Çemberimde Fourier - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B17

  Рет қаралды 396,579

Flu TV

Flu TV

Күн бұрын

Kült program Olmaz Öyle Saçma Bilim'de bu kez Fourier teorisini, çemberini konuşuyoruz. Prof. Erkcan Özcan yine Serpil Özcan ile İlker Canikligil'in hem "cahilce" hem enteresan sorularını yanıtlıyor.
Sinüs, kosinüs, tanjant nedir? Üçgenin kuralları nasıl belirlendi? Tepeden düşen ışığı nasıl hesaplarız? Neden her şey çember içeriyor? Birim daire nedir? Gezegenler nasıl hareket eder? Çember nedir, nasıl hesaplanır? Mesafe neyi, nasıl etkiler? Küre nedir, çemberden farkı nedir? Evrenin izotropik olması ne demektir? Kepler teorisi nedir? Batlamyus kimdir, neyi icat etmiştir? Elips nedir? Fiziksel gerçeklik mesafeye göre nasıl değişir? Zeno paradoksu nedir? Gökyüzü tahminlerinde neden hep sapma olur? Piksel kavramı Fourier teorisini destekliyor mu? Kepler'in Birinci Kanunu nedir? Ayrık Fourier Dönüşümü nedir? Bant genişliği nedir, ne işe yarar? Moire efekti nedir? Sıkıştırmadan görüntü kaydı yapılır mı? Epiçember nedir? Retrograde nasıl hesaplanır? Yerçekimi kanunu nasıl keşfedildi?
05:13 - 05:20 NASA'nın Günün Astronomi Resmi (Astronomy Picture of the Day / APOD) sitesinde yayınlanan Tunç Tezel ve Cenk Tezel’in çektiği fotoğraf. Eser aynı zamanda 2015 yılında Gdansk Üniversitesi'nin açtığı yarışmada Güneş Sistemi Nesneleri kategorisinde ödül almıştır.
Benzer fotoğraflara ulaşmak için: vimeo.com/user...
#OlmazÖyleSaçmaBilim #ErkcanÖzcan #Fourier #Çember #İlkerCanikligil #SerpilÖzcan
Olmaz Öyle Saçma Bilim serimizin diğer videolarını izlemek için:
➡bilim.flutv.online
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @flu
FluTV "Dünyanın En Otantik İçeriklerini Sunan" yepyeni bir dijital platformdur. Videolardan haberdar olmak için lütfen abone olun.
➡ bit.ly/FluTv
➡Kripto Destekleri için: 0x87a9538Af8f5f80371233951438b7faf9570B82C
Çemberimde Fourier - Olmaz Öyle Saçma Bilim - Prof. Erkcan Özcan - B17 videomuzu beğendiyseniz en güncel diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.
➡Kahvaltı - Olmaz Öyle Gastronomi - Şef Sinan Büdeyri
• Kahvaltı - Olmaz Öyle ...
➡Beyaz Yaka - Aptal Herifler - Konuk: Murat Yerdekalmazer - S03B16
• Beyaz Yaka - Aptal Her...
➡1972 Karanlığı (1965-1973) - Gün Zileli - B03
• 1972 Karanlığı (1965-1...
➡Erkek Cinselliği 2 - Cinseller - Dr. Selcen Bahadır & Mustafa Seven - B06
• Erkek Cinselliği 2 - C...
➡Olmaz Öyle Saçma Şey Özel Bölüm - FluTV'den Bir Duyuru | Trexo Rig-it
• Olmaz Öyle Saçma Şey Ö...
➡Ultra Aptal Herifler - Aptal Herifler The Best Edit - Konuk: Günyol Bakoğlu ve Nazım Yılmaz - B02
• Ultra Aptal Herifler -...
Kanalımıza katılın: uye.flutv.me
Patreon destek sayfamız: flutv.me
Kanal: flutv.online
Twitter: / flutivi
Instagram: / flutv.online
FluTV Discord: discord.flutv.me

Пікірлер: 760
@Erkcan
@Erkcan Жыл бұрын
Sohbet sırasında bazı noktaları, özellikle felsefi kısımların tarihçesini oldukça basitleştirmek durumunda kaldım. Bunun için özellikle felsefe/bilim tarihçilerinden, ve genel olarak videoyu izleyen herkesten özür diliyorum. * İnsanlığın yolculuğu adım adım ilerliyor. Ekuant (Latince punctum aequans) fikri, yani Dünya'nın tam merkezde olmadığı daha 2. yüzyılda Batlamyus tarafından ortaya konuyor. Bir bilim tarihçisi ayrıntıları daha güzel sunabilir. * İnsan olarak kendimizi evrenin merkezine yerleştirmeye çalışmamız ve bundan neden kolay kolay vazgeçemediğimiz de felsefe ve psikoloji gibi dallar açısından önemli. Belki Ömer ve Hasan Hocalar bu konulara ileride dokunabilirler. * Antik Yunan'da tabi ki konik kesitleri biliyorlar, yani elips, hiperbol, parabol biliniyor. Özellikle Pergeli matematikçi Apollonius, MÖ 200'lü yıllarda epeyce çalışmış. (Konik kesitler ayrıca ikinci dereceden iki bilinmeyenli denklemlerle ifade edildikleri için uzun yıllar boyunca bir çok uygulamaları da oluyor.) * Fourier konusuna girmişken, ısı denkleminden, telli müzik enstrümanlarının üzerindeki titreşimlerden, EKG'den (elektrokardiogram), momentum-konum ilişkisinden söz etmek de lazımdı, ancak sohbet biçiminde önceden ayarlanmış bir senaryo ile hareket etmediğimiz için o an aklıma bazen