Рет қаралды 5,698
►►DİLERSENİZ ÖZET METNİNİ SİZE MAİLLE ULAŞTIRABİLİRİZ. YORUM KISMINA MAİL ADRESİNİZİ BIRAKMANIZ YETERLİDİR!!
TANITIM
Fakir Baykurt’un 1967 yılında yayımlanan köy romanı “Kaplumbağalar”, Ankara yakınlarındaki Tozak Köyü’nde yaşanan olayları konu alır. Tozaklılar, sadece arpa ve buğday yetişen köylerinde, tamamen kendi inisiyatif ve çabalarıyla bir bağ kurmaya karar verirler: Romanın ilk yarısı bu bağ kurma çabasına, ikinci yarısı da bağ kurulduktan sonra yaşananlara ayrılır.
ŞAHIS KADROSU
KIR ABBAS: Romanın ilk sayfalarında sinirli, hayattan ve yıllarca çalışmaktan bunalmış bir karakter olarak karşımıza çıkan Kır Abbas, bağ konusuna köydeki herkesten daha çok “bağlanması” ile romanın ana karakteri haline gelir. Kır Abbas, sürekli aksi tavırlara sahip olması, kimsenin anlamadığı ve sonuçlanana kadar kimseye açıklamadığı tuhaf davranışları ve evini terk edip bağda yaşaması gibi enteresan davranışları nedeniyle “köyün delisi” şeklinde tabir edebileceğimiz bir role sahiptir. Ancak, bu “tuhaf davranışların” genellikle ince düşünülmüş, iyi niyetli hareketler olması, yaşı ve bağın kurulmasında oynadığı önemli rol nedeniyle köyde gerçek anlamda saygı da görür.
EĞİTMEN RIZA: Romanda bağ fikrini bulan karakter olmasıyla öne çıkan Eğitmen Rıza, “yarı eğitimli” bir köylü olarak tanımlanabilir. Tozak Köyü’nde eğitmenlik yapmasına karşın, kendisi de fazla eğitimli olmayan, anlattığı derslerin büyük bir bölümünü “kılavuza bakarak” anlatan, kendi eğitimini de yalnızca “askerlikte öğrendikleri” olarak tanımlayan Rıza, buna karşın tarım alanındaki teknolojik gelişmelere, tarımın bilimsel açıklamalarına köyün geri kalanından daha hakimdir.
MUHTAR BATTAL: Tozak köylüleri içinde, Eğitmen Rıza ve Kır Abbas’tan sonra en çok ön plana çıkan karakter Muhtar Battal olur. Rolü bu iki karakterinki kadar fazla olmamasına karşın, Muhtar sahip olduğu resmi konum ve bir anlamda “devletin” köy içindeki muhatabı olduğu için önem kazanır.
GEZİCİ HAMDİ BEY: Kaplumbağalar’ın ilgi çekici karakterlerinden bir tanesi de, köy köy, kasaba kasaba dolaşarak halka devlet işleri konusunda yardım eden, hükümetin çeşitli hizmetlerinden bahseden ve gittiği yerlerde belirli bir süre kalan Gezici Hamdi Bey’dir.
ZAMAN VE MEKÂN
Kaplumbağalar romanı, net bir tarih verilmemekle birlikte Cumhuriyet’in ilanını takip eden yıllarda, muhtemelen 1950’lerde, Ankara yakınlarındaki kurgusal Tozak Köyü’nde geçer. Romanda tarih kesin bir dille söylenmese de, köye gelen memurlarla halk arasında hangi partili olduklarına yönelik bir konuşma geçer ve “Halkçı” ile “Demokrat” sıfatları kullanılır. Bunlar, Cumhuriyet Halk Partisi ile Demokrat Parti’yi ifade ettiği için, romanın bu iki parti arasındaki çekişmenin devam ettiği 1950’li yıllarda geçtiğini ifade etmek çok yanlış olmayacaktır.
DİL VE ANLATIM, ÜSLUP
Üçüncü şahıs ağzından, basit, kısa cümlelerden oluşan, akıcı ve sade bir dil kullanan yazar, anlatı üslubu olarak geleneksel bir roman şemasından fazla ayrılmaz.
►Roman özetleri için, • Roman Özetleri
►TYT-AYT-KPSS Tarih için, • TYT - AYT - KPSS - ÖAB...
►Yazar Tanıtım için, • Yazarları Tanıyalım
►KPSS-ÖABT-AYT Edebiyat için, • KPSS - YKS - ÖABT Edeb...
►Divan Şairleri için, • Şairler ve Eserleri AY...
►Paragraf Dersleri için, • Paragraf Dersleri
►►Sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz:
Instagram Ortaokul ► / degisimkolejkurs.avcilar
Instagram Lise ► / cizgianadolulisesi
Instagram Anaokulu, İlkokul ► / degisim.koleji
Facebook ► / degisimkolejkurs
Twitter ► / degisimyoutube
#FakirBaykurt #Kaplumbağalar