Ümit hocam, size ne kadar teşekkür etsem azdır, verdiğiniz bilgilerle çok başarılı oldum, kısa sürede çok güzel köpüren ve de lekeleri anında çıkaran sabunlar yaptım.hem kizartma yağlarıyla ayrı olarak hayvansal iç yağıyla, hem de karışık. Hepsinde başarılı oldum. Bütçeye katkı mı desem, çevreyi koruma mı desem, kısacası Allah sizden razı olsun. Hep istediğim ve merak ettiğim birşeydi sabun yapımı. Sayenizde öğrendim. Hele son yaptığıma hanımeli yağı, adacayi yağı, karanfil yağı damlattim. Misler gibi oldu.
@chemistumit3 жыл бұрын
İlginiz için çok teşekkür ederim. Çalışmalarınız için tebrik eder, başarılar dilerim.
@bilalyucel82122 жыл бұрын
Önce portakal yağı, limon yağı, nar çekirdeği yağı, incir çekirdeği yağı yapıyorum, sızma zeytinyağı ile, sonra onlardan sabun yapıyorum, harika oluyor, elinize sağlık, sizlerinden öğrendim sabun yapmayı,
@chemistumit2 жыл бұрын
Merhaba, çok teşekkür ederim. Çalışmalarınız için sevindim.
@gunaytugan15596 ай бұрын
Nasıl yapılıyor bu bitkisel yaglar
@oktayerdem8233 Жыл бұрын
En başarılı sabun videoları sizin Ümit hocam teşekkürler. Takipdeyiz. Video çekerken zamanın da gösteren bir mekanik saat de olabilir, hızlı çekimlerde zamani anlamak açısından bizim için çok faydalı olacak.
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, değerlendirmeniz için çok teşekkür ederim. Yerinde öneriniz için ayrıca teşekkür ederim. Dikkate alacağım.
@İbrahimİşlek-g5bАй бұрын
Sesli anlatımlar da daha iyi anlaşılıyor akılda kalıcı oluyor başarılar
@chemistumitАй бұрын
Evet, haklısınız, ilginiz için teşekkür ederim.
@hamiyetkeskin98583 жыл бұрын
Kaynama yüksekti: Ocak harlı mı-- kısık mı? Kaynar su 2kg yağ için ne kadar,? Aldığınız ve süzdüğünüz kaplar plâstik. Kapları eritir, ya da zararlı olur mu? Kaynama katılığı ne kadar? Süzgecten akar mı? Kalıbın içinde çok karışırdınız,şekil bozuk göründü. Süzme kabında karıştırıp kalıba daha düzgün alabilir miyiz ? Tekrar aynı soru. Hindistancevizi ve hint yağı ekleye bilir miyiz ? Toplam kaç saat kaynadı? Öğrencilerim çok soru sordukları zaman mutlu olurdum. Bu anlamadıkları için degil; İlgilendikleri ve daha detaylı öğrenmek istedikleri içindi
@chemistumit3 жыл бұрын
Ocak, orta ateş. kaynama köpürmenin etkisi ile yüksek gibi görünüyor. kaynar suyu yaklaşık 1 litre kadar kullandım. 1,5 litre de ilave edilebilir. amaç sabunu yıkamak. plastik kaplar için, sıcaklık max 100 dereceyi geçemeyeceği için makarna süzmek gibi düşünebiliriz. şekil önemli, dediğiniz gibi yapılabilir. tam sertleşme sonunda kesilerek de düzeltilebilir. h. cevizi ve hint yağı ekleyebilirsiniz. sonuçta sabun üretimi. yaklaşık 3 saat kaynadı. ilginiz ve sorularınız için çok teşekkür ederim.
@FamilieYildirimDeutschland Жыл бұрын
bir kermesden yaklasik 20 lt kizartma yagi verdier . sabun u yaptim camii nin tuvaletinde kullanilmakmuzre 10 kg ya yakin . sabun guzel temizliyor , kopurme guzel .ama cabuk yumusuyor , ne yapabilirim sizce.
@gulay3550 Жыл бұрын
Ne kadar sıcak su kullandınız acaba? Süzme işini plastik suzgu ile mi yaptınız?
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, ara ara ilave ederek yağ miktarının iki katı kadar su kullanmıştım yanlış hatırlamıyorsam, süzme işini plastik süzgeçle yaptım fakat varsa metal kullanmak daha uygun olacaktır.
