Nasıl Köylü Olduk? Tarıma Geçiş Ne İşe Yaradı? / Emrah Safa Gürkan - Historik 44

  Рет қаралды 162,593

OMNIBUS

OMNIBUS

Күн бұрын

Пікірлер: 243
@Nebuch
@Nebuch 2 ай бұрын
Birçok açıklayıcı teoriye değindiniz, teşekkürler. Benim görebildiğim özellikle Levant bölgesinde insanların hareketlerini takip edebilmek kolay çünkü "doğal yollar" açılmış durumda. Kanımca yerleşik hayat bu doğal yolların kesişimlerinde bulunan bölgelerde (Ur, Uruk, Karahantepe, Jericho) yapılan toplantıların önce düzenli hale gelmesi (feast ve baharın kutlaması) ardından bu toplantılarda edinilen sosyal deneyim ve faydanın kalıcı olması için atılmış adımlar var. Avcıların önce yıldızları incelemek için toplandıkları yerler ile binlerce sene sonra hasat şenliklerinin yapıldıkları yerlerin üstüste olması, höyükler, kurulup sürekli yeniden kurulan şehirler ile düşündüğümde teorilerin tek ortak noktasının "çoktan ortaya çıkmış ve coğrafi/geometrik nedenler ile değişemeyecek halde" olan lojistik yolları olduğunu görüyorum ve asıl çıkış noktasının "hareket etmiş insanlar" veya göçlerin ardından kalanlar olarak görüyorum. "Büyük Şehirler" olarak görülen Babil, Hattuşa, Memphis gibi yerleşimlerin ise ancak bronz çağında tarım ürünü dışında madenleri de taşıyan yolların çıkması ile mümkün olabildiğini düşünüyorum. Kısaca Tarıma geçtik çünkü yolların nereye çıktığını artık biliyorduk.
@sameti.622
@sameti.622 2 ай бұрын
Çok iyi yorum
@nean55
@nean55 2 ай бұрын
Good
@tahabilgic1612
@tahabilgic1612 2 ай бұрын
Yorumun sonu devletler çıktı çünkü yollar vardı olsa daha iyi olmaz mı? Yani tarımın dört beş bin yıl içinde altyapı değişiklikleriyle devlete uygun hale gelmesi ve sonra devletin tarımı kendine en karlı hale getirmek için optimize etmesi (yahut birçok faktörle beraber optimize olması) gibi bir durum var. Taşımacılık da bu faktörlerden birisi. Neolitik devletlerinin Mezopotamya’da nehir taşımacılığıyla dönemin ticaretini sağladığından ve bunun çok önemli olduğundan Scott, Against the Grain 4. bölümde bahsediyordu.
@ChanseR
@ChanseR 2 ай бұрын
Emrah hocam nebuchun kanalındaki bahsedilen şehirlerdir serisini izlemenizi ve yorumlamanızı cok isterdik
@tarihbuyut
@tarihbuyut Ай бұрын
Güzel özetleme. Eklemek istedim astronomy çalışmaları ile beraber takım yıldızlarını çözüyorlar, ilk mısırın kireç taşı ve kurak olmasıyla jeopolimer tuğla keşefediliyor ve çökmeyen yapılar yapılıyor- şehirler - tanrılar ve insanlar arasında bir bağ kuruluyor. Aslında ilk şehrileri tanrılar olarak görüyorlar. ilk kenan tanrısının adı il ve bugün biz şehirlere il diyoruz.
@TheCaptainCombo
@TheCaptainCombo 2 ай бұрын
Bronz çağı çöküşü de gelsin hocam.
@emiralidaki1807
@emiralidaki1807 2 ай бұрын
Şunu yazmaya gelmiştim ki yazılmış. Bastık beğeniyi tuşu kırarcasına
@fuzuliisler5347
@fuzuliisler5347 2 ай бұрын
Hatta seri olarak büyük coğrafyalarda tarihi etkileyen, çağ veya yüzyıl krizleri olsa süper olmaz mı? Geç bronz çağı gibi Akdeniz dünyasının çıkışında önemli etkisi olan, 3. yüzyıl krizi gibi roma krizlerinden, 17. Yüzyıl krizi gibi çok daha geniş bölgeleri etkileyen daha yakınlara.
