Dit gaat Roelant zeker helpen heel erg bedankt! Top werk
@user-ft1ti2mx3e9 жыл бұрын
Heel erg bedankt voor deze goede uitleg :) Gaat mij zeker helpen dit komende proefwerk!
@lara-gm7zu3 жыл бұрын
Meneer, beweegt de plus lading bij 4:08, doordat er zich een min lading ergens bevind, waardoor die naar rechts gaat of is er iets ander aan de hand?
@Wispeltube3 жыл бұрын
De plus lading beweegt omdat het zich in een elektrisch veld bevindt. Het elektrisch veld kan afkomstig zijn van een positieve lading (dan moet die zich ergens links bevinden) of het kan gaan naar een negatieve lading (die zich dan ergens rechts moet bevinden). Een elektrisch veld gaat altijd van plus af en gaat naar min. Er hoeft echter niet plus en min samen te zijn, één is voldoende om een elektrisch veld te krijgen (dit in tegenstelling tot een magnetisch veld waar je altijd en een noord- en een zuidpool hebt. Je kunt niet een noord- of zuidpool alleen hebben. Kortom, wat jij aangeeft dat zou inderdaad de reden kunnen zijn dat de pluslading naar rechts beweegt.
@pcb0582 Жыл бұрын
14:57 , waarom wordt de snelheid niet groter of kleiner? We zagen dat ook Eel = E q s. In dit geval wordt s groter en zal Eel dus toenemen. Maar toch beweert u dat de snelheid gelijk blijft
@Wispeltube Жыл бұрын
Eel is bij een batterij alleen afhankelijk van de spanning die de batterij levert. Bij Eel = E.q.s zal als s toeneemt E (het elektrisch veld) evenveel afnemen. Hierdoor blijft Eel dus gelijk. Het elektrisch veld kun je op twee manieren berekenen, namelijk E=F/q en door E=U/s (oftewel, de spanning per afgelegde meter). Als je die laatste (E=U/s) invult in de uitdrukking voor Eel, dan wordt Eel=E.q.s = U/s .q.s = U.q.
@pcb0582 Жыл бұрын
Vraagje! Soms springen elektronen letterlijk over van voorwerp naar voorwerp. Ik snap alleen niet wanneer elektronen overspringen en wanneer elektronen als gevolg van elektrische influentie alleen worden getrokken naar 1 kant van het voorwerp zonder echt over te springen. Stel dat ik bij een elektroscoop een positief geladen staafje houd dan zullen alle negatiefe elektronen richting dat staaf je bewegen maar niet overspringen. Anders is het volgensmij als je het positieve staafje letterlijk op de elektroscoop neerlegt, dan zouden de elektronen overspringen naar het positieve staafje toch? Is de conclusie dan dat als er afstand tussen de voorwerpen zit dat ze alleen influentie ondervinden en dat als voorwerpen elkaar raken dat er elektronen overdacht plaatsvind? Statische elektriciteit?
@Wispeltube Жыл бұрын
Klopt, alleen bij hele grote spanning kunnen elektronen door de lucht overspringen, dat die je bijvoorbeeld bij bliksem. Maar dit komt ook bijvoorbeeld voor als je je trui uittrekt en je hoort wat knetteren, dat is ook gewoon het overspringen van ladingen. Maar in het algemeen zal dus er een echt contact moeten zijn om een elektron over te laten springen.
@elanofranken54785 жыл бұрын
Alsjeblieft, iets minder speeksel. Toffe video verder!
@astro_1335 Жыл бұрын
moet het niet ^E k = ^-E el (^ dit is delta)
@Wispeltube Жыл бұрын
Je hebt gelijk, de toename van de een is gelijk aan de afname van de ander. In dit voorbeeld is het vooral van belang de dat grootte van de toename gelijk is aan de grootte van de afname, dus alleen de hoeveelheid en niet een plus of min is van belang.