Ustam ilmin zekatı yüzde yüzmüş tam uyguluyorsunuz eline saglık
@caferadibelli323211 күн бұрын
Bilgi paylaştıkça değerlidir Bilgin bir insan bilgisini paymadıkca bence bilge değildir Davut usta sen hep bildiğini paylaş hep kazana sen olursun Allah emeğini boşa çıkarmaz eline amegine ağzına sağlıklı sen çok yaşa
@davutozturk334811 күн бұрын
@@caferadibelli3232 değerli yorumlarınız için teşekkürler.
@CivansLab11 күн бұрын
Elinize, emeğinize, sağlık. Videolar gayet başarılı bu arada.
@halilbaltali29058 күн бұрын
Hocam gözlerim yollarda kaldı video sabırsızlıkla bekliyorum.
Ben hiç sıkılmıyorum videoların hızıda güzel...İsteyen youtubedan hızı arttırabilir....Sonuçta sözle verdiğiniz bilgiler kıymetli...Hızlandırınca o bilgileri alamayız...Beni sadece Multimetrenin kısadevre sesi rahatsız ediyor...
@davutozturk334812 күн бұрын
@@kadmaster O kısılmış hali düşün 😄 biraz daha kısayım.
@kadmaster12 күн бұрын
@@davutozturk3348 Kısılabiliyorsa ne güzel üstad....😀 Benimki üzerine basılmış kurbağa gibi...
@alitopcu922010 күн бұрын
Davut usta vakumlu lehim havyasını atölyene kazandır işlerin hem kolaylaşır hem de hızlanır. Ben class marka ZD 915 model aldım denemek için tüplü tv kartındaki tüm devre elemanlarını 35 dakikada söktüm sana da şiddetle tavsiye ederim eğer bu işi kensine meslek edindiysen
@davutozturk33489 күн бұрын
Vakumlu havyan var ama pek kullanıyorum. Bir hevesle aldım ama ısınmasını bekle falan . Bir gün kullanırım yinede. Teşekkürler.
@İdrisenokhermes12 күн бұрын
Slm usta kolay gelsin şu videoları çarli çapkının videoları gibi hızlandırmasan iyi olur yinede sen daha iyisini bilirsin sadece tavsiye niteliğinde
@idrisardc7711 күн бұрын
Usta kolay gelsin deşarj için direnc voltajı önemli, düşük olduğunda deşarj etmez çok yuksek olduğunda direnci patlatır, sanırım deşarj lambanizin direnc voltajı yüksek olduğu için kondansatoru deşarj edemedi
@davutozturk334811 күн бұрын
@@idrisardc77 evet biraz yüksek. Bu 10w. Aslında 60 veya 100 w olsa daha hızlı ve iyi deşarj eder. O an elime o geldi aslında.
@senoleker10 күн бұрын
Güzel bir video olmuş. Eline sağlık. Kaynak makinelerini tanıyorsunuz, ben bir makine almak istiyorum ama profesyonel değilim. Yani makine çok ama çok nadir kullanılacak. Belki senede 1-2 kez kullanılacak. Böyle bir ihtiyaç olduğunda kaynakçı aramak yerine ihtiyacımı görebilmek için. Piyasada hiç kullanmadan kendiliğinden bozulacak gibi duran makineler var, yada güzel makineler çok pahalı. Örneğin diğer aletlerde black and decker markasının amatör seviye, profesyonel kullanım için olmayan ürünleri hem uygun fiyatlı hem de kaliteli. Kaynak makinesi için, profesyonel olmayan kullanıcılar için öneriniz marka model var mı?
@davutozturk334810 күн бұрын
Özbahar 200A hem ekonomik hemde profesyonel kullanıma bile uygun. Her yerde bulursunuz.