@Okuyanisci
@Okuyanisci 2 ай бұрын
Efsane keyif alıyorum, hem bilgi hem esprilerle desteklenen muazzam bir paylaşım dizisi. Çok teşekkürler hepinizin elinize emeğinize sağlık 🙏🏼🙂
@metezorlu667
@metezorlu667 2 ай бұрын
Önce Konu, sonra iddialar ve son olarak toparlayıp genel düşünceleri aktarma. Neredeyse bütün videolarda bu şekilde istikrarlı ve düzenli. Çok yaşayın hozom 👏👏
@tajdint
@tajdint 2 ай бұрын
tam da tahıla karşıyı okurken videolar gelmeye başladı lise yıllarıma döndüm hojom çalıştığım yerleri anlatıyor
@meralvarol5044
@meralvarol5044 2 ай бұрын
Emrah Safa Gürkan, kutsal dinlerden biri olsaydı, ben O’na inanmayı seçerdim. 🤲🏼😁❣️ İyi ki ama iyi ki bakınız böyle en vurgulu tondan duyunuz İYİ Kİ VARSINIZ! 💖
@baranzaman1062
@baranzaman1062 2 ай бұрын
Sürekli kronolojik olarak ilerlese program böle ders gibi gidiyor çok güzel ağzınıza sağlık
@berkaybulduk4832
@berkaybulduk4832 2 ай бұрын
Sabah 7'de video yükleyip işbaşı yapmamız için bizi erken kaldıran patron ESG sana da günaydınlar !
@alperkaya5847
@alperkaya5847 Ай бұрын
Uzun zamandır bu denli bilimsel bir ürün yerleştirme izlememiştim. Uzun uzun soğutmanın tarihçesini anlatıp bir buzdolabı markasının reklamını geçmek harika bir fikir olmak ile birlikte, bu fikrin uygulanması pazarlama derslerinde okutulacak bir işe imza attığınızı düşündürdü bana. Hoşuma gitmedi bu durum ama akıllıca bir yöntem olduğu için takdir ettim. Tabii gönül isterdi ki sadece kanal gelirleri ile dönsün kanalınız ama siz de haklısınız, gelecek güzel videolar için kaynak da lazım, ee izleyiciler de terso :) bizde de para yok, tuz kokmuş durumda hocam buzdolabı şart:)). Özetle iyi ki varsınız hocam beğenerek izliyoruz videolarınızı. Birinci Dünya Savaşı videosu bence de şarttı ayrıca, ekibiniz üzerinizde baskı kurma konusunda haklılardı. :) O değil de ne zaman piramit inşa ettiriyorsunuz hocam? :)))
@omacan83
@omacan83 2 ай бұрын
Hayda sabah sekerleri gibi oldu , çok güzel oldu ❤
@gokhankarahan9278
@gokhankarahan9278 2 ай бұрын
Çok keyifli bir sohbet. Kuşadası'ndan sevgi ve selamlar.
@mahmutgazidogan8469
@mahmutgazidogan8469 2 ай бұрын
Günaydınlar. Sabahın bu vaktinde bildirim geldi. Buradayım. İlk part gayet iyiydi. Bu nasıl diye geldim.
@by_ford
@by_ford 2 ай бұрын
Hee
@hayriarslan7332
@hayriarslan7332 2 ай бұрын
Hocam damıtılmış bilgiler veriyor dinlemekten büyük keyif alıyorum
@AhmetGenç-j1k
@AhmetGenç-j1k 2 ай бұрын
Hocam ne reklam girdirme yaptınız öyle helal olsun, :)) Reklamda çığır açtınız, ama içerikler için çok teşekkür ederim elinize aklınıza sağlık. Harika
@tunahancetinbas7489
@tunahancetinbas7489 2 ай бұрын
Hocam lütfen devam et seri payşaşımlara
@gokhan671
@gokhan671 2 ай бұрын
Thanks!
@MrBrightstone
@MrBrightstone 2 ай бұрын
hocam şu bahsettiğiniz kitapları da her videonuzun altına bir liste olarak ilave etseniz ya. akışın ortasında, durdur, kitabı google dan ara geri dön, 'lan bi kitap daha söylemişti beş dk önce, o neydi' onu da ara, bul, falan 😅. yarım saat video oldu sana bir buçuk saat 😅 makbule geçer yani❤
@bastadimasta
@bastadimasta 2 ай бұрын
"Tasina topragina, havasina suyuna" sarkisi neolitik toplumdan tarim toplumuna gecisi anlatir.
@cocukmahkum
@cocukmahkum 2 ай бұрын
@@bastadimasta hindistanda tavuk evvilleşmeden, evcilleşmiş tavuk buğdayı keşfedemez.
@bastadimasta
@bastadimasta 2 ай бұрын
@@cocukmahkum Tavuk Hindistan'dan degil Tayland orijinli, bugday Anadolu'ya endemik.
@ciohan42
@ciohan42 2 ай бұрын
Hocam vücutta dopamin etkisi yapıyorsunuz süpersiniz 😅 en sevdiğim bildirim
@ahmetyilmaz8214
@ahmetyilmaz8214 2 ай бұрын
5:22 Ohaa yaa! Bu nasıl bi geçiş arkadaşlar be. Nutkum tutuldu.😂
@ahmetyilmaz8214
@ahmetyilmaz8214 2 ай бұрын
Önce reklamı alıp, bu reklama uygun nasıl bir bölüm çekebiliriz diye mi düşünüyorsunuz? Yoksa denk mi geliyor?
@Herginn
@Herginn 2 ай бұрын
​@@ahmetyilmaz8214 bazen evet öyle yapılır.