@MahmutSga9 ай бұрын
ELLERİNİZE SAĞLIK HOCAM.KALIPLARDAN ÇIKARDIKTAN NE KADAR SÜRE SONRA KULLANIMA HAZIR HALE GELİR ACABA ?
@chemistumit9 ай бұрын
Merhaba, 4 ila 6 hafta bekletilmesi yeterlidir.
@fehmaslan7567 Жыл бұрын
Müzikli videolarda sesini kapatıp yazıları takip ederek izlemek daha dikkatlice ve akılda kalıcı oluyor
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, tavsiyeniz için teşekkür ederim. Bazen ben de kararsız kalıyorum, anlatmalı mıyım yoksa sadece yazarak mı yayınlayalım diye.
@NoName-zl6sb9 ай бұрын
kül ile sabun yapımını gösterir misiniz?
@chemistumit9 ай бұрын
Merhaba, ileride olabişlir ama yakın zamanda çok zor. İlginiz için teşekkür ederim.
@nuranakca6348 Жыл бұрын
Zevkle izledik. Oğlumla beraber. Kimyacı olmaya karar verdi.
@chemistumit Жыл бұрын
Çok sevindim, Mutlaka bir yabancı dili çok iyi öğrensin. Ayrıca, ilginiz için de çok teşekkür ederim. Selamlar.
@hamiyetkeskin98583 жыл бұрын
Kolay gelsin hocam, kaynatma kabınız çok elverişli. Nasıl bir kova kullandınız. Materyali ne? Çelik mi?
@chemistumit3 жыл бұрын
teşekkür ederim. kaynatmada kullandığım kap normal yağ tenekesi.
@mustafa-hx8oq Жыл бұрын
Ümit bey size soracam elimde ballı yulaflı sabunlar var sıcak yöntemle yapılmış kurumamış elim içine geçiyor ben bu sabunları nasıl kuruturum evdemi bahçedemi
@chemistumit Жыл бұрын
merhaba tozlanmayacaka ama hava alacak şekilde kapatarak, doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde dışarıda tutulması süreci hızlandırablir.
@mustafa-hx8oq Жыл бұрын
@@chemistumit çok teşekkür ederim
@chemistumit Жыл бұрын
@@mustafa-hx8oq rica ederim.
@gokyuzu5560 Жыл бұрын
Evde yaptığımız sabunlar neden köpürmüyor?
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, genelde tek cins yağ kullanıldığı için (zeytinyağı veya ayçiçeği yağı) ve hiç köpürtücü katkı kullanılmadığı için. Yağ çeşitlendirilmesi köpürme olayını iyileştirir.
@basla61525 күн бұрын
Hocam bir sey sorucam yaglari koydugumuzda ocakta en dusuk ateşte yapabilir miyiz
@chemistumit5 күн бұрын
Merhabalar, kaynama başlayana kadar orta ateş, sonrasında kısık ateş olabilir.
@ercanozturk87093 жыл бұрын
İyi günler. Yemeklik zeytinyağından soğuk işlem ile katı ve sıvı sabun yapıyorum. Tabi maliyeti yüksek oluyor. Asiti yüksek zeytinyağı ile de soğuk işlem sabun yapılabilir mi acaba.
@chemistumit3 жыл бұрын
merhaba, yapabilirsiniz. sadece asidi yüksek yağ daha hızlı sabunlaşacağı için kostik ilavesini çok yavaş yapın, kostik ve yağınız oda sıcaklığında olsun, kostik çözeltisinin sumiktarını % 10 arttırabilirsiniz
@ozlemuckan80042 жыл бұрын
Kostiksiz, Karbonat ile doğru ölçü de sabun tarifi verir misiniz , sabunumun katı olmasına gerek yok yumuşak kalsa da olur sadece sağlıklı ve doğal olsun yeter
@chemistumit2 жыл бұрын
Merhaba, bir de bu videom var. kzbin.info/www/bejne/rYK1eqN5qcyNfck karbonat konusuna video ile değinmek istiyorum. Oran hesaplama kolay ama soda ile hiç yapmadım. Yaptıktan sonra tavsiye vermem daha doğru olur.