gelmiyor. Belki ilerideki bölümlerde bu noktalara da döneriz. * jpg algoritmasında kesikli kosinüs dönüşümü (Fourier'in bir benzeri) dışında bazı başka akıllıca yöntemler de var. Videoda jpg için kritik bir kısmı konuşmuş olduk. * Bir noktaya eşit mesafe olan noktalar kümesi (2 boyutta çember, 3 boyutta küre) tanımlayabilmek için mesafenin de nasıl ölçüleceğini belirlememiz lazım. Bu noktada evrenimizin geometrisi ile ilgili de konuşmakta fayda olabilir. Videonun 7. dakikası civarındaki animasyonu oluşturduğumuz epiçember benzetimini şu sayfada bulabilirsiniz: www.foothill.fhda.edu/astronomy/astrosims/ptolemaic-system/index.html Videonun sonundaki gibi kendi Fourier çemberlerinizi üretmek isterseniz: isaacvr.github.io/coding/fourier_transform/
@ekinigdr2030
@ekinigdr2030 Жыл бұрын
"A Mathematical Theory Of Communications" makalainde Claude Shannon, prometheus edasiyla istatistikel fizikcilerden entopi kavramini calmis. Bu makalede Shannon bir bilgi kaynaginin ne kadar compress edilebileceginin teorik limitini kaynagin entrpoisinin bir fonksyonu olarak veriyor. Simdi spekulasyon yapicam ama hep soyle dusunmusumdur, Evrenin entropisi asla azalmiyor, Fizik yasalarini evrenin "compression" i gibi dusunebiliriz, Evrenin entropisi artiyorsa zaman gectikce fizik yasalari evreni faithfull "compress" edememis olacak. Sacma geliyor biliyorum ama paylasmak istedim. Ek eglenceli bilgi olarak gozumuz, (yada duvardaki yeterince kucuk bir yarik) fourier transformasyonu yapiyor. Yeterince kucuk bir delikten gecen isigin duvarda biraktigi desen, deligin fourier transformasyonu olacak. Yildizlarin yiliz gibi koseli olmasinin sebebi bu, Dikkat edin butun yildizlarin sekli ayni ve kafanizi cevirdiginizde yildizlar da donuyor
@emremer2
@emremer2 Жыл бұрын
1) Hocam teşekkür ederiz. 2) Dolaşıklık videosu da bekliyoruz. Özellikle zaman içinde de dolaşık olaması nasıl olabiliyor? 3) Yüz yıllarca 'çember' fikrine takılı kaldığımız gibi; _'ışık hızı aşılamaz'a_ takılı kaldığımız için tam olarak açıklamak yerine böyle tuhaflıkları kabul etmek zorunda kalıyor olabilir miyiz?
@Erkcan
@Erkcan Жыл бұрын
@@emremer2 Dolaşıklık ile de ilgili bir bölüm yapmayı düşünüyoruz. Işık hızının "yerelde" aşılamaması çok temel bazı noktalara bağlı: neden-sonuç ilişkisinin kırılmaması gibi. Ancak uzay-zaman dokusunun bükülmesiyle efektif olarak ışık hızıyla uzayda ilerleyen bir araçtan daha çabuk hedefe ulaşmak genel görelilik kuramı gözünden mümkün.
@Senfonikankara
@Senfonikankara Жыл бұрын
Hocam merhaba, yanlış hatırlamıyorsam Newton eliptik yörünge kavramını reddederek yerçekimi kuramını çembersel yörüngeler üzerine kuruyordu. Hatta sonradan Feynman principiadaki aynı mantığı elipse taşıyordu (feynmanın kayıp dersi).
@Erkcan
@Erkcan Жыл бұрын
@@Senfonikankara Newton'ın eliptik yörüngeler ile ilgili en ufak bir derdi olduğunu zannetmiyorum. Tersine, ünlü Principia kitabında, 3 cisimli sistemlerde (Güneş-Dünya-Ay), eliptik yörüngelerin yavaş yavaş kayması/yalpalaması (apsisli devinim) üzerine bir de teorem yazdığını, 1990larda astrofizikçi Chandrasekhar fark etti. 🙂 Ancak güzel bir yorum, Feynman'ın kayıp dersine bir daha bakayım, belki hatırladığınız biraz daha farklı bir boyutu olabilir bu konunun.
@s.tolgayumukats1066
@s.tolgayumukats1066 Жыл бұрын
Birşeyi basit anlatabiliyorsan biliyorsun demektir. Bize öğretmiyorlar ezberletiyorlar. Keşke böyle anlatıp öğretebilseler. iyiki varsın FluTv
@senoleker
@senoleker Жыл бұрын
Bir usta bir işi yaparken "aaa bu iş ne kolaymış" diyorsan, o usta o işi iyi yapıyor demektir.
@devugur
@devugur Жыл бұрын
kesinlikle katılıyorum
@JsB-p2y
@JsB-p2y Жыл бұрын
o kadar da degil
@doganyilmaz7041
@doganyilmaz7041 Жыл бұрын
Erkcan Özcan'ın kendisine sorulan sorulardan farklı bir perspektife kayarak yeni bir şekilde düşünmeye ve yorumlamaya başladığı anda, bundan duyduğu keyfi ve mutluluğu yüzünden okumak çok güzel.
@mdisec
@mdisec Жыл бұрын
"Beynim arkadan geliyor, sorular çok iyi" demesi baya tebessüm ettirdi :) Biz tüm bölümlerini büyük keyifle dinlerken, Erkcan hocanın bu kadar keyif aldığını gördüğüm ilk bölüm bu olsa gerek. Özlemişimiz sizi kıymetli hocam.
