Dedem Pulur Köy Ensitüsü mezunu. Bugün 90 yaşında hala dinç. 90 yaşında kitap okuyor , şiir yazıyor gündem ile ilgili düşüncelerini not alıyor. Dedem köyünün öğretmeni, öğrendiği kadar doktoru ve ziraatçisiydi. Sadede 1 kişi bile Anadolunun unutulmuş köylerinden ne cevherler çıkardı. Aldiği müzik eğtimi amcam ve babamdan bana kadar geldi. 1 köy ensitüsü mezunu bugün 2. Nesili etkiliyor aynı ışık hiç sönmedi. Ağalık altında ezilen cahil köylülerin birer birer baş kaldırması ve dönemin hükümetinin politik olarak sıkışık olması Türkiyede iktidar için kaybedilen bir değer daha demekti. Kaybedildi. Bu okullarda yetişmiş insanlar bugün hala yetişebilse Anadolu irfani dediğimiz şey olur muydu merak ediyorum.
3 жыл бұрын
Benim ilkokul öğretmenim de köy enstitüsü mezunuydu ama onun yüzünden parantezli işlemleri 3 haneli dört işlemi bile liseye kadar düzgün öğrenemedim çünkü özellikle matematik derslerinde "sıkıldım bunları ödevinizi yaparken öğrenirsiniz" diyip mandolin çalardı. Ayrıca ESG nin söylediği gibi ağalık sisteminin karşısında duracak bir durumu yoktu da neyse o kısmı senin afsalan alacak olsa videodan alırdı. Bu okullarda yetişip de insanlığa, hadi onu da geçtim kendi insanına faydası olmuş kim var?
@yasarerdisasmaz83833 жыл бұрын
@ sen ucmussun kendini ornek gostererk komple sistemi cokertttin ki Bence dedigin icin cok daha fazla argumanla ortaya cik, simdiki egitim kalitesi de ortada
@islbayral74843 жыл бұрын
Kesinlikle katılıyorum... Benim dedem de Kızılçullu Köy Enstitüsü mezunuydu. 5 çocuğunun hepsini bir öğretmen maaşı ile üniversite okutmuş. Çocuklarının ve biz torunlarının hepsimi okuyan sorgulayan bireyler olarak yetiştirdi. Ayrıca tanıdığım en üretken insandı. Marangozluk bilirdi, bahçecilik bilirdi, kendi söküklerini dikerdi. İnanılmaz güzel yemek yapardı. Nerde bir konser tiyatro var elimizden tutar oraya götürürdü bizi... çocukları ve torunları ile oyun oynardı... Sevgili ESG hocam bizim için köy enstitüleri ağıt yakıyorsunuz diyorsunuz ama o proje siyasal oyunlara kurban gitmeseydi orada yetişen yuzbinler şu anda bu ülkeyi bu bağnazlık çukurundan çıkaracak neferler olacaktı. Ve eğer Atatürk o kadar erken ölmeseydi bu proje devam ederdi. Çünkü bu proje Atatürk'ün yarım kalmış en önemli devrimidir....
@01mehmetyildiz3 жыл бұрын
Dedenizin din ile arası nasıldır çok merak ediyorum????
@peokeoa3 жыл бұрын
@ cevap verdiğim yorumda insanına faydalı olmuş birini anlatıyor zaten amca. Bir de adamı aşağılamaya çalışmışsın. Tam tersi yaşanmış gibi görünüyor.
@magfuraydogan5052 жыл бұрын
KZbin ne kadar güzel bir icat değil mi? Normal şartlarda ben bu adamla bırak karşı karşıya oturup onu dinlemeyi aynı ortamda bulunamam bile. Teşekkürler hojam bilgi ve fikirlerinizi bizimle paylaştığınız için 🙏
@Deniz.T3 жыл бұрын
Emekli öğretmen olan dedem de bu okullardan mezun ve elinden gazete ve kitap düşmezdi. İyi veya kötü ayırmadan istediğim müzik albümlerini ve kitaplarını alırdı. Din üzerine daha ben çocukken sohbetlerimiz olurdu. Moğollar grubunu ilk defa onun müzik koleksiyonundan alarak dinlemiştim.
@ulaskart31253 жыл бұрын
Montajdan mı linç korkusundan mı bilmiyorum ama inanılmaz dagınıktı. Gösterdiğiniz emeklerin farkındayım ve çok teşekkür ediyorum.
@billbailey76283 жыл бұрын
18:50'de Hozomun "Köy enstitülerinin kapanmalarının en önemli nedenlerinden biri de" dedigini anlamış olmak beni adeta şaşkına uğrattı. Gerçek bir ESG takipçisi ESG diline hakim olmalıdır.
@mustafacagatayculhac22143 жыл бұрын
23:37'de de "subjektif" diyor.
@gokdemirfatih3 жыл бұрын
@@mustafacagatayculhac2214 OOF OFF MASTER DEGREEE
3 жыл бұрын
Bıyık monalisa gibi hojam, yarısı gülüyor yarısı ağlıyor 😵💫
@theodorosatheos9033 жыл бұрын
Şakacı seni.
@muzafferyilmaz82102 жыл бұрын
işine gelmedi değil mi :)
@Sim.A.A2 жыл бұрын
😂😂😂
@estel32963 жыл бұрын
Sondaki ziraat marşı cok duygulu hissettirdi neden bilmiyorum. Belki de şu "mücadele etmeden yenilgiyi benimsemek" konseptine karşı bir marş gibi kulağa geldiği içindir
@kozatas3 жыл бұрын
"Çok çalışınca olacağına inanan" romantiklermiş. İki kere yıkılan Almanya, atom bombaları yiyen Japonya nasıl olmuş acaba? Bu ESG'nin bu gevşekliği bayıyor bazen.
@florentinhonorius6133 жыл бұрын
@@kozatas İyi de Almanya'ya, özellikle de Japonya'ya ABD demokrasi getirmedi mi? not: ESG'nin bu bakış açısına pek katılmıyorum. Romantizm'i biraz değersiz görüyor.
@nilufercokcalsr70073 жыл бұрын
@@florentinhonorius613 çok çalışınca olmuyor abi. romantizmin alemi yok gerçekten de. japonyanın bugüne gelişi de japonların çalışkanlığı ile romantize ediliyor ancak arkadaşın dediği gibi japonyayı bugün kü japonya yapan yine ABD. En azından amerikalı bir ekonomist olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla ABD isterse vezir, istemezse rezil yapabiliyor diyebiliriz sanki.
@mtosun074 ай бұрын
1927 doğumlu olup 86 yaşında vefat eden merhum dedem, Eskişehir'in adını hatırlayamadığım bir ilçesinde yatılı öğrenim gördüğünü; Ruhi Su ve Âşık Veysel'in öğretmenleri olduğunu anlatırdı. Yıllar içerisinde polislikten kâtipliğe, ziraî araştırma memurluğuna kadar farklı meslekler icra etmiş olsa da şiir yazmayı hiç bırakmamış. Hatta öyle ki, vefat ettiği gün bile hasta yatağında anneme bir dörtlük okumuş ve o dörtlüğün mezar taşına yazılmasını vasiyet etmişti (vasiyeti yerine getirildi). Dedemin, basılmış 1 şiir kitabı ve yayınlanmamış yüzlerce şiiri mevcut. Demem o ki; bu kişiler kimlere dokunduysa, hatta dokunduğu kişilerin çocuklarına ve torunlarına kadar etki etmiş çok büyük hoca, usta ve sanatçılardır. Hepsini rahmetle anıyorum, ruhları şâd olsun.
@dulcineatoboso51283 ай бұрын
Keşke şiirini de paylaşsaydınız bir mısra bile olsa, sanatla cevap vermiş olurdunuz.
@kafkahelvasi3 жыл бұрын
Canım hocam, çok güzel güzel anlatmışsınız meseleyi. Tek eleştirim; Şükrü Erbaş’ı bilmemeniz değil de bilene neden biliyorsun der gibi seslenmenizdir. Kendi yazarımızı, şairimizi bilmek kendi hikayelerimizi anlatmak için güzel bir destekleyicidir.
@dogrucudavut87042 жыл бұрын
Eleştirilerini sizin gibi ifade eden bu kitleyi seviyorum ya. Ne kadar naif
@cibeles68443 жыл бұрын
"Bir insanı ne kadar iyi yetiştirirsen o kadar hür olur."
@TolgaBaysal723 жыл бұрын
Kendisi değil', "fikri" hür olur. Zamanla yada güzel tesadüfler sonucunda vicdanı da hür kalırsa; geriye bir tek "irfan" kalır ki, onu da halledince hür bir toplumun hür vatandaşı olunur. Maceralı ve yorucu bir parkurdur. iradesi güçlü olmayanlara tavsiye edilmez. Organik Vatan/Millet sevgisi doping etkisiyle yolda çıkabilecek engelleri aşma kararlılığınıza katkıda bulunabilecektir. yolculuk boyunca bol su için, yanınıza atıştırmalık çerez ve bol bol kitap almayı unutmayın. İyi yolculuklar Türkiye'm... Not: Elbette Anıtkabir'e çıkacaktır yolunuz, zaten orada buluşuruz.
@cibeles68443 жыл бұрын
@@TolgaBaysal72 okay
@HD-np7eb3 жыл бұрын
Abdülhamid bunu beğenmedi
@omer12012 жыл бұрын
@@HD-np7eb biraz daha iyi tarih okumanı öneririm Abdülhamid bu topraklarda eğitime yaptığı yatırım oldukça değerlidir. Zira Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu topraklara bir sürü entelektüel kazandırmıştır.
