#fetal

  Рет қаралды 4,084

a

a

Күн бұрын

Beni takip edebileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım:
www.instagram....
Fetal ekokardiyografi, ultrasonografik yöntemle anne karnındaki bebeğin kalbinin değerlendirilmesinde kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu yöntemde ultrasonik ses dalgaları aracılığı ile kalbin yapısal durumu, fonksiyonları hakkında bilgi elde edilir.
Kadın doğum hekiminin takibinizde yapmış olduğu ultrasonun, bebek kalbi için geliştirilen özel problarla yapıldığı bir tetkik olup ideal zamanı 16-24.haftalar arasıdır ancak tüm gebelik boyunca da yapılabilir. Genellikle tüm gebelik süresince birkez "fetal eko" işlemi yapılmaktadır. Bazı klinik durumlarda ise çok yakın kalp takibi gerekebilir; ayda bir, iki haftada bir hatta haftada bir fetal eko tekrarlanabilir. Fetal ekokardiyografi ile günümüzde anne karnındaki bebeğe ait kalp patolojilerinin %80-90'ına tanı konulabilmektedir (Screening for congenital heart disease. Obstr Gynecol Clin North Am. 2004 Mar; 31(1):51-9). Özel bir ultrason yöntemi olan fetal eko'nun size yahut bebeğinize hiçbir zararı veya yan etkisi yoktur. Açlık veya tokluk gibi özel bir durum gerektirmeyip günün herhangi bir saatinde uygulanabilir. Ultrason süresi bebeğin konumu, rahim içindeki duruşu, pozisyonu, aktif ve hareketli olup olmaması, bebeğin eşinin (plasenta) yerleşimi, annenin kilolu veya obez olması, karın duvarı yapısı gibi birtakım faktörlere bağlı olmakla birlikte ortalama 20-30 dakikadır. Bebekte tespit edilen bazı kalp anomalilerinde ise bu süre 45 dakikaya kadar çıkabilmektedir.
Renkli Doppler Nedir?
Renkli doppler, gelişmiş bir ultrasonografik görüntüleme yöntemi olmakla birlikte görüntünün renkli bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Bu tekniğin en önemli özelliği, ultrasonik pulse echo teknikleri yardımıyla anatomik bilgi elde edilir ve bu bilgi hız bilgisi ile birleştirilerek doku anatomisi detaylı bir şekilde görüntülenir.
Özellikle kanın arterler, kalp ve damarlar içindeki hareketini görüntülemek için kullanılması ve bununla birlikte kalp dokuların hareketini de görmeye yarayan bir tekniktir. Belirtilen bu avantajlar nedeniyle renkli doppler kullanımı yaygınlaşmıştır.
Renkli Doppler Nasıl Çekilir?
Gelişmiş ultrason sistemi olan renkli doppler ile vücut anatomisinde birçok hareketin görüntülenmesi sağlanır. Hasta, sırtüstü pozisyonda olmak üzere sedye üstüne uzanması sağlanır.
Görüntüleme yapılacak bölgeye jel sürülür, bu jel ses dalgalarının hareket etmesi noktasında yardımcı olarak hekim tarafından teşhisin yapılmasında katkıda bulunur. Cilt üzerine özel bir aparat hareket ettirilerek, buradan ses dalgaları organlara gönderilir.
Gönderilen ses dalgaları organlara, vücudun diğer kısımlarına, kan hücrelerine ulaşır ve cihaza geri döner. Dönen bu ses dalgaları, cihaz üzerinde görüntü oluşmasını sağlayarak hekimin istediği sonuca ulaşmasına yardımcı olur.
Yaklaşık 30 dakika ile 60 dakika arasında işlem tamamlanır. Ultrason cihazının en önemli özelliklerinden bir tanesi de radyasyon yaymaması, ağrısız ve güvenli olmasıdır.
Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?
Vücut anatomisinde farklı organların ve hareketlerin görüntülenmesine kullanılan renkli doppler ultrason cihazı; toplardamar, atardamar hastalıkların tespiti, böbrek damarlarının incelenmesi, gebelik sürecinde fetüs gelişiminin takip edilmesi ve anomalinin tespiti, genital organlarda oluşabilen kitle ya da tümörlerin tespiti, karaciğer bozukluklarında damarların incelenmesi, kol ve bacak damarlarının incelenmesi gibi pek çok alanda yaygın kullanılır.
Renkli doppler cihazını kullanıldığı diğer alanlar ise safra kesesi taşının tespiti, yumuşak doku ve memelerdeki tümörlerin tespiti, enfeksiyon tespiti, kan hastalıklarının incelenmesi, tiroid bezi hastalıklarının incelenmesi, kalp ritmi bozuklukları, tıkalı ya da daralmış arterlerin bulunması gibi alanlarda da kullanılır.