@ertbil1
@ertbil1 2 ай бұрын
Kendisini belki de en fazla antropolojide gösteren, bulguların algıyı değiştirmesiyle, yeni bilimsel anlayışın yaygınlaşması konusunda; iki, hatta kimi zaman üç kuşak arkadan gelen gecikmeye el attığınız için teşekkürler.
@bilimsanatduzen2074
@bilimsanatduzen2074 2 ай бұрын
çok güzel özetlediniz teşekkürler
@bastadimasta
@bastadimasta 2 ай бұрын
Gunumuz Turk halkinin bir kismini tarih, geri kalanini antropolojiyle anlayabiliyoruz.
@tahabilgic1612
@tahabilgic1612 2 ай бұрын
Neolitik devletleri için Against the Grain’de güzel bir nokta var. Bu devletler için bir nevi “state is a spectrum” diyoruz dördüncü bölümün başlarında. Beraber evrildiği gerekliliklerin varlığıyla orantılı şekilde tanımlanacak bir az-çok hali. Altıncı bölümde de bunun azalma ve dağılma halinin çok doğal ve dönem için çoğunluk olduğunu görüyoruz. Hatta Scott bu çözülme ve devletsizlik halinin dönem insanı için iyi bi şey olduğundan bahsediyor. Son bölümdeki devletin altına girmemiş barbar için doğru ama o devletin tebaasıysan gelen rahatlama biraz spekülatif değil mi? Tamam, hayatta ve hür kalırsan ortam da uygunsa karma maişet yollarına döner keyif çatarsın diyelim. Hozomun mamut kovalamak vs günde 8 saat çalışmak karşılaştırması gibi, devlet seni köle gibi çalıştırıyor ama devlet gidince yandaki devlete ya da 7. Bölümde gelen barbara harbiden köle oluyorsun ya da öldürüyorlar seni.
@erdemulu2339
@erdemulu2339 2 ай бұрын
tamam işte önemli olan şeylerden biri de güvenlik isteği. Hoca bahsetmemiş Batılılar da galiba şimdiki ultra güvenlikli hali ne kadar kendilerini sorgulasalar da verili kabul ettikleri için atlamışlar ama devlet ne kadar zalim, sömürücü olsa da yarınını güvence altına almakta en iyi çalışan mekanizma. Ama Tahıla Karşı harika bir kitap onu da ekleyeyim.
@tahabilgic1612
@tahabilgic1612 2 ай бұрын
@@erdemulu2339 bence de çok iyi kitap. Ama dediğinizi anlamadım. İtiraz eder gibi bir giriş yapıp hemfikir bir yorum yazmışsınız gibi geldi.
@erdemulu2339
@erdemulu2339 2 ай бұрын
Evet düşüncelerimi derleyip toplamadan hızlıca yanıt yazmışım. Genelde katılıyorum yazdıklarınıza.
@furkanaydn9191
@furkanaydn9191 2 ай бұрын
Lewis Mumford'ın Tarih Boyunca Kent kitabının başında çok ilginç tespit ve yorumları vardı konuyla ilgili. Avcılık toplayıcılıktan tarıma geçişte, "müstahkem yer" diye bir olgu tanımlar, kültürel etmenleri iyi açıklıyordu vs vs. Hocanın yorumu ne olurdu merak ettim.
@Nebuch
@Nebuch 2 ай бұрын
Bu görüşün çok güçlü olduğunu düşünüyorum. Avcıların açtıkları yollar ve bu yolların kesiştikleri yerlerde yaşadıkları temas muhtemel ki her kutlama ve krizde başvurulan toplantılara dönüştü (Karahantepe) ardından zaten bu toplanılan yerlerin alternatifleri yeni yollar açılamadığı için yaratılamadı(coğrafi/geometrik sebepler). Bu toplanma yerleri gittikçe müstahkem oldu ve şehirler buralarda kurulup-yıkıldı.
@furkanaydn9191
@furkanaydn9191 2 ай бұрын
@@Nebuch Mumford'ın Müstahkem yer dediği olgu toplanılan yer olmaktan farklı bir şey. Buralar yerleşim, köy, kent'e dönüşen yerler de değil. Çok uzatmak istemem, kitabın ilk bölümünü tavsiye ederim.
@furkanaydn9191
@furkanaydn9191 2 ай бұрын
Ya da okudunuz belki de. Benim anladığım ve hatırladığım daha ilginç bir resim çiziyor yazar. Toplumsal tabakalaşma açısından ve daha sonra kent içine taşınacak bir kurum olarak müstahkem yer.
@Nebuch
@Nebuch 2 ай бұрын
@@furkanaydn9191 Müstahkem yer tam da şehir öncesi toplanılan yerleri anlatıyor, belki siz tekrar okumalısınız çünkü oldukça basit bir biçimde durumun bahsettiğim gibi olduğunu anlatıyor. (okudun mu okumadımn mı muhabbetine girmek de garipmiş bu kadar basit bir konu için) müstahkem yer, kentleşme başlamadan önce gidilen kutsal-önemli olabilen toplanma yerleridir. mumford da böyle tanımlamıştır. ben de kitabın ilk bölümünü size tavsiye ederim.