@ZalimZograni Жыл бұрын
vaay çok anlamlı hiç böyle düşünmemiştim
@Great1Saiyaman3 жыл бұрын
merhabalar hocam. katılmadığım yorumlarınız var. öncelikle dönemin şartlarını bilmeyenler için "köylünün köyde kalması için" ve "angarya" sözleri yanlış anlamaya müsait şeyler. dönemin şehirlerinde henüz endüstriyel üretimin çok az olduğu, tarımsal üretime ihtiyaç olduğu, şehirlerde yetişen öğretmenlerin okulu geçtim yolu bile olmayan köylere gitmek istemeyişi(çok anlayışla karşılanabilecek bir şey bu), gitse bile köyün gerek ve ihtiyaçlarına cevap verecek donanımda olmayışı(köy enstitüleri ve öncülü olan eğitmen kurslarının da kuruluş sebebi en çok budur.) gibi sebepler bilinmeden "köylünün köyde kalması" fikri olumsuz anlamlara gelecektir. bir eğitim ve okuryazarlık seferberliğinden bahsediyoruz. ve yolu bile olmayan, ki çoğunluktadır, köyler gerçeği varken, devletin imece olmadan bu kadar hızlı devrimleri yapabilmesi çok olası değil. ayrıca devrim dinamiklerine de uygundur devlet ve vatandaşın ortak çalışması. bunları göz ardı ettiğimizde angarya kötü bir şeydir, meseleye dahil ettiğimizde özveridir. videoda bahsetmediniz ama köy enstitülerine giren köy çocukları yine yurdun köylerine dağılıp orada eğitime öğretim yaptı oysa sizin anlatımınıza bakarsak sanki köy enstitüleri yalnızca kurulduğu yerdeki köylüleri eğitti gibi anlaşılabilir(siz bunu kast ettiniz demiyorum). köy enstitülerinden mezun öğretmenler çok donanımlı öğretmenlerdi, günümüz eğitim fakültesi mezunlarıyla karşılaştırılamayacak kadar donanımlıydılar(inşaat ustalığından tutun da çeşit çeşit hayvan, meyve ve tahıl yetiştiriciliğine kadar). keşke bundan da biraz olsun bahsetseydiniz. muhalefetinin çok olduğunu söylediniz ama tek bir açıdan(köylü/şehirli ayrımı yapabileceğinden) bakarak muhalefeti değerlendirdiniz. oysa "Atatürk'ü gençliğin vicdanından söküp atmadıkça bu ülkeye huzur gelmeyecektir." sözü de köy enstitüleri üzerine edilmiştir. "fakir baykurt entelektüel falan değil yani" diyen kişiye haddini bildirseydiniz keşke. kurduğu cümleden anlaşılıyor arkadaşın entelektüel geçmişi, okumayı dün sökmüş gibi hissettim. köy enstitülerini mandolin-tiyatro romantizmine indirgememek lazım. köy enstitülerinde yetişmiş öğretmenler her gittiği köye büyük değerler katmıştır, birçok örneği de mevcut. köy enstitülerini, amaç, hedef, içeriğini en fazla yüzeysel denebilecek şekilde anlatıp video boyunca eleştirilerden bahsettiniz hocam. bunlardan da bahsetmenizi beklerdim. son olarak katılmadığım bir nokta daha var, köy ağalığı meselesindeki yorumlarınızı da isabetli bulmuyorum. doğuda da batıda da köy ağaları köylü üzerinde bir otoriteydi; doğuda otoritesini dini de bir temelden(şıh, şeyh) alırken batıda bu daha az vardı ama yine de köylüyü yönlendiren bir otoriteye sahipti.
@parolainkilap69522 жыл бұрын
Müthiş bir cevap olmuş, hay ağzınıza sağlık.
@ararbulurum52842 жыл бұрын
Köy okulları ve Enstitüleri Teşkilât Kanununun 25 nci maddesinin birinci fıkrasında değişiklik yapılması hakkında kanun No. Kabul tarihi 5012 19 . II. 1947 BÎRÎNCÎ MADDE - 4274 sayılı Kanunun 25 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: Köy halkından olan veya enaz altı aydanberi köyde yerleşmiş bulunanlardan 18 yaşını bitiren ve 50 yaşını geçmiyen her erkek vatandaş köy ve bölge okulları binalarının kurulmasına, bu binalara su temin edilmesine, okul yolları ile bahçelerinin yapılmasına ve bunlaıın onarılmasına ve 23 ncü maddede yazılı diğer tesislerin vucüde getirilmesine munhasır işler tamamlanıncaya kadar yılda en çok 20 gün çalışmağa mecbur tutulur. 21 Şubat 1947 köy enstütülerinin yapım maliyetleri devlet kararıyla1947 yılına kadar köylü tarafından karşılanmıştırve en düşük 10 bin azami 15 bin liradır.( ALÎ RÎZA KIRSEVER (Çanakkale millet vekili meclis konuşması. 12-01-1949).-- Muhterem arkadaşlar, köy okulları hakkında Hükümetin hazırladığı plâna göre her okul binası âzami 15 bin liraya mal olduğu tecrübeler neticesinde anlaşılmıştır. Fakir köy halkının bu ağır yük altından kalkamayacağı iki yıl önce Yüksek Mecliste devam eden münakaşalardan sonra anlaşılmış ve kabul edilen bir kanun ve ödenekle okul binalarına ait masrafın mühim bir kısmı Devlet Bütçesinden Ödenmesi münasip görülmüştür. Bundan evvel yaptırılan okullar için mektep parasını ödemeye kudreti olmayanlar müşkül durumda kalarak geçim vasıtası olan hayvanlarını ve ,hattâ yemeklik zahiresine varıncaya kadar satmak suretiyle hayat sıkıntısına katlanmışlardır. ) köy enstütülerine kayıt olmak isteyen öğrencilerden aile bireylerinin yağut bir kefilin imzalıyacağı bir akit istenmekte idi. bu kefillerin yükümlülüğü okuldan atılan ve ya bırakmak zorunda kalan öğrenci için devletin belirlediği ücreti ödemesiydi bu ücret 2800 lira dır. milli eğitimin 1950 de ki komisyon raporuna göre atılan ve bırakmak zorunda kalan öğrenci sayısı 5920 dir. köy enstütüleri köylü için büyük bir yük ve angarya olmuştur. bu yazdıklarımı ve daha fazlasını teyit etmek isteyen arkadaşlar tbmmnin.www5.tbmm.gov.tr/kutuphane/tutanak_sorgu.html.sitesinden, köy enstütüleri şeklinde arama yapabilir.
@EmrahEray Жыл бұрын
Yorumuza kesinlikle katılıyorum. Köy enstütülerinden mezun olan arı/arıcılık duayeni Muhsin Doğaroğlu öğretmenimiz vardı. Kendisi günümüzdeki birçok arıcıdan, arıya o kadar farklı bir açıdan bakıyor ki temelsiz, deneyime dayanmayan, tenkit edilmemiş; hiçbir hurafeyi bizlere öğretmiyor. Soru sorduruyor. Cevap bulduruyor. Problem çözdürüyor. En verimli yöntemi bulmak için mevcut teknikleri birbiri arasında mukayese ettiriyor. Bugün tarım ve hayvancılıkla uğraşan biri olarak görüyorum ki ancak bu düşünce yapısıyla ilerlenebiliyor.
@furkantarm489210 ай бұрын
Özellikle köy ağalığı hakkında yaptığı yorum saçma olmuş. Eğitimin kalitesi arttıkça kontrol etmek zorlaşır diyorsun e bunlar eğitilip ağanın hegemonyasına karşı gelmeyecek mi?
@btgns17603 жыл бұрын
haydarpaşa lisesinde öğrencisi olduğum ingilizce hocası velilerin gözdesiydi ve kendi özgünlüğünü köy enstitüsü mezunu olan hocasına dayandırıyordu. bugün özel sektör ve ülke için kıymetli bir hocadır.
@drbsr74742 жыл бұрын
eeee bir hoca uzerinden mi guzelleme yapacaz mevzuya.. benim de tanidigim bir dolu koy enstutusu hocasi ofkeli asabi dayakciydi. Aldiklari baskici egitm nedeni ile
@btgns17602 жыл бұрын
@@drbsr7474 ben de uçan bizonlar ve pembe atları pek sevmiyorum.
@drbsr74742 жыл бұрын
@@btgns1760 ay ne guzeeeeel
@recepemirhancirak4011 Жыл бұрын
hangi hoca ben de Haydarpaşadayım
@vahdetboz3 жыл бұрын
Bir de emrah hocamdan dinleyelim hikayeyi... ne mutlu ki, öğretmen lisesi mezunuyum, eski köy enstitüsü
@Denixius3 жыл бұрын
2:00'da HOI örneği ve buna benzer tüm videolardaki nerdeyse tarihi video oyunlarından örnek verilmesi çok keyifli hale getiriyor. Teşekkürler! :)
@bilalerdem84143 жыл бұрын
++
@pnarvural96183 жыл бұрын
Keşke podcast olarak da yükleseniz kayıtlarınızı. Görsel olarak mutlaka seyredilmesi gereken bir çalışma yok nasılsa, metrobüste falan dinliyorum, podcast şahane olurdu. Çok teşekkürler, şahane konu.
@j0i.de.vivre4202 жыл бұрын
Rahmetli dedem 7, rahmetli babaannem 9 kardeş. Dedemin babasi eşkiya, babaannemin babası molla. Molla olanin hepsi kiz, hic birini okutmuyor. Babaannem kardeşi ile kaçıyor o cocuk hali ile yatılı ilkokul, sonra köy enstitüsü. Dedem keza öyle, fakirler, köy enstitüsüne yazılıyor. Ikiside öğretmen olup Atatürkçü, vatandaşlık bilincine sahip ulkesine faydalı bireyler yetistirmek icin uzun yıllar calisiyolar. Ikiside modern, Atatürkçü harika insanlardı. Dolu dolu yaşadılar.. köy enstitülerinin yeri bende ayrıdır.
@ozanyldz87393 жыл бұрын
Şükrü Erbaş sosyalist kafada bir insan ve o şiiri Süleyman Demirel döneminde gazetede paylaşmıştı. Hatta bizzat Demirel'in kendisi ''yazdığınız şiiri okudum ve baştan aşağı bir ironi yaptığınızı anlayabiliyorum. Alegorik bir yapısı olduğunu da sanıyorum lakin yanlış anlaşılmaya gayet müsait olduğunu da belirtmem gerekiyor'' minvalinde bir cevap yazmıştır. Şükrü Erbaş da kendisine teşekkür edip aslında şiirin baştan aşağı bir sistem eleştirisi olduğunu vurgulamıştır. Ki zaten köy yaşantısından gelmekle beraber sosyalist bir düşünceye sempati duyan bir insanın alenen böyle bir şeyi ima etmiş olması beklenemez. Kısacası; o konu öyle cereyan etmiyor. Son olarak, ben birçok şiirini severim bununla birlikte şiirlerinin çoğunda ideolojisinin izini görmüyoruz yani uçuk bir işçi-emekçi romantizmi vs. yok.
