Allah razı olsun zulme uğramadan ve zulme uğratmadan yaşamak dileğiyle. Allah adaleti doğru yorumlayacak bir akıl nasip etsin. Güzel bir yaklaşım.
@ahmetgol651311 ай бұрын
Allah razı olsun. Çok güzel özetlemiş üstat.
@osmanyukselkosar3766 Жыл бұрын
Elinize sağlık ribanın zulm ile olan ilişkisinin kesilmemesi üzerine güzel bir konuşma
@salihkaya53629 ай бұрын
Sağolsun çok güzel uzatmış
@CreativeHistory111 ай бұрын
Bu konuyu eger ekonomi biliminin,bankalar bolumnu okursanız rahatlıkla anlarsınız,nitekim Rabbimiz de boyle muteşabih ayetlerin anlamını,"Allahın ve ilimde derinleşmiş kulların anlayacağını" bize soylemiş.Ben universiteden , bankalar dersinde geçdiyimden çok rahat anlıyorum bu ayeti ve size kısa ve net anlatmaya çalışıcam: Faiz alkol gibidir.Alkol ekmekden ve bir çok urun de bulunur.Ama eyer alkolunu dozajı bir mahsulde çok olursa içkiye doner ve sarhoş etdiyi için HARAM olur.Faiz de boyledir,az oranda ekonomiyi buyutur,para akaşını salar.Artığı zaman tefeciliye doner ve normalden kat be kat borc verdiyi zaman denilir. Ki faizle ilgili ayetlerde "Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin." (ali imran 130) ,ki buda anahtar kelimedir ki bize açıkça faizin yalnız tefecilik olduğunu anlatır.Kuranda zaten ayetlerde faiz kelimesi geçmez "Riba" yazılır.Buda yalnız tefecilik demekdir. Şimdi kuranda faiz yalnız tefecilik olarak geçiyo,ama bunun içine bankaların dahil olmadığını veya hangi faiz seviyelerine kadar helaldir hangisinden sonra tefecilik başlar,diye soru sorarsanız buda basit-Merkez Bankası bunu belirliyecek.Merkez bankası faiz oranı belirler ve bu orana kadar faiz helaldir,ama bu oranı aştığınız zaman tefecilik başlar. Bu yazdığımın teorideki pratiki bizzat Osmanlıda yapılmıştır.Osmanlı şeriatı Ebu Hanife yoluna esaslanır.Ve Ebu hanifede faiz ayetine modernist musulmanlar gibi yorum getirir,haliyle Osmanlıda bu usule gore bankacılığı kanunlarını duzenlemişdir.Osmanlıda saray faizi oranlarını belirlerdi bankalarda bu oranlara gore faiz verirlerdi.Ki bu faiz oranlarıda aynı bugunun turkiyesei gubu 15-17 % arası deyişirdi.
@mavera70612 ай бұрын
Yani yaptırabilir miyiz
@CreativeHistory12 ай бұрын
@@mavera7061 evet.
@cafereraslan78097 ай бұрын
Hocam Allah razı olsun yıllardır kankiran olmuş birmeseleye neşter vurmuşsun
@veyselgorur57306 ай бұрын
Bende sizin gibi düşünüyorum.
@muratcangokyokus2905 Жыл бұрын
Allah razı olsun, çok kral sunum yaptı reis 🙌👏👏
@Alierimm Жыл бұрын
Enflasyon altı ve enflasyon oranındaki miktar, faizdir ve zarar telafisidr. Enflasyon üstü, ribadir
@osmanbirkan93776 ай бұрын
Borç para alıp verme artık aracı bankalar ve mevduat yolu ile oluyor. Yani mevduat sahibi enflasyon kadar alamadan tasarruf yapmazsa, kredi alan enflasyonun üzerinde ödemek durumunda . Bankanın da bir hizmeti ve karı olduğunu düşünürseniz kredi alan enflasyonun makul üstünde bir faiz ödemek zorunda. Bu hesap piyasada kredi/mevduat/tasarruf/yatırım ilişkisinde artar ve eksilebilir.