@furkanaydn9191
@furkanaydn9191 2 ай бұрын
@@Nebuch Yine bir sosyal medya iletişim kazası. Yalnızca önce, sadece müstahkem yer ifadesine dayanarak bir yorum yaptığınızı düşündüm ve tüm iyi niyetimle kitabı tavsiye ettim. Sonra yanlış anlamış olabileceğimi düşünerek (ki öyleymiş) hatırladığım kadarıyla diyerek yeni bir yorum düştüm. Bu kadar alıngan olmayın. Meseleye gelecek olursak evet oldukça "basit"leştiriyorsunuz kendi argümanınız için ben de ondan bahsediyorum. Mumford'ın çizdiği resim ise çok daha grift ve ilginç. Videoya yaptığım orijinal yoruma bakarsanız müstahkem yerin - hocanın da bahsettiği gibi - devrimsel değil tedrici olarak gerçekleşen avcı toplayıcılıktan tarıma geçişte kültürel etmenleri, devamlılık arz eden unsurları iyi açıkladığını söylüyorum, benim vurgum bunaydı. Müstahkem yer ifadesinde "benim anladığım" ve daha önemlisi benim vurgulamaya çalıştığım toplanılan yer olmanın ötesinde avcının tarım toplumuna geçişte değişen/süreklilik arz eden rolüne dair (yani videoda geçen spesifik bir meseleye dair) bir izah taşıyor. Çünkü müstahkem yeri müstahkem yapan yalnızca coğrafi yapısı ve toplanma yeri olması değil aynı zamanda avcının yeni toplumsal tabakalaşma yapısı içinde kazandığı kabile reisi ve lider rolü. Skill setini bekçilik, liderlik, çobanlık gibi yeni rollere ve işlevlere tahvil etmesi vs. Evet müstahkem yerin çeşitli kutsal ritüeller için toplanılan yerler olabileceğini söylüyordu yazar ama coğrafi ve geometrik sebeplerle yolların kesiştiği yerlerde yerleşimlerin kurulması bunların zamanla köy ve şehirlere dönüşmesi gibi düz bir çizgide bir izahat vermiyor Mumford. Ayrıca sonrasında, sözünü ettiğim işlevlerin kurumsallaşarak kent tarafından krallık, askeriye ve kale olarak devralınacağını da belirtiyordu falan, özete gerek yok. Sonuç olarak niyetim "oku da gel" gibi büyüklük taslamak değildi ama umarım şimdi derdimi daha iyi anlatabilmişimdir. Yine de tavsiyenizi dinleyeceğim, tekrar dönüp bir karıştırmaktan kimseye zarar gelmez. Siz de bir bakın, sözünü ettiğiniz resimden daha ilginç bir hikayeyle karşılaşacağınıza eminim. Çünkü yazarın "tanımlama" falan yaptığı yok; çeşitli verilere dayalı bir akıl yürütme ve bir hikaye kurması söz konusu. Saygılar.
@Zubbapp
@Zubbapp 2 ай бұрын
Blender modelleme ve ESG arka plan anlatımı=huzur.
@huseyinilter6393
@huseyinilter6393 2 ай бұрын
Hocam tarıma da böyle sabahın köründe mi geçmişiz acaba
@ardakaramustafaoglu594
@ardakaramustafaoglu594 2 ай бұрын
Torontodan selamlar, bir gece yarısı klasiğim
@yalcınbulut-x5i
@yalcınbulut-x5i 2 ай бұрын
Allah kurtarmış
@batuhandemiral7937
@batuhandemiral7937 2 ай бұрын
sondaki gülmeden sonra esg nin toprak ağası olduğuna ikna oldum
@emoqi
@emoqi 2 ай бұрын
Beklenen video gelmiş
@cocobirds3932
@cocobirds3932 2 ай бұрын
Hocam günaydın da bi kargalar uyansaydı
@sdfsnmz
@sdfsnmz 2 ай бұрын
Sabah sabah günümüz aydınlandı hocam
@piantgenis6080
@piantgenis6080 2 ай бұрын
emrah taş gürkan
@marufbugra
@marufbugra 2 ай бұрын
Artan pilavdan yayla çorbası deyince direkt annem geldi aklıma, müthiş doğru bir örnek fjsjjfjs (dipnot Amasyalıyım)
@ehl-ikeyif7480
@ehl-ikeyif7480 2 ай бұрын
Videonun sonunda Neolitik yaklaşımdan Neolikit yaklaşıma geçişi izledik. 😀
@sadrialsk4185
@sadrialsk4185 2 ай бұрын
bu vakitte ne acelemiz var Erken Safa Gürkan
@MarkoPolo-sf5cp
@MarkoPolo-sf5cp 2 ай бұрын
2001 e kadar buzdolabı yoktu Türkiye'de, buzlarla idare ediyorduk. Asjhgfddkj 😁
@TurkishZombie
@TurkishZombie 2 ай бұрын
22:29 Kunduzlar? Acayip etkileri var su tutulumu, ormanlaşma vs. üzerine. Tabi bilerek yapmıyorlar da.