@ozgeyazar18923 жыл бұрын
Fakir Baykurt'a neden öyle dedi ki? Türk edebiyatının önemli kilometre taşlarından... Entelektüel de kime göre neye göre entelektüel şimdi?
@Great1Saiyaman3 жыл бұрын
günümüzde böyle boş ve yüksek perdeden konuşmak bir hava katıyor insana. tepki çekecek şeyler söylemezse insanlar kendisinden bahsetmez sonuçta. bence en hafif tabiriyle kendini bilmezliktir.
@muratkara32402 жыл бұрын
Çünkü, entelektüelin ne demek olduğunu bildiğini sanmıyorum soran gerzeğin.
@muratkara32402 жыл бұрын
Fakir Baykurt'un eline ibrikle su dökemeyecek adam kalkmış hıyarlık ediyor da denebilir mealen hatta.
@portakalsuyu92722 жыл бұрын
Cidden içim burkuldu öyle diyince.
@randalthor69213 жыл бұрын
Köy enstitülerini kapattılar da noldu? Yerine daha iyi bir kurum mu getirebildiler sanki insanlar hepten cahil kaldı. Köy enstitülerini kapatmak büyük hataydı.
@umitsizsiniz53163 жыл бұрын
imamhatip açmışlar işte asrın projesi :) tayyip de ordan çıkmış
@Quantum_Beyblados3 жыл бұрын
Sistemleri düzeltmek zordur.
@almazchati41783 жыл бұрын
@@umitsizsiniz5316 CHP kapattı. Herhalde Erdoğanın geleceğini o zaman görmüşler.
@artislovis57592 жыл бұрын
@hu çok saçma bir düşünce . Bir sürü önemli insan çıktı oradan. Adnan Menderes döneminde kapandı gene. Sonuçta videoda da herseyi söyleyemiyorlar bugünle de bağlantısı olduğu için
@artislovis57592 жыл бұрын
@hu Dostum demek istediklerinden hiçbişey anlamadım. Ateizm Kemalizm devlet şimdi ne alaka. Ayrıca benim görüşlerimi nereden nasıl çıkardın. Ben sadece insanların eğitimli olmasını istediğimi kast ettim. Belki bugün büyük şehirlerdeki Anadolu çöplüğü oluşmazdı. Napalım eğitime onları karanlığa mı bırakalım? Bugün İsveç Finlandiya gibi Ülkeler 100 önce pek de harika değildi eğitim sayesinde bu hale geldi. Ülkenin yükselişi bireyin yükselişi ile olur.
@samedkarabulut8473 жыл бұрын
Hocam Osmanlı'daki Ağalık rejimini de anlatabilir misiniz? Halil İnalcık'ın Tanzimat ve Bulgar meselesi kitabı var. Çok güzel olabilir.
@ahmedoksuz2 жыл бұрын
Saçma sapan bir köy enstitüsü romantizmi bekliyordum... İstediğimi bulamadım :) Tebrik ediyorum, güzel bir video olmuş...
@hakansener55603 жыл бұрын
devam etseydi köylü biraz daha iş bilen, kafası daha rahat insan olurdu. okuma eğiliminin artışıyla araştırmaya meyilli, partizan olmayan bir kitle oluşurdu bence
@abdullahgun2 жыл бұрын
Köy enstitülerinin temelinde zaten partizanlik yatiyorken, adeta bir chp adına bir misyonerlik hareketi gibiyken nasil olur da bahsettiğimiz tarzda bir kitle oluşurdu aklıma yatmıyor hocam. Siyasetin sopasi ile illa ki önleri kesilirdi bence.
@mrpeacerbutinternational7019 Жыл бұрын
Romantizmi abartma çok Avrupa'daki en iyi eğitim sistemine mensup İsveç danmiraka gibi ülkelerde bile gayette partizan ve militan nüfusu var
@furkantarm489210 ай бұрын
@@mrpeacerbutinternational7019 ne kadar var hocam allah aşkına
@onuryazici47173 жыл бұрын
Dedem köy enstütüsü mezunu olmasa , babam mimar olmazdı, annem de babam ile evlenemezdi; aynı kurgu amcamlar ve halam içinde geçerli; biz de şuan olduğunuz insanlar olamazdık. Keşke daha fazla insan köy enstütüsünde eğitim alma şansı yakalasaydı...
@onuryazici47173 жыл бұрын
Köy enstitüleri ile amacın burada köy de yaşayacak kişiler eğitmek olduğu düşünülse de ,sürecin bilinçlenen bireyler ile çok daha büyük bir sinerjiye yol açtığını düşünüyorum. Bunun yaninda köyde kal diye eğitilen ve şehirdeki pek çok kişiden daha iyi eğitimli bir bireyin sadece köyde çalışmasının beklenmesinin de haksızlık olduğunu düşünüyorum. Zaten duyduğumuz kadarıyla bu kişilerin zaten bazıları bu zincirlerini kırmış. Diğerleri ise köylerde başka kişilerinin ufkunu açmak için araçlar olmuş. Buraya parantez açmak istiyorum. Subay bir arkadaşım vardı, her birimiz yüksek idealler ve kurmay olmak için entellektüel birikim yapmak üzere eğitilip sonra allahın dağına gönderebiliyoruz, bundaki hayalkırıklığını anlatamam demişti. Köy enstitüsünde eğitilen çocuklarında aynı olduğunu düşünüyorum. Belki köyde iken bu onlar ivi yeterdi, ama gözleri açılıp daha fazlası olduğunu bildikten sonra ise muhtemelen çok zor zamanlar geçirdiler. Herşeye rağmen dediğim gibi dedem buradan mezun olmasa çok farklı bir hayatımız olurdu .Ben lisede dedem ile konuşurken, dedem örneklerini platondan, sokratesden örnekler ile verirdi, biz de bazen anlar bazen anlar gibi yapardık kardeşimle.
@onuryazici47173 жыл бұрын
Şimdi ise daha önce dedigim gibi ben ,kardeşim ve kuzenlerin yerel ve uluslararası başarılara imza atmış,farklı ülkelerde çalışan akademisyenleri olan bir aile haline geldik. Köy enstitüleri olmasa annemler yine bir şekilde başarılı bir aile olurdu ama babamın ailesi bu fırsatları yakalama şansı yakalayamazdı. Video daki yoruma istinaden not: Kesinlikle aile olarak sanatsal alandaki başarılarımız da akademik olanlardan (şimdilik) daha fazla...
@onuryazici47173 жыл бұрын
Dedem Trabzondan Diyarbakıra askeri okul sınavlarına girmek için gitmiş (tek başına küçücük bir çocuk) ancak sınav vaktinden sonra varabilmiş Diyarbakıra. Oradaki bir vali muavini dedemin eline bir not yazarak köy enstütüsüne yönlendirmiş. O zaman 4 tane köy enstütüsü vardı, 3 ünde okudum demişti. Yaz zamanı okula vardım, okulda kimse yoktu. Trabzona geri dönemedim ki bir daha gelemem diye demişti. Okulda öğretmenler ve ben tüm yazı geçirdik diye anlatmıştı. Yani aslında sadece civardaki köylerdeki kişiler değil, bir şekilde şehirde yaşasade çocuğuna eğitim vermek isteyenlerin de belki son çarelerinden birisi köy enstütüsüleri...
@muratcilli65912 жыл бұрын
Siz öğretmen dedenizden bahsediyorsunuz peki 40000 köy nolacak yol su elektrik yok
@MrGitarristt3 жыл бұрын
16:15 ve sonrasındaki Türk Milletinin ayrıcalıklı insan sevmediği konusundaki görüş biraz sıkıntı değil mi? Eskiden de günümüzde de insanlar hep "Ee koskoca cumhurbaşkanı, tabi ki ayrı yiyecek, iyi arabaya binecek" kafasında varoldu/oluyor.
@auctoritastame24363 жыл бұрын
Hayır değil kardeşim orada köy enstitülerinden yetişen insanın sorgulaması ve bunun bir sorunmus gibi algılanmasına değiniyor hoca yoksa normal eğitimsiz köylü dediğin gibi asırlardır aynı o yer o padişah onun hakkı o şeyhülislâm gibi bakıyor bugünde aynı o Cumhurbaşkanı saray yakışır burada sorun düşünen karşısına bir put koymayan köylü ya da insan o yüzden yok komünist yok tecavüz ediyorlar yok kızlı erkekli dans ediyorlar diyerek linç edildi.
@froststorm32903 жыл бұрын
bu kıskançlıktan oluyor bu yüzden doğuştan ayrıcalıklı olanlara karşı kendilerini kötü eksik hissetmiyorlar, kralı kıskanmak saçmadır öyle doğmamışsındır çünkü ama seninle aynı yerden gelip yükselmiş birisi sana senin yapamadığını hatırlatır o yüzden o şekilde ayrıcalık kazanmış insanları sevmiyorlar
@OzKonarBlueprint3 жыл бұрын
Hocanin demek istedigi, "koyluyu egitirsen sonra gelip Cumhurbaskani bizden niye ayri yiyiyor kafasina geliyor" . Bu da tabiki siyasilerin isine gelmez. Oyle olunca bir kesimin re aya olarak kalmasi secim icin ve kolay yonetim icin gerekli olarak goruluyor
@Kaan_is_myname972 жыл бұрын
@@froststorm3290 palavra atıyorsun
@Yusuf-us2sb3 жыл бұрын
ESG nin üniversiteler hakkındaki önerisi on numara beş yıldızmış. Bu kadar fazla üniversite ancak böyle kapanır her halde.
