Fabricile de odinioară sunt astăzi doar o amintire. Ce s-a ales de mega-proiectele comunismului

  Рет қаралды 18,281

Avocatul Poporului

Avocatul Poporului

9 жыл бұрын

Fabricile erau altădată mândria României, dar azi sunt un morman de gunoaie sau clădiri sinistre de care ţi-e teamă să te apropii. Unii vorbesc despre comunism, alţii însă regretă siguranţa şi mândria oferite de locul de muncă de altădată. Vaslui este judeţul care odinioară se bucura de o industrie extrem de dezvoltată, din care azi nu a mai rămas nimic. La Iaşi, fabrica "Nicolina", un brand de succes în domeniul construcţiilor a fost demolată. Fabrica de confecţii "Zimbrul" din Suceava era renumită peste hotare şi avea contrace cu marile magazine.
Fabricile de odinioară, în care milioane de români îşi asigurau traiul de a doua zi, sunt astăzi doar o amintire. Greu de uitat pentru cei care au prins regimul comunist zielele în care tot poporul muncitoresc dansa şi cânta în cinstea zilei de 1 Mai. Era un spectacol organizat cu multe săptămâni înainte ca să placă cuplului Ceauşescu. Însă românii chiar se mândreau atunci cu ceea ce muneau. Lucrau în fabrici şi uzine în care totul mergea ca la carte. Mare parte din producţia românească mergea spre export şi era extrem de apreciată. Dincolo de constrângerile regimului comunist, fiecare român avea siguranţa locului de muncă şi a zilei de mâine.
În urma cu mai bine de 20 de ani industria vasluiană era foarte bine pusă la punct şi absorbea întreaga forţă de muncă. Existau fabrici de confecţii de fire şi fibre sintetice sau de mobilă. Rând pe rând, însă, coloşii industriali s-au prăbuşit. În urma lor nu au rămas decât ruine, dar si mii de şomeri care situează judetul pe locuri fruntaşe în topul somajului, potrivit România TV.
Pentru vasluienii trecuţi de prima tinereţe care pot compara trecutul cu prezentul, regretul este imens.
La Iaşi, exista odată fabrica "Nicolina" un adevărat brand în construcţii apreciat mult la vremea aceea peste hotare. În 1967 a devenit una dintre cele mai mari companii, cu 8000 de angajaţi, care producea utilaje pentru construcţii. În urmă cu trei ani, însă, a intrat în faliment şi a fost vândută prin licitaţie.
De aici, şi până la demolare nu a mai durat mult. Cumpărătorul a obţinut toate avizele, iar fabrica a fost ştearsă de pe faţa pământului. Astăzi, tot ce a mai rămas este un câmp.
Ne continuăm traseul în nordul ţării şi ajungem la Suceava. "Zimbrul", fabrica de confecţii, era o adevărată mândrie pentru români. Şi nu pentru că era apreciată de cuplul Ceauşescu, ci pentru că cererea pentru export era enormă.
Aici lucrau în anii 80 peste 3000 de angajaţi, iar fabrica era mândria Sucevei. Cuplul Ceauşescu a fost de câteva ori în vizită la vechea fabrică.
Faimoasa fabrică de tricotaje "Zimbrul" avea contracte cu marile magazine din ţară şi străinătate. În 1997, restructurările masive au dus la prăbuşirea fabricii şi declinul industriei oraşului.
Pe vremuri, la uzina "Tractorul" se fabricau chiar si 40 de mii de tractoare pe an, iar uzina avea 23 de mii de angajati. Acum, nu se mai produce nimic aici. Au mai ramas doar cateva hale care sunt în paragină, iar foarte multe clădiri au fost dezafectate.
Uzina "Tractorul" rămâne una dintre marile pierderi ale României. Toate încercările din ultimii 20 de ani de resuscitare a colosului au fost în zadar.
Înainte de anul 2000, ţigările Coloana şi Carpaţi fabricate la Târgu Jiu erau un brand de succes în toata ţara. Acum clădirea este în paragină, iar utilajele au fost vandute la fier vechi înca de acum 7 ani.
Combinatul "Oltchim", Râmnicu Valcea, a cunoscut gloria şi decăderea în mai puţin de 10 ani. În 2005 era pe val, înregistra profit şi nu mai făcea faţă cererilor de marfă venite din lumea întreagă, iar in prezent, combinatul îngropat în datorii este în insolvenţă, iar muncitorii abia mai au de lucru.
Acestea au fost o parte din marile fabrici şi uzine ale României de altădată. În locul multora, azi strălucesc în soare mândrele mall-uri.

