Tanrım, Bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için Cesaret, Değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için Sabır, İkisi arasındaki farkı bilmek için Akıl ver☹️🙏
@cantandan42653 жыл бұрын
Video bitmesin diye hızı 0.5'e düşürdüm öyle güzel öyle akıcı öyle muazzam...
@MertNazmiSerin Жыл бұрын
Efe bey, " anı yaşama" konusuna gelene kadar video mükemmel idi. Bu anı yaşama konusu çok karistirilan bir durum. Siz aslında hedonizm bahsetmek istediniz. Ancak bir çok kişi bunu anda kalmak ile karistirabilir.
@ferideadsiz57723 жыл бұрын
Epiktetos balımsın.
@yasinsari03 жыл бұрын
yine cok guzel bir video olmuş. kaynakları da bir bir yazman harikulade. teşekkürler
@tugberkgoksu91403 жыл бұрын
Bildirim gelince heyecan yaptım emeklerinize sağlık hocam :))
@ruscatv30343 жыл бұрын
11:18 bunu bir yere yazalım 11:43 tabiki bunuda Videoyu tekrar başa aldım izliyorum
@akakpnar51943 жыл бұрын
Yazıdan sonra çok iyi geldi bu. Ağzınıza sağlık. (:
@halilibrahimceylan24762 жыл бұрын
Demireli araştırıyordum stoacılığa denk geldim oradan mediumdaki yazısına oradan buraya çok kaliteli bir video olmuş emeğinize yüreğinize sağlık
@v60acultumkor963 жыл бұрын
Teşekkürler
@rsmlg18 Жыл бұрын
⭐️⭐️⭐️⭐️👌🏻
@alicoban98823 жыл бұрын
Yazınızı okudum çok istifade ettim . Çok teşekkür ediyorum emeğine sağlık 👏
3 жыл бұрын
Kıymet verdiğiniz ve güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim, sağ olun. :)
@dilnevaz1083 жыл бұрын
☘
@emirkoycu45103 жыл бұрын
emeğinize,ağzınıza sağlık gerçekten çok bilgilendirici bir video olmuş.Stoacılıkla ilgili aklında soru işaretleri olan insanlar için çok faydalı bir video.
3 жыл бұрын
Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim, sağ olun.
@FahriyeEsraErdem3 жыл бұрын
Stoacılar gibi olmak istiyoruuuummm 🙂 anlatımlarınız için sonsuz teşekkür ederim 👏⚘
3 жыл бұрын
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. 😊
@mehmetceylan27303 жыл бұрын
1 ay oldu yeni videoyu sabırsızca bekliyoruz
3 жыл бұрын
Maalesef günlük meşgalelerden, okumalardan KZbin'a vakit ayıramıyorum bazen. Biraz geciktiğinin farkındayım fakat ilk fırsatta videoları artırmaya çalışacağım. :)
@fratkurt40663 жыл бұрын
Yeni videolar bekliyoruz
@aimlock1651 Жыл бұрын
Video için teşekkürler 🥰
Жыл бұрын
Pek güzel notlar almışsınız, ben teşekkür ederim. :)
@aimlock1651 Жыл бұрын
@ İnsanlarda yararlanır umarım 🙏
@Elysiumm23 жыл бұрын
Bir videoda Schopenhauerin felsefesini geniş bir şekilde anlatırmısınız acaba?
3 жыл бұрын
Planlarım arasında var, seri yapmayı düşünüyorum. :)
@furkanozkan84593 жыл бұрын
Arkandaki schopenhauer'un tablosunu nereden temin ettiniz ? Çok güzelmiş.
3 жыл бұрын
Özel yapım bir hediye.
@tahatorun69703 жыл бұрын
hocam arkada siyah üzerine morla 1-2-3-4-5 yazan kitapların ismi nedir her yerde görüyorum bi ismini öğrenemedim ve de bir kütüphane turu yapsanız çok iyi olur
3 жыл бұрын
Kitapları sürekli görmeniz çok normal. Ahmet ARSLAN Hoca’nın İlk Çağ Felsefe Tarihi serisine ait o kitaplar. Alanında pek nitelikli eserler oldukları için bu alanı merak eden herkes bir şekilde ediniyor bu eserleri. :) İleride de kütüphane turu yaparım muhakkak.
@arsimakaravan3 жыл бұрын
Merhaba Efe bey emeğinize sağlık. Sizin için sorun olmazsa sorum olacak. Hangi şehirde ikamet ediyorsunuz
3 жыл бұрын
Merhabalar. Yorumunuz için teşekkür ederim. Trabzon’da ikâmet ediyorum.
@arsimakaravan3 жыл бұрын
@ teşekkür ederim iyi çalışmalar
@hakanalkan86293 жыл бұрын
hocam zihninize sağlık, çok güzel bir video olmuş. Mutlaka okunması gerekir dediğiniz bir kitap var mı acaba?
3 жыл бұрын
Birinin adını verirsem diğerine haksızlık etmiş olurum. Böyle birçok kitap var. Okumaya birinden başlayarak kendi yolunuzu çizebilirsiniz. :)
@hakanalkan86293 жыл бұрын
@ Teşekkür ederim sayın hocam
@Sultan-mw3ko3 жыл бұрын
Merhaba, öncelikle söylemek isterim ki felsefi konuları yalın, fazla terimlere boğmadan, dozunda kendi yorumunuzu da katarak ilmek ilmek işliyorsunuz. Bunu KZbin için konuşursak yapan kanal sayısı bir hayli az. Ya fazla terimsel ve ezbere konuşuluyor ya da “özgün felsefe” başlığı adı altında kendi görüşlerini enjekte ediyorlar. İkisinin ortasında bir yerde duruyorsunuz, umarım hiç bozmazsınız ve daha çok video gelir (canlı yayın yaparsanız da seve seve katılırım). Benim size iki sorum olacaktı. Birincisi felsefe tarihinde duyguları önceleyen ve insanın haleti ruhiyesine çok değer veren bir akım ya da kişi var mı? İkincisi lisans ve lisansüstü alanınız nedir?
3 жыл бұрын
Merhabalar. Öncelikle değerli yorumunuz ve kıymet verdiğiniz için minnettarım, sağ olun. Felsefeyi, anladığım gibi anlatmaya çalışıyorum. Filozofları direkt kaynaklarından okuyunca söylediğinizde ne kadar haklı olduğunuzu anlamıştım. Birçok kişi maalesef felsefeyi terimlere boğarak anlatmaya çalışıyor ki bu kişilerin işin özünü kavradıklarını pek düşünmüyorum. İlk sorunuza cevap vermem gerekirse bu tür akımlar elbette ki var. Özellikle Doğu dünyasında var oluyorlar. Sizin de bildiğiniz gibi birçok akıl mevcut. Buradaki sorun bunların felsefî olarak kabul edilip edilmediği noktasında. Mesela Budha’nın öğretisi felsefî midir? Tasavvuf felsefî midir? Taoculuk? Bu soruyu uzatabiliriz. Batı dünyasındaki yakın dönem akımlardan biri “Romantizm” felsefî midir? Bu soruların cevabında asıl ayrım ortaya çıkıyor. Birçok felsefe tarihçisi bunları felsefî kabul etmez. Bunların asıl kaynağının akıl olmadığı belirtilir. Tabiî diğer yandan sezgicilik gibi anlayışlar bu kitaplarda kendine yer bulur. Aslında olay sizin nasıl baktığınıza göre değişiyor. Bizim “dogma” diyerek kabul ettiğimiz birçok şey içinde felsefî fikirler barındırabilirken “felsefî” dediğimiz birçok şey de dogmalarla dolu olabiliyor. Bu sebepten saydığım inanç, fikir, anlayış akımlarını felsefî kabul ederseniz, evet birçok akım vardır. Kişi bazındaysa Batı dünyasında Rousseau’yu en tepeye koyabilirim ki onu da filozof saymayanların sayısı bir hayli fazladır. :) Kendisi bilim ve sanatlara karşı gelebilecek kadar doğa durumundaki insandan, duygusal insandan yanadır. Keza Fransız birçok filozof da duyguları önceler. Nietzsche dahi insanların salt akıldan oluşan bir varlık olarak ele alınmasına şiddetle karşı çıkmıştır. Zamanında onun da filozofluğunun tartışıldığını söylesem şaşırmazsınız herhalde. :) Lisans öğrenimimi Türkçe öğretmenliği alanında yaptım. Buna paralel olarak lisansüstü öğrenimim de eğitim bilimleri alanında. Gün itibarıyla İstanbul Üniversitesinde felsefe okuyorum (AUZEF). Akademinin felsefeyi boğduğu kanaatindeyim ancak bazı hedeflerim için diplomaya sahip olmam gerekiyor maalesef. Dersleri almaya başladıkça haklılık payımın arttığını gördüm. Maalesef akademi kapılarında kanatlarını yoluyorlar felsefenin.
@Sultan-mw3ko3 жыл бұрын
@ Açıklayıcı, izleyiciye değer verdiğinizi gösteren bu yorum için ayrıca teşekkür ederim. Ben de hukuk fakültesinde okuyorum fakat bu konulara hep ilgim olmuştur (ek olarak sosyoloji ve psikolojiye de hatta Anadolu Üniversitesi sosyoloji 1.sınıfım şu an) Bizim akademimiz birçok alanda maalesef ki problematik ve kısıtlayıcı. Kavramlar, o kavramlar çerçevesinde dönen olaylar ve bunların ilişkisini kurmak için gereken muhakemeden ziyade daha çok bugünümüzü inşa eden önemli isimler (ki gerek bu videoda adı geçen gerek de geçmeyen yüzlerce filozof, bilime hizmet etmiş insan) elbette ki öğrenmemiz ve yolumuzu döşerken bir taş olması gerekecek tıynette insanlar fakat bizdeki sorun sadece sokaktaki bir insanın bile alıp kitabını okusa söyleyeceği sözleri yetkin (!) kişilerin ısıtıp ısıtıp önümüze servis etmesi. Saydığınız akımlar genelde mistik bulunduğu için pek ciddiye alınmıyor ve hakir görülüyor anladığım kadarıyla. Bana göre temellendirilmiş ve dış dünyayla ilişkilendirilebilmiş, mantık süzgecinden geçmiş her şey öyle ya da böyle felsefeye özne olabilir pek ala. Bilimsel çalışmaların an be an hızlandığı bu devirde hala insanın salt akla indirgenmesi çok yanlış bir tutum bana kalırsa. Eğer bu bakış açısı netice verseydi psikiyatri alanı hala daha açmazlarla, çözülmeyen vakalarla ya da ilaçların kötü etkilediği insanlarla (çevremde birçok örneği var) dolu olmazdı. İnsan zihni, kişiliği bence çok daha karışık, hala bir muamma.
3 жыл бұрын
Kıymetli katkılarınız için ben teşekkür ederim. Maalesef dediğiniz gibi güdükleşmiş bir akademimiz var. Aynı kavramları yıllarca aynı şekilde anlatan, slaytlara bağımlı hâle gelmiş insanlarla sözde bilim, felsefe öğretmeye çalışıyoruz. Dikiş tutmuyor tabiî. Şahsen kendime ne kattıysam üniversite hayatımdan sonra kattım. Bilgiye ulaşma açısından mucizevî bir çağda yaşıyoruz neyse ki bu tür insanlara bağımlı değiliz. Söylediğiniz gibi bugünümüzü şekillendiren insanlar çok büyük bir minnet borcumuz var aslında. Maalesef ki birçoğumuz bunun farkında değil. Hiç değilse onların temel öğretilerini, buluşlarını vesaire bilmemiz gerekiyor. Benim bu kanalda ve blog yazılarımda yapmaya çalıştığım şey bu insanlardan çağları haberdar etmek, onlara karşı gelişmiş birtakım ön yargıları kırabilmek. Bunu yapabiliyorsam ne mutlu. Zihin konusunda çok haklısınız. Bunca ilerlemeye rağmen ruh-beden (zihin-beden) ayrımı konusunda yol alamadık. Çok temel sorular hâlâ cevapsız vaziyette. Belki de bu esrar onu daha da ilgi çekici hâle getiriyordur. :)
@Sultan-mw3ko3 жыл бұрын
@ Amaca fazlasıyla hizmet eden bir kanal, çok daha büyüyüp geniş ve bilgiye aç kitlelere hitap etmenizi diliyorum. Zihin felsefesi hakkında da bir video çok güzel olabilir naçizane
@hypatia89323 жыл бұрын
Çok doğru bir yorum olmuş, videoyla birlikte alkışlıyorum.