@Teknikona3 жыл бұрын
İdeolojik tuzaklara düşmeden harika anlatmışsınız. Türkiye'de herhangi bir konuda ideolojik taraftarlık yapıp birini diğerine kırdırmadan herhangi bir konuyu konuşmak imkansız. Köy Enstitüleri elbette müthiş parlak, dahiyane ve ilerici bir projeydi. Ama çok fazla dönemsel paradoksla karşı karşıya kaldı. Cumhuriyet tek tip bir köylü modeli amaçlıyordu ama Köy Enstitüleri köylüyü hür düşünceye ve araştırmaya itti. O dönem tarım projeleri konuşuluyordu ama sonra sanayileşme başladı ve vasıfsız işçi ihtiyacı ortaya çıktı. İşçi olmadan sanayi olamazdı, işçi olmadan emekçi sınıf ve onun haklarını savunacak mekanizmalar gelişemezdi. Bu da ayrı bir paradoks. Köyden gelen eğitimli insan işçi olmak istemeyecekti, bu defa işçi sınıfının hak mücadelesini yapacak şehirli kesim sosyal demokrasiye dahil olmakta zorlanacaktı. Köy Enstitüleri iyi ki açıldı, keşke daha uzun yaşasaydı ve sonuçlarını görseydik. Ama açıldığında bile kapatılması için çalışılmış bir projeyi yürütmek hiç kolay değildi. Olmadı işte..
@muratdogusan3 жыл бұрын
Mahmut Makal'dan bahsetmeden 5 dakika köy enstitüsü konuşmak imkasızdır ama ESG zoru başarmış tam yarım saat konuşmuş. Program müthiş havada kalmış. öncelikle Mahmut Makalın bizim köyden başlayarak bir kaç kitabını okumak lazım. Daha da önemlisi Paul Stirling'in Turkish Village adlı kitabını okumak lazım.
@velvetband13 жыл бұрын
Hocanın anlattıkları bir şekilde iktidara dokunacak olursa, hep havada kalır. Hoca bildiğin tarih magazincisi!
@istanbulmuskisi57053 жыл бұрын
Mahmut Makal belki şöyleydi belki böyleydi ama kendi halkına uzak, onun inançlarına yabancı ve yukarıdan bakan bir tavrı vardı; benim kitaplarından edindiğim izlenim bu oldu... Böyle bir insanın, kendi insanıyla inanç düzleminde buluşamayan, onu anlamaya bile gayret etmeyen bir insanın faydası da, allam-i cihan da olsa, kısıtlı kalacaktır ki öyle olmuş gibi gözüküyor. Makal' ın müktesebatı ve derinliğine dair çok bilgim yok maalesef, bu yazdıklarım da onunla alakalı değil, malum...
@muratdogusan3 жыл бұрын
@@istanbulmuskisi5705 bir sosyal kesimi anlamak için onlardan olmanız gerekmiyor hatta ne kadar onlardan olursanız o kadar değersiz olur yazdığınız şey. Ne kadar uzaksaniz o kadar tarafsız olursunuz
@muratdogusan3 жыл бұрын
@@istanbulmuskisi5705 benim Mahmut makal a eleştirim de yeterince dışarıdan bakamamasıydı.
@istanbulmuskisi57053 жыл бұрын
@@muratdogusan dediğiniz şeye tam manasıyla katılamıyorum. Yaşadığı topluma yabancı ve ona bütünüyle karşı olan birisi ideolojik pozisyon alıyordur istersen dışarıda ister içeride isterse havada dursun. Makal gibi insanlar çok derinlikli ve felsefi birikimleri muazzam olan insanlar değillerdi; haliyle yazdıkları şey cahil halkın eleştirilmeye müsait yönlerini yermekten ve onları kötülemekten çok da öteye gitmedi. Ayrıca bu bir müktesebat ve birikim meselesi, Makal’ dan bu manada ne bekleyebileceğimizi pek bilemiyorum.
@tuncaybozkus36333 жыл бұрын
Uzun süredir bekliyorduk. Tek eksiği "peki ne yapalım hocam" diye canikligil in alaycı sorusu karşısında hocamızın simetri olmayan bıyıkları altından gülümsemesini göremedik. Gene etliye sütlüye karışmadan orta yolu bulduk. 😀
@tuncaybozkus36333 жыл бұрын
Flutv ye gidiyorum esg tadı yok. Buraya geliyorum canikligil ustalığı yok. Yapacak birşey yok artık laurel i hardy siz izleyeceğiz.
@denizeski95503 жыл бұрын
@@tuncaybozkus3633 flu'daki birçok programdan tat alıyorum da burası pek bi yavan kalmış, yazık olmuş.
@mertcnylmz06983 жыл бұрын
Kaç yıldır bekliyordum sonunda video gelmiş
@canksack45763 жыл бұрын
esg nin gölgesi yeşil ekrana düşen silüetin kaydırılması mı yoksa orjinal gölgesi mi kestiremiyorum
@isimsizkomando Жыл бұрын
Hozom sondaki Ziraat marşının bu versiyonunu nasıl bulabiliriz çok aradım bulamadım.
@e.tolgaakmazoglu40233 жыл бұрын
Yine merak edenleri araştırmaya itecek (amacını yerine getirmiş) bir program. Elinize sağlık.
@zc78453 жыл бұрын
Baya güzel bölüm olmuş iyi ki hızlı konuşuyorsunuz ben çok memnunum kafam dağılıyor
@mmmalatia3 жыл бұрын
Kazım karabekirin köy enstitülerinin şehir Köy uçurumunu artıracağı yönündeki beyanı var. Peki böyle bir gerçek var. halada var. Kazım karabekir bunun için bir çözüm önermiş mi? Tespitden ziyade çözüm üretmeye çalışmayı daha önemli bulurum.
@alaattintosun7733 жыл бұрын
Altyazıları bu kadar hızlı kaydırmak neden?!!!
@kinyas96202 жыл бұрын
sonda çalan sarkı ne acaba bilen var mı?
@bernaberna39673 жыл бұрын
Kemal Tahir 'in bozkırdaki çekirdek romanı okunmalı, Niyazi Berkes'in otobiyografik kitabı 'unutulan yıllar'da da bizzat kendi köy enstitü dönemini okumak içeriden bir bakış açısı sunuyor.
@guneykabak25313 жыл бұрын
her yeni bölüm görünce sebebsiz mutlu oluyorum teşekkürler bıyık adam...
@mustafaardcoglu66773 жыл бұрын
Çok iç açıcı bir video olmuş. Emeğinize sağlık hocam👏
@serife82473 жыл бұрын
Köylüler köyde kalsın fikrini kötü bir şey gibi lanse etmişsiniz ama zaten şu anda yaşadığımız sorunların %90'ı köyün kente akın etmesinden kaynaklı. Bugün İngiltere de istemez herkes Londra'ya akın etsin, Fransa da istemez herkes Paris'e akın etsin. Evet sanayileşmeyle birlikte metropol kendiliğinden oluşan bir şey ama o dönemdeki fabrika yeri seçimleri, bunun da yaygınlaştırılmaya çalışıldığını gösteriyor. Evet belki İstanbul yine metropol olurdu ama belki bu kadar yaşanmaz bir yer olmazdı. 20 milyon değil de 5 milyon gül gibi yaşardık belki. Gecekondu vs olmazdı belki, yeşil alanlarımız parklarımız olurdu.. İnsanımızın okumanın, çalışmanın, kültürün, sanatın ne olduğu hakkında fikri olurdu belki. 90'larda köyden kente göçle yaşadığımız kusturucu kültürel yıkımı yaşamazdık belki..
@kocak173 жыл бұрын
köyler güllük gülistanlık yerler maalesef değil, çünkü anadolu'nun kapasitesi belli. ve köydekiler en az sizin-bizim kadar her şeye kolay erişebilecekleri, eğitim, sağlık vs. avantajları olan metropollerde yaşamayı hak ediyor.
@umutsahin84443 жыл бұрын
Aslında olmaz öyle saçma tarihte köyden kente göçün ülkeyi mahvettiğinden bahsediyordu sürekli .Benim anladığım ülke daha sert bir biçimde ikiye bölünürdü Pakistan Hindistan gibi. Üzerine düşülen eleştiri bu bence. Esg de bu eleştiriye katılıyor gibi.
@hulyaunlu48333 жыл бұрын
Keşke köyler kente taşınmasaydı ama Böyle aşağılayan kusturucu bilmem nede hoş değil şehirlilerinde çokda özbenlikleri olmuyor
@serife82473 жыл бұрын
Asla köyleri aşağılamak gibi bir amacım olamaz. Kusturucu ibaresini, yaşı yetip 90’larda aklı ererek tv seyretmiş olanlar anlayacaktır diye düşünüyorum. Kesinlikle sağlık eğitim vb imkanları hak ettiklerini düşünüyorum. Ama zaten o sistem devam edebilseydi bunlar yerinde sağlanırdı diye düşünüyorum. Kimsenin bir yere mecburi göçüne gerek kalmazdı. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi mecburiyetten değil, canı isterse taşınırdı.
@hulyaunlu48333 жыл бұрын
@@serife8247 . (Kesinlikle sağlık eğitim v.s imkanları hak ettiklerini düşünüyorum) iyiki köylüleri aşağılamıyorsunuz ...Önceden köyden kasabaya taşınmış kardeşler arasında da fark oluyor eleştirilebilir ama kelimeler böylemi olmalıydı burada
@1umt Жыл бұрын
Aşık Veysel o türküyü Hasanoğlan Köy Enstitüsünde müzik öğretmenliği yaparken düzenlenen pikniğe giderken , aracının kaza yapıp sazının kırılması üzerine yazmıştır. Hikaye doğrudur. Memleketim olan Hasanoğlan’da kurulan bu enstitü ise tüm köy enstitülerinin adeta incisidir. Halen kampüsünde faal olarak bir Fen Lisesi mevcuttur. Bir cumhuriyet mucizesinin ruhunu yakından hissetmek isteyen herkes Ankara’nın 30 km doğusunda Hasanoğlan’ı ziyaret edebilirler.
@markstark65993 жыл бұрын
Köylülerin eğitilerek köyde kalması çok mantıklı.
@Orfezeus3 жыл бұрын
Köylere de şehir imkanlarını getirerek tabi ( şimdi bazı akpliler anlamaz , açıklayayım : sinema , tiyatro , oyun salonları değil de mesela fiber internet , kesilmeyen su-elektrik , en az 2 market vs . Orayı küçük bir yaşam yeri haline getirmek lazım ve fabrika vs kurulmasına asla izin verilmeyecek . Çevre kirliliğinden halk sorumlu olucak ve aylık belli bir miktar ayrılıp " halkın istediği " çevre düzenlemesi yaptirilicak . Gibi gibi ... )
@ugurdengezoglu10823 жыл бұрын
Harbi 20 milyon insan ne yapıyoruz İstanbul'da ya
@cloneeja3 жыл бұрын
Artık çok geç zaten gelişmiş ülkelerde de köylülerin oranı %20-30 oranındadır.