@eksiarti7323
@eksiarti7323 Жыл бұрын
Mdisec ile aynı video'yu izlemek ve aynı şekilde acayip keyif almak, üstüne yorumuna denk gelmiş olmak da beni tebessüm ettirdi :) Abi işin rast gelsin 😃🙏
@furkancoskun4206
@furkancoskun4206 Жыл бұрын
Günümüzde kullanılan Video Compression algoritmaları(h264,h265,vp9 vs.) hibrit algoritmalar. Sadece mekansal düzlemde(spatial domain) değil zamansal düzlemde(time domain) de bir takım sıkıştırmalar uygulanıyor. Mekansal düzlemde sıkıştırma için Erkcan hocanın bahsettiği gibi Fourier Dönüşümüne benzer olan Ayrık Cosinüs Dönüşümleri(DCT: Discrete Cosinus Transform) kullanılıyor. Zamansal düzlemdeki sıkıştırmalar için ise ardı ardına gelen görüntülerdeki belirli bölgelerin aynı veya benzer olduğu ilkesi kullanılarak ardı ardına gelen görüntüler arasında bir takım bölgesel eşlemeler(block matching) yapılmakta. Eşleşmenin olduğu bölgelerde mekansal sıkıştırma yapılmamakta, zaten bölgenin önceden bilinen değerleri kullanılmakta. Arka planı sabit olan bir videonun daha az yer kaplaması daha çok zamansal düzlemdeki sıkıştırmadan kaynaklı. Tekli görüntü sıkıştırma(jpeg gibi) algoritmalarında ise sadece mekansal sıkıştırma olduğu için JPEG algoritması burada anlatılmak istenen konuya daha uygun bir örnek olacaktır. 33:50 'de anlatılan kamera veya hızlı sıkıştırma yapan donanımların içinde DFT değil de DCT işlemini hızlı yapan devre yapıları bulunuyor. Gösterilen şablonda DCT temel fonksiyonları(basis function) tablosu. DFT de kullanılabilirdi ama DCT daha kompakt bir spektruma(spectral compaction) sahip olduğu için DCT'nin 8x8=64 tane temel fonksiyonu(basis function) kullanılarak sıkıştırma yapılıyor. Gösterilen şablon da bu 64 fonksiyonu içeriyor. Temel olarak sıkıştırma işi DFT ile de yapılabildiğinden konuyu anlamak için güzel bir örnek ama yine de meraklısına düzeltmek istedim :)
@GokceOzlu
@GokceOzlu Жыл бұрын
Harikaydı, daha çok Erkcan Özcan istiyoruz.
@D4rkplace3517
@D4rkplace3517 Жыл бұрын
Erkcan Hocanın bu konuyu ne kadar anlaşılabilir anlattığını anlamak için, ilk önce fourier dönüşünü google yada wikiden bi anlamaya çalışın. Daha sonra videoyu izleyin. Bir insanın anlaşılması zor bir konuyu çok basit bir şekilde anlatması bence çok fazla yetenek isteyen bir durum. Hayranlıkla tebrik ediyorum kendisini.
@yusuf.agcadag
@yusuf.agcadag Жыл бұрын
Ya bu bölüm haftada bir olsa ya, ben bayılıyorum Erkcan Bey'e 😌🥰
@eda8186
@eda8186 Жыл бұрын
Erkcan hocayı dinlemek çok büyük bir keyif, keşke daha sık dinleyebilsek🤩✨
@TCinar
@TCinar Жыл бұрын
Iste bu! Hocam gozumuz yollarda kaldi. Ozletmeyin bu kadar. Muhtemelen cok yogun bir programda kosturan hocayi tutup tutup studyoya getirdigin icin tesekkurler Ilker!
@yusufkahraman_yk
@yusufkahraman_yk Жыл бұрын
Erkcan hocamın videosunu görünce haftam güzelleşiyor.
@twitchmwitch
@twitchmwitch Жыл бұрын
Sonunda video geldi Erkcan Hocayı daimi kadroda görmek istiyoruz
@Cik00700
@Cik00700 Жыл бұрын
Hem öğretici, hem eğlenceli. Bakış açısı genişleten sohbetler❤️
@yasemin287
@yasemin287 Жыл бұрын
Hep fizik derslerini anlamak istemiştim. Sizinle beraber bu kadar anlayabilmek beni çok mutlu ediyor. Keşke bütün hocalar sizin gibi anlatsaydi. Bu yaşta anlamak hem üzücü hem güzel. Erkcan hocam sizin gibi işini hevesle ve şevkle yapan insanlar hep var olsun.😀
@murataksut4917
@murataksut4917 Жыл бұрын
Nobel ile ilgili bir program yapsanız ve kuantum konusunu bir kez daha konussaniz ne iyi olur. Konuk ve konular harika devamı hiç bitmez umarım.
@emremer2
@emremer2 Жыл бұрын
Dolaşıklık videosu gelsin diye Flu önünde pankart mı açsak acaba :)
@murataksut4917
@murataksut4917 Жыл бұрын
@@emremer2 olabilir
@feşTR-81
@feşTR-81 Жыл бұрын
Hele şükür! Vallahi hocamı görünce uzun süredir görmediğim ve özlediğim eski bir dostu görmüş gibi oluyorum.
Жыл бұрын
Erkcan hoca yine formunda. Cok güzel bir bölümdü. Okullarda dersleri bu kadar basit sekilde anlatabilsek muhtemelen genclerin bilime ilgisi kabaracak ama tam tersine nefret ettirmek icin olabildigince karmasik hale getiriyoruz.
@mesutalperenkir409
@mesutalperenkir409 Жыл бұрын
haftaya vizelerim var ama Erkcan Hocamı görür görmez geldim. Sevgiler...
@UbeydullahGungor
@UbeydullahGungor Жыл бұрын
Elinize sağlık. FluTV'nin en etkileyici bölümlerinden biri olmuş. Hem çok karmaşık, hem de günlük hayatın bu kadar içinde olan bir konuyu anlamış olmak mutluluk verici 👏🏼
@canergan6310
@canergan6310 Жыл бұрын
Erkcan Hoca'nın ağzına ve emeğine sağlık. Anlatırken kendisinin merak duygusu ve aldığı keyif belli oluyor. Alternatif olarak ÇıraX konseptine benzer bir şekilde Erkcan Hoca ve Ali Kurmuş'u birlikte izleyebilsek ne güzel format olur.
@mervesalih203
@mervesalih203 Жыл бұрын
Flu Tv'nin boyle videolarini izleyince bi anda boynumda fular, gozumde gozluk beliriyo ve kendimi asiri entel hissediyorum. Tesekkurler Ilker!
@aydinisletme7894
@aydinisletme7894 Жыл бұрын
Sadece ögrenmek icin degil, anlatirken Erkcan Hoca'nin saklayamadigi mutlulugunu görmek icin de izliyorum. Sevgiler FluTV.💛
@tugbaharmanda9733
@tugbaharmanda9733 Жыл бұрын
Sıkılmadan izlediğim nadir videolardan. Bunun en önemli sebebi ise Erkcan hocadır. Lütfen hocam daha fazla bilgilendirin bizi.