@seyfettinhaldunakdas8103Ай бұрын
Enflasyon ne kadar bu kesin mi
@AlierimmАй бұрын
Ya da gram altın üzerinden sınır belirlenir
@FatihAtar Жыл бұрын
Çok iyi yerden girmiş. Bütun olay zulmle ilişkili.
@talatnyeri3531 Жыл бұрын
Kişi ömrünü vermiş araştırmış hala net cevabı yok. Çok keskin bir konu uzak durmak en iyisi diye düşünüyorum
@huseyinmnk7501 Жыл бұрын
Türkçe sözlükte faiz; “işletilmek için bir yere ödünç verilen paraya karşılık alınan kâr, kiralanan paranın kira bedeli; ödünç verilen paraya karşılık alınan kâr” (1) şeklinde tanımlanmaktadır. Kur'ân-ı Kerim'de faiz yerine 'Ribâ' kelimesi kullanılmış ve her türlü ribalı işlem Cenâb-ı Hakk tarafından haram kılınmıştır.
@ercancoskun5310 Жыл бұрын
@@huseyinmnk7501neden ribanın karşılığı faiz diye diye yazmış ialamcılar? riba kat kat çoğalmak demek faiz 4 ayette faizün diye geçer anlamı kazançlı çıkmakdır
@aras00058 ай бұрын
İslam böyle bir din, Kuran böyle bir kitap değildir. Allah haram kıldığını kesin haram, helal kıldığını kesin helal, bahsetmediğini ise ahlaka ve fıtrata uygunsa serbest kılmıştır. Net cevabı olmayan toplumsal ayet varsa onun ucunu Allah elbette bilerek açık bırakmıştır. Çünkü toplumsal hükümler Kuranda çok çok az sayıda olmasıyla birlikte bütün toplumlara enjekte olması mümkün olmayan hükümlerdir bu yüzden Allah emri versede ucunu açık bırakmıştır. İstese riba değil faiz derdi ve faizin ne olduğunu açıklardı. Çünkü Allah ucunun açık kalmasına izin vermediği konularda siz …’nun ne olduğunu bilir misiniz o budur,şudur diye bir çok ayetinde tasvirler kullanmıştır. Mesela siz sarp yokuş nedir bilir misiniz ayeti gibi. Mesela zina konusunda bazıları doğrudan cinsel ilişki dışındaki şeylerin (öpüşmek, el ele tutuşmak gibi) şeylerin zina olmadığını söylerken bazıları öpüşmenin zina olduğunu söyler. Allah bu konuda açık şekilde zina budur veya şudur dememiştir. Yoruma açık bırakmıştır. Riba nedir konusuda bunun ile aynıdır. Kuran zaten çoğunlukla toplumcu değil bireyci ayetler indirmiştir şeriatçı aklınca İslamın hükümleri ile devlet yönetmek amacında olanların aksine. Ki bu hükümlerin bir çoğu hadislerden gelir hatta %95i diyebiliriz. Çünkü Kuranda epitopu bir avuç toplumsal ayet vardır. Bu yüzden Kuran ile ülke yönetmek mümkün değildir anca 3,5 konuda Kuran ile hükmedilebilir anayasal anlamda. Mesela miras, vasiyet, mehir, hırsızlık gibi… Çünkü dediğim gibi Kuran çoğunlukla bireyselcidir.
@Tahirozkan-wc2lq6 ай бұрын
Arkadaş örnek verirsin 10 tl aldın 12 ödedin şu. 10 tl borçverdin şu. Kıyamete kadar konuşsa anlaşılmıyor.🤔🙄🤔🤔🤔🤔
@avaras34Ай бұрын
Bence adam net, işin içinde zulüm varsa ribadir diyor
@ercancoskun5310 Жыл бұрын
Hoca dediğin böyle olur çok konuşur ama bir şey anlatmaz
Ya seslendirme başarısız olmuş konuya odaklanamıyorum. Seslendiren kişinin çok güzel bir sesi var ama okurken kendini mi vermemiş noolmuşsa çok kez yanlış vurgu yapıyor anlamak zorlaşıyor. Keşke daha açık beyyin bir şekilde seslendirilseydi.