@ahmetahmet85923 жыл бұрын
Okuyan insan köyde yaşamak istemez. Bu bütün dünyada böyle. Kırsal zor.
@keremman17123 жыл бұрын
@@ahmetahmet8592 yalnız kurt'un çözümü çok makul ve uygulanabilir duruyor aslında. yerel kıymetler belki çevre yerleşkelerle kooperatif çatısı altında birleştirilip ordan gelecek ekonomik kazanç da gene yerelde değerlendirilirse neden olmasın?
@newloggers3 жыл бұрын
Hocam iyi Pazarlar. Öncelikle ağzınıza sağlık. Güzel bir bölüm olmuş. Merak ettiğim bir konuydu. Naçizane düşüncem; eğer ideoloji karıştırılmasaydı bugüne de olumlu yansıyacak bir proje olurdu. Bugün uzay çağı dediğimiz dönemde bile Türkiye'nin çoğu köyünde durum pek iç açıcı değil. Doğru düzgün üretim yapacak kitle yok. Herkes şehre akın ediyor. Araziler boş. Tarımda dışarı bağımlı bir konuma geldik neredeyse.Köy kalkınması siyasete bulaşmadan sağlanabilseydi, bugün şehirlerdeki çarpık kentleşme ve kaos da çok daha az olurdu. Sanayileşme elbet kaçınılmazdı, lakin daha bilinçli bir tarım üretimi ve kırsal kesimin kültürel açıdan zenginleşmesi de sağlanırdı.
@zeytinkara1154 Жыл бұрын
Aradığım yorum. 1- Yunan mitolojisini öğretmeye soyunup kendi kültürel arketiplerimize düşmanlık etmeye varacak kadar gözü dönmüş ceberut laiklik anlayışı 2-Yakın geçmişe küfredip sanki taş kovuğundan çıkmışız gibi binlerce yıl önceki Sümerlere bağlantılanan tarih anlayışı karıştırılmasaydı gerçekten güzel bir proje imiş.
@serhatoran3 жыл бұрын
köylülerin şehirlilere düşman olması (bugünkü durum) o köylünün şehre göç ile oldu. Eğitilip, köyde eğitimli olarak kalmış olsaydı, zaten köylerimizin hali değişirdi. Buna örnek olarak Almanya'daki köyleri düşünebilirsiniz. Köylülerin eğitilmesinden sonra merkezi yönetimin yerinde yönetime doğru kayması takip etmeliydi... Ancak, asıl bu önlendi
@musadenizuslu45273 жыл бұрын
esg efendinin kafası buna basmıyor mu elbet basıyor. birilerine mavi boncuk dağıtma derdinde boş yapıyor papyonlu zat.
@Baris_oz3 жыл бұрын
ama Almanya kutsal roma imparatorluğundan beri federe bi yapı değil mi
@serhatoran3 жыл бұрын
@@Baris_oz Almanya'nın tarihinde de, bugününde de federasyon var. Tam da söylemek istediğim bu: yerinden yönetimin en güzel örneklerinden. Üst yapıya (federe devlete) isteyerek bağlılar, ama yerel seviyedeki kararlarını da (yerel vergilerin toplanması da dahil olmak üzere) kendileri veriyorlar. Köy enstitüleri, yerel yönetimle birlikte geliştirilseydi çok farklı bir Türkiye görürdük. Ne var ki yerel yönetim o günler için (ve hatta birçok kişi için bugün) tabu ve öcü bir konuydu.
@hilmiuygun86123 жыл бұрын
@@serhatoran Etnik ayrılıkçı bir tehtid olduğu sürece Türkiye Cumhuriyeti'nde yerinden yönetim olmaz. TC. üniter bölünemez bir devlettir. Almanya yüzlerce prensliklerden oluşan yönetim geçmişine sahip ve orada bölünelim diyen bir emperyalislerin kuklası bir etnik ayrılıkçı terör örgütü yok.
@erdembeyaz35183 жыл бұрын
@@serhatoran Yerel yönetim, cumhuriyet için bir tehditti. Hatta hala bile öyle. Avrupa'dan örnek verirken Avrupa ile aramızdaki sosyokültürel ve etnik faktörleri kaçırıyorsunuz. Her model her coğrafyada uygulanamıyor maalesef.
@roggabogga50933 жыл бұрын
Şükrü Erbaş’ı bilmiyor olabilirsiniz..Ama böyle bir program öncesi o şiiri ve şiire Süleyman Demirel’in verdiği cevabı şairin cevabını okusaydınız iyi olurdu..Orada anlatılanlar bugünün özetidir
@ruzgarthetherapist54552 жыл бұрын
Bu ülkenin en büyük sorunu sorgulaması ve hesap sorması zaten. BU yüzden çok yararlı olurdu bence köy enstitüleri günümüze 👍
@seymanurylmaz59613 жыл бұрын
Konuyla ilgili ayrıntılı okuma yapmayanlar için farklı bakış açıları kazandırmaya yönelik çok güzel bir video olmuş. Emeğinize sağlık.
@buraksomun85233 жыл бұрын
2:00'da bahsedilen oyun hangisi?
@eyupcankaya76773 жыл бұрын
7:07 kesinlikle katılıyorum köylü ve şehirli kapışması var günümüzdede
@ahmedoksuz2 жыл бұрын
Köy enstitülerine atanan ilk hocalar nerede yetişti? Nasıl bir eğitim aldılar? Kısa sürede kapatıldığını düşünürsek ... Köy enstitüleri mezunlarının ne kadarı buralarda vazife aldı?
@guvenbulutt3 жыл бұрын
Simetri takintim var lutfen biyiginizi duzeltin lutfen. Izleyemedim videoyu
@emreciftci96533 жыл бұрын
Fay Kirby'nin "Türkiye'de Köy Enstitüleri" kitabı var. Konunun pedagojik yönünü merak edenler için iyi bir kaynak.
@tordesillas2925 Жыл бұрын
ŞİMDİ BULDUM BU KİTABI İNTERNETTEN İNDİRDİM. TEŞEKKÜR EDERİM BİLGİ İÇİN.
3 жыл бұрын
Hocam umarım Şükrü Erbaş’ın “Köylüleri Neden Öldürmeliyiz” şiirine bir göz atmışsınızdır programdan sonra.
@_pluviophile3 жыл бұрын
Büyük olasılıkla atmamıştır.
@dadahae7693 жыл бұрын
Kitapları not alanlar ve bu konuda başka kitap önerisinde bulunmak isteyenler yorum bırakabilir mi?
@mertozdemir62583 ай бұрын
Can Dündar'ın kitabı listemde. Konuya yeni ısınıyorum. En sonda küçük puntolarla kitap adları geçiyordu.
@receps.83963 жыл бұрын
Bundan sonra asla ama asla efsaneleşen tarihi bir konuyu, bir tarihçi tarafından da efsane olduğunun teyidini görmeden inancım tamamlanmayacak. Duyduğunuza inanmayın lafı çok doğruymuş.
@ermeneksesi11 ай бұрын
Hocam tarihi içerikler tamam ama bu video tam olmamış. Kendi içinde çelişkilerle ve eksiklerle dolu.
@bilmiyoruz9893 жыл бұрын
Rahmetli anneannemin matematiği çok kuvvetliymiş. Köy enstitüleri için köye gelip alıp yetiştirmeyi istemişler öğretmenler ancak babası izin vermemiş. Rahmetlinin hep içinde kalmış ve anneme bunları bolca anlatmış. Annem de bunlarla büyüyünce bizleri okutmak için bir başına uğraştı, eğitti. Annemin geometrisi hala bir çok matematik öğretmeninden çok daha iyidir. Kendisi çok güzel başarılara imza attı ve emekli bir voleybol antrenörü, aynı zamanda memur. Ablam ve ben de bir çok konuda hayatımızı kazandık. Çok kişiye istihdam sağlıyor ve Atatürk değerlerine sahip çıkıyoruz. Önemli olan milletin gelişmesidir. Bu fikir bile her şeyi değiştiriyor.
@beratsucu15182 жыл бұрын
Programın başında 1920lerde anadoluda okuma oranı %8 bilgisini verip, köy enstitülerinin etkisi ile 1945/50lere gelindiğinde ki okuma oranını vermemeniz kötü olmuş. O kadar imkansızlığa rağmen 1935'de bu oran %20, 1950'de ise %33.6 ya gelmiş.
@abdestliliberal8752 жыл бұрын
köy enstitülerinin kapatılması değil de dönüştürülmesi gerekiyordu, eksik olan şey kapatıldıktan sonra yerine bişey konmaması
@Prmtpr3 жыл бұрын
2 yıldır beklenen video sonunda hocam
@mustafaozgurkoktepe55686 күн бұрын
23:10 yıllardır konuyla alakalı görüşümü özetlemişsiniz Syn ESG, saygılarımla
@mmmalatia3 жыл бұрын
yıl 2021 hala sorunlarımızı çözemiyoruz ve çözmek için ne irademiz var nede bir çözümümüz. hep elelştirel bakıyoruz. ya hani çözümünüz? ben köy enstitüüsünden mezun birisinin oğluyla tanıştım. Hayata bakışı , sorunlara çözüm önerileri çok farklı bakışdı. O insanla konuştuğumda babasının oğlunada o bakışı aşıladığını gördüm. Bu insanları Wifi noktaları gibi düşünün. Bu insanlar etraflarındaki insanları etkilemişlerdir. ben hiç unutmam köyde bir tane Üniversite terk kişinin köyde tarımda yaptıklarının köylüyü nasıl etkilediğini bilirim. Köylülerin Konuşmalarından o kişinin yaptıklarının etkilerini görüyordum. Tabii o zamanlar çocuktuk. daha farkındalığımız yoktu. Farklı tek bir kişi çevresini nasıl değiştirdiğini görebiliyorsunuz. Değişim için bu tarz insan sayısını çoğaltmanız ve insanlarla etkileşimi sağlamalısınız. Eğitim sistemi ve okullarla bunu yapabilirsiniz. ama yapamıyorsunuz. Düşünün Eğitim sistemimizin ne kadar berbat olduğunu. 2021 deyiz hala yerimizde sayıyoruz. Gelecekde hiç umut vermiyor. Doğan Cüceloğlu hocamın dediği gibi KÜLTÜR ROBOT larıı yetişiyoruz , yetiştiriyoruz.
