Рет қаралды 2,977
10 yıl önce, kamuda engelli çalıştırma oranını %4’ten daha aşağı çekme girişimi, gösterilen tepkiler üzerine durdurulmuştu.
Ancak aldığım yeni bilgilere göre, özellikle EKPSS ile kamuda engellilerin sürekli istihdam taleplerini azaltmak, bütçe kısıtlaması gerekçesiyle erişilebilirlik ve makul uyumlaştırma taleplerini düşürmek ve sosyal medya platformlarındaki sürekli kadro taleplerinden kurtulmak gibi nedenlerle, kamuda engelli çalıştırma oranını kademeli olarak %2 ya da %1 seviyesine düşürmeye yönelik yeni bir çalışma başlatıldığını öğrendim.
🔴 Kamuda oranların aşağı çekilmesi ne anlama geliyor?
Kamuda istihdam edilemeyen engelli bireylerin taleplerinin daha da artacağı öngörülüyor. Bu artan taleplerin karşılanması için özel sektörde engelli çalıştırma oranının %3’ten %4 ya da %6’ya çıkarılması mı planlanıyor? Bu sorunun yanıtı henüz net değil.
Avrupa ülkelerinde özel sektörde engelli çalıştırma kotası 25 çalışanda %6 ile %8 arasında değişiklik göstermekte. Türkiye’de de benzer bir düzenleme gündeme gelebilir.
🔴Ankara’da yaptığım bir görüşmede, Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, şu açıklamada bulunmuştu:
“İlçelerde engelliler, kota nedeniyle kendi yaşadıkları bölgelerde istihdam fırsatı yakalayamadıkları için zor durumda kalıyor. Bu nedenle, 50 çalışan sayısına göre uygulanan %3 engelli çalıştırma zorunluluğunu ilçelerde 25 çalışan sayısına indirerek uygulama çalışmaları yapıyoruz.”
Bu düzenleme gerçekleşecek mi? Henüz netleşmiş değil.
Sonuç olarak:
• Kamuda engelli çalıştırma oranının düşürülmesi, engelli bireylerin kamuda iş bulma olanaklarını daha da kısıtlayacak.
• Özel sektörde kotanın artırılması halinde, engelli bireylerin istihdamı özel sektör ağırlıklı hale gelebilir. Ancak bu durum, özel sektörün yükümlülüklerinin daha da artması anlamına geliyor.
• Kota sisteminden başlayarak yeni düzenlemeler yapılmadan alınacak kararlar katılımcı, kapsayıcı istihdam çalışmalarımızı daha da zorlaştırabilir.
🔴Engelli bireylerin istihdamına yönelik bu tür çalışmalar Engelsizkariyer.com başta olmak üzere özel sektör temsilcileri ve alanda uzman kişiler ve kamuoyunun katılımıyla şekillendirilmesi önemlidir.
#EngelliMemur #EKPSS #EngelliPersonel #Engelliİstihdamı
www.facebook.c...