Пікірлер: 46
@Adyalimeri
@Adyalimeri 2 ай бұрын
Hocam ikili tarama sonucumda 2 ventrikül ve v sign bulgusu izlendi yazıyor bu ne oluyor tehlikeli bişey mi
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 ай бұрын
Lateral ventriküller serebrum derininde talamusu “C” harfi şeklinde iki taraflı olarak çevreleyen boşluklardır (36). Her iki lateral ventrikülün beş ayrı bölümü bulunmaktadır; frontal, temporal ve oksipital boynuzlar, gövde ve atrium …Serebral lateral ventrikül genişliğinin 18.-24. gebelik haftaları arasındaki fetüslerde 7.29±0.66-6.38±0.74 mm arasında değiştiği biliniyor…Hafif Ventrikülomegali: 10-12 mm. Borderline Ventrikülomegali: 13-15 mm. Ilımlı Ventrikülomegali: 15-20 mm kabul ediliyor. Amac ise Doğuştan gelen hidrosefali saptamak ve hamilelikte, doğumdan hemen sonra ya da bebeklik döneminin ilk aylarında tespit edilebilir. Gebelik esnasında yapılan rutin ultrason taramalarında hidrosefalinin görülmesi mümkün olabilir
@RafiqXalilov-di3vu
@RafiqXalilov-di3vu Жыл бұрын
Harikasiniz hocam.baska boyle ayrintili usg paylasim varsa ekleyin bir zahmət .
@mahmutalgac
@mahmutalgac Жыл бұрын
tşk
@NEWGENERATIONS20000
@NEWGENERATIONS20000 2 жыл бұрын
tebrikler
@doktornagihan2857
@doktornagihan2857 2 жыл бұрын
tebrikler
@songulates4223
@songulates4223 2 жыл бұрын
Ikizlerim olacak insalarlah yalniz doktorum birin ense kalinligi biraz fazla 3,5 cm miş. Sizce korkmalimiyim. Etrafımızda buna benzer seyler yasayanlar sikinti olmaz diyo hepimize ayni seyler söyledi.
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
sıkıntı olacagını kimse bilemez ama gönlünüzü ferah tutun
@songulates4223
@songulates4223 2 жыл бұрын
@@mahmutalgac cok tesekurler hocam . İnşallah saglikli olurlar.
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
3.5 mm demek down sendromu demek değildir
@pembesensoy7390
@pembesensoy7390 2 жыл бұрын
çok eğitici bir video olmuş
@esmatartar5868
@esmatartar5868 4 ай бұрын
30 haftalik hamileyim. Petinatoloji raporumda 3 damar-trakea kesintinde dördüncü damar olarak persiste sol süperior vena cava izlendi. ARSA saptanmadı. Büyük damar çıkışları normal yazıyor,endiselenmeli miyim? Arsa hakkında bilgi var ama 4.damar hakkinda bi bilgi bulamadim. Lütfen cevaplar mısınız
@mahmutalgac
@mahmutalgac 4 ай бұрын
Aberran Sağ Subklavyen Arter (Aberran Sağ Kol Damarı veya ARSA), sağ kolu besleyen atardamarın, aort olarak adlandırılan ana atardamarın normal yerinden çıkmaması durumunu ifade eder…Aberran Sağ Subklavyen Arter, sağ kolu besleyen atardamarın normal yerinden çıkmaması durumunu ifade eder. Sağ kolu besleyen bu atardamar, sol kolu besleyen atardamardan sonra çıkıp yemek ve soluk borusunun arkasından geçerek sağ kola yönelir. Doğumsal olarak bazı hastalarda damar ters çıkışları görülebilir bu iyi bi sey sizin icin
@esrabasc3764
@esrabasc3764 2 жыл бұрын
tebrikler.kalp anatmoisi güzel anlatılmış
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
tşk
@sukrantunca4931
@sukrantunca4931 2 жыл бұрын
tebrikler
@pembesensoy7390
@pembesensoy7390 2 жыл бұрын
çok eğitici bir video olmuş
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
tşk
@leylahunarvari9504
@leylahunarvari9504 2 жыл бұрын
Tesekkürler hocam 🙏🤗
@fatmaakay7265
@fatmaakay7265 2 жыл бұрын
Kolay gelsin Mahmut hocam
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
tşkler
@esrakurtca3135
@esrakurtca3135 2 жыл бұрын
Her daim takipteyiz hocam
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
çok çok tesekkürler .
@aysenurgorur3157
@aysenurgorur3157 Жыл бұрын
Hocam merhaba bebeğim 17 haftalik fenal dna testi temiz çıktı ancak kalbinde parlama var dendi 20 haftadan sonra detaylı ultrason yaptırcam. Bu detaylı ultrasonun içine fetal eko oluyor mu Yoksa fetal ekoyu ayrı mı yaptirmam gerekiyor
@brcbrn1769
@brcbrn1769 5 ай бұрын
