Filmen met een CAMERA uitgelegd

  Рет қаралды 2,319

de Videomakers

de Videomakers

Күн бұрын

Пікірлер: 24
@PetervanