Şehir içinde şehir, ülke içinde ülke. Dünya Finans Merkezi City of London Anlatıldı IX. Bölüm Ozdusk

  Рет қаралды 14,018

Ogun Ozkan

Ogun Ozkan

3 жыл бұрын

‘’Sui Generis’’ yani ‘’kendine özgü’’ statüsüne sahip olan The Ciy of London tarihini anlatarak başlayalım.
I.S 43 yılında Roma İmparatorluğu ‘’Londinium’’ şehrini şimdiki City of London Corporation’ın bulunduğu alana kurdu. Şehrin kurulmasında ki amaç ticaret merkezi haline getirmekt. Nitekim 5. Yüzyıla kadar bölge Romalıların yönettiği, daha çok tüccarların bulunduğu bir bölge idi. Bölge kozmopolit bir alandı ve içinde yaşayanlar Britanyalılar, kıta Avrupalılar, Orta Doğulular ve Kuzey Afrikalılardı. Romalılar İ.S 190 ve 225 yılları arasında Londra Duvarını kurdular. (görsel). Şimdi ki City of London sınırları bu duvar sınırlarının yakındı ancak şehir ünlü Ludgate duvarının batısına doğru aşmıştır. Romalılar bildiğiniz Romalılar / geldikleri yerlere mimari inşa etmeye devam edip İ.S 50 yılında şimdiki Londra Köprüsüne yakın bi yere köprü inşa ettiler.
Romalılardan sonra Anglo-Saxonlar İngiltere’de hüküm sürmeye başladı. Önce Anglo-Saxon Heptarki yani yedi krallığı kuruldu. Bu dönemde Londra sırayla Essex, Mercia ve Wessex krallıklarının yönetimine girdi. Ancak 8. Yüzyılda Thor’un kulları Vikingler / her daim Londra için bir tehdit unsuru oldular, kimi zaman bölgeyi yönetim altına aldıkları oldu. Bu yağmalardan müzdarip Wessex Kralı Alfread the Great ya da Müthiş Alfread / yıkık durumda ve şehri korumaktan aciz Roma duvarını restore ederek şehir içinde yine yaşanabilir bir hal almasına olanak sağladı. Bu duvarla güçlendirilmiş alan ve Anglo Saxon yaşam alanı Lundenburh olarak anıldı. Aslında bu duvar inşası günümüzün City of London köklerinin oluşmasına olanak sağlamıştır. Çünkü bu duvardan sonra şehir bir daha fetedilememiş ve bir başka yönetimin kontrolü altına alınamamıştır.
1066 yılında Battle of Hastings olarak anılan Norman kral William the Conqueror İngiltereyi kontrol altına altı. Ancak savaştan bitiş düşmüş William Londra Duvarını aşıp Londrayı fethedemedi. Bunun yerine Londra sakinlerine imtiyaz tanıdı. City of London Fatih William’ın İngiltereyi fethedişinden 20 yıl sonra ülkenin röntgenini çekmek için hazırlattığı bir nevi nüfus sayımı ve varlık listesi olan, kimin ne kadar vergi ödeyeceğini tespit etmek amaçlı yazılmı Domesday kitabında bulunmamaktadır.
1630 yılında ‘’Great Refusal’’ yani Büyük Ret olarak geçen kralın ‘’City of London’’ yetkililerine şehirlerinin alanını genişletmek teklifini de bulunması ancak şehrin bu teklifi reddetmesi olayı olarak tarihe geçti.
Şehir ‘’the City’’ ve ‘’Square Mile’’ isimleriyle de anılmaktadır.Arkadaşlar Corporation of London ya da resmi ismiyle ‘’Mayor and Commonalty and Citizens of the City of London’’ City of London ‘’Ward’’ isimli 25 küçük bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgelerden 4’ünde şehir sakinleri yaşar ve kalan 21 Ward’ta şirketler yaşamaktadır. Her Ward bir Alderman seçer. Alderman Wardların yani bölge milleti ya da şirketlerinin vekili olarak anılabilir. 21 Ward’ta yer alan şirketlerin çalışanları değil tabii ki şirket patronları oy verme hakkına sahiptir ve hangi şirket daha büyükse o şirketin oyu az olanlardan daha fazladır. Bu aşamada şehir demokrasiden ayrılır. Plütokrasi hüküm sürmektedir. Plütokrasi antik Yunandan gelen söz olup yönetim erkinin maddi açıdan üstün kişilerce paylaşılmasını öngören oligarşik bir yönetim biçimidir. Toplamda 25 Alderman Court of Alderman’i oluşturmaktadır. Court of Alderman Lord Mayor’ı seçer. Diyelim ki Lord Mayor olmak istiyorsunuz. Bu durumda önce Şerif olmanız gerekir. Şehirde iki şerif bulunmaktadır. Şerif olmak için de önce Alderman olmalısınız. Alderman olmak için Freeman yani özgür adam statüsüne sahip olmanız gerekir. Özgür adam olmanız için ya atalarınız City of London’lı olmalı ki bu en kolayıdır ya da sonradan şehre gelip hala başkan olacam diyorsanız Şehir Loncalarına katılmanız gerekir. Bu loncalar köklü şirketler olan Livery Companies diye geçen, 21. Yüzyılda çoğu vakıf statüsüne geçmiş olan toplamda 110 adet şirkettir. İşte buradan sızarak Freeman olur ve sonra Alderman adayı olup seçimi kazanırsanız Lord Chanccellor’da sizi onaylarsa artık Aldermansınız ve önünüz açılır. Şerifleri Livery Şirketleri seçer. Şerif Aldermanlar arasından seçilir. 2 Şeriften biriyseniz ve 1 yıl boyunca bu görevi başarıyla yönettirseniz Lord Mayor adayı olabilirsiniz. Court of Alderman Lord Mayor’ı seçecektir. Court of Alderman yılda 9 kere Guildhall’da ki Alderman Court Odasında toplandır. Bölgenin yönetiminde günümüzde William Rusell’ın üstlendiği Lord Mayor ya da cool ismiyle The Right Honourable Lord Mayor of London başkandır. Court of Alderman ve Court of Common Counsil isimli iki oluşum izler. Şehirdeki diğer önemli görevler Town Clerk konsey toplantılarını kayıda alır zamanlar başka sorumluluklar yüklenmiştir, Chamberlain şehrin finansal danışmanıdır ve City Remembrancer şehrin lobicisi diyebileceğimiz İngiliz Parlamentosunda gizli koltuğu olduğunu söylenen, şehrin haklarını koruyan gizemli bir konumdur.

Пікірлер: 18
@t-researcher8952
@t-researcher8952 2 жыл бұрын
Hocam harikasın. Özgün içeriklerin var. Devam.. kastelli videonuzdan geldim kanala abone olup zili açtım. Cidden harika.
@barscalikusu6531
@barscalikusu6531 3 жыл бұрын
Daha izlemeden heyecan bastı beklediğim video gelmiş 😀😀😀
@ogunozkan9838
@ogunozkan9838 3 жыл бұрын
Merhaha Baris umarim begenirsin :)
@tuncameric3396
@tuncameric3396 3 жыл бұрын
Muthis bilgiler icin tesekkurler! Offshore bankacilik hakkindada bilgi alirsak muazzam olur. Severek destekliyoruz...
@mismenmilliservetikoruyana6220
@mismenmilliservetikoruyana6220 Жыл бұрын
Teşekkür ederim 🎉
@cemsirubertike6310
@cemsirubertike6310 3 жыл бұрын
normalde londra'da 1 fincan can ortalama 35 penny city of london'da 1 fincan cay 250 sterlin
@ardameric5413
@ardameric5413 3 жыл бұрын
Ele aldiginiz konular cok ilgi cekici. Sizlerden ricam italyan mafyalarini ele alabilir misiniz?
@ogunozkan9838
@ogunozkan9838 3 жыл бұрын
Elbette Cosa Nostra'dan yakında bahsedeceğiz Arda teşekkür ederiz!
@ozcansennil
@ozcansennil Жыл бұрын
Cok ilginc
@machate1682
@machate1682 2 жыл бұрын
Buna benzer yer İstanbul finans merkezi İFM olarak kuruluyor.
@sspdsticaret4314
@sspdsticaret4314 3 жыл бұрын
Turkiye de yasanan finansal olaylari da anlatacak misiniz?
@WOLVES777
@WOLVES777 3 жыл бұрын
1 gecede Esenyurttan 10 kısılık ekıp ile cokertılır xd
@ogunozkan9838
@ogunozkan9838 3 жыл бұрын
😁👍
@TailwindAirlines
@TailwindAirlines 7 күн бұрын
10 kişiyle esenyurtu alamazsın
@havakuvvetleri2.anajetussu534
@havakuvvetleri2.anajetussu534 2 жыл бұрын
Londra finans merkezi vs istanbul finans merkezi
@kaantuna
@kaantuna Жыл бұрын
Video iyi, ses kötü
Bir Türk Filmcinin Dünya Yolculuğu | İngiltere | TRT Belgesel
34:53
İSVİÇRE ve İSVİÇRELİ OLMAK KOLAY MI?
25:55
Sertaç Aktan
Рет қаралды 791 М.
When You Get Ran Over By A Car...
00:15
Jojo Sim
Рет қаралды 26 МЛН
아이스크림으로 체감되는 요즘 물가
00:16
진영민yeongmin
Рет қаралды 55 МЛН
How Many Balloons Does It Take To Fly?
00:18
MrBeast
Рет қаралды 91 МЛН
Looks realistic #tiktok
00:22
Анастасия Тарасова
Рет қаралды 99 МЛН
Why is Saudi Arabia building a line-shaped city?
15:27
Barış Özcan
Рет қаралды 3,9 МЛН
The Secret City inside of London Revealed
4:48
CGP Grey
Рет қаралды 7 МЛН
London: The Empire MEGACITY
14:05
TDC
Рет қаралды 292 М.
The (secret) City of London is NOT part of the UK | England
3:56
Pedro Nascimento
Рет қаралды 118 М.
ENFES BİR İNTİKAM HİKAYESİ: PLAYSTATION'IN İCAT EDİLMESİ
17:27
Enis Kirazoglu
Рет қаралды 1,6 МЛН
Stalin’in Hayatı: Kıtlık, Kalkınma ve Savaş
27:45
BİLKENT MEZUNUYDU İNGİLTERE’DE KAHVECİ OLDU!
10:15
gezitagram
Рет қаралды 43 М.
Dünyayı Geziyorum - Londra - 15 Mayıs 2016
47:08
Kanal 7
Рет қаралды 336 М.
When You Get Ran Over By A Car...
00:15
Jojo Sim
Рет қаралды 26 МЛН