@pratzkaa
@pratzkaa 2 ай бұрын
gunaydın emrah hocam
@mariatheresavonhabsburg6513
@mariatheresavonhabsburg6513 2 ай бұрын
aynı ppli birini yorumda göreceğimi düşünmüyodum
@SchabanSeven
@SchabanSeven Ай бұрын
Aralarındaki tartışma ve fikir alışverişi/eleştiri ne kadar medenice ve seviyeli.. işte toplumumuzun çoğu böyle olsa ne güzel olurdu
@Aspidistra55
@Aspidistra55 2 ай бұрын
Hocamin "Ben de çok keyif almıyorum böyle ürün yerleştirmelerden ama ekmek parası çocuklar" bakışı.. sorun yok hocam canınız sağolsun..
@idonthaveatvset
@idonthaveatvset 2 ай бұрын
Hocam Julian Jaynes - The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind yorumu gelir mi?
@yalcnsoylu5368
@yalcnsoylu5368 2 ай бұрын
Güzel program
@ramazangulen2004
@ramazangulen2004 2 ай бұрын
Günaydın
@experiencer
@experiencer 2 ай бұрын
günaydın, fatih altaylı'ya rakip geldi :D
@UtkanBatu
@UtkanBatu 2 ай бұрын
Hahaha
@florentinhonorius613
@florentinhonorius613 2 ай бұрын
Hem de fenerli
@yunusunalkaymaz938
@yunusunalkaymaz938 2 ай бұрын
Bende ona bakmaya gelmiştim hocayı görünce buraya kaydım😂
@cagatai1
@cagatai1 2 ай бұрын
"Iııı ben bunu köşemde yazmıştım zaten Emrecim"
@jazzmanouchee4585
@jazzmanouchee4585 2 ай бұрын
fatih bu adamla kiyas bile yapilamaz emrah hoca dis uzaya ilerlemis bile digeri istanbulda oturuyo teraziniz sasmis
@ilhanduz4012
@ilhanduz4012 2 ай бұрын
22:42 Bu kitabın Türkçesi çıktı: Tanrıların Doğuşu Tarımın Doğuşu
@HarunYahyaKotan
@HarunYahyaKotan 2 ай бұрын
bu adama hayranım
@ahmetcemyilmaz9494
@ahmetcemyilmaz9494 2 ай бұрын
1848 devrimleri öncesi sonrası ile ilgili birkaç videoluk bir seri yaparsanız faydalı olacağını düşünüyorum
@discovermarmaris
@discovermarmaris Ай бұрын
30:34 Hocam, belki milyona yakın Bizon'un bulunduğu Amerika için büyük memeli hayvan yoktu, en büyüğü Lamaydı, bizdeki inek gibi şeyler yoktu falan dedi??
@Yahyacakir94
@Yahyacakir94 2 ай бұрын
Dinin oluşumunda beynin evriminden de bahseden , ilginç teorilerden de bahsedilen Foller Torrey in Beynin Evrimi ve Tanrıların Ortaya çıkışının da okunmasını öneririm. İşin biyolojik kısmı hakkında da kısa bir giriş olur
@tugrahakandemir6592
@tugrahakandemir6592 2 ай бұрын
Emrah Hoca'nın anlattıkları kafamda direkt Rousseau'nun "İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı" kitabını canlandırdı, okumanız tavsiye edilir. Tüfek, Mikrop ve Çelik'i demeye gerek yok zaten.
@deccal123
@deccal123 2 ай бұрын
Güç farklılıklarının olduğu her yerde hiyerarşik yapılar vardır. Güçlü olan üste tırmanır.
@subutaynoyan5372
@subutaynoyan5372 2 ай бұрын
ESG öyle bir adamdır ki, sequel bile çekse ilkini aratmaz
@tezcanhncal472
@tezcanhncal472 2 ай бұрын
Hoca Japon şirketlerinin uyguladığı taktikleri uyguluyor:))
@philosopher8826
@philosopher8826 2 ай бұрын
Tarıma geçişten acayip derecede rahatsızım. Avcı ve toplayıcı dönemlerimiz bence en güzel yıllarımızdı. Ekmeğin elden suyun gölden olduğu zamanlardı. Şimdi fatura, kira ve biraz keyifli vakit geçirmek için saatlerce çalışmak durumunda kalıyoruz ayrıca bunu ne için yapıyoruz, bir başkası bir ihtiyacını karşılasın diye. Peki ihtiyaçlarımız ne? Bir GTA6 falan filan...