@UK21110 күн бұрын
Davut usta kanalını yeni gördüm . Abone oldum , emeğine , yüreğine sağlık usta , anlattıkların bildiklerim şeylerdi ama baştan sonra ilerletmeden izledim . Bir sorum olacak benzer sorunum var 2 igbt trafoyu sürüyor igbt kollektör emitter arası 5,3 v dc , ama trafo çıkışı alternatif akım çıkışı düşük ? İgbt lerin sürücü devrelerine mi odaklanmam gerekir , sürücü devrelerinde de görünür de normal gibi . Umarım anlatabilmişimdir , işin içinden pek çıkamadım . Desteklerinizi rica ederim , eğer konuyu anlaşılır yapabildiysem . Teşekkürler
@davutozturk334810 күн бұрын
2 igbt'li kaynak makinesi konusunu 2 malika videosunda anlattım. Geçmişe bakın. Trafo çıkışındaki 2 kondansatörü ölçün. Önce çalışırken ölçün. Üzerilerinde voltaj düşüyor olmaması gerekiyor. Eğer voltaj düşüyorsa arızalı demektir. Buradan başlayın. Sürücü voltajları yeterli görünüyor. %50 duty cycle ile sürüldüğünü düşünürsek 5.5x2=11 volttur, ve tam kapanma gerçekleşiyor demektir. Düşük ihtimal ama dediğim kondansatörleri önce kontrol et, potansiyometre, role sağlamlık kontrollerini yapın. Roleyide yine makine çalışırken ölçün. Ac voltta hiç üzerinde değer okumamanız lazım. Gerçi role olmayabilir. Kısacası güç hattandaki parçalara odaklanın.
@UK2119 күн бұрын
@ usta benim elimde dc -ac konvertör var. Sıralama şu şekilde ; Köprü diyot - kondansatör (310Vdc çıkış var ) - ardından Konvertör devreleri ve igbt ler veya transistörler sonrasında bobin , en son bu bobinde görmem gereken değer 140 v olması gerekirken ben ac 18 v görüyorum . İgbt base emitterleri arasında 5,3 v var . Mosfet veya igbt sürücü devrelerinde pek bir hata göremedim ama nedense çıkışta hata görüyorum . İgbt base leri süren Tpl350 de 20vdc çıkış var . Yorumlarını rica ediyorum , işin içinden çıkamadım usta
@davutozturk33489 күн бұрын
@@UK211gerçi ölçmüşsündür ama tlp350 nin highside mosfeti kısa devre olmuş olabilir. 6 ile 8. Pinleri kısa devre var mı kontrol et. konvertör üzerinde pek çalışmadım ama mantık aynıdır. Malesef yardımcı olamayacağım.
@UK2119 күн бұрын
@ mosfetler ve entegre de sıkıntı yok . Zaten makina çalışıyor ama lojik kısımda istediğim voltajın çıktısını alamıyorum .
@davutozturk33489 күн бұрын
@UK211 ustam o zaman feedback kısmına odaklanın. Dirençlerin değerlerinin doğru olduğuna emin olun.
@halilbaltali290511 күн бұрын
Hocam kolay gelsin çok güzel bilgiler iceren video cekmissiniz. Cok şeyler öğrendim.Bu model kaynak makinesi potansiyometre kac kilo ohm olmali.
@davutozturk334811 күн бұрын
10K ohm olmalı. Ama bir keresinde 5 kohm kullanmıştım. fimer makinenin potansiyometresiydi. Sorunsuz çalıştı. Ama 5'in altında kullanmayın.
@halilbaltali290511 күн бұрын
@davutozturk3348 hocam elimde bir adet express weld 161 var potansiyometre değişmiş tam anlamıyla amper ayari yapamadim o nedenle sormak istedim birde potansiyometrenin akim ayari yapip yapmadigini osiloskop da nasil görürüm.
@davutozturk334811 күн бұрын
@@halilbaltali2905 öncelikle voltmetre ile potansiyometrenin 0 ile 14 volt arasında voltaj değerinin değiştiğini görmelisiniz. kontrol kartına bağlanan soketin 1. ve 3. pinleri olması lazım. deneyerek bulursunuz. Amper ayarını yapıp yapmadığını osilaskopto görmeniz içim osilaskobu igbt gate-emirör arasına bağlarsınız. sinyal normalde %50 duty cycle ile görürüz. kaynak yaparken amperi arttırdıkça duty cycle oranı yüselir. son değerde %90 lara kadar çıkabilir. Gate sinyalinde frekans daima sabittir. mesela 42 Khz ise hiç değişmez. Amperi arttırdığımızda değişen duty cycle yüzdeleridir. Yani igbt'yi daha uzun süre kapalı tutarak daha fazla akım geçmesini sağlar. ama dikkatli ol derim. Ben hiç yapmadım.
@seckinseckin391911 күн бұрын
UStam izolasyon trafosunu orada fişe takılı gördüm. Hangi marka kullanıyorsunuz?
@davutozturk334811 күн бұрын
İzalasyon trafosunu iki tane kesintisiz güç kaynağının trafosu ile yaptım. Birincisi ile 12V'a düşürdüm 2.si ile 220 V'a yüksellttim. Yani bir markası yok. iki trafoyu tek kutuda birleştirdim.