@mustafaniyazibakan32422 жыл бұрын
Hocam Köy enstitüleri meselesini "opera, tiyatro, mandoline" indirgemenizi kınıyorum. Atatürk'ün topyekûn kalkınmacı anlayışının bir uzantısı olarak, ordaki gençleri bir çok açıdan eğitmeye çalışmışlar. Tabi biz Adnan Menderes, Süleyman Demirel gibi siyasilerin sanayici kalkınma modelini içselleştirmiş kuşaklar olduğumuzdan, bize "fazla romantik" görünüyor olabilir. Ayrıca inşaat işçisi mi simitçi mi ayakkabı boyacısı mı kim olduğunu bilmediğimiz arkadaşın Fakir Baykurt' un entellektüellik seviyesi ile ilgili yorumu sizin de gülüp geçmeniz, ülkenin emeğe, sanata ve sanatçıya verdiği değerin de ne seviyede olduğunun güzel bir örneği olmuş.
@tehirlitren35403 жыл бұрын
kazım karabekir'in eleştirisine katılmıyorum. gerçekten köy enstitüsü sınıfları daha da belirginleştirir ama hayatın gerçeği bu. sınıfsız bir toplum sovyetler'de bile mümkün değil. ayrıca toplumu sınıflara ayırmak belli bir trade-off noktasına kadar ülkenin verimini de arttırır. cumhuriyette sınıf olur mu? montesque'nun bahsettiği ilk dönem faziletli romalılarda sınıf ve hiyerarşi yok muydu? vardı. kazım karabekir imtiyazlı sınıftan geliyor. bey paşa oğlu. muhtemelen köylülerin bilinçlenip hükümet otoritesini düşürmesini istememiştir. bence köy ensitüleri ile 1946 seçimlerinin veya chp hiziplerinin hiç bir alakası yok. olay tamamen dış politika ile alakalı. her şeyin belirleyicisi dış politika. iç politika dış politikanın sadece bahanesi. bence ikinci dünya savaşı çıkmayıp da türkiye köy enstitülerini devam ettirseydi sanayileşme başladığında daha çok şehrimiz olabilirdi. nüfus belki büyük şehirler yerine biraz daha kasaba ve küçük şehirlerde toplanırdı. avrupa'da olduğu gibi. eskiden mandolin öğretilip tiyatro okutturulmasını romantizm olarak görürdüm. ne gerek var sanata diye. ama kültür point üretimi de çok önemli. civ3 conquers oynayanlar bilecektir, ülke kültür üretmezse sınırlar gerileyip sınır şehirleri düşmana geçiyor. ülkenin unity'si azalacaktır. belki bazıları "e neden o halde batı kültürü okutturuluyor" diyebilir. bu konuda japonlar çok iyi bir örnek. eğer ülkenizde kültür üretim araçları güçlüyse dışarıdan aldığınız kültür öğelerinin üzerine eklediğiniz güncelleştirmeler ile tamamen yerli, size has ve daha kaliteli hale getirirsiniz ve kültürü ithal ettiğiniz ülkeler ile yarışır hale gelirsiniz. kültür üretim aracı güçlüyse şekspir'in oyununu alır anadolu'ya uyarlayıp kalitesini arttırabilir ve sonra tekrar avrupalıya satabilirsin. bu arada bence kazım karabekir kurtuluş savaşını neden kazandıklarını da anlayamamış. atatürk'ü vizyonu nedeniyle bir kez daha saygı ile andım. evet köylüleri eğitme eyleminin merkezin yönetme kabiliyetini azaltması gibi bir etkisi ve dezavantajları var fakat şunu sormak isterdim kazım karabekir'e: neden 93 savaşını osmanlı kaybetti, neden balkan savaşını kaybetti de kurtuluş savaşını kazanabildi? atatürk akılsız mıydı da meclis topladı? padişahlık ilan etmek yerine neden cumhuriyet yönetimine gitti? nasıl oldu da abdülhamit2 93 savaşı için 250k asker toplayabilirken 30 yıl sonra ittihat terakki milyonları askere alabildi? karabekir içinde bulunduğu çağı okuyamamış kafası halen monarşide. atatürk neden commander skillerini cephede kullanmak yerine mecliste kalarak politik puan kastı? çünkü devir köylü piyade devri. atlı sovalyeler, paralı askerler dönemi kapanmış. milli bilince sahip, vatandaş olmuş ama sayıca az bir bulgar ordusu, milli bilince sahip olmayan bir osmanlı ordusunu cephede yenebilir. 93 savaşında, balkan harbinde osmanlı köylülerinin moralleri çok düşük olduğu için daha ilk anda kaçıyorlar. atatürk eğer meclis açmaz da padişah olarak savaşa girseydi, yani rejimi değiştirmeseydi savaşı kaybetme ihtimali vardı. maclis +%50 hükümet otoritesi bonusu veriyor. cumhuriyete geçmek atatürk'ün bireysel kabiliyet çarpanını %25 azaltsa da ülkenin gücünü %50 arttırdığı için savaş kazanıldı. o yüzden atatürk'e "biz sanırım bu savaşı meclis ile kazanamayız" dediklerinde "asıl ancak meclisle kazabiliriz" demiştir.
@kocak173 жыл бұрын
iyi yorum
@xqkcq62843 жыл бұрын
köylü ve şehirli sınıf ayrımı herhangi bir sınıf ayrımı gibi değil. İki sınıf da büyük ve sayı bakımından birbirine yakın olduğundan cumhuriyet düzgün işlemez yıllardır da işlemiyor zaten. Eleştirilen şey de zaten köylünün eğitim alması değil, köylünü şehirliden farklı bir eğitim almasının kendilerini şehirlilerden ayrı görmelerine yol açabileceği korkusuydu. Şehirli ve köylü birbirini ayrı olarak görüyorsa sürekli kafa kafaya gelecektir, sayı bakımından birbirine yakın bu iki gücün sürekli kafa kafaya gelmesi de cumhuriyetin işleyişi için felakettir.
@tehirlitren35403 жыл бұрын
@@xqkcq6284 iki sınıf da sayı bakımından birbirine yakın değil. 1930'larda köyde yaşayanlar nüfusun %90'ı.
@atlmsahan61573 жыл бұрын
Sınıf kavramının ne olduğu konusunda biraz kafalar karışmış sanırım. Sınıfsız toplumdan kasıt şehirli köylü çatışması ile alakalı değildir. Sınıflar çok şablonik ele alırsak sömüren ve sömürülen olarak ayrılır. Tarih içinde bu iki sınıfın görünümü köle sahibi ve köle, aristokrat ve serf, burjuva ve proletarya gibi farklı formlarda tezahür etmiştir ama özü itibariyle sınıflar emek sermaye çelişkisinin taraflarıdır. Sovyetler ve sınıfsız toplum şerhi bu konuyla hiç ilgili değildir. Dahası Japonya çok kötü bir örnektir. Japonlar tarih boyunca özgün kültürel kodlar geliştiremeyen nadir ülkelerdendir. Dinleri, alfabeleri, ritüelleri, sanatları hatta alameti farikaları çay törenleri dahil hemen herşeyleri dış orijinlidir. Bin yıllar boyunca Güney Doğu Asya kültürel kubbesinin altında kalmıştır. Özellikle Çin ve kısmen Kore'nin kültürel dominansı çok yoğundur. Japonya'da yaygın Zen Budizm Güney Doğu Asya menşeilidir. Sakoku döneminde yasaklanana kadar Hıristiyanlık misyonerler marifetiyle toplumun çok büyük bir kısmına yayılmıştır. Alfabeleri Çin'in kanji alfabesinin uyarlanmış halidir. Japon diline uygun olmaması hasebiyle hiragana, katagana, onyomi, kunyomi, romaji gibi bir dünya sistem geliştirilmesi gerekmiştir. Çin etkisi kadar batı etkisi de sabittir. İmparator Meiji bizim "gavur padişah" II.Mahmut'un reformlarına rahmet okutacak bir batılılaşma hareketi başlatmıştır. Bugün bile Amerikan kültürel hegonanyası dünyanın geri kalanıyla kıyas kabul ermez şekilde Japonya'da hissedilir. Beyzbolundan, çakma sarışınlara, Hollywood aşkından Amerikanın selebritilerinin fanlarına kadar her hücresiyle dolu dolu Abd kültür emperyalizminin kalesi bir ülkedir. Memlekete çok uzak olunca Japonya ile ilgili özüne kültürüne çok düşkün gelişmiş toplum hurafesine inanmak kolay oluyor. Kağıt evlerde yaşayan belinde katana sırtında kimono saçları topuzlu amcalar yaşamıyor Japonya'da.
@tehirlitren35403 жыл бұрын
@@atlmsahan6157 sınıf kavramını kullanırken marksist literatürdeki anlamını değil pratik hayattaki anlamını esas alarak kullandım. sovyetlere göre üretim aracına sahip olan ve olmayan olmak üzere sadece iki sınıf vardır. ama gerçekte bir politbüro çalışanının ailesi ve bu ailenin gelecek nesilleri teoride aynı sınıfı teşkil etmekle birlikte pratikte her zaman taşradaki bir çiftçi ailesinden farklı olacaktır. bir özbek, tatar rus'tan farklı muamele görecektir. sovyet toplumunda zenginlik arttıkça bu pratikte farklı hayatlar yaşama uçurumu daha da açılacaktır. japonlar hakkındaki tüm bu bilgileri biliyorum. zaten tam olarak da bunu ifade ediyorum. japon iç pazarı büyük olduğundan ve kültürel üretim araçları fazla olduğundan japonya dış dünyadan bir kültür öğesini alır. onu işler, üzerine eklemeler yapar. öyle bir hale gelir ki pratikte artık ürün ithal edilen kültürden çok japon kültürüne ait olmuş olur. hatta ürün, ithal edilen ülkedeki ilk halinden daha kaliteli bir hale gelmiş de olabilir. ben bunu bir zayıflık değil güçlü taraf olarak görüyorum.