@ozlemuckan80042 жыл бұрын
@@chemistumit lütfen deneyerek yapın en çok merak ettiğim o ben kendi kullanacağım sabunu o şekilde yapmak istiyorum
@pnarnazl25502 жыл бұрын
@@chemistumit merhaba hocam kostik kullanmadan karbonatla sabun yapmak mümkün mü
@chemistumit2 жыл бұрын
@@pnarnazl2550 mümkün, karbonat da alkalidir ama sodyum hidroksit Kadar güçlü değildir. Biraz daha uzun sürer.
@ardenilaclama12383 жыл бұрын
Hocam kostik sıvısını tozumu hangisi daha eykili
@chemistumit3 жыл бұрын
Merhaba, sıvı veya katı kostiğin birbirlerine göre ürün üzerinde teknik olarak üstünlükleri yoktur. sıvı kostik ağırlıkça % derişimi biliniyorsa ona göre hesaplandığında kullanılabilir. Katısı için hesaplama nispeten daha kolay olduğu için katıyı tercih edin bence.
@yoncakucukoglu2956 Жыл бұрын
Hayırlı günler birşey soracaktım ben soğuk yöntemle katı sabunu yaptım plastik dikdörtgen yoğurt kabına döktüm sabah katılaştı bende çıkarttığım zaman içinden siyah sular çıktı bende bi kabın üzerine süzülmesi için koydum acaba yanlış olan birşeymi var cevaplarsanız sevinirim ,teşekkürler
@chemistumit Жыл бұрын
Merhabalar, muhtemelen kostik fazla geldiği için kostikli su olarak atmış. Kullanırken dikkatli olun, uzunca süre dinlendirin.
@yoncakucukoglu2956 Жыл бұрын
Çok teşekkürler
@chemistumit Жыл бұрын
@@yoncakucukoglu2956 rica ederim
@mehmetakifbilgu5414 Жыл бұрын
Merhaba ordu fatsadayım.Nemli bir bölge yaz ayı diye ilk defa sabun yaptım.Pişirmeden yaptim.3 gün oldu kurumadı.Bölge nemli oldugu için sabun yapımına uygun degilmi.Yada kış ayında yapsam dahamı uygun olurdu
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, uyguladığınız reçeteyi ve karıştırma yöntemini yazar mısınız, yağ cinsini de.
@meltemtaze6792 Жыл бұрын
Hocam kokusu çok ağır olan bol asitli bir zeytinyağım var.Buni kaynatarak sabun yaparsam kokusu gider mi?
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, yağ asitlerinin karakteristik olarak kokuları hoş değildir. özellikle zincir kısaldıkça koku daha da ağır olur ve yüksek asitte durumnormaldir. sabun yapıldığında yağ asitleri tuza dönüşüp başka bir yapı olaşacağı iin koku problemi büyük ölçüde ortadan kalkar. kalabilecek kokuyu da maskelemek için bir miktar esans ilave edebilirsiniz. kalıba almadan hemen önce.
@meltemtaze6792 Жыл бұрын
@@chemistumit Çok teşekkürler.Bu şekilde sabun yapımı kaç saatinizi aldı yaklaşık?
@chemistumit Жыл бұрын
@@meltemtaze6792 rica ederim, yaklaşık 3 saatimi aldı. kaynatarak yapmak biraz daha fazla ustalık ve tecrübe gerektiriyor.
@BreathtakingVibes3 жыл бұрын
Hocam kostik miktarını soğuk yöntemdeki gibi hesaplasak suyuda yağ ağirliginin %33 olarak alıp yapsak sanirim kaynar su ilavesi yapmaya gerek kalmaz yikamak icin sanirim Ayçicek kullandiginizi farz ediyorum ayçiçegin sabunlasma kat sayısı ve %5 kostik indiri ile 258 gr kostik 660 gr su da yeterli olmazmiydi tabiki bu yağ sonucta kullanilmis asitik degeri dusmus bir yağ belki bundan fazla kostik kullandiniz ama bahsettigim gibi yapsaydik sanirim yıkamaya gerek kalmazdi tüm kostik sabun olurdu .Birde bunu normal kullanilmamis yagdan yaptigimizi dusunelim kaynatma yönteminde yağların asitik degerleri yani sabunu sabun yapan yararli asitler minimize olmuyormu sanki soguk yöntem en iyisi diye düsunuyorum geleneksel yöntemin bence tek avantaji bir kaç gün bilemediniz 1 haftada sabun kullanıma hazır oluyor
@chemistumit3 жыл бұрын
Çok doğru yazdıklarınız. Burada geleneksel yöntemi göstermek istedim. Acı suyun ne demek olduğu nasıl ayrıldığı.