Hocam dün 20+3 ucuzlerimin organ taramasi vardı. Erkek bebegin kalp odaciklarinin birinin asimetrik olmadığını söyledi doktor perinatolojiye sevk etti. Böyle doğarsa ne olur düzelir mi?
@mahmutalgac
@mahmutalgac 5 ай бұрын
Anomalinin adi nedir?
@brcbrn1769
@brcbrn1769 5 ай бұрын
@@mahmutalgac Erkek bebek kalp ventriküller arası asimetri ve boyut farkı izlenmektedir. Fetal eko önerildi
@mahmutalgac
@mahmutalgac 5 ай бұрын
@@brcbrn1769 ventrikül arası çok fark olmamalı ve simetri olmalı eğer biri küçük diğeri büyükse ventriküllerin ve bu fark artarsa takip önerilir fetal ekoyu çocuk kardiologları iyi yapıyor
@elifgunay5917
@elifgunay5917 2 жыл бұрын
Hocam tga tanısı koydular yanlışlık var mıdır
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
Yoktur
@aslyldrm8838
@aslyldrm8838 2 жыл бұрын
tebrikler...
@aslyldrm8838
@aslyldrm8838 2 жыл бұрын
Ayrıntılı ultrason ile 4 boyutlu ultrason aynı mı?
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
Ayrıntılı Ultrason (4 Boyutlu Ultrason)adı Detaylı Ultrason, İkinci Düzey Ultrason ya da İleri Düzey Ultrason kavramlarıyla da anılır. Halk arasında Renkli Ultrason adı ile de anılır. Bebeğin tüm organları için mümkün olan en ince ayrıntılarına kadar inceleme bu Ayrıntılı Ultrason ile gerçekleşir.
@cevelicebeli9523
@cevelicebeli9523 2 жыл бұрын
Süper
@aslyldrm8838
@aslyldrm8838 2 жыл бұрын
Detaylı ultrason kaç haftaya kadar yapılır?
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde detaylı (ayrıntılı) ultrasonografik inceleme hizmeti verilmektedir.
@aslyldrm8838
@aslyldrm8838 2 жыл бұрын
Ayrıntılı ultrason renkli ultrason aynı mı?
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
Anne karnındaki bebeğin organlarının incelenmesine ayrıntılı ultrason denir. Bu incelemeye halk arasında renkli ultrason, detaylı ultrason da denilmektedir.
@aslyldrm8838
@aslyldrm8838 2 жыл бұрын
özel hastanelerde Detaylı ultrason SGK ve ya tamamlıyıcı özel sigorta tarafından karşılıyor mu?
@mahmutalgac
@mahmutalgac 2 жыл бұрын
Detaylı Ultrason, SGK kapsamında olmayacağından tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından da karşılanmayacaktır.
@leylaaliyeva9443
@leylaaliyeva9443 Жыл бұрын
Cox tesekkurler hocam !! Ellerinize saglik ne gozel anlatmişsiniz !!
@mahmutalgac
@mahmutalgac 9 ай бұрын
tsk
@Laraa1675
@Laraa1675 Жыл бұрын
Hocam 13 haftalik hamileyim detayli ultrasonda girdim ve doktor sag aortik ark oldunu soyledi amiyon sivisi testi yaptim bekliyorum fetal dna test de bekliyorum sonuclari , bu sag aortik ark nedir riskli mi ameliyat gerektirir mi hic bir bilgi dogru duzgun bulamiyorum lutfen cevap verirseniz sevinirim
@mahmutalgac
@mahmutalgac 8 ай бұрын
sonuc umarim iyi cikmistir
@Laraa1675
@Laraa1675 8 ай бұрын
@@mahmutalgac iyi cikmisti cok sukur, suanda bebegim 3 aylik olucak sagligi iyi ama dogudunda kalbinde 3 delik vardi biri kapanmis 2 tane daha var biraz buyuk bekliyoruz ne olucak
Fetal Kalp Taraması - Fetal Eko
58:33
Prof. Dr. Melih Atahan Güven
Рет қаралды 3,4 М.
Ultrasonogorafik Fetal Kardiyak Tarama / Doç.Dr. Hakan Timur
1:08:29
Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Eğitim Amfisi
Рет қаралды 4,1 М.
LIFEHACK😳 Rate our backpacks 1-10 😜🔥🎒
00:13
Diana Belitskay
Рет қаралды 3,9 МЛН
小天使和小丑太会演了!#小丑#天使#家庭#搞笑
00:25
家庭搞笑日记
Рет қаралды 35 МЛН
#düşük  Boş gebelik-7 haftalık gebelikte kalp atımı
13:16
OP.DR.MAHMUT ALGAC
Рет қаралды 76 М.
100 Echocardiography Clips with Interesting Findings
24:06
Dr. M Usman Javed
Рет қаралды 11 М.
İkinci Trimester Ultrasonu - Doç.Dr. Hakan Timur
42:23
Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Eğitim Amfisi
Рет қаралды 1,9 М.
Alt Ekstremite Venöz Renkli Doppler Ultrasonografi
34:47
ANEAH // Radyoloji
Рет қаралды 19 М.
Obstetrik Görüntüleme Sempozyumu 28 Mart 2021
3:14:52
Tıbbi Ultrasonografi Derneği
Рет қаралды 11 М.
LIFEHACK😳 Rate our backpacks 1-10 😜🔥🎒
00:13
Diana Belitskay
Рет қаралды 3,9 МЛН