No video

Expoziția de pe stradă cu 31 de case Monumente Istorice ! Istoriile neștiute din Râmnicu Vâlcea !

  Рет қаралды 3,168

GIUCLEA

GIUCLEA

3 ай бұрын

Bine ați venit în Râmnicu Vâlcea!
Astăzi luam la pas Râmnicu Vâlcea împreuna cu ghidul de turism Tudor Urse.
Tudor ne plimbă la un tur pe care acesta îl face cu turiștii dornici de cunoaștere, și cu localnicii care doresc să știe mai multe despre orașul în care aceștia trăiesc.
Pornim turul din centrul orașului, de la Palatul Copiilor, fost conac al familie Lahovari Socoteau despre care Tudor o să ne spună câteva povești cu și despre despre istoria acestui conac.
Râmnicu Vâlcea este un oraș plin de flori. Este epicentrul târgurilor din sudul României datorită zonei de intersecție ale drumurilor importante.
Putem spune despre Râmnicu Vâlcea ca aici s-a dat startul negoțului cu sare.
Ne îndreptăm către Zona Protejată și trecem pe Bulevardul Tudor Vladimirescu care se cunoaște ca fiind Bulavardul cu case cu flori.
Până în anii 80, în Râmnicu Vâlcea erau 396 de case vechi, însă după sistematizare au rămas numai 31 de case.
Casele se pot vizita pe strada Mihai Viteazu care este de altfel Zonă Urbană Protejată.
Fiecare casa are câte o poveste interesantă. Le aflam pe majoritatea în plimbarea de pe această stradă.
Legat de oraș mai putem adăuga și faptul că aici este locul unde a predat gramatica I. L. Caragiale la actualul colegiu Național Alexandru Lahovari care este o clădire deosebită formată din piatră de râu și cărămida, gândită de Ghica Budești.
Colegiul a fost bombardat în al doilea Război Mondial pentru că în acea perioadă, clădirea a fost transformată în spital de război, ea rămânând în picioare datorita materialelor folosite și a proiectării construcției.
Continuăm deplasarea și ajungem la o clădire ale cărui tipar de construcție este înscrisă în cartea recordurilor datorită cupolei care este cea mai mare construcție arcuită de sticlă din lume.
Ajungem la Biserica Sfântul Mina în care sunt moaștele a mai multor sfinți. Biserica are legătură cu Memorialul Rezistenței Anti-comuniste pentru că aici găsim placheta cu comemorarea victimelor vâlcene ale regimului comunist, deoarece aici fiind cea mai mare rezistență anti-comunistă din estul Europei.
Mai aflăm faptul că aici s-au sfințit steagurile revoluției de la 1848 și că tot aici a fost prima dată când s-a cântat Imnul României în Biserică înaintea slujbei, alături de Generalul Gheorghe Magheru.
Mai multe povești despre Imnul României le aflăm la casa Memorială Anton Pann.
Mergem către casa Simian, actual Muzeu de Arta, iar pe drum admirăm casa neoromânească Paul Angelescu care este printre primii istorici ai Vâlcii care a scris o carte despre Ramnicu de odinioară.
Casa Simian are o poveste de film a familiei de tăbăcari. Este o familie bogată datorită meșteșugului și a faptului că aceasta făcea încălțăminte de calitate folosită de Armată în al doilea Război Mondial.
În timpul regimului comunist, familia este obligată să părăsească casa. Mira Simian ajunge alături de soțul ei Ștefan Baciu în Hawaii unde scrie câteva memorii despre exilului românesc.
Ajungem la Monumentul Independenței căreia în timp i s-a adăugat plachete în memoria ostașilor căzuți în primul și al doilea Război Mondial. Tot aici este și punctul de pornire pentru un traseu către un vârf înalt de 700 de metri, unde există un loc de vedere panoramică peste oraș.
Pe acest deal, Dealul Capela, se află istoria bobului românesc care pornește de aici datorită faptului că lungimea dealului este de 4 km. Aici s-au ținut competițiile de bob și sanie iar povestea primului echipaj românesc de bob pornește tot de aici când cațiva militari în termen, au urcat dealul cu o sanie stil bob ce avea un volan de tractor și frâne adaptate. Bobul se poate vedea la Muzeul Satului Vâlcean Bujoreni.
Ajungem la 2 clădiri importante: Tribunalul și Palatul Administrativ care arată foarte bine și care par mai degrabă niște palate.
Tot aici este și Monumentul Revoluției din 1989 care ne ține vie amintirea eroilor căzuți în Decembrie 1989 și al căror număr a fost de 25 de oameni.
Ne fascinează clădirea Consiliului Județean construită în anii 70 care are un stil mai deosebit prin faptul că în vârf există modelul de arcade din stilul neoromânesc.
Oprirea finală o facem la casa Memorială Anton Pann care este cea mai veche casă din oraș.
În interiorul casei se află un mic muzeu destinat lui Anton Pann. Această casă de târgoveț a fost mutată aproximativ 50 de metri de către inginerul Eugen Iordăchescu și este locul de unde a pornit scrierea și cântarea imnului României.
Pentru tururi ghidate cu Tudor vă puteți adresa aici:
Liv Tu Visit Your City
/ livtuvisityourcity
Tudor Urse 0733698991
Material încurajat de:
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea
/ cniptvalcea
Ținem să reamintim că aceste materiale sunt făcute de către echipa Giuclea din resursele proprii, din plăcerea de a promova, conserva și arăta istoria noastră, a românilor.