@YavuzONUR-r4m10 ай бұрын
Şükrü Erbaş şiiri " Köylüleri niçin öldürmeliyiz" sosyolojik olarak muazzam tespitler içerir ve 1990 ların siyasi tartışmalarına da konu olmuştur. Bilmemek bir yana" Şükrü Erbaş kimdir ya?" Gibi alaycı bir tonlama olmadı Emrah Hocam. Ayrıca o dönem Anadolu insanının köy enstitülerine girmek için yarıştığını unutmamak lazım, karnı sadece orada doyuyordu çünkü.
@hodor27043 жыл бұрын
Ayrışma olabilirdi deniyor ama koy enstitulerinden cikanlar daha muhafazakar kesimi mi olusturmustu? Bilmedigimden yorum yapmadan soruyorum. Tahminim tam tersi oldu.
@mustafakaratas93003 жыл бұрын
hocam görüntü hep bulanık oluyor
@dilrubakaftan2042 жыл бұрын
Herkesin her şeyi bildiği şu devirde ESG hocamızın, üzerine okuma yaptığı halde, uzmanlık alanım değil bilmiyorum demesi ne kadar değerli 👏🏻👏🏻
@canonest4 ай бұрын
Türkiye'yi Türkiye yapan köyleriydi, köyler ne zaman şehirlere karıştı o zaman bozulmaya başladık. Bunun, köyden kente gelenlerin etkileri değil, coğrafyanın boşalması ve savunmasız kalması olarak değerlendiriyorum. Zaten çok farklı azınlıkların bir arada yaşadığı bir coğrafyayız, bir de coğrafyayı savunmasız bırakırsak, o zaman zor savunuruz bu toprakları. Söyleyim de...
@brucelee18402 жыл бұрын
BENİM KÖYÜM Baharda şenlenir bağı, bahçesi Kokusu başkadır benim köyümün Unutturur adama gamı, kederi Havası başkadır benim köyümün Akşam olur herkes döner evine Can kurban inan ki benim köyüme Gülabi'nin torunları derler bizlere Özü başkadır benim köyümün Yeşil yeşil meşeleri var dağında Meyve ağaçları çiçek açar bağında Her çeşit otlar yeşerir toprağında Yeşili başkadır benim köyümün Köyümün kenarından akar çayı Kıvrım kıvrım dolanır sular tarlayı Unuttum sanma orda olmayı Dostluğu başkadır benim köyümün Yaz gelince çıkarlar yaylaya Gurbetçiler hasretle döner sılaya Benden selam olsun Aziz Ağa'ya Sevgisi başkadır benim köyümün İbrahim SEVİNDİK
@tatmentat3 жыл бұрын
Köylülerin eğitilip köyde kalması daha iyi bence ama orada kalacak ortam sağlansa başarılı olabilirdi sanırım. Şuan herşey istanbulun etrafına sıkışmış halde biraz daha Türkiye ye yayılmış olsak daha iyi olurdu
@bogazicilifizikbilimcisi24822 жыл бұрын
ben iç anadolu'da yaşıyorum köylü'nün halini gözlemlediğim kadarıyla aktarmak istiyorum. başlayalım.. köyden kente yoğun göçün başlaması nedeniyle köylüler ait olmadıkları bir modernizasyonun içerisine cumburlop atıldı bu köylüde sinir ve öfke problemine yol açtı çünkü onlara göre yani köylerindeki yaşantıya göre eşeğe tecavüz etmek normaldi fakat kentte bu normal değildi aslında bu bir tür doğu batı çatışması başlattı kendi anne ve babamdan bildiriyorum kentte yaşıyoruz fakat çok fazla stres kadın dövme kadınların başı kapalı olmadan yolda yürüyememesi çarşaf giyenlerin değil de giymeyenlerin anormal karşılanması gibi olaylar çok fazla bunun temel sebebi elbette köylüyü sadece 5 vakit namaz ve biata alıştırmış olmalarıdır hatta artırıyorum şu an ki hükümet dahi köyden kente büyük göç sonucunda köyünde görüp öğrendiklerini şehirde uygulayamayan fakir bırakılmış ve intikamını almak isteyen cahil topluluklardan oluşmaktadır bizim burada erkeğin kafasında sürekli sex döner ergenliğe girmiş her genç kıza sexist obje gözüyle bakılır hatta fantezi bile kurulur fakat dini bütün oldukları için bunu reddederler çünkü başkasının karısına bakmak haramdır günahtır fakat bu yasaklar o kadar katıdır ki onlar için tanrıdan başka bir şey bırakılmayan köylü tanrıya o kadar bağlıdır ki onun yasaklarını asla çiğnemek istemez fakat insan psikolojisi işte beyaz fil olayı bu yüzden kadınları sürekli eve hapsetmeye çalışırlar erkek kumar oynamaz bu onlar için büyük bir günahtır fakat çocuğun gözü önünde kavga oldukça normal sayılır hatırlıyorum da annem kendini balkondan atmaya çalışmıştı fakat akşam hep beraber mutluca yemek yemiştik o anı hala çözemedim yani neden? böyle bir ortamda psikolojim elbette çok bozuldu şort giyilmesi vs çok büyük haramlardan sayılıyor ben üiversite okumak istiyorum ve bunun için istanbula gideceğim fakat orada bu köylü düşüncelerini nasıl atacağım bilmiyorum çünkü orada istediğin gibi giyinmek serbest mesela babam benim yanımda mini etek giyen kadınlara orusbu diyor ben bunu aşıp nasıl o insanlar gibi özgürce giyineceğim bilmiyorum köy enstitüleri bu insanlara hayatı öğretmek için çok iyi bir şeydi fakat sadece kendilerine bağllılık isteyen osmanlı gibi hükümetler bu insanları eğitimsiz bıraktı köylüler aslında erdoğanı desteklememeli hatta ona biz dünyayı gezemiyoruz diye sitem etmeli fakat bunu başarmak için dahi küçük bir eğitim gerekiyor bu yüzden akp iktidarda ve bu eğitimsiz kitle onları destekliyor ne olursa olsun çünkü bu avrupalı olmaya çalışan insanlar köylülere göre kendi özlerine ihanet ediyor ve herkes islam inancına bağlı ve şeriatla yönetilmeli diyor bu yüzden tüm ülkeye öfkeli yoığınlar var herkes kendi gibi olsun istiyor bu insanları yok edemeyiz bu insanları ancak eğitebiliriz buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim iyi günler dilerim bu arada hala iç anadoludayım
@fromeylul2 жыл бұрын
Neler yaşadın sen öyle.. Büyük şehirlerde de mahalle içlerinde durum bu kadar olmasa da benzer aslında,, özellikle alt ekonomik sınıftan bireylerin oluşturduğu mahallelerde. Çok ciddi doğu-batı, inanç, cinsellik, modernlik arada kalmışlığımız var.
@bogazicilifizikbilimcisi24822 жыл бұрын
@@fromeylul maalesef...başaracağımıza inanıyroum
@mertozdemir62583 ай бұрын
@@bogazicilifizikbilimcisi2482Cahil yığınların ne gibi başarıları olmuş tarihte? Bizim yığınımızdan çıkabilen bireyler olsa olsa acı çekerler veya yurtdışına kapak atarlar şansları varsa.
3 жыл бұрын
Pedagojik olarak degerlendiremesek de en azından bugünkü Türkiye eğitim sistemi ile bir kıyas yapabiliriz. Bugün çocuklar yıllarca ingilizce görüyor ama öğrenemiyor, yıllarca matematik görüyor öğrenemiyor üstelik nefret de ediyor, Türkçe görüyor ama okuduğunu anlama oranları çok düşük ve Türkçe yazım kurallarını hayatına alamıyor, fen bilimlerinde diplerdeler. PISA'da hep son sıralardayız. Üstelik çoğu bir müzik aleti çalmaktan, sanattan bihaber. Çalışmanın "zorla" olanı sadece kasla olmaz ki. Sizi alıp 6 saat kitap okutsam ya da zorla beni dinlemenizi istesem, üstelik bunu da hayatınızın en güzel 12 yılında yapacağınızı söylesem bu da bir zulümdür. Her gün kalkıyor ve aslında insanın doğal merakı olan şeylerde sizi sınavlara sokup derecelendirdiğim için nefret etmenizi sağlıyorsam ben de bir zulmedici olmam mi? Köy Enstitülerinden daha iyi bir iş çıkabilirdi. Kendilerini güncelleyecek kapasiteye sahiptiler. Çünkü konuşmaya hakları vardı. Bugün kendinizi savunmaya dahi hakkınız yok. Evet, muhakkak Köy Enstitülerinden daha iyi bir şey yapılabilirdi, oysa biz çok daha kötüsünü yaparak buna bir karşılık verdik. Kendilerinden ayrı yemek yeniliyor diye ayrımcılığı sorgulayan gençler bugün eksikliğini en çok çektiğimiz gençler değil midir?
@cerenozgur Жыл бұрын
Şükrü erbaş kim mi 😅 hocam bir konuda bilginiz olmayabilir de iddiayı arada düşürseniz 😅
@teknikalyfit3 жыл бұрын
Söylemlerinizde yerinde modernleşmeyle, eğitimli tarım işçiliğini birbine karıştırıyor görünüyorsunuz. Bu okul modeliyle engellenmeye çalışılan köyden şehire göçün acısını ve metropol şehirlerin toplumun yapısını bozmasının etkilerini en acı şekilde hissediyoruz zaten.
@orkhanmammad3 жыл бұрын
Bu en beğendiğim konu oldu ve soşıl medyada en çok paylaşacağım bölüm olacak:)
@vahiteskiar22613 жыл бұрын
Hocam köy enstitüleri yararlı olurmuydu sorusunu cevaplamak İçin pedagojik olmaya gerek varmı. Son yorumunuza katılamayacağım. İnönü’ye neden ayrı yemek çıkıyor diyecek nesil yetiştirdi ise yararlıdır. Bir hoca olarak siz evet işe yarardı diyemiyorsanız bu yorumsuzluğa bir anlam veremem hatta anlamsız bulurum.