@ademdemir3025
@ademdemir3025 Ай бұрын
Hocam eğer devam bölümü gelirse videonun ismi KÖYDEN İNDİM ŞEHİRE olsun.
@nevzatburakozer5704
@nevzatburakozer5704 2 ай бұрын
Hocam marjinal Zone teorisini age of empires dan da gözlemleyebiliriz. Nüfusun ve asker kapasiten arttığında çok daha fazla değirmen kurmak zorunda oluyorsun. Hayvan toplamak yetmiyor.
@duygunvural5978
@duygunvural5978 2 ай бұрын
Hocam ağzınıza sağlık, hayvanlar doğayı değiştirmeyi düşünmez dediniz. Sorun şu kunduzlar bildiğiniz gibi akarsuların önüne ağaçlar yıkarak göller yaratıyorlar. Bu bir istisnamıdır, kunduzun sebep olduğu bu değişim bu bakış açısı ile nedir.
@OMNIBUSLIVE
@OMNIBUSLIVE 2 ай бұрын
İçgüdüsel olarak yapıyor ama onu varyasyon yapmıyor sembolik olarak o gücünü ifade eden heykeller vs yapmıyor
@duygunvural5978
@duygunvural5978 2 ай бұрын
@@OMNIBUSLIVE çok teşekkürler ☺️
@realkishiberohan
@realkishiberohan 2 ай бұрын
Reis bir de tarih ekollerini anlattığın bir video çeker misin?
@ibrahimKazanasmazz
@ibrahimKazanasmazz 2 ай бұрын
25:15'te hoca Can Soyer'i fena trollemiş 😂
@can55687
@can55687 2 ай бұрын
Ziyafetler o zamanların entertainment sektörü olabilir bence mantıklı geldi.
@GoldandPearl
@GoldandPearl 2 ай бұрын
Ben bu durumu oyun oynarken fark etmiştim. Tarım devrimi muhabbeti sanırım vahşi endemik bir tarım ürününn kendiliğinden çok yetiştiği bir bölgeye kurularak başlıyor. bu bitkiyi suluyarak diger bitkileri etrafından temizleyerek ilk domestikasyon calısmalarıda bu sekilde oluyor olabilir. ;Bunu anlamak çok zor değil. Doğa adamları bunu zaten anlıyor asıl sorun bence bilimi ofislerinde yapan insanlar sadece okuyup tahmin yürütüyorlar aslında 2 kere kamp yapsa bu adam bütün sistemi çözecek okadar zor değil. Mesela incir kendiliğinden kuruyor yani self prezervasyonu var. endemik tür. hayvanlar yiyip dışkılayarak yayılmasına yardımcı oluyor insanda öyle. anadoluda rasgele bir köye gidin heryeri incir ağacı neden acaba çunki ağacın oldugu yere yerleşmiş herif o yüzden. aynı şey diğer bir çok tahıl ve meyve içinde geçerli olmalı. tabiki domestikasyonu oğrendikleri anda diğer köydeki şeyide getirip ekmeyi denemiştir o ayrı konu. ama özellikle izole yerleşimlerde endemik türleri hala görmek bulmak çok mümkün. anadoluya ait yemeklere bakarakta buna ulaşmak mümkün. mesela incir aşı bazı bölgelerde telemede derler çiğ taze keçi sütü içine incir sütü damlatılır kesilmesi sağlanır bal dökülüp yenir. dünyanın bilinen en eski yemeklerinden biridir. anadoluya özgüdür. bu yemeğin oluşum şekli bile bize hayvancılık yapan avcı toplayıcıların ne yediğini ne aradıklarını gösteriyor. keçi zaten var bal toplayacak ve incir bulacak e bir baraka kuraccaksa incir agacının yanına kuracak hayvanlara incir yedirecek kendine yemek yapacak vs vs.
@serpico24
@serpico24 2 ай бұрын
refrigeration' un öneminden bahsederken üstte çıkan boş yazısıyla birazdan hocanın aşağıya linkleri bıraktım demesi şekilde devam edeceğini sandım.
@avocato3131
@avocato3131 2 ай бұрын
elinize sağlık
@alperakgul61
@alperakgul61 2 ай бұрын
Hocam sabah sabah maşallah x
@goktugsaritas6843
@goktugsaritas6843 2 ай бұрын
12:17 bu noktaya şunu da ilave etmek lazım, toplanan tahıl ambarlarda kuru şekilde depolanabiliyor. Kuru kaldığı sürece bozulmuyor. Altın neden değerliyse tahıl da ondan değerli. Tatlı patatesi de görür vergisini toplarsın ama 1 hafta sonra çürümeye başlar. Tahılın böyle de bir avantajı var.
@bastadimasta
@bastadimasta 2 ай бұрын
Yok oyle birsey. Kuf var, fare var bocek var. Kuru tahil sadece gec bozulur.