@tufan_solak
@tufan_solak Жыл бұрын
Keşke 25 - 30 yıl önce bize kendilerine öğretmenim dedirten şereşsizlerde böyle anlatsalardı da anlasaydık, düşünüyorum da tek dertleri ellerimizi tuzluk yaptırıp cetvel ile parmak uçlarımıza vurmaktı sanırsam. Erkcan hocam çok teşekkür ederim size ne kadarda basit ve anlaşılır anlatıyorsunuz. Keşke sizin gibi birinin öğrencisi olabilseydim, belkide o zaman okuldan nefret etmezdim ve belkide okulu bırakmazdım. Teşekkürler Flu Tv, ve ilker hocam eğer mümkünse Erkcan bey ile daha fazla program yapın lütfen ondan öğreneceğimiz çok şey var.
@grimmlock7799
@grimmlock7799 Жыл бұрын
Erkcan hocamın videolarının sayısını bir şekilde arttırmanız lazım ...
@tufanvolkan5710
@tufanvolkan5710 Жыл бұрын
Tebrikler. Mükemmeldi. Fourier in ikinci bölümü gelmeli. Oradan rezonans a da geçilirse tadından yenmez. ☺️
@realkishiberohan
@realkishiberohan Жыл бұрын
Bu tür anlatım seven arkadaşlar 3Blue1Brown kanalına da baksın. Özellikle The Essence of Calculus serisi aşırı güzel.
@aydnuslu6847
@aydnuslu6847 Жыл бұрын
Anladıklarım mutlu olmama yetiyor. Anlayamadıklarım da saygımı arttırıyor. Çünkü hocanın bildiğini hissediyorum.
@hasmetgulkokan8588
@hasmetgulkokan8588 Жыл бұрын
Herhangi bir şeyi gerçekten anlamak böyle bir duyguymuş demek
@francisdunham
@francisdunham Жыл бұрын
Bütün kanallarda yapılan kuantum çılgınlığı videolarından farklı bir konuyu işlemeniz çok güzel. Teşekkürler.
@Kadehtar
@Kadehtar Жыл бұрын
Herkes şuyum buyum yeni anladım demiş, ben tam tersine hiçbişey değilim ama orta okulda biliyodum bunları =) Herşeyin aslında sinüs fonksiyonunun integrali olmasını anlamam büyük bir aydınlanma yaşattı bana..Zaten evren de buna müsait ve en küçük dalga boyunun bir sınırı var ki buna planck uzunluğu diyorlar..Planck uzunluğu kuantum fiziği denilen düşünce sisteminin en temelinde yatan nesnedir ve hiçbirsey ondan daha kısa olamaz..Orta okulda bununla ilgili okuduğum bir kitapda gelişim sürecinin aslında 1850'lerde iki teknik tarafın mücadelesiyle başladığı yazıyordu..O zamanlar sokakları aydınlatmak için iki teknik savaşıyordu..Bunlardan bir taraf gaz lambası diğer taraf elektrik kullanır..Soru şudur : Acaba hangisi daha iyi bir ışık kaynağıdır ?..Bu soruyu düşünmeye başlayan o zamanın düşünürleri devamında şu soruya ulaşır : Acaba ideal bir ışık kaynağı hangi özelliklerde olmalıdır ?.Öyleki bu en ideal ışık kaynağı öyle olmalı ki yapıldığı malzemenin ne olduğu önemsiz bir şekilde en iyi aydınlatma nesnesi olsun..Cevap basitti ; BOŞLUK..Boslukdan bir ışıma gelirse bu etrafındaki maddeden bağımsız bir sekilde olacaktır..Böylece en ideal ışık kaynağı hiç ışığın olmadığı bir bölgeyi ışıkla doldurup ışımasını sağlamakdır..İşte bu kuantum fiziği düşünce sisteminin ana temelini oluşturur ona KARACİSİM ışıması derler..Karacismi gözlemleyen aydın insanlar onun verdiği enerjinin zamanla değişimine baktılar ve çok inanılmaz bir şey kesfettiler..Bu kara cisimdeki ışığın yoğunluğu etrafındaki sicaklık arttıkca artmakıydı , aslında ilk başlarda böyle ilerliyordu..Belirli bir yoğunluğa kadar frekans bölü sicaklık yani karacismin etrafındaki telin sicaklığı başına düşen frekans miktarı arttıkca ışığın yoğunluğu da artıyordu ama bir noktadan sonra frekans bölü sicaklık artmasına rağmen ışığın yoğunluğu azalmaya başlıyordu..Ne tuhaf değil mi ? Bir bosluğun yani gölgenin yani karacisimin etrafındaki teli ısıtıyorsunuz ve zamanla o boşlukdan çıkan ışığın giderek yoğunlaşmasını ve parlak olmasını beklerken bir noktadan sonra yoğunluk azalmaya başlıyor..İste bu buluş planck sabiti denilen ve kuantumun kalbinde yatan düşünceye yol açtı..Bu tuhaf olay bize şunu gösteriyordu : Boşluk sürekli daha yoğun olamıyor ve bir limit noktasına çöküyor yani ışık dalgaları sadece belirli bir limit yere kadar sıkışıyor olmalıydı..Bunu max planck yıllarca ışığın dalga kuramı üzerine calışmalar yaparak çözmeye çalıştı ve en sonunda ironik bir şekilde ısığın dalga değilde minik parçacıklar olduğunu kabul ederek soruna yaklaştı ve bu da çözümü getirdi..Işığın minik dalga parcacıklarından oluşmuş olduğu fikri en küçük kuantum etkinin varlığına götürdü bizi..Öyleki bir enerjinin zamanla çarpıma etki anlamına gelir, yani belirli bir zamanda etkiyen enerji..İşte bu planck denilen sabit ise en küçük etkiydi yani atılabilecek en küçük yumruk gibi evrende bir sınır vardı..t burada zamandır ve tersi olan 1/t frekansı verecek..O halde E.1/f sadece bir sabit olabilir..Zaten karacisimde bu yüzden yoğunluk bir limite çöküyordu..Buna planck sabiti dediler ve h harfini verdiler..Böylece E/f=h olduğu anlaşıldı..Evrendeki enerjinin sadece bu minik h bariyerlerinde bulunabilir olması ne de tuhafdır..İşte elektron orbitallerindeki temel de bu zaten..Elektronlar sadece belirli enerji seviyelerinde ve sadece o bariyerlerde bulunabilir.