Пікірлер: 26
@medvemedve4708
@medvemedve4708 6 жыл бұрын
E rau de tot. Asa s-a dus si Uzina Tehnofrig-ul din Cluj-Napoca. Numai camp mai gasesti in locul lui si mai sus Dedeman-ul. E trist.
@stefanfabian4817
@stefanfabian4817 6 жыл бұрын
Acestea au fost și plus multe altele,dar acum.... ce mai avem, nimic..... TOTUL A FOST FURAT ȘI VÂNDUT! STAU ȘI MĂ ÎNTREB CE SE VA ÎNTÂMPLA IN ȚARĂ NOASTRĂ!!!! SAU MAI BINE ZIS CE SE VA ÎNTÂMPLA CU EA!!!! ȘI AȘA SUNTEM DATORI VÂNDUȚI LA STRĂINI LA CARE MAI MARII STATULUI AU FACUT ÎMPRUMUTURI!!!UNDE SUNT ACEI BANI?CINE BENEFICIAZĂ DE PE URMA ACELOR ÎMPRUMUTURI? Bineînțeles că oamenii de rând nu! Rău sau bine după cum se spune despre timpul comunismului măcar cu acele împrumuturi pe care le-a făcut Ceaușescu se putea vedea că sa realizat ceva pentru țara și locuitorii ei( locuri de muncă, locuințe,etc.) Acum doar hoții care ne conduc își pot permit totul..... Să-mi spună mie sincer orice cetățean al ROMÂNIEI "DEMOCRATE" cine poate cu un salariu de 1000 RON să își asigure existența în această țară ( facturi, mâncare,etc,etc etc etc etc etc) dar mai ales să își poată asigura o locuință.....și multe altele!? Asta ar trebui să discute și să dezbată hoții care ne conduc,nu despre legi la adresa justiției care tot lor le sunt favorabile!
@SebyyAlm
@SebyyAlm 3 жыл бұрын
Tot ce sa intamplat dezastrul acesta este faptul ca nea cucerit o tara straina dupa 89 ca nu are cum sa se duca totul dintr-o data pe rapa .
@taviwrites4601
@taviwrites4601 3 жыл бұрын
Uzina Balanța din Sibiu care producea cantare de pe vremea regelui nu mai exista
@Mario38270
@Mario38270 4 жыл бұрын
Nu doar fabricile au ramas o amintire ci Tara in sine
@animimi7560
@animimi7560 5 жыл бұрын
Vai ce păcat , cine a distrus totul ?
@mihaibranea6981
@mihaibranea6981 4 жыл бұрын
Ați bătut din palme acum saturativa democrație
@doriandanila2655
@doriandanila2655 6 жыл бұрын
In mare parte acele fabrici comuniste nu reau competitive ;produsele exportate erau proaste calitativ si depășite moral dar erau vândute la preturi care erau mai mici decât prețul de cost ,deci in pierdere .In economia de piață e concurenta ,E normal sa intre in faliment.Exportul in 8o era de 10 miliarde $ iar exportul in 2017 e de 60 miliarde€ cu produse competitive care aduc profit!!!ASTA E ADEVARUL. E adevarat ca unele fabrici puteau fi salvate dar îndoctrinarea comunistă a funcționat iar tâmpit.ii au refuzat privatizarea si preluarea fabricile de mari multinaționale " nu ne vindem tara"-dobitocii
@constantinion6571
@constantinion6571 4 жыл бұрын
Omule aveam cel mai bun oțel da plus cupru etc.vindeam aproape toate produsele ce acum nu vine la noi toate produsele de proastă calitate la noi sau nu vedeti dar români care nu au prins vremurile de atunci vorbesc în necunoștință de cauză fără creiere sclavi la uniunea europeană trădător
@aureldumitru4943
@aureldumitru4943 6 ай бұрын
Păcat
@taviwrites4601
@taviwrites4601 3 жыл бұрын
Maluri unde nu îți permiți nimic
@TheRomanianWolf
@TheRomanianWolf 10 ай бұрын
Poate tu nu iti permiti nimic :))
@ciprianpopa5010
@ciprianpopa5010 7 ай бұрын
Industria ce ne-a otravit pe toti.
@dulausan9583
@dulausan9583 11 ай бұрын
Foarte bine ăștia care ati vrut democrație si ati fost in strada împotriva lui Ceaușescu voi acuma muriti de foame si suferiti cel mai mult si copii vostri slugi la straini
@romulusbuta9318
@romulusbuta9318 11 ай бұрын
Marș la școală ☝️. Să înveți a scrie și a te exprima corect în limba română !!!!!!
ROMÂNIA, TE IUBESC! - METALE RARE UITATE PRIN SERTARE
42:40
ROMANIA, TE IUBESC!
Рет қаралды 377 М.
Заметили?
00:11
Double Bubble
Рет қаралды 3,4 МЛН
ПООСТЕРЕГИСЬ🙊🙊🙊
00:39
Chapitosiki
Рет қаралды 37 МЛН
1 класс vs 11 класс  (игрушка)
00:30
БЕРТ
Рет қаралды 1,4 МЛН
Adevăruri despre trecut: APACA, fabrica-destin (@TVR1)
22:50
Adevăruri despre trecut: Viaţa la ţară (@TVR1)
25:05
Mizeria din industria IT din Romania
34:10
Cristian Dascalu
Рет қаралды 89 М.
ROMÂNIA, TE IUBESC! 2021: TRENULE, VITEZĂ MICĂ
42:48
ROMANIA, TE IUBESC!
Рет қаралды 493 М.
Mărturiile gărzilor de corp care îl păzeau pe Ceauşescu
18:13
Avocatul Poporului
Рет қаралды 3,1 МЛН
ROMÂNIA, TE IUBESC! - NE FACEM CĂ PLOUĂ
43:36
ROMANIA, TE IUBESC!
Рет қаралды 347 М.
Заметили?
00:11
Double Bubble
Рет қаралды 3,4 МЛН