@AliAli-co4im2 жыл бұрын
Soguk suyla basta yagi kaynatirsa geleneksel sabun yapimindaki gibi kostigi de soguk sabundakiyle ayni oranda ayarlarsak sabun yine tutarmi? Koyluler sulu pisiriken hangi orani kullaniyorlar ?
@mevlude94052 жыл бұрын
Kaynatmadan yapılan sabunla farkı nedir acaba
@chemistumit2 жыл бұрын
merhaba, kaynatmadan yani soğuk proses olarak yapılan sabunlar doğal gliserinlerini kaybetmedikleri gibi yağ içindeki vitamin ve diğer çözünmüş halde bulunan moleküller buzulma riski ile karşılaşmazlar. ama kaynatarak yapılan sabunlara göre biraz yumuşak kalırlar.
@burcinhaticecelik39853 жыл бұрын
Hocam hatayloyim klasik yöntem defne sabunu nasıl yapılıyor anlamış oldum ama bu sabun cildi ve saçı kurutuyor en oahalisini da alsanız pişirilmiş sabunun sanırım gliserin eksikliğinden ben soğuk olarak yapıyorum memnunum siz ne düşünüyorsunuz bu konuda
@chemistumit3 жыл бұрын
merhaba, gliserin ve yağda çözünmüş olan vitamin ve diğer yararlı bileşiklerin korunması nedeni ile soğuk prosesle yapılan sabunlar daha iyi diye düşünüyorum.
@burcinhaticecelik39853 жыл бұрын
Elinize sağlık bu sabunu nerelerde kullanabiliriz ?
@chemistumit3 жыл бұрын
Merhaba, teşekkür ederim. el temizliğinde kulanılabilir, rendelendiğinde çamaşır temizliğinde kullanılabilir, rendelenip suda çözüldüğünde bulaşık temizliğinde kullanılabilir. gene de uyarayım, acı suyun çok iyi süzülmesi lazım. kullanmadan önce ufak bir deneme yapmanızda fayda var.
@yldzcanar6810 Жыл бұрын
Merhaba Toplamda kac saat kaynattınız
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, iki üç saat kadar kaynattım.
@yldzcanar6810 Жыл бұрын
@@chemistumit ben 2 saat kaynattım ocaktan alıp yarın bakacağım
@ramazanylmaz6506 Жыл бұрын
Hocam biz bıttım sabunu yapmak istiyoruz da oranları zeytinyağı ile aynı mı ?
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, değildir. Ama çok farklı değerler bulduğum için birşey de diyemiyorum. En garantisi numune üzerinden sabunlaşma sayısı tayin etmek ama onun içinde kullanılacak yağın numunesi lazım.
@pnarnazl25502 жыл бұрын
Çok güzel oldu. Bunu deneyeceğim
@chemistumit2 жыл бұрын
Merhaba aldığınız sonucu paylaşabilirseniz sevinirim.
@maiagvianidze13342 жыл бұрын
Lütfen ne kadar kostik soda yapılacağını hesaplayın.2004 G keten tohumu yağı.2002g kenevir yağı.300 gr hindistan cevizi yağı.183 gr üzüm çekirdeği ceviz yağı lütfen bana yardım edin ve beni hesaplayın
@chemistumit2 жыл бұрын
Merhaba, 183 gram sadece üzüm çekirdeği yağı mı? Ceviz yağı demişsiniz o ne kadar?
@hamiyetkeskin98583 жыл бұрын
Bütün sabunların ph.derecesi, sabun hangi aşamada iken ve nasıl ölçülür?,, Uygun değer kaç dır?. İlginiz için teşekkür ederim
@chemistumit3 жыл бұрын
Merhaba sertleşmesinden sonra yani rxn tamamen bitince ölçmek doğru olur. 7-9 arası
@hamiyetkeskin98583 жыл бұрын
Teşekkürler
@chemistumit Жыл бұрын
Rica ederim.
@esracelik7522 жыл бұрын
Atık yağın bize zararı olmazmı
@chemistumit2 жыл бұрын
Dikkat etmek gereken husus kostik miktarı. Fazla kaçırmamak lazım. Bileşenlerin oranlarını doğru hesaplayıp doğru miktarları kullanmak lazım.Bunun dışında bir zararı olmaz. Benim tecrübelerim böyle. Yine de önce de deneyin. Ama sentetik yüzeyaktif malzemeler kullanılarak yapılan ürünler kadar zararı olmaz.