@OMNIBUSLIVE3 жыл бұрын
Yararlıdır da yaşatmazlar onu demek istedim
@muzafferkilic193 жыл бұрын
8:00 kazım karabekir köy enstitüleri "zümre şuuru oluşturur." diyerek karşı çıkarken açıkça "sınıf bilinci oluşur köylüleri eskisi gibi sömüremeyiz" demek istiyor. zümre şuuru = sınıf bilinci.
@yasarerdisasmaz83833 жыл бұрын
Bu arada kacirilmis firsat olarak goruyorum romantizm vs gibi dusunmeyerek, hocam ve yanindakiler Tr de hangi koyleri gezdiler bilmiyorum ama benim gittigim koylerde gorduklerimden sonra kacirilmis firsat diyorum
2 жыл бұрын
Kürt Tarihi ile ilgili fikrinizi çok merak ediyorum. Hangi kaynaktan okursam okuyayım bir diğerinin aksi yönünde emareler buluyorum. Tamamen steril bir tarihçiden bunu öğrenmeyi çok isterim.
@tarihduragi3 жыл бұрын
Hocam hoi 4 videosu gelsin lütfen.
@ahmetcanacun3 жыл бұрын
Teşekkürler bi öğretmen adayı olarak bana faydalı bi video oldu
@smyrnianlink11 ай бұрын
Bozkır mozkır hocam ama Avrupa'nın toplamı kadar bitki türü var Türkiye'de.. Zaten tür sayısı artınca toplam miktar düşer hep ya ... Akdeniz balıkları ile karadeniz balıkları karşılaştırması gibi...
@MrB.B.2 жыл бұрын
Bizim köyümüzde arpa buday varmıs sadece, aycicek, nohut, kimyon pancar ekmesini öğretmen öğretmiş.
@TheMthld4 ай бұрын
Hocam bu konu madem çekildi başka bir istekte bulunalım. Jim Carter döneminden itibaren kullanıldığı düşünülen varsayımsal bir proje olan ''Yeşil Kuşak Projesi '' hakkında da bir yayın yapar mısınız 😁
@watercolorwithmel44393 жыл бұрын
Çok değişik bakış açıları kattı bana teşekkür ediyorum
@pellka6732 жыл бұрын
Müthiş bir reform hareketiydi maalesef toplumun bilinçlenmesini istemeyen gruplar tarafından ortadan kaldırıldı.
@AliKemal78902 жыл бұрын
Abi bu serzenişin modası geçti ya
@mertozdemir62583 ай бұрын
@@AliKemal7890Niye? O grup dağıtıldı mı yoksa?
@erdalbaykal31273 жыл бұрын
hocam arka fonda konuşan arkadaşlar hariç iyiydi ...onların konuşmalarını kesersek (yayına vermezsek )daha güzel olacak gibi
@buragorn5353 жыл бұрын
18:49"Köy enstitülerinin kapanma en önemlaskşdawli neğdvenqlerinğven bğviraıdji." -ESG
@mehmetakbas8043 Жыл бұрын
Emrah bey, sizi flu tv tarih programlarınız ile tanıdım. Kendi kanalınızı ise yakın zamanda keşfettim. Programlarınızdan çok faydalandığımı , tarihe yaklaşımda farklı bakış açısı getirdiğini söyleyebilirim. Köy enstitülerinin son mezunu bir babanın oğluyum. Hasbelkader köy enstitüleri konusunu ondan daha fazla inceledim diyebilirim. Köy enstitüsüleri ile ilgili bölümünüzü gecikmeli de olsa biraz önce izledim. İyi bir akademisyensiniz. Konu ile ilgili tespitlerinizin büyük bir kısmına katılmakla birlikte eleştirilerim de olacak. Kanaatimce öncelikle köy enstitüsülerinin kapatılma isteğine dair vurgunun Fulbright anlaşmasına da yapılması gerekiyordu. Cumhuriyet'in ilk on tılında ülkede okuma-yazma oranını arttırma projeksiyonunda, "eğitmenlik" sürecinden sonraki aşama köy enstitüsüleri projesiydi. Çünkü şehirli öğretmenlerin köyde tutunma güçlüğü sonrası, sorunun yereldeki insan kaynağı ile çözülmesi amaçlanmıştı diye düşünüyorum. Projenin, kırsalda eğitimin yaygınlaştırılmasının yanı sıra, tarım, hayvancılık, teknik konulara hâkim öğretmen yetiştirme niyeti bir taşla birkaç kuş vurma isteğinden kaynaklanıyor. Projeyi solunda eleştirdiği önermeniz bence doğru değil. Solda Kemal Tahir haricinde okkalı eleştiri yok. Ki Kemal Tahir, son dönemlerinde, tespitleri hatalı çıkınca, "... tüü , yanılmışız ki ne yanılmışız..." diye özeleştiri yapan bir kişidir. Anlıyorumki programınızın ana fikrinde Bozkırdaki Çekirdek önemli yer tutmuş. Ki Kemal Tahir, Bozkırdaki Çekirdek'in yayınlanması sonrasında da , arkadaşları tarafından çokça eleştirilmiştir. Sol'un köy enstitüsülerine sahip çıkmasını, mandolin-flüt romantizmine indirgemeniz bence çok yanlış. Projede, öğrencilerin okul yapımında çalışması veya tarlada bahçede çalişmasi belki eleştirilebilir . Ama 2. Dünya Savaşının yaşandığı bir konjonktürde ülkenin kısıtlı imkanları ile daha farklı bir şey yapılabilir miydi pek sanmıyorum. Okulda, özgüveni yüksek, idareyi ve öğretmenleri saygı sınırları içerisinde eleştirebilecek bir öğrenci profili bence önemli. Ayrıca sorgulayan ve okuyan öğrenci profilide önemli bir özellik. Sosyolojik olarak burjuva entellektüelinin kentle birlikte, kırsalda da yeşermesi süreçte nereye konulabilir bilemiyorum. Sizin, köy enstitüsü kökenli entellektüeller arasında Fakir Baykurt'u söylemenizle birlikte , ekibiniz deki arkadaşın: o entellektüel değil demesi sonrasında, o kırsal kokuyor söylemini sığırca buldum. Şiddetle kınıyorum. Belki İlber Ortaylı'nın entelektüel tanımına gerçekten uymuyor olabilir ama kendisi bu süreçte yetişmiş önemli bir kişisi ve aydınıdır. Köy enstitüsüleri hakkında,ilerleyen yıllarda akademik çalışmalarınızı zenginleştirmenizle birlikte, daha kapsamlı ve farklı bir program yapmanızı diliyorum. Çünkü bizlerin yaptığı okumalar, bi şekilde çoğunlukla subjektif yorumlar çıkarıyor. Bence önemli olan, tarafsız ve akademik çalışma. Umarım benzeri bir programı yeni çalışmalarınız sonrasında flu tv'de yaparsınız. Emeğinize sağlık.
@MehmetKoseDev2 жыл бұрын
Hocam bu konuyu bir eğitimci ile değerlendirmenizde fayda var. John Dewey eğitimde çok önemli bir adam. Bizim 2000'li yıllarda eğitim sistemini değiştirerek geçmeye çalıştığımız yaparak yaşayarak öğrenci merkezli eğitim sistemini ta o zamanlar ortaya atan adam. Eğitim bilimlerinde çok büyük rolü var ama görüşleri yıllar sonra dünya'da benimseniyor. ne yazık ki bu adam bize gelmiş ve çalışmalar yapmış ama biz bu adamın yaptığı çalışmaları bile anlamamışız yeteri kadar. eğitimde çok büyük fırsat kaçmış malesef.
@sinankara56563 жыл бұрын
Keşke hocamız videolarda konu hakkında yararlandığı, yararlanabileceğimiz kaynaklardan da bahsetse...
@safaguvenc77263 жыл бұрын
Hozom podcast olarak da yükleseniz artıkkk
@hasanmert434353 жыл бұрын
Bir köy Enstitüleri seveni olarak buraya bir kaç şey söylemek istiyorum.Bence Milletin köylü-kentli ayrımı yaratma ihtimali olması, Köylü ve kentlilerin buluşmaması ve Köylünün sadece köyde kalması eksileri bence ama uygulamalı eğitim vermeleri,Üretim yapmaları ve niyetleri iyi buda artılarıdır.Eğitimde bazı yönlerini örnek alınmalı bence.Ben desteklerim ama eksileri vardı.
@smyrnianlink11 ай бұрын
"Ah köy enstitüleri vah köy enstitüleri" diye ağlayan o kadar çok insan var ki, hepsinden yüzer lira toplasan, vakıf olarak bir köy enstitüsü kurarsın. Ama böyle bir şey tabi ki olmayacak. Bazı problemler, problem olarak değerlidirler ve çözülmeleri değerlerini azaltır.
@bulentberksan98883 жыл бұрын
Hocam çok güzel video olmuş elinize sağlık . Ak zambaklar ülkesinde kitabında yazanlar gerçekten yaşandı mı ? Acaba köy enstitüleri de buna benzer bir atilima dönüşebilir mi idi
@resulkokcu20292 жыл бұрын
İyi eğitimde hür irade olur. Bu istenmez ne acı.
@yorgunliberal24063 жыл бұрын
Hocam tam kahvaltı yaparken ne izlesem diyodum adamsınız
@emachu3 жыл бұрын
Hocam Bulgaristan göçmenleri hakkında video gelir mi
@cemalettinbeydogan78183 жыл бұрын
Anlatım samimi, ama çok kitap yayımlandı farklı açılardan, yöneticilik yapanların anıları(Hürrem Armam'ın "Piramidin Tabanı" gibi Ama çok vakit ayırmak istemeyenler Engin Tongoç'un kitabını mutlaka okumalılar Bir de Prof. Pakize Türkoğlu' nun. Vakti olanlar için Fakir Baykurt'a Talip Apaydın Mehmet Başaran Osman Şahin vb niceleri. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri önce başkanı döneminde çok kitap basıldı her Köy Enstitüsü ü inceleyen. Niyazi Altunya'İn çalişmalarıçok yararlı olur.