İŞTE EVRENDE MÜKEMMEL BİR DAİRE BULAMAMANIZIN SEBEBİ DE BU ZATEN..Bir daireye yeterince zoom yaparsanız onun minik çizgilerden oluştuğunu görürsünüz..Yani aslında bir daireye sonsuz kenarlı çokken diyebiliriz.Bu çizgiler ne kadar kısalırsa daire o kadar mükemmele yaklaşır ve integralin temel mantığı da budur..İşte planck'e göre o çizgiler en fazla bir planck uzunluğuna kadar kısalabilir çünkü enerji en küçük bu kadar olabilir..Bu da en minik çizgi anlamına gelir yani planck uzunluğu..Ne tuhaf değil mi ? evrende gördüğünüz her şekil aslında bir planck uzunluğunun tam katlarıdır..Şimdi erkcan hocamızın dediği gibi bu minik planckciğe kalemle bir sağa bir sola giderseniz oluşan izdüşüm yani gölge size yan yatmış kıvrılan bir temel sinüs fonksiyonu verir..Evrendeki bütün şekiller bu fonksiyonun belirli integralleri olarak açıklanabilir..Ayrıca onu elektronik sistemlerde de kullanıyoruz..Mesela sizin sesinizi en temel sinüs ses dalgasının bazı türevlerini üst üste koyarak taklit ederim..Bir kaçtane osilatör ile verilen sinüs türevlerinin zamnaa bağlı bir şekilde bir araya gelmesi sizin sesinizdeki dinamikleri ortaya çıkartır..Böylece sizin sesiniz elektronik ortamda taklit edilmiş olur..İşte sokağı hangisi daha iyi aydınlatır acaba diye sorulan o soru bizi buraya kadar getirdi..Kuantum fiziği denilen müthis düşünce sisteminin ortaya çıkma serüveniydi bu.Hocamıza sorulan zeno paradoksunun cöktüğü yerde burasıdır zaten..En fazla kısalmanın evrende bir limiti vardır ve ona planck uzunluğu denir..Peki bir şey en fazla ne kadar kısalabilir sorusu ise başka bir serüvene götürür bizi..Madem planck uzunluğu en kısa o halde bütün cisimleri sıkıştırarak planck uzunluğuna kısaltabilir miyim ?..Bu, size karadeliklerin neden var olması gerektiği üzerine bir temel fikir verecektir..Eğer planck sabitinden haberimiz olmasaydı karadelikleri de varsayamazdık ve sonra onları bulmaya çalışamazdık ve kanıtlayamazdık..Tabi daha da önemlisi ışığın hız limitidir asıl serüven onun keşfiyle baslar..Işık hızının sabit olması gerektiğini anlamak ve planck sabitini keşfetmek sizi c=planck uzunluğu bölü planck zamanı denklemine götürür.Bu denklem şunu söyler : Işık en hızlı şeydir ve o bile planck uzunluğunu , planck zamanında alır..Öyleyse en hızlı şey bile en fazla bu kadar minik zamanda alıyorsa , planck zamanı evrendeki en minik zamandır..Evrende çizebileceğiniz en mükemmel çember ise ışığın belirli bir uzay-zaman çöküşündeki rotası olacaktır..Çünkü ışığın kendisi zaten plank uzunluğunu çizer..Yani bu rotanın en yoğun frekansının çöktüğü limit planck uzunluğu olacak ve bu da size bir karadeliğin etrafında evrendeki en mükemmel çember rotayı verecek..Işığın dalga boyunun artması rotanın daha eliptik olmasına neden olacak..Daha sonra serüven Einstein genel görelilik ve onun meşhur alan denklemleriyle devam eder..İşte bu tam da sizin aradığınız o sorunun cevabını vermeye çalışır..Uzay-zaman bükülür ve bu bükümün tanımı bir çember ile yapılabilir..Nedeni ise şudur ; bir cember büyüdükce yüzeyi düzleşmeye başlar..Yani yarıçap büyürse cemberin yüzeyini sınırlı bir şeilde gören gözlemci onun düzleştiğini görecek..Bu yarıçapa eğrilik yarıçapı denir..Enerji yoğunluğu ile ters orantılıdır..Bir alanda enerji yoğunluğu artarsa ( karacismi hatırla) eğrilik yarı çapı küçülür ve bu küçülmenin bir limit noktası vardır.İşte bu limit noktası da sizi karadelik varsayımına götürür..Çünkü enerji yoğunluğu arttıkca yarıçap küçülür ve domino etkisi gibi bu sefer yarıcap küçüldüğü icin de enerji daha yoğun hale gelir ..Bu domini etkisi alanın çökmesine neden olur ve ortaya karadelik çıkar..Evrendeki en minik karadelik varsayımı da işte bu eğrilik yarıcapının planck uzunluğu olmasıdır..Mükemmel çemberi arıyordun evet işte orada seni bekliyor... Ayrıca yüzey alanı denklemi 4/3.π.r^3 dür..Bunun iki kez türevini alırsanız 8π.r ulaşırsınız ki bu da zaten alan denklemlerinin 8π olan kısmını verir.. Guv=(8π.G/c^4).Tuv ...Burada Tuv fizikcilerin enerji stress tensörü dedikleri bir şeydir sözün kısası enerjinin yoğunluğudur yani basite indirgemek adına E/r^3'dür..Evrendeki en mükemmel çember işte burada gizlidir..Fizikciler ona tekillik diyorlar..Mükemmel çembere ise matematikciler NOKTA der..Sıfırıncı boyutdaki nokta en mükemmel çemberdir..Çünkü sıfırıncı boyutdur ve hic kenarı yoktur ..Yani sadece nokta bir çokgen değildir ve birinci boyuta geçtiğinizde ise eğimi verebilecek en az iki çizgi olmalıdır y/x...Bu yüzden de mükemmel çember sıfırıncı boyutdadır yani nokta..Bunları bilmek icin fizikcinolmaya gerek yok onları dinlememiz yeterli..Ben de sadece lise mezunuyum ama erkcan hoca gibi adamların kitaplarını okuduğum icin baya bir sey oğrendim..