@seyhandirim68563 жыл бұрын
Sabundan artakalan aci suyu ne yapiyoruz?
@chemistumit3 жыл бұрын
Merhaba, sabun altında kalan acı suyu işlemek evde mümkün değildir. Gliserin, kostiğin fazlası, sabunlaşmayan ve suda çözünen maddeler ve sudan oluşan çözeltidir. Bir miktar tuz ruhu ile nötralize edildikten sonra bertaraf edilir.
@muyessercekmez56723 жыл бұрын
Ne kadar yağa ne kadar su ne kadar kosnik koyucam yazarmısınız banada denemek istiyorum
@chemistumit3 жыл бұрын
Merhaba, kostik miktarı kullanacağınız yağa göre değişir. Konu ile alakalı kanalımda formül reçete hazırlı videosu var. Sabun üretimini yeni deneyecekseniz soğuk proses ile başlamanızı öneririm.
@ayselb18132 жыл бұрын
Bir yandan kullanılmış yağlardan sabun yaparak yağların çevreye zararını onlerken diğer yandan kostik kullanarak sabunlara bir takım yağlar esansiyelde olsa yağ neticede ilave ederek yine çevreye zararlı hale getirmiyormuyuz? Mesela bir kovaya Su koysak sabun eklesek köpürtüp bu suyu bitkilere veya bahçedeki bostana döksek çimlere döksek kurutmaz mi? Veya bu su toprağa karissa yağmur suyu ile içme sularına karışmıyor mu? Bunca kullandığımız deterjanlar, sabunlar, Şampuanlar hicmi zararları yok? Yoksa bütün suçlu kullanılmış zeytinyağları mi?
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba konu ile ilgili bir video yayınladım.
@yldzcanar6810 Жыл бұрын
Zeytinyağı ile yapmak istersek onun miktarları ne olur
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, aynı miktarları kullanabilirsiniz.
@naciyek2 жыл бұрын
Hocam ürün miktarlarını tek tek belirtebilirsiniz misiniz rica etsem okulda yapacağız da
@chemistumit2 жыл бұрын
merhaba, 100 gram ayçiçek yağına 13,6 gram sodyum hidroksit ve bunun %20 lik çözrlti haline gelmesi için 54,4 gram su. yağ değiştiğinde kostik miktarı değişir. Kullanılan yağın sabunlaşma sayısına bakmak lazım.
@naciyek2 жыл бұрын
@@chemistumit teşekkür ederim
@chemistumit2 жыл бұрын
@@naciyek rica ederim
@ayselb18132 жыл бұрын
@@chemistumit kısaca kimyager olmak lazım. Millet nereden bilsin hangi marka yağın ne kadar su veya ne kadar hidroksit istediğini? Dolayısı ile işi ehline birakmak en doğrusu. Faydali olalım derken çevreye de bütçeye de sağlığa da zarar vermesekmi acaba?
@fehmaslan7567 Жыл бұрын
@@ayselb1813 bir çok şehirde insanlar kendi yapıyor sabunlarını,hemde binlerce yıldır ,hiçbiride kimyâger değil nası oluyo bu???
@goksunakdemir9248 Жыл бұрын
Merhaba hocam kostik yerine kimyacılarda satılan sabun bazı kullananlar var sizce hangisi daha yararlı
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, benim tercihim yağ ve kostik ten yana olur
@burakatal1332 жыл бұрын
Hocam o gliserinli su bendede var onaları napmamız gerekiyor cildimiz için kullanırsak yakıcı olur mu
@chemistumit Жыл бұрын
Merhabalar, ev veya köy ortamında maalesef birşey yapılamaz. Cildinizde kesinlikle kullanmayın.
@naciyek2 жыл бұрын
Renk olması açısından gıda boyası eklenmesi sorun olur mu
@chemistumit2 жыл бұрын
merhaba, gıda boyası eklenebilir ama renk değişeblir. bununnla ilgili gül sulu sabun yapımı videom var kanalımda, onu seyredebilirsiniz.
@merveordu25392 жыл бұрын
Hocam kaç gün bekleyince kullanıma hazır hale geldi..ve ne kadar yağ ne kadar kostik ne kadar su..yazın da. Lütfen...