Пікірлер: 22
@user-kp3ue7fi8t
@user-kp3ue7fi8t Ай бұрын
Cu admiratie pentru acest tur facut in Rm. Valcea,cred ca este primul traseu facut in aceste locuri reprezentative ale orasului.Continuati,cu putere si drag,pentru acest oras frumos si istoric! Felicitari!
@user-tl2bm9eo8m
@user-tl2bm9eo8m 3 ай бұрын
Excelent episod! Entuziast invitatul dvs! Un mix perfect! Are tara aceasta atat de multe locuri minunate si atat de multi oameni deosebiti! Felicitari!
@giuclea
@giuclea 3 ай бұрын
Vă mulțumumim!
@petrenegru1097
@petrenegru1097 3 ай бұрын
❤❤❤❤❤❤❤😂😂❤❤❤❤❤😂😂❤❤😂❤❤❤😂❤😂❤😂​@@giuclea
@iliabrus434
@iliabrus434 3 ай бұрын
Felicitari pentru inca un documentar superb
@ioanaalexe342
@ioanaalexe342 3 ай бұрын
Extraordinar de fain !
@user-kp3ue7fi8t
@user-kp3ue7fi8t Ай бұрын
Casa apartinea familiei Balotescu,Doamna fiind profesoara de franceza,iar strada era în cartierul militarilor,case boierești,in apropierea Regimentului.Cartierele erau ale ceferiștilor,dincolo de calea ferată,al Gării,al Abatorului,al Capelei,cartierul Inatesi,al zarzavagiilor,landa Olt,spre Govora,cartierul Sf Vineri,al Episcopiei,etc. Orașul a fost și este foarte frumos,civilizat,de cultura și arte.Felicitari!
@user-kp3ue7fi8t
@user-kp3ue7fi8t Ай бұрын
In trecut se faceau competitii de bob pe Capela,pe drumul Episcopiei. Da,erau cunoscute si foarte placute pentru sportivi si iubitori.
@user-kp3ue7fi8t
@user-kp3ue7fi8t Ай бұрын
Intrarea profesorilor este intrarea prezentată,iar fereastra mare era de la cancelaria liceului.Un liceu de valoare,profesori deosebiți,generații de elevi ce au devenit personalități.Erau clădiri,vis-a-vis,scoli,Poliția langa liceu,Primăria,Școală cu Ceas,Biserici,case boieresti
@Stelarium
@Stelarium 21 күн бұрын
Superb! Unde-l putem gasi pe dl Urse? Ceva linkuri?
@giuclea
@giuclea 21 күн бұрын
Pentru tururi ghidate cu Tudor vă puteți adresa aici: Liv Tu Visit Your City facebook.com/LivTuVisitYourCity Tudor Urse 0733698991
@DoinaDobre-ny9gn
@DoinaDobre-ny9gn 7 күн бұрын
❤️💛💙
@giuclea
@giuclea 7 күн бұрын
❤️💛💙
@stelianman3950
@stelianman3950 Ай бұрын
Frumos, dar Arhiepiscopia cu Biserica Bolniței și Biserica pictată de Ghe Tăttărescu?
@flaviudragomir
@flaviudragomir 3 ай бұрын
cu scuzele de rigoare , blocul pe care l-ati prezentat la minutul 22 (cel cu spicele de grau) este construit dupa anii 90 . mai exact constructia a inceput in 1992.
@giuclea
@giuclea 3 ай бұрын
Ne bucurăm ce ne completați materialul cu aceste informații
@user-kp3ue7fi8t
@user-kp3ue7fi8t Ай бұрын
Avocatul Angelescu,bunicul criticului literarManolescu( plecat de putin timp la Cer)
@user-kp3ue7fi8t
@user-kp3ue7fi8t Ай бұрын
Bloculetele de pe B-dul T.Vladimirescu sunt in ultimii 40 ani,construite. Erau case vechi,frumoase,unele cu etaj
@user-kp3ue7fi8t
@user-kp3ue7fi8t Ай бұрын
Domnul ghid,sunteti un tanar ce va straduiti,felicitari,dar,va rog,fiti mai atent la exprimare,faceti cacofonii,cautati putin rafinament.
@tirpOlutamuF
@tirpOlutamuF 2 ай бұрын
Prea mult OK! 😅
@giuclea
@giuclea 2 ай бұрын
🫣😂
EVOLUTION OF ICE CREAM 😱 #shorts
00:11
Savage Vlogs
Рет қаралды 14 МЛН
How I Did The SELF BENDING Spoon 😱🥄 #shorts
00:19
Wian
Рет қаралды 34 МЛН
Кадр сыртындағы қызықтар | Келінжан
00:16
SEAStreams, ep. 1 (Marius Manole)
47:53
Teatrul de Stat Constanta
Рет қаралды 8 М.
EVOLUTION OF ICE CREAM 😱 #shorts
00:11
Savage Vlogs
Рет қаралды 14 МЛН