Рет қаралды 1,605
Ένα Σαββάτο αποβραδίς
Έξοδος του Μεσολογγίου
Η Έξοδος του Μεσολογγίου ή Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι ένοπλοι και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων.
Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 1825, από τις δυνάμεις του Κιουταχή. Οι επιθέσεις αντιμετωπίζονταν με επιτυχία από τους υπερασπιστές της πόλης. Σε βοήθεια τους είχε σπεύσει ο στόλος του Ανδρέα Μιαούλη ο οποίος είχε διασπάσει αρκετές φορές τον τουρκικό στόλο και τους είχε ενισχύσει με τρόφιμα και πολεμοφόδια.
Στις 5 Αυγούστου ο Κίτσος Τζαβέλλας, επικεφαλής δύναμης Σουλιωτών μπήκε στην πόλη, ενισχύοντας την ψυχολογία των πολιορκημένων.
Επίσης οι πολιορκημένοι ήρθαν σε συνεννόηση με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος διεξήγαγε πόλεμο φθοράς στα νώτα του στρατεύματος του Κιουταχή, αναγκάζοντάς τον να περάσει σε θέση άμυνας, τον Οκτώβριο του 1825.
Στις 25 Δεκεμβρίου 1825 άρχισε η δεύτερη φάση της πολιορκίας του Μεσολογγίου με την σύμπραξη των τουρκο-αιγυπτιακών δυνάμεων του Κιουταχή και του Ιμπραήμ. Οι δύο στρατοί έκαναν πλέον ασφυκτική την πολιορκία με συνεχή κανονιοβολισμό του Μεσολογγίου και με την κατάληψη των στρατηγικής σημασίας νησίδων Βασιλάδι και Κλείσοβας στις 25 Μαρτίου 1826. Μετά την κατάληψη των δύο νησίδων, η θέση των πολιορκημένων ήταν απελπιστική και ειδικά μετά και την αποτυχία του Μιαούλη να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό.
Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε ξεπεράσει τις ανθρώπινες αντοχές. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκημένοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) έτρωγαν ποντίκια και γάτες για να επιβιώσουν!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτές αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου). Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών.
Όμως, το σχέδιο της εξόδου, προδόθηκε, και οι δυνάμεις του Ιμπραήμ κατέσφαξαν τούς μαχητές της εξόδου.
Στο μεταξύ, μέσα στο Μεσολόγγι είχαν αρχίσει οι σφαγές από τους Τουρκο- αιγύπτιους, που είχαν εισβάλει από άλλο σημείο της πόλης. Σε πολλά σημεία σημειώθηκαν δραματικές σκηνές, ο προεστός Χρήστος Καψάλης, όταν κυκλώθηκε από τους τούρκους στο σπίτι του, όπου είχαν συγκεντρωθεί τραυματίες, γέροντες και γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη, ενώ ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ ανατίναξε τον Ανεμόμυλο, στην τελευταία πράξη αντίστασης, όταν κυκλώθηκε από τους αλλόθρησκους. Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και μόνο 1.500 κατάφεραν να διασωθούν.
Οι απώλειες των Ελλήνων κατά την πολιορκία και την έξοδο ήταν περίπου 1.700 αγωνιστές από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο και έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι. Γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν για να πουληθούν στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Οι απώλειες για τους τουρκο-αιγύπτιους εισβολής ήταν περίπου 5.000 άνδρες.
Ένα νέο κύμα φιλελληνισμού ξεπήδησε μετά το ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού.
Ενα Σάββατο αποβραδίς
ανήμερα Λαζάρου
πέρασα από παιδιά μ’ τ΄ Αντιλικό
ορέ και από το Μεσολόγγι
Κι άκουσα αντρίκια παιδιά μου κλάματα
Συμμετείχαν οι μουσικοί:
Αντώνης Καλιούρης (Κλαρίνο, Φλογέρα, Καβάλι)
Κυριάκος Γκουβέντας (Βιολί)
Στέλλα Βαλάση (Σαντούρι)
Θεόδωρος Γιαννόπουλος Λαούτο)
Περικλής Κατσώτης (Νταούλι, Τουμπερλέκι)
Χαράλαμπος Μπίρης (Ηχοληψία, Επεξεργασία ήχου)