Рет қаралды 149,086
Στην λογική του «ανθρώπινου λάθους» επέμεινε προκλητικά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν υπουργός Μεταφορών όταν έγινε το δυστύχημα, προκειμένου να «βγάλει λάδι» τις δικές τους ευθύνες και τις ευθύνες για μια διαχρονική εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει ως περιττό κόστος τα μέτρα ασφαλείας.
Αν και είπε ότι νιώθει «σε απόλυτο βαθμό την υποχρέωση να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, σεβασμό στη μνήμη ανθρώπων που χάθηκαν», τα φόρτωσε όλα στο ανθρώπινο λάθος και σε όλους τους υπόλοιπους εκτός από τον εαυτό του. Για τον ίδιο, το μόνο ...λάθος που αναγνώρισε ήταν πως δεν «ξερίζωσε» τη νοοτροπία του «έλα μωρέ» και δεν ανέτρεψε «παγιωμένες παθογένειες ενός Δημοσίου που νοσεί».
«Αν έστω και μία πλευρά είχε τηρήσει τις διαδικασίες του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί. Από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, μέχρι στελέχη Οργανισμών όλων των περιόδων αλλά και τις διοικήσεις της ΡΑΣ», είπε, υποστηρίζοντας πως ο Κανονισμός παραβιάστηκε κατά συρροή, οπότε «τέτοιες παραβιάσεις, καμία ολοκλήρωση της 717 δε θα μπορούσε να υπερνικήσει». Και συμπλήρωσε ότι τα συστήματα που έλειπαν από τα τρένα και τις γραμμές, «σαφώς και θα συνέβαλλαν στην ασφάλεια αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα».
Δημιουργώντας μια μαγική εικόνα για τα πεπραγμένα του στο υπουργείο, όπου υλοποίησε με απόλυτη ευλάβεια την πολιτική της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικά εκείνος ήταν αυτοί που προχώρησαν σε «πράξεις», όπως αύξηση του προσωπικού στον ΟΣΕ και του προϋπολογισμού του, ξεκίνησαν συντηρήσεις σε συγκεκριμένα τμήματα, ολοκληρώθηκε η σύμβαση «717» αλλά και πως προχώρησε στη διακοπή του κατακερματισμού των εργολαβιών.
Παραδέχθηκε πάντως πως η πολιτική της ΕΕ στην οποία ομνύει η κυβέρνηση του και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια του σιδηρόδρομου. Έτσι, ανέφερε πως υποχρέωση της χώρας είναι να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των συστημάτων ασφαλείας, δηλαδή το ERTMS που αποτελείται από το GSMR, το ETCS, την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση «όχι σε όλο το σιδηρόδρομο αλλά σε δίκτυο υψηλών ταχυτήτων» το 2030, συμπληρώνοντας πως σήμερα αυτά λειτουργούν στο 13% του ευρωπαϊκού σιδηρόδρομου.
Συνήθως όταν γινόταν μία τέτοια καταστροφή, οι υπουργοί κρύβονταν. Εγώ δεν το έκανα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πολιτικό πρόσωπο και ένας υπουργός, παραιτήθηκε» είπε χαρακτηριστικά και το επανέλαβε αρκετές φορές, θεωρώντας ότι έτσι ξεμπέρδεψε με τις ευθύνες του.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του πρώην υπουργού σε ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με το εκρηκτικό μείγμα που είχε διαμορφωθεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο και το οποίο είχε εκφράσει η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών, προαναγγέλλοντας σοβαρό δυστύχημα. «Μία πάγια τακτική των συνδικαλιστών είναι να εγείρουν πάντα ζητήματα ασφαλείας», είπε ο Κ. Καραμανλής, με τον βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Νίκο Καραθανασόπουλο να του απαντά πως οι «εργαζόμενοι έβλεπαν καλύτερα από ότι έβλεπε η ΡΑΣ, ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Hellenic Train και το υπουργείο», καθώς έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας, την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, την κακή εκπαίδευση και την εντατικοποίηση. Δηλαδή για όλα αυτά τα οποία διαμόρφωναν τις εκρηκτικές συνθήκες που οδήγησαν στο έγκλημα στα Τέμπη.
Ο πρώην υπουργός αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κάτι που έκανε και σε ότι αφορά τις καταγγελίες για το «μπάζωμα» του χώρου της πολύνεκρης σύγκρουσης στα Τέμπη. «Μου φαίνεται αδιανόητο ότι έγινε επιχείρηση για να κρύψουμε αυτά τα στοιχεία» είπε, προσπαθώντας παράλληλα να διαψεύσει το ότι χάθηκαν τα οπτικά υλικά των σταθμών καθώς και τα συμπεράσματα της Επιτροπής.
Δείτε εδώ: www.902.gr/eid...
--------------------------------------------------------------------------------------
902.gr: www.902.gr
ΚΚΕ: www.kke.gr
ΚΝΕ: www.kne.gr
Ριζοσπάστης: www.rizospasti...
Οδηγητής: www.odigitis.gr
Κομμουνιστική Επιθεώρηση: www.komep.gr
Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή: sep.gr