@yusuftunc357
@yusuftunc357 Жыл бұрын
Gerçekten 34 yaşında bu konuyu bu kadar güzel anlamamda emeği geçen herkese teşekkür ederim, Erkcan hocam ağzına sağlık. Geçmişte üzerimizde emeği olan öğretmenlerime güzel müfredat sunmayan makamlar, bari bundan sonra dikkat edin, çocuklarımız başarsın.
@safeuse3675
@safeuse3675 Жыл бұрын
3-4 yıl önce 3blue1brown kanalından izlemiştim bu konuyu, türkçe olarak da görmek ayrıca mutlu etti. Ağzınıza fikrinize sağlık
@BurakCalik
@BurakCalik Жыл бұрын
Türkiye'de bu videoları yüzbinlerce kişiye izletebilmek büyük başarı, ülkenin geleceğine dair umutları yeşertiyor resmen :)
@KemalistMasterKing
@KemalistMasterKing Жыл бұрын
Daha çok video istiyoruz Erkcan hocamız ile.
@burcukeskin9766
@burcukeskin9766 Жыл бұрын
mükemmel bir detaysınız Erkcan Özcan hocam😀
@okmsbun
@okmsbun Жыл бұрын
Hayatım boyunca sinüsü bu kadar iyi hiç anlamamıştım. Hayranlıkla izledim
@burakdoganay4722
@burakdoganay4722 Жыл бұрын
Fourier en sevdiğim bilim insanlarından biridir videoyu kaydettim mutlaka izleyeceğim paylaşım için teşekkür ederim
@e.tolgaakmazoglu4023
@e.tolgaakmazoglu4023 Жыл бұрын
gerçekten her bölümünü büyük bir keyifle izliyorum, her konuda yeni bakış açıları kazandırıyorsunuz. Çok teşekkürler.
@MrMuratx81
@MrMuratx81 Жыл бұрын
Oldukça aydınlandık. Teşekkürler.
@ozlemdemir4916
@ozlemdemir4916 Жыл бұрын
Fen edebiyat fakültesi matematik bölümü mezunu 30 yaşında bir insanım su anlatımı hiç görmedim , sinüs neymiş şimdi öğrendim aydınlandim resmen yaa ❤️😁😁 erkcan hocam çok teşekkür ederim 🖖🏻🖖🏻🖖🏻🖖🏻🖖🏻
@sevilozgenel8789
@sevilozgenel8789 Жыл бұрын
Erkcan Bey çok güzel anlattı, sağolsun. Tabii sizler de
@Astralbrain
@Astralbrain Жыл бұрын
Gerçekten muhteşem bir bilgi ve anlatı yetisi, hocamızı çok taktir ediyorum. Ağzınıza sağlık.
@erdalsahin6327
@erdalsahin6327 Жыл бұрын
Bir elektrik teknik öğretmeni olarak elektrikte sürekli kullandığımız sinüsün bu kadar basit anlatılması beni çok etiledi tebrikler.
@ozerhalilibrahim
@ozerhalilibrahim Жыл бұрын
Teşekkürler. Konular gittikçe güzelleşiyor.
@Leonardo-mq7uf
@Leonardo-mq7uf Жыл бұрын
Ağızınıza, Yüreğinize sağlık hocam. saçma sapan dizilerin arasına yarım saatlik sohbetlerinizden koysak Türkiye'de fizik bilmeyen kalmaz bence
@ozgurbas6107
@ozgurbas6107 Жыл бұрын
Çemberde trigonometri anlatımını yıllardır böyle yaparım. Ben yaricapi bir tahta parçası kullanır ve aynen ışık gönderirim. Yatay eksen kosinus düşey eksen sinus vs... hocamızın anlatımı matematik öğretmenleri için de önemli bir kaynak olur. Teşekkür ederim.
@canerkaman
@canerkaman Жыл бұрын
En sevdiğim KZbin / Sohbet veya Eğitim programı
@cemiledu
@cemiledu Жыл бұрын
Calculus almadan şu video olsaydı derse olan aşkım 10 katına çıkacakmış. Ya siz ne süper insanlarsınız, muhabbetiniz o kadar keyifli ki. Elinize emeğinize sağlık
@oguzyuce9330
@oguzyuce9330 Жыл бұрын
Keşke her zaman bilim böyle anlatılabilse Bravo hocam
@halitbaygun8048
@halitbaygun8048 Жыл бұрын
kimi insan bilir anlatamaz, kimi insan anlatmayı bilir ama işi bilmez... erkcan hoca resmen bir kombo. hem biliyor hem anlatıyor
@zeynepyenar4870
@zeynepyenar4870 Жыл бұрын
Kıymetli hocam anlamasamda sizi izlemeyi seviyorum. Iyiki varsınız.55 yaşındayım. Anlamak için geç kalmışım herhalde
@Erkcan
@Erkcan Жыл бұрын
İnanın, bu konuları ele almanın bir çok farklı yöntemi var. İnsan bunları dinleye dinleye ve okuya okuya kendi anlayışını oturtabiliyor. İlk dinlemeler adeta kulak dolgunluğu yaratıyor, sonra arkası geliyor. Doğrudan sorabilseniz, çabucak yol da kat edebilirsiniz. Eğer keyif alıyorsanız, er geç anlayabileceğinize eminim. 😊
@mahmutavci9763
@mahmutavci9763 Жыл бұрын
Tek kelimeyle Allah seni korusun. Tşk
@makif123
@makif123 Жыл бұрын
Fizik hocasının topluma faydası. Cok iyi anladım Erkcan hoca Teşekkürler
@ayvazogluumut
@ayvazogluumut Жыл бұрын
Daire örneğindekine benzer bir biçimde adım adım karmaşıklaştırmayı her türlü simülasyon oyunları ve yazılımlarında görebiliyoruz. Hatta o dereceki tecrübelerimizden yola çıkarak düşüncelerimiz, planlarımız, hedeflerimiz, hayallerimizde bu duruma benzer özellik gösteriyor. Mesela haftaya şu yapıcam, ama bir şey oluyo, şu şekilde veya şu şartlar sağlanırsa yapıcam gibi durumlar oluşabiliyor.