@muratkzlkaya635411 ай бұрын
Sonucu net kısa vurgulamak çokmu zor arkadaş çok konuşup hiç anlatmamayı nasıl başarıyorsunuz
@ErtugrulOkur-vu5ji10 ай бұрын
Akademisyen olarak açıklıyor ama ben anlamadım ikna olmadım
@huseyintemur3189 ай бұрын
Selamun aleykum Benim anlayabildigim "hoca çok açık ve net konuşmaktan cekindi ama iki tarafın da normal şartlarda menfeati varsa; bu tür faiz acizdir " diyor. Örneğin Ben Londra'da taksi sınavları geçtim ve ruhsat almaya hakk kazandım ancak ruhsatı koyacak arabam yok. Ya borç bulmam lazim- ki, imkansiz gibi- ya da bir araba parası kazanincaya kadar bir arabayi kiralayacagim veya faizle satin alacağım. 5 yıl gibi bir süreyi esas aldım. Araştırdım ki, 5 yıl içinde vereceğim kira miktarı araba için ödemem gereken faiz miktarından kat be kat daha fazla. Bu durumda faizle/kredi ile araba satin alam caizdir. Çünkü faizle para veren de ben de kardayiz. Allahu Azimussan'in uyarısına özellikle defalarca dikkat çekti.
@seyfettinhaldunakdas8103Ай бұрын
@@huseyintemur318ikiniz beraber yanarsiniz ne mutlu😂
@Heisenberg991-m1i5 ай бұрын
Çok net değil mi ?Bankadan faiz alıyorsun menfaatin var fazlası sana nasıl ödeniyor başkasının ödediği vergiden onun bir cıkarı yok eşittir faiz birinin cebinden malını almaktır ben böyle anlıyorum..
@sedatkayalar26894 ай бұрын
Çok net. Riba tefecilik demektir. Hem haram hem de yasal bir suçtur. Faiz haram değildir. Gazi Özdemir'in bu konudaki videosunu izleyin.. kurandaki bir kelimeyi bilerek ve kasten yanlış anlamda kullanmak şirktir..
@Heisenberg991-m1i4 ай бұрын
@@sedatkayalar2689 ribanın tefecilik demek olması kamu malından kodamanlara para verilmek suretiyle başka insanların cebinden para almayı temize cikarmaz
@hasanozdemir7222Ай бұрын
Riba zulüm ederek kazanılan fazladan paradır hâlâ neyini anlamıyorsunuz adamın da dediği tam olarak bu
@cocukkanal2262 Жыл бұрын
Anlamadım şimdi yani kredi kullanmak harammi değil mi kuran meallerinde geçen faiz diye çevrilen uzak durulması gereken tanıma giriyor mu
@recobasert Жыл бұрын
Girmiyor, çünkü bir taraf diğerine zülm etmiyor.
@mucahittokus63707 ай бұрын
Kardeş banka sen az daha olsa 2.3 puan fazla alıyor ama sen bankaya parA yatirdiginda enflasyon dan daha az getiri elde ediyorsun ve senin aldığın faiz oluyor riba olmuyor
@seyfettinhaldunakdas8103Ай бұрын
Faiz riba ayni birini digerinden ayiramazsin ates yakar bezinde odunda atestir farki yok. Allah cc yasak diyorsa bitmistir. Azi cogu yok
@numansay5881 Жыл бұрын
bence net bir açıklama değil. Tatmin olmadım.
@ErolBaltaoglu6 ай бұрын
Faiz haramdan ötedir dogrudan Allah ve peygambere düsmanliktir
SORU: Müslümanlar Hristiyanlarla evlenebilirken neden Ateist veya Deist kişilerle evlenemezler? Bir de müslüman kadınlar hristiyan erkeklerle evlenemezken neden müslüman erkekler hristiyan kadınlarla evlenebiliyor?
@rainsan1898 Жыл бұрын
@@tuncay8727 müslüman kadınlar da ehli kitapla evlenebilir mi
@tuncay8727 Жыл бұрын
@@rainsan1898 Maide 5'te bu konu geçiyor. Ama kadınların evlenebileceği geçmiyor.