@goktugsaritas6843
@goktugsaritas6843 2 ай бұрын
Tabii ki söylediğin faktörler var. Ben tatlı patatesle karşılaştırma yaptım sadece. Bozulmuyor biraz abartı bir ifade olmuş. Daha uzun süre depolanabiliyor demek istedim.
@bastadimasta
@bastadimasta 2 ай бұрын
@@goktugsaritas6843 tarih boyunca insanlar tatli patatesi de kurutarak, firinlayarak veya un yaparak uzun sure saklayabiliyorlardi. Ayrica tatli patatesin yetistigi tropik iklimlerde yilda iki kere urun alinabildigi icin uzun sureli bozulmama ikinci plandadir.
@goktugsaritas6843
@goktugsaritas6843 2 ай бұрын
Bilgilendim teşekkürler
@MegoloAli
@MegoloAli Ай бұрын
Hocam önerdiğiniz kitapları da açıklamaya yazsanız çok iyi olurdu
@hagale-i2r
@hagale-i2r 2 ай бұрын
Kolombiyadan selam , stüdyo full sosyalist sanırım x). Ülkede bu kadar sosyalist bulmakta zor iyiymiş 😂
@hamitbogatekin812
@hamitbogatekin812 2 ай бұрын
Kolombiyada ne yapıyorsun
@Sahmaran1321
@Sahmaran1321 2 ай бұрын
Sosyal medyanın var mı. Ben de kolombiyada çalışmak istiyorum
@zerkalo12107
@zerkalo12107 2 ай бұрын
Can Soyer tip yöneticisi
@mirzaisler876
@mirzaisler876 Ай бұрын
Hocam ses ile ilgili bir sorun var sanırım ses çok yüksek ve keskin geliyor.(Flu Tv Adam fawer vidosundan kontrol ettim)
@recepmercan2644
@recepmercan2644 2 ай бұрын
Erdoğan'ın buzdolabını önemsemesi boşa değilmiş :D:D
@Kaaim-fy2hr
@Kaaim-fy2hr 2 ай бұрын
Sizde sabah 7 de izlemeyin kardeşim :)
@subutaynoyan5372
@subutaynoyan5372 2 ай бұрын
Hocam ayrıca kurtların, aslanların bile hiyerarşisinin olduğunu düşünürken avcı-toplayıcı atalarımız çok eşitlikçiydi diye düşünmez zaten en başta saçma değil midür?
@muratt.sahinn
@muratt.sahinn 2 ай бұрын
Hocam merhaba, Max Weber ve Kapitalizin Ruhu kitabını bu seri kapsamında bir bölüm tapabilirseniz şahhhhhaaaane olurdu! Sevgiler saygılar
@Hasmete1
@Hasmete1 2 ай бұрын
Teşekkürler
@GnothiSeauton1
@GnothiSeauton1 2 ай бұрын
Joseph Campbell özel yayını yapabilir misiniz hocam?
@keremmete4488
@keremmete4488 2 ай бұрын
Hocam lütfen Töre Sivrioğlu'nu 101'e konuk alıp arkeoloji konuşun.
@akoztekstil
@akoztekstil 2 ай бұрын
👏👏👏
@GuinsooKamil
@GuinsooKamil 2 ай бұрын
hocam peki köylüleri neden öldürmeliyiz?
@zifircin1797
@zifircin1797 2 ай бұрын
Çok iyi
@AN-qi6ye
@AN-qi6ye 2 ай бұрын
İşten kaytarmaya bahane oldu bu saatte, güzel oldu
@mervelacinkayaa
@mervelacinkayaa 2 ай бұрын
Hocam 7de video mu koydunuz…En çalışkan sizsiniz biz kabul etmiştik zaten
@sunsetr8338
@sunsetr8338 2 ай бұрын
Doğayı değiştiten hayvanlar var hocam.
@bastadimasta
@bastadimasta 2 ай бұрын
Hayvanlik yapmasinlar, herseyi bulduklari gibi biraksinlar
@sunsetr8338
@sunsetr8338 2 ай бұрын
@@bastadimasta tamam götünü daha az suyla yıkayarak başlayabilirsin.
@ratel242
@ratel242 2 ай бұрын
Namaza kalkmışken videoyu atayım mı dediniz hocam 😂
@sultanportakal
@sultanportakal 2 ай бұрын
14:20 19:35 21:15 22:45
@yk-py9ht
@yk-py9ht 2 ай бұрын
Tarımsal yaşama geçiş için verdiğiniz hiç bir teori tam mantığıma oturmadı. Against The Grain kitabından edindiğim izlenim bir grup insan diğerlerini sömürebilmek için tarıma zorla geçirmiş. Aksi durumda diğer insanların iş gücünü sömürme şansları yoktu. Onları belli bir alana hapsedip çalıştırıp saklayamadıkları bu tahıl ürününün bir kısmına el koymak asıl amaçtı. Çivi yazısıyla olan tabletlerin tercümelerini okuduğumda neredeyse yarısı başka bir yere saldırıp oradan kaçırdığı insan sayısıyla övünen kral seslenişi. Sürekli toprakta çalışacak esir-serf-köle tedariki ile uğraşan bir elit portresi var. Ayrıca James C. Scoot’ın tarımsal yaşamın verimsiz değil bilakis en verimli sulak ve düzenli taşkınlarla sulanan alüvyon ovalarda çıktığını anlatıyor diye anlamıştım.