@ahmetatasever8315
@ahmetatasever8315 Жыл бұрын
İnanılmaz keyifli izledim çok teşekkür ederim. Çok güzel anlatılmış. Videonun sonunda Flu TV çizimi de Fourier ile yapmanız çok tatlı olmuş.
@onurtavukcu
@onurtavukcu Жыл бұрын
Buradan K.T.Ü.'den sinyaller ve sistemler alan arkadaşlara ve dersin Hoca(!)'sına selam yollamak istiyorum. 3 kere alttan alıp öğrenemediğim Fourier'i yarım saatte öğreten hocama da saygılar ve sevgilerimi iletiyorum. Gerçekten öğretmen olmanın ne demek olduğunu değerli hocamla daha da iyi anlıyorum. Ha ayrıca neden ülkede bilim ve bilimsel çalışmaların daha az olduğunu da anlamaya devam ediyorum.
@busrademircioglu8383
@busrademircioglu8383 Жыл бұрын
hocam sizi çok severek dinliyorum video gelmiyor derken, doğdu güneşim
@gecicihesap.
@gecicihesap. Жыл бұрын
En başta "Gezegen"le aydınlandım zaten. Yaklaşık 29 yıldır hiç aklıma gelmemişti :))
@gurhanyilmaz5960
@gurhanyilmaz5960 Жыл бұрын
oha, 43 yıllık hayatimda sinüsü formülleren cıkarıp anladım. Erkcan Hocam büyüksün
@cgtrgsm
@cgtrgsm Жыл бұрын
Ben ortaokullarda (8. sınıf) trigonometri anlatırken proje olarak "cosinemeter" yaptırtırım çocuklara. Dikey tutulan yarım çember üzerine yarıçap uzunluğunda bir çubuk, çubuğun bir ucu çemberin merkezine vidalanmış (dönebiliyor), diğer ucu çemberin çevresinde. Çubuğun çember üzerindeki noktasından bir ip yarıçapa iniyor, ipin ucunda silgi gibi ağır bir cisim var. Levha dik tutulunca, ipin yatay eksende kestiği nokta açının cosinüsünü gösterir. 0 ile 180 derece arasındaki tüm açıların cosinüsünü bu basit araçla gözlemleyebiliyoruz. Doğal olarak çubuğun çember üzerindeki noktanın çapa olan dik uzaklığı da sinüsü verir ama aynı anda onu gösterecek mekanik bir sistem ortaokul çocuklarının kapasitesini fazlasıyla zorlar. Zaten cosinüsü bulunca, sinüsü bulmak zor değildir. Basit bir hesapla bulunabilir. Öğretmen arkadaşlara tavsiye ederim. :)
@alibakrhan3559
@alibakrhan3559 Жыл бұрын
Son animasyon beni bitirdi ve başlangıçta işte sinüs diyince ağzım açık kaldı 😵
@has.durmaz
@has.durmaz Жыл бұрын
İyi yayınlar
@melihmutluay
@melihmutluay Жыл бұрын
Harika anlatim, mukemmel video. Tebrik ediyorum.
Жыл бұрын
Erkcan hocayı özlüyoruz keşke daha çok videosu gelse
@serhanbatin
@serhanbatin Жыл бұрын
18 yaşındayım bu yaşıma kadar sinüsün bir üçgende karşı / hipotenüs olarak değil de keşke çembersel hareketin izdüşümünün yaptığı dalgaya sinüs dalgası denir şeklinde anlatsalardı belki bu halkın fizik ortalaması yerlerde olmazdı.
@osindep
@osindep Жыл бұрын
39:20 en etkileyici animasyonu açılışa değil de kapanışa koyan sevgili dostumun eline emeğine sağlık. Daha güzel olamazdı.
@Evanescence0703
@Evanescence0703 Жыл бұрын
Güzel bir perspektif kazandırdı bu video bana. Özellikle de Serpil'in sorusu gerçekten çok işime yaradı, aydınlanma yaşadım resmen :D
@gg-ij8xb
@gg-ij8xb Жыл бұрын
Hoca aşırı iyi. Sinus dalgasının oluşumunu yıllar sonra kendim düşünmüştüm hoca da çok güzel anlattı. Gezegen kelimesinin gezen cisim anlamınd ahiç düşünmemiştim aydınlandım :)
@frukkan1
@frukkan1 Жыл бұрын
Umarım Erkcan hoca da yarın bir gün kendi kanalını açmaz. Yine izleriz ama ilker reis lezzet katıyor programa, esg'nin kendi videoları o yüzden doyurucu ama lezzeti az.
@derinteknolojiler471
@derinteknolojiler471 Жыл бұрын
Erkcan hocadan her şeyi Fourier ile açıklamasını istediniz bir ara :) hoca da yok öyle değil dememek için tıkandı :) Sıkıştırma algoritmalarının bir çok farklı temeli var tamamen ayrı bir konu. Sizin bahsettiğiniz kısım jpeg de kullanılan dct (discrete cosine transform) ile kesişiyor.
@borges69
@borges69 Жыл бұрын
Harika bir anlatım. Teşekkürler. Heisenberg belirsizlik teoremiyle fourier analizi arasındaki bağ (ya da analojiİ) ile ilgili bir program da çok güzel olabilir. (Parçacığın konumu-momentumun arasındaki ilişkinin , fourier analizinde olan işaretin zaman -frekans arasındaki ilişkiye benzerliği)
@cengizkobal8247
@cengizkobal8247 Жыл бұрын
aydınlandım resmen fizik hiç de korkutucu değilmiş aksine eğlenceli geldi. insanın fizik okuyup icat yapası geliyor. hocam da çok güzel anlattı, sanırım işin sırrı da burada. emeğinize sağlık.