bence her şeye mantıkla bakmak da bir nevi mantısızlık.İnsan mantığı kadar duygusuyla da insan. Bazen mantığın direttiği şey duygusal anlamda baskı zorlama mutsuzluk verirken aşırı duygusal tepkilerde de aptalca sonuçlar verebilir ,denge önemli
3 жыл бұрын
Şahsen Stoa öğretisinin tanrılara layık olduğunu düşünen taraftayım. İnsan salt akıldan oluşan bir varlık değil zira.
@areistotelles54263 жыл бұрын
Stoacıların duyguları tamamen bastırma taraftarı olduğunu düşünmüyorum. Duyguları kaldırırsak ortada insan diye bir varlık kalmaz zaten. Bence kastetmek istedikleri duyguların olabildiğince kontrol altına alınması.
3 жыл бұрын
@@areistotelles5426 Evet ancak bu kontrol boyutunu çok üst düzeyde salık veriyorlar. Şahsen itidalli bir öğreti olduğu kanaatinde değilim.
@nuraytoprak64713 жыл бұрын
PHILIO-notes Einzelganger Crashc course The School Life öneririm
@buketalkan24443 жыл бұрын
Maddi ihtiyaclar ve onları karsılama zorunluluğu için ne diyor stoacı lar. İnsanların cogu kimseye muhtac olmamak için daha cok cabalıyorlar...
3 жыл бұрын
Maddî ihtiyaçların tamamının doğa tarafından zaten bahşedildiğini söylüyorlar. Malumunuz 2300 yıl evvel sermaye piyasası yoktu. :)
@buketalkan24443 жыл бұрын
Stoacı lar Aristotales den mi yoksa llatondan mı etkilenmisler daha cok. Aristo ile aralarında ne kadar lık bir zaman farkı var. Tesekkurler bu arada.
3 жыл бұрын
Rica ederim, katkınız için ben teşekkür ederim. Evrene bakış açısı olarak Aristoteles’e daha yakın oldukları kanaatindeyim. Roma dönemi Stoacılarını baz alırsak arada takriben 400 yıl olduğunu söyleyebiliriz.
@yasinsari03 жыл бұрын
ses bi tık az mı bende mi sorun var
3 жыл бұрын
Kontrol etmiştim fakat telefonda bana da biraz az gibi geldi. :)
@nuraytoprak64713 жыл бұрын
EFE BEY BAŞARILI OLMUŞ AMA ELEŞTİRİM DE OLACAK FARKLI GÖRSELLER VE MÜZİK KULLANIRSANIZ DAHA GÜZEL OLACAK ZATEN KİTAPLARDA SİZİN GİBİ ANLATIM VAR FARKLI BİR YORM VE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BİR İÇERİK BEKLERDİM
3 жыл бұрын
Merhabalar Nuray Hanım. Eleştiriniz için teşekkür ederim, sağ olun. Müzik kullanmayı düşünmüyorum açıkçası, anlatımı bozacağını düşünüyorum. Stoa felsefesini yorumlamaktan ziyade bilgi vermekti amacım. Dolayısıyla bu hususta nesnel kalmaya gayret gösterdim. İleride farklı içerikler elbette ki olacaktır ancak her içeriğin yorum içermesi gerektiği kanaatinde değilim. Anlattıklarımın tamamını ben de kitaplardan öğrendim, dolayısıyla söylediğiniz doğru tabii ki. Yalnız, okuduğum bu kitaplar, felsefe tarihi kitapları vesaire değildi. Direkt Stoacı filozofları okuyarak yorumladım, bunu yansıtmaya çalıştım. 2300 yıldır hayat sahnesinde olan bir felsefeyi benim gibi yorumlayan birçok insan vardır elbette. Bunun dışına çıkmam pek mümkün olmamış sanırım. :) Kıymetli eleştiriniz için tekrardan teşekkür ederim, başarabileceğim kadarıyla dikkate alacağım. Stoa felsefesine ve filozoflara dair kişisel kanaatlerimi de başka videolarda elbette dile getiririm.