@chemistumit2 жыл бұрын
merhaba ısıl işlemile sabun yapıldığında aslında çok bekletmeye gerek yok kullanmak için ama tedbiren 2-4 hafta bekletin. Sabun yapımına yeni başlıyrosanız soğuk süreçle (ısıtmadan) başlayın. Miktarlar ile ilgili bilgiler kanalımdaki diğer sabun yapım videolarımda var. ilginiz için teşekkür edrim.
@merveordu25392 жыл бұрын
@@chemistumit geri dönüş yaptığınız için teşekkür ederim..sıcak pisirerek sadece bu video var..ve ben bundan yapmak istedim..soğuk yapabiliyorum..ama ben bu sıcak pişirmeyi istedim..hem daha hızlı oluyor hem daha dayanıklı eski yöntem..o yüzden ölçüleri verin lütfen...istediğim bu yöntem...bende Tekrar teşekkür ederim.. bekliyorum
@merveordu25392 жыл бұрын
@@chemistumit hocam bu sıcak yöntem ile ilgili tüm k ki bulamadım lütfen siz bilirsiniz sıcak pişirerem miktar verirseniz
@chemistumit2 жыл бұрын
@@merveordu2539 merhaba, 1 kg yağ için 700 gram % 20lik sodyum hidroksit çözeltisi hazırlayın. yağ 80 dereceye ısınınca yavaş yavaş ilave edin. yani köpürdükçe ilave edin ve karıştırmaya devam edin. kostik ilavesi bitince sabunlaşma olana kadar köpürme oldukça su ilave edin. sona doğru tuzlu su ilave edin ve sabunu kalıba alın.
@merveordu25392 жыл бұрын
@@chemistumit teşekkür ederim geri döndünüz..700grsodyum hidroksiti ne kadar su ile karistirmam gerek.. Ve suyu kostik ilavesi bitince nekadar su ilave edicem. Ve ne kadar tuzlu su olmalı Yani 1kilo yağa ne kadar ölçüler 3ayri soru;ne kadar kostikli su ;ne kadar normal su:ne kadar tuzlu su..ona göre başlamak istiyorum..yardımcı olun lütfen..hayırlı Ramazanlar olsun..teşekkür eder..heyecanla haber beklerim.
@userayka2 жыл бұрын
Merhaba. Atık yağdan yapılmış sabun kokuyor. Yani eski yağ kokusu, kaynamadan soğuk yontemle yaptım. Yöntemden kaynaklı yoksa başka bir sorun var
@chemistumit2 жыл бұрын
Normaldir, kaynatarak yapınca koku biraz daha azalıyor ama yağ esansiyel yağ ilavesi ile bu durumdan uzaklaşılabilir.
@chesapeakefann Жыл бұрын
Hocam pH 8-9 dediniz üretim aşamasında sitrik asit eklesek az miktarda pH 6-7 olur mu.
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, aslında doğal sabunlarda pH 11 e kadar gidebilir ve normaldir. Sabun moleküler yapısından dolayı pH ı 7 ye yaklaşamaz. Asitle zorlarsanız hidrolize uğratır yapıyı bozarsınız. Cilt sorununuz yoksa pH a takılmayın, varsa zaten bir hekime danışın.
@chesapeakefann Жыл бұрын
teşekkürler@@chemistumit
@chemistumit Жыл бұрын
@@chesapeakefann rica ederim.
@didemcanci6692 жыл бұрын
Kostikte kimyasal olmuyor mu?
@chemistumit2 жыл бұрын
Merhaba, kostik diğer değişle alkali sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit için kullanılan genel addır. Doğru, kimyasaldır. Ama miktar yağa göre doğru hesaplanırsa nötralleşir. Kostiksiz sabun olmaz.
@kubra49223 жыл бұрын
Ümit hocam bir kimyager olduğunuz için soruyorum. 1) Sabun yapımında kül suyu kullanımı olduğu zaman buna kostiksiz sabun denildiğini gördüm. 2) Ancak başka bir yerde kül suyu kullanımı olsa bile tepkime sonucu çıkan maddenin NaOH olduğu ve kostiksiz sabun yapılamayacağı yazıyordu. ''Bir sabunun sağlıklı olabilmesi için kostiksiz olması gerekiyor evet ama bu içeriğine hiç kostik katılmadığı anlamına gelmiyor sadece içerisine katılan kostiğin tamamının tepkimeye girip hiç artmamış olması gerektiği anlamına geliyor'' yazıyordu. Bu ifadelerden hangisi doğrudur?