@MeteOguc
@MeteOguc Жыл бұрын
Harika bir sohbet olmuş. Bu konuların çok içinde olmama rağmen yepyeni bakış açıları kazandırdı. Bir tek sorun Kepler ile Fourier sıralaması dinleyiciler için kafa karıştırıcı olabilir. “Elips ile modellemek daha üstün” gibi bir anlam çıkarabilir konuyu tam takip edemeyen kimseler.
@modusvivendi734
@modusvivendi734 Жыл бұрын
Sondaki animasyon harikaydi, tebrik ederim 🙏
@mehmetciftci9916
@mehmetciftci9916 Жыл бұрын
Çok güzel bölümdü...
@mustafasudag929
@mustafasudag929 Жыл бұрын
Ekip çok keyifli. Temel kavramlara ilişkin açıklamaları anlamak isteyenlere tavsiyem: literatürdeki en iyi ders kitaplarını edinmeleri. Tüm temel açıklamalar bulunmasa bile kimden ve nereden geldiği ifade edildiği için bazı kavramların temeline inmeniz mümkün oluyor.
@efecelebi4270
@efecelebi4270 Жыл бұрын
12.sınıf öğrencisiyim. Güncel olarak gördüğüm çembersel ve basit harmonik hareket konularını daha iyi anlamamı sağladınız, teşekkür ederim.
@noskillsdo
@noskillsdo Жыл бұрын
Bir matematik serisi gelse en az 15 20 bölümlük ne güzel olur gözlüklü
@ZaferTuran
@ZaferTuran Жыл бұрын
çok teşekkürler. yine harika bir bölüdü.
@hazalllllllllllnosuz
@hazalllllllllllnosuz Жыл бұрын
İlgi alanım edebiyat ve büyük bir keyifle size eşlik ettim 😊
@mehmetaydin8652
@mehmetaydin8652 Жыл бұрын
Hocamızın anlatımı harika, diğer arkadaşlar da yazmış çok haklılar, okullar da böyle anlatılmıyor. Nükleer füzyon hakkın da video bekliyoruz
@intehademmm
@intehademmm Жыл бұрын
Mükemmeldi yine ... Saatlerce anlatsanız da dinlesek ... ☆
@dgnblgl3974
@dgnblgl3974 Жыл бұрын
Finaldeki jenerik muhteşemmmmmm👋👋👋
@atakanbaltac3595
@atakanbaltac3595 Жыл бұрын
En iyi videonuz olabilir. 👏👏👏
@uninilo8085
@uninilo8085 Жыл бұрын
Bana bir aydınlanma geldi teşekkürler 😀😀
@mehmetkose8011
@mehmetkose8011 Жыл бұрын
Cok guzel arıkasınız ıyıkı varsınız
@Berkonomi
@Berkonomi Жыл бұрын
ÇOK GÜZEL YA BÖYLE DAHA FAZLA VİDEO GELSİN. BAYILDIM
@abdulhamiterdogan7656
@abdulhamiterdogan7656 Жыл бұрын
Keşke erkcan hoca, 0 dan 1000 e fizik anlatsa da izleyip fiziği öğrensek. Her gün 10 saat fizik çalışırım. Ödev verse yaparım.
@kadircalskan8359
@kadircalskan8359 Жыл бұрын
Bu adam kral teşekkürler
@yusufcemsener2928
@yusufcemsener2928 Жыл бұрын
Harika bir bölüm olmuş.
@h.ibrahimakkus
@h.ibrahimakkus Жыл бұрын
En sevdiğim seri
@a.aydemir5913
@a.aydemir5913 Жыл бұрын
İlker hocam fizik ile ilgili videolardan önce konuyu bize belirtseniz biz de o konu ile ilgili sorular sorsak siz programdan önce sorular içinden seçip Erkcan hocaya sorsanız çok daha yararlı bir video çıkar diye düşünüyorum.
@aryaawaz9472
@aryaawaz9472 Жыл бұрын
özlemişiiiiz Erkan hoca 😍
@Lyapunov23
@Lyapunov23 Жыл бұрын
14:07 'de Erkcan Hocam, A Beatiful Mind 'daki gibi Serpil Hanım 'a teşekkür edip kalkıp koşarak gidecek sandım 🙂
@hasankaraca33
@hasankaraca33 Жыл бұрын
Videonun bitişi çok iyi.
@taramacibir
@taramacibir Жыл бұрын
Bilge Kişi Ercan Özcan demeli. Çünkü hocalardan, öğretmenlerden, prof.lardan farklı. Bilgiye o kadar hakim ki bilgiyi bilgece, her yönüyle modelleyip anlatıyor.. hımm olmada, birde şöyle, hımm birde böyle.. ta ki sizin gözünüzü de anlaşılma ışığını görene kadar. Hım şimdi oldu (bilgiyi aktara bilmenin mutluğu ile bir tebessüm). Teşekkürler Bilge Kişi ve emeği geçen herkes.
Жыл бұрын
Hocamın bilgisi ve anlatımı zaten tartışılamaz derecede çok iyi lakin ses tonu da dinletiyor yahu seslendirme sanatçısı gibi maşallah
@recepcatallar8870
@recepcatallar8870 Жыл бұрын
Bitiş mükemmel olmuş elinize sağlık
@Ali.Bozkurt
@Ali.Bozkurt Жыл бұрын
Her gün olsada izlesek ;)
Самое неинтересное видео
00:32
Miracle
Рет қаралды 2,9 МЛН
Worst flight ever
00:55
Adam W
Рет қаралды 25 МЛН
CERN'de Neler Dönüyor? - Olmaz Öyle Saçma Bilim B02
19:31
Gaius Iulius Caesar / Emrah Safa Gürkan - Historik 01
25:08
OMNIBUS
Рет қаралды 573 М.
Atoma inanmayın. Sorgulayın! | Erkcan Özcan | TEDxIstanbul
19:44