Eén jaar na de verkiezingen: is de ijskast dichtgebleven?

  Рет қаралды 565

De Balie

De Balie

Күн бұрын

Precies één jaar na de verkiezingen kijken we hoe Nederland ervoor staat. De samenwerking met de PVV zet de verhoudingen binnen de coalitiepartijen op scherp. Nu de coalitie wankelt en de radicaalste PVV-plannen langzaam uit de ijskast komen, maken we de balans op. Hoe staat het land ervoor?
We nemen ook een kijkje over de grens, in Vlaanderen. Daar bleef de voorspelde overwinning van het radicaalrechtse Vlaams Belang in juni tot ieders verbazing uit. Hebben onze zuiderburen dit te danken aan hun beroemde cordon sanitaire? En áls het uitsluiten van regeren met radicaalrechts werkt, waarom hebben Nederlandse partijen dit idee niet overgenomen?
In veel Europese landen is radicaalrechts de afgelopen jaren sterk gegroeid. Tot voor kort konden gevestigde partijen nog vrij gemakkelijk buiten hen om regeren, maar dat is steeds lastiger vol te houden. Zijn diegenen die waarschuwen voor samenwerking met radicaalrechts ondemocratische paniekzaaiers met te weinig vertrouwen in de rechtsstaat? Of is hun vrees terecht en gaat de doos van Pandora onherroepelijk open zodra radicaalrechts stevig in het zadel zit?
Dit debat is onderdeel van een tweeluik met als centrale sprekers Tamar de Waal en Anton Jäger en in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Het eerste debat vindt plaats op 9 november in Brussel.
debalie.nl/pro...
Over de sprekers
Tamar de Waal is rechtsfilosoof, universitair hoofddocent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Voor De Groene Amsterdammer schrijft ze driewekelijks de ‘In Den Haag’-column. In juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe bij academisch uitgeverij Hart Publishing (Bloomsbury). Voor haar proefschrift Conditional Belonging (2017) won zij in 2019 de tweejaarlijkse VWR-dissertatieprijs voor het beste dissertatie in de rechtsfilosofie in Nederland en België. Tijdens haar opleidingen filosofie en rechten en promotietraject studeerde Tamar aan universiteiten in Londen (UCL) , New York (Columbia Law School) en Montreal (McGill). In 2019 was zij visiting scholar aan het Max Planck Institute (Göttingen) en in 2022 Urban Citizen Fellow aan NIAS-KNAW. Tamar nam in 2012 deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.
Anton Jäger (1994) is historicus met een bijzondere interesse in de geschiedenis van het politieke denken. Hij promoveerde in Cambridge en werkt momenteel zowel als Research Fellow aan de KU Leuven als aan de Universiteit van Oxford. Jäger schrijft voor Tribune, New Left Review en Jacobin. Verder is hij columnist bij de Morgen en levert hij regelmatig bijdragen aan onder andere De Groene Amsterdammer, De Standaard en Apache. Hij publiceerde de boeken Kleine anti-geschiedenis van het populisme (2018) en Hyperpolitiek. Extreme politisering zonder politieke gevolgen (2024).

Пікірлер
De politieke spagaat van NSC
18:47
Nieuwsuur
Рет қаралды 15 М.
Publieke intellectuelen: Hugo Brandt Corstius
1:25:13
De Balie
Рет қаралды 1,8 М.
Players vs Pitch 🤯
00:26
LE FOOT EN VIDÉO
Рет қаралды 132 МЛН
Мама у нас строгая
00:20
VAVAN
Рет қаралды 10 МЛН
Chaos! Minister ontploft over lekken geheime reis Israël
11:27
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 122 М.
This ultra-secret NATO headquarters was hidden in Maastricht
26:03
Weet Je Dat Ook Weer
Рет қаралды 226 М.
Gezag is een gebeuren, geen gegeven | #1774 Paul Visser en Ad Verbrugge
1:13:17
Hoe dichtbij is vrede in Oekraïne?
12:45
NOS op 3
Рет қаралды 262 М.
Ongefilterde PVV'er verbijstert Kamer met betoog
58:39
Maarten van Rossem - De Podcast
Рет қаралды 45 М.
Players vs Pitch 🤯
00:26
LE FOOT EN VIDÉO
Рет қаралды 132 МЛН