyoruz.
@muyutax2 жыл бұрын
Abi senin gibilerin sayısının artmasını umuyorum. Doktorlar proflar yayın yaparsa cahil cühela yutubırlardan kurtuluruz.
@Şıpıdık_yuzen_Kurbağa2 жыл бұрын
Evrenin sonu 96 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğuna göre 26 milyar ışık yılı uzaklıktaki yıldız daha evrenin 3de1'i mesafede sayılır
2 жыл бұрын
O gözlenebilir evren için bir çap değeri ve yaklaşık 93 milyar ışık yılı. Yani yarı çapı yaklaşık 46,5 milyar ışık yılı. Öyle görünüyor ki James Webb şu an bizden yaklaşık 40 milyar ışık yılı ötede olan evrenin ilk yıldızlarının 13,7 milyar yaşındaki ışığını alabilecek. En azından teknik olarak bu mümkün. Bakalım pratikte nasıl keşifler göreceğiz...
@35ozgur2 жыл бұрын
James Webb 20 30 40 milyar ışık yılı uzakta bulabilir mi .....
2 жыл бұрын
13,7 milyar yıl öncesindeki ışığı belirleyebilecek kapasitede olduğuna göre soruna yanıt evet. Bu teknik olarak mümkün. 30-40 milyar ışık yılı öteyi görebilir.
@muzafferturk12412 жыл бұрын
Gidip geldin mi de ölçtün ? :)
2 жыл бұрын
Buna benzer bir soruyu bir TV programında Güneş'in uzaklığını söyleyince almıştım. Yanık tenli bir amcaydı [sanırım Güneş'in yerlilerinden :)]. Kısaca yanıt vermek gerekirse, gidemesek de ışığını aldığımız sürece uzaklık hesaplayabiiyoruz. Astronomide uzaklık-parlaklık bağıntısı var. Uzaklık ile bir cismin parlaklığı arasındaki bir ilişki. Diğer yandan videoda bahsettiğim gibi kırmızıya kayma diye bir şey de var. Yani ölçebiliyoruz. Herkesin bu konuda içi rahat olsun. :)
Yanlış,, belirli bir uzaklıktan sonra doppler kaymaları hata verir.
2 жыл бұрын
Videoda da onu diyorum zaten. Evrende daha uzaklara baktığınızda (ki bir mesafeden sonra iki nokta birbirinden ışık hızından daha hızlı uzaklaşır. Nitekim ışık hızı uzayzaman örtüsüne konulmuş bir sınır değil) evrenin genişlemesini de dikkate almanız gerekir diyorum. Yani basitçe z=v/c yapamazsınız. Kabaca z=1 yöresinden sonra evrenin genişleme oranı dikkate alınmalı. İlave olarak şunu da ekleyeyim hesaplamalarda evrenin ortalama ve kritik yoğunluğu da dikkate alınıyor.
@denizkaraoglu10852 жыл бұрын
Agalar, ablalar... Matematiğim fena değildir amma 500 milyon, 12,9 milyardan az değil midir? Nasıl ışık 12,9 milyar yıl süzülüp, evren 500 milyon yaşında bir bebek olabiliyor? Gözünüzü seveyim (Ayrıca evren genişlemez, yuz sene sonra bu yorumda buluşuruz)
@bunicknela9 ай бұрын
Adam diyor ki yangın 72 satte 120 hektar araziyi kapladı. Sen diyorsun ki 72 120 den küçük nasıl olur. Aynen bu mantık seninki agalar.