@manevisapma Жыл бұрын
Maide 5 e göre, ayetin sonunda her kim imanı inkar ederse dediği için, ehli kitap olanlardan tevhide yani imana sahip olanlarla evlenilir. Ehlikitap olup kafir ve müşrik olanlarla evlenilemez. Zira hepsi bir değildir.
@simplybeyz Жыл бұрын
Müslüman erkek sadece kitap ehli, şirk koşmayan yani imanlı bir kadınla evlenebilir ama Kur'anda Allah mümin kadınla evlenmesini öğütler erkeğe. Mümin kadın ise ancak ve ancak mümin erkekle evlenebilir çünkü kafirlere helal değildir yine bu da kuran'da açıkca yazar.(Mümtehine,10) Bunun bir sebebi de erkeğin kadın üzerinde kavvam olmasıdır. Bir erkek eğer kitap ehli veya ateist vs olursa mümin kadını da kendi tarafına çekebilir çünkü üstünde baskınlık kurabilir. Ama Erkek mümin olursa kitap ehli olan bir kadını mümin yapabilir. Günümüzde bile evlenip kocasının Müslüman olması sayesinde müslüman olan çok yabancı kadın var. Aslında mantığa oturtulabilir bir şey.
@simplybeyz Жыл бұрын
@@rainsan1898 mümtehine 10 da kadınların neden müminden başkasıyla evlenemeyeceği yazıyor açıkça
@huseyinmnk7501 Жыл бұрын
Türkçe sözlükte faiz; “işletilmek için bir yere ödünç verilen paraya karşılık alınan kâr, kiralanan paranın kira bedeli; ödünç verilen paraya karşılık alınan kâr” (1) şeklinde tanımlanmaktadır. Kur'ân-ı Kerim'de faiz yerine 'Ribâ' kelimesi kullanılmış ve her türlü ribalı işlem Cenâb-ı Hakk tarafından haram kılınmıştır.
@Yasar-m2j7 ай бұрын
Riba anlam itibariyle verdiginden fazlasini almak demek yani bugunku faizle bire bir degildir bence o fazla kelimesi enflasyonna takilmadigi zaman riba olmuyor yani kuranda gecen ve asil olan ribayi belirliyen fazladan alinan miktarin enflasyonun ustune cikmamasi cikarsa riba yani gercek manada faiz olur obur turlu kimse kimsrye borc vermez ve alamaz ciftci esnaf perisan olur TABIKI HERSEYIN DOGRUSUNU ALAH BILIR yazdiklarim kendi yorumum
@eminunal5949 Жыл бұрын
ne dedi ne dedi.
@fatihertem1 Жыл бұрын
Hocam seslendirme konuyu kapatıyor biraz maalesef
@omerahmetbiskin58103 ай бұрын
kalbinizi dinleyin size rahatsızlık veriyorsa uzak durun
@mehmetirmak4540 Жыл бұрын
Birsenede.Yüzde.85.Değer Gaybeden Paçavrada Faizde.Ribada Olmaz Ancak Apdallara Yutdurma Olur.
@baybarst4772 Жыл бұрын
you said nothing.
@fatihertem1 Жыл бұрын
No he said lots of things if you know what he means
@abdulkadirbacanl3677 Жыл бұрын
Bir sürü konuştuğun hiçbir şey anlatmadın
@mayonnerissela8323 Жыл бұрын
Faiz ve riba islamın önemli konularındandır. Nahl suresi 89. ayet ve enam 38 ayelerde (ve daha baska ayetlerde var) "Bu kitapata size herseyi acıkladık" der. Buna ragmen, islam alimleri hala faiz ve riba üzerinde tartısıyorlar, kendi fikirlerini belirtmek zorunda kalıyorlarsa, bu kitapta bir hata var demektir, bu kitapta yalan var demektir. Bu durumda bu kitap allahtan olabilirmi?
@mehmetirmak4540 Жыл бұрын
Şimdi Boçvermekiçin Apdal Olması Lazım insanın.
@mehmetirmak4540 Жыл бұрын
Bay Hoca Geçinen Adam.Arkadaşa.20.Binlira.Verdim Araba Aldı.Şimdi.4.Çayiçiyorsun.