@aknkrz
@aknkrz Ай бұрын
Hocam semavi dinlerin önderleri serisi artık gelmeyecekmi ? Daha ne kadar etrafında dolanacaksınız ?
@shahmuradalizada
@shahmuradalizada 2 ай бұрын
Bir historik daha şaşırtdı.
@karmalars
@karmalars 2 ай бұрын
tarama geçmişi diye gördüm ve hemen geçmişi sildim. yanlış okumuşum ama bir gün bu konu da gündeme gelecek XD
@sidal123
@sidal123 2 ай бұрын
Şu arkada konuşanların para maaş sendika muhabbeti baydı artık.
@abbasyolcu
@abbasyolcu 2 ай бұрын
Biz küçük bir klandık şimdi kasaba oluyoruz bir kaç aya şehir bir kaç yıla ülke
@Plovenn
@Plovenn Ай бұрын
Vay be
@tuncerdabanl5515
@tuncerdabanl5515 2 ай бұрын
Afrika'da hazır yiyecekleri toplama yapanlar arasında mücadele olmaz mı? Daha iyi ağaçları herkes elde etmek ister. Güçlüler iyi ağaçları elde etmek isteyince en iyi yiyeceğe ulaşmayan edilgenler birleşip birlikte mücadele etme kararı alabilir. Böylece insanlar arasında çatışmayı engelleyen uzlaşma ve hukuk aranabilir. Yani her toplum gelişimi toprağa bağlı olmayabilir. İnsanın benliği temel etkendir toplumlaşmada. Böyle bir uzlaşmada küçük çaplı devlettir aslında. Başka yerlerdeki meyve, sebze değişimi ve güvenlik ihtiyacı Afrika ya özgü devleti oluşturmuş olabilir.
@mehmetoguzaydogdu5296
@mehmetoguzaydogdu5296 2 ай бұрын
Bugün de petrol hasadı/haracı var.
@mern87
@mern87 2 ай бұрын
Biz bir aileyiz diyen patron kapitalizmin dibidir😂
@atatemurdynamics7585
@atatemurdynamics7585 Ай бұрын
amerikada buffalo yok mu hocam ?
@Whatdoyousay4this
@Whatdoyousay4this 2 ай бұрын
Hocam Neil deGrasse tyson tuzun bir ara çok değerli olduğundan bahsetti. Ödeme biçimi haline gelmiş hatta bi ara. Askerlerin ödemelerini tuz ile yapılıyormuş. Ne diyorsunuz buna? Sizi çok seviyorum bu arada.
@betsyupo
@betsyupo 2 ай бұрын
@turplexx233
@turplexx233 2 ай бұрын
4:10 Büyük bir aydınlanma yaşadım, artık bu yabancı kelime yerine Berlin Duvarı, hücum yeleği gibi adların yanında koruyucu da diyeceğim. 26:40 Katılıyorum, adamlar hala daha Mu kıtası güneş dil teorisi Türk tarih tezi diyor. Adama anlatmaya çalışıyorum o dönem Aryan ırk teorisinde bizi sarı ırk saydılar ona karşı yapıldı diye yok adam beni suçluyor hala.
@sakallnureddinibrahimkonya3490
@sakallnureddinibrahimkonya3490 2 ай бұрын
Hocam, "öküz"; erkeklikle birlikte tarımı, yani bolluk ve bereketi temsil ediyor olamaz mı?
@enesfurkanarslan6771
@enesfurkanarslan6771 2 ай бұрын
Bağlama kursuna mı gitmiş arkadaş? Güzel bağladı konuyu soğutmaya 😄
Dobralıkta Emra Safa Gürkan Gibi Olun | Az Önce Konuştum
21:18
TV100 Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum
Рет қаралды 89 М.
Ne Neolitik, Ne Devrim / Emrah Safa Gürkan - Historik 43
20:51
My scorpion was taken away from me 😢
00:55
TyphoonFast 5
Рет қаралды 2,7 МЛН
Tuna 🍣 ​⁠@patrickzeinali ​⁠@ChefRush
00:48
albert_cancook
Рет қаралды 148 МЛН
GÜLERSEN KAYBEDERSİN w/ Emrah Safa Gürkan, @OMNIBUSLIVE ekibi
21:45
0,75x: Neden Bu Kadar İtaatkarız? - Emrah Safa Gürkan
36:03
Mustafa Kemal'in İttihatçılarla Olan Zorlu Mücadelesi | Az Önce Konuştum
26:45
TV100 Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum
Рет қаралды 93 М.