Рет қаралды 11,051
Fatih Sultan Mehmet kimdir? Çağ açıp çağ kapatan hükümdar
Bu videoda sizlerle İkinci Mehmet | II. Mehmed | Fatih Sultan Mehmet (FSM) 'in hayatını anlattık. İyi Seyirler.
İkinci mehmed 30 mart 1432 tarihinde Edirne’de doğdu. Babası sultan ikinci Murad, annesi ise Hüma hatundur. İkinci mehmed çocukluğundan itibaren yoğun bir islami ve ilmi eğitim aldı. Kendisinden önceki padişahlar gibi o da askeri bilgi tekniğe sahipti. İkinci mehmed birçok tarihçi tarafından Rönesans hükümdarı olarak tanımlanmaktadır. İkinci mehmed İtalyan kültürünü tanıyan ender bir doğu hükümdarıydı.
Şehzade Mehmet devrin en iyi alimlerinden felsefe, hadis, tefsir, fıkıh, kelam , tarih, Matematik ve geometri alanlarında eğitimler aldı. Aynı zamanda ana dili Osmanlıcanın yanında İtalyanca, slavca yunanca, latince, İbranice, arapça, farsça dillerini de biliyordu.
1444 yılında babası 2.murat 12 yaşındaki oğlu mehmede tahtı bırakarak manisaya çekildi. Ancak Osmanlı tahtına küçük yaşta birisiin geçtiğini duyan Avrupa ülkeleri, Osmanlı topraklarına yöneldi . bunun üzerine 2. Murad tekrar tahta geçti. 1451 yılında babası vefat eden ikinci mehmed, 19 yaşında iken bir kez daha Osmanlı tahtına oturdu.
2. mehmedin 2. Beyazıt, mustafa ve cem sultan isimlerinde üç erkek çocuğu, gevherhan hatun isminde bir kız çocuğu olmuştur. 2. mehmed çıkardığı kanunları “fatih kanunnamesi” adıyla kitaplaştırdı. Bu kanunla birlikte Osmanlıya “ kardeş katli yasası” nı getirdi. Babasının İsfendiyaroğulları beyinin kızından olan kardeşi ahmeti boğdurttu. Bu şekilde kardeş katli yasasıda uygulamaya konmuş oldu.
2. Mehmed 1453 te 21 yaşında iken istanbulu fethederek doğu roma imparatorluğuna son verdi. Bu fetihten sonra “fethin babası” anlamına gelen ebul feth , daha sonraki dönemlerde ise çağ açan hükümdar ve kayser-i rum unvanlarıyla anıldı.
Fethin hemen ardından mehmed şehrin onarımına başladı. Kuracağı imparatorluk bir islam devleti olmakla birlikte doğu roma gibi kozmopolit bir yapıya sahip olacaktı. Fatih rum Ortodoks patrikhanesi, ermeni patrikhanesi ve Yahudi hamambaşı kurulmasına izin verdi. Daha sonraki yıllarda ise sarayburnunda Topkapı sarayını inşa ettirdi.
Fatih’in saltanatı döneminde Osmanlı ülkesinde 500 den fazla mimari yapı yapıldı. Onun adına yapılan en önemli yapı, istanbulda bir cami ile medrese,kitaplık,imarethane(aşevi), darüşşifa (hastaneler) , hamam, kervansaray gibi birimleri kapsayan fatih külliyesidir.
İstanbulun ilk Osmanlı yükseköğretim kurumu olan sahnı semanı kurmuş. Bu medresedeki eğitim müfredatını hazırlayanlardan biri ali kuşçu olmuştu. Ali kuşçu astronomi eğitimi için fatih tarafından semerkanda gönderilmiş ve daha sonra 1470 de takiyüddin tarafından tophanede kurulacak gözlemevinin ilk çalışmalarını yapmıştır.
Fatih, askeri başarılarla Osmanlı devletini büyük bir imparatorluğa dönüştürdü. Aynı zamanda avni takma adıyla şiirler yazdı. Şiirlerin bir araya toplayarak kitaplaştırdı. Bilim adamlarını ve edebiyatçıları destekleyen fatih, nesir ustası sinan paşa ile Ahmet paşayı vezirliğe kadar yükseltti. Fatih, İtalyan ressam gentile bellini yi 1479 da istanbula getirerek resimlerini yaptırdı.
1481 de anadoluya doğru yeni bir sefere çıkan fatih, yolun başında hastalandı ve 3 mayıs 1481 de 49 yaşında hayata gözlerini yumdu. Mezarı istanbulun fatih ilçesindeki fatih camiinde yer almaktadır.