@chemistumit3 жыл бұрын
Merhaba, Sorularınız için teşekkür ederim. kısa tutmaya çalışarak şöyle cevaplayayım. 1- kül suyu, bünyesinde külde çözünen sodyum ve potasyumlu mineralleri taşır. Oranları belli değildir ve ev ortamında da belirlemek mümkün değildir. Nihayetinde bu bileşikler de kostik etkisi yaparlar. Elde edilen sabun çoğunlukla jölemsi kıvamda olduğu için (potasyumdan dolayı) sertleştirmek için sodyum hidroksit ilave ederler bazen. Aslında ismen kostik kullanılmaz ama teknik olarak bakıldığında bir çeşit kostiktir. Alkalidir. Alkali olmazsa sabun olmaz zaten. 2- İlk cümle aynen doğru. Yine evet sağlıklı sabun kostiksiz olmalı ama burada bahsi geçen imalat sırasında kullanılan kostik değil, imalat sonrasında ürün yapısında bulunabilecek serbest halde reaksiyona girmemiş kostiktir. Bu yüzden yağ cinsi ve miktarına göre kostik miktarı iyi hesaplanmalıdır. Garanti olsun diye yağın % 5 fazlası veya kostiğin % 5 eksiği kullanılarak süperfat uygulaması yapılır ki serbest kostik miktarı çok az kalsın. serbest kostik eser miktarda da olsa kalabilir. çünkü kimyada hiç bir reaksiyon % 100 verimle gerçleşmezç zaten istar Arap sabunu olsun ister kalıp sabun olsun standartlarda serbet alkali miktarı için bir üst değer verilir ve bunu geçmemesi istenir.
@kubra49223 жыл бұрын
@@chemistumit Yanıt için teşekkür ederim. Bir de şunu sormak istiyorum. Lavabo açıcı (NaOH) kullanılarak süperfat tekniğiyle yapılan sabun ile kül suyundan elde edilen sabunu kıyaslasak hangisi daha cilt dostudur, hangisi daha sağlıklıdır? Bunun cevabını verebilir miyiz?
@chemistumit3 жыл бұрын
@@kubra4922 merhaba, şimdi bu sorunun net cevabını veremem ama sonuçta, kimyasal molekül formülü olarak bakarsak her iki yöntemle elde edilen sabunların yapısı yağ asitlerinin sodyum tuzudur. kül suyunda sodyum tuzu yanında potasyum tuzu da olabilir. şunu da ilave etmeliyim ki sadyum hidroksit kullanarak sabun yapıldığında hesaplama daha kolay ve sonuç daha kesin olacaktır.
@kubra49223 жыл бұрын
@@chemistumit Cevap için teşekkür ederim
@AliAli-co4im2 жыл бұрын
Hocam geleneksel sabunda basta kazana su koyuyorlar yag yanmasin diye ve zeytinyagi ile bu tarifi yapsak yanmaz mi yag ? Neden suda pisiriyorlar onun formulu nedir sizce ?
@chemistumit2 жыл бұрын
merhaba, su kaynama noktası 100 derece olduğu için sıcaklık bu noktayı geçemez. sadece yağ ısıtılırsa ve sıcaklık kontrol edilmez ise rahatlıkla ve çabucak çok yüksek sıcaklıklara ulaşabilir ve yağ yanabilir. sıcaklığı kontrol altında tuıttuğum için ve kostik çözeltisi de başta sıcak olduğuiçin zaman ve enerji tasarrufu açısından yağı başta ısıttım ama suyu önce ısıtmak yağ sıcaklığınınn çok yükselmesini önlemek anlamında daha garanti bir yöntemdir.
@AliAli-co4im2 жыл бұрын
@@chemistumit geleneksel sabununun recetesini yapilisini bana anlatabilirmisiniz instgrm varmi hocam ?
merhaba pamuk yağı sabunlaşma sayısı potasyum hidroksit cinsinden 0,193 (Arap sabunu için) sodyum hidroksit cinsinden 0,138 (kalıp sabun için) aslındav ayçiçek ve zeytinyağına yakın.
@biyolojikkatalizor9122 жыл бұрын
@@chemistumit Çok teşekkürler hocam faydalı bir kanal takipteyiz👍🏻
@chemistumit2 жыл бұрын
@@biyolojikkatalizor912 ilginiz için teşekkür ederim.
@gunaytugan15596 ай бұрын
2kg yağdan kaç gr sabun çıktı yazarmisiniz
@chemistumit6 ай бұрын
Merhaba, yaklaşık 2,5 kg.
@AliAli-co4im2 жыл бұрын
Umit hocam size birsey sormak istiyorum geleneksel sabunla ilgili mailiniz var mi yada herhangi bir iletisim
@chemistumit2 жыл бұрын
Merhaba, iyi bayramlar. Mail adresim kimyaciumit96@gmail.com. Her sorunuzu sorabilirsiniz.
@alikoc14673 жыл бұрын
Sabunun üstündeki çatlakları kırıkları nasıl gidere biliriz
@chemistumit3 жыл бұрын
Merhaba, çatlak oluşmaması için döküm aşamasında çok dikkat etmek gerekiyor. Suyu süzdükten sonra soğutmadan dökmek gerekiyor. Süzme işleminden sonra sabuna bir miktar kaynar (%10 kadar) su ilave edilerek alışkanlığı arttırılırsa yüzey çok daha düzgün olacaktır.
@hamiyetkeskin98583 жыл бұрын
Son yaptığım 2 sabun hamuru ph.derecesi 10/11 gibi çıktı. Zararlı mı?
@chemistumit3 жыл бұрын
merhaba, karşılaştığınız durum normaldir. zamanla kalıp içinde de reaksiyon süreceği için pH giderek düşecektir. zaten kalıplara ayırıp 3-4 hafta bekletmenin sırrı budur.
@afaşbb Жыл бұрын
Kızartma patates gibi kokarsın 😊
@chemistumit Жыл бұрын
Sıkıntı olmadı, 👍🙂
@afaşbb Жыл бұрын
@@chemistumit hocam pigment toz boyası mı Alıcaz
@envai55332 жыл бұрын
Hocam kimya ile ilgili günlük hayatta karşılaştığım kafama takılan bir soru var yardımcı olabilir misiniz. 82 gram suya 82 gram sodyum hidroksit ve 30 gram toz şeker eklenirse bu miktar suda sodyum hidroksit ile toz şeker homojen bir şekilde çözünebilir mi? Evde sabun yapıyorum dışardan aldığım sabunlara güvenemiyorum bu yüzden bu bilgiye ihtiyacım var.
@chemistumit2 жыл бұрын
merhaba, sorunuz çok güzel. sodyum hidroksit ve şekeri aynı anda çözmeyin. aşırı alkali ortamda şeker glikoz ve fruktoza ayrılabilir. ve glikoz yine ortamdaki naoh ile reaksiyon verebilir. bunnu yerine önce kostikle sabun üretmek üzere katıştırın. şekerli suyu sonra ilave edin. 82-82 su-kostik çok derişik olacağından 120 su 82 kostik hazırlayın. sonra da30 gram su 30 gram şeker hazırlayın. suyu burada ısıtıp şerbet yapmanız gerekebilir. soğutmadan kullanmayın.
@ibrahimkucuk98692 жыл бұрын
S a. Kolay gelsin tesekkurler Sicak yontem 250 kizartma yagi 250 z.yagi 5 gr nane yagi kullandim seker kullanmadim kivami iyi sabunu kacgun sonra kullanabilirim .
@envai55332 жыл бұрын
@@chemistumit teşekkür ederim hocam
@serkanarkaz9208 Жыл бұрын
Sabunu kalıba dökmeden önce blendırdan geçirmeliydin, kalıplar daha düzgün çıkardı.
@chemistumit Жыл бұрын
Evet, olabilr.
@definecisakarya4861 Жыл бұрын
Ekşimik gibi dağıldı.
@chemistumit Жыл бұрын
Merhaba, sertleşmesi için yeterince bekletmek lazım 👍
@MahmutSga9 ай бұрын
ELLERİNİZE SAĞLIK HOCAM.KALIPLARDAN ÇIKARDIKTAN NE KADAR SÜRE SONRA KULLANIMA HAZIR HALE GELİR ACABA ?
@chemistumit9 ай бұрын
Merhaba, 4 ila 6 hafta beklettikten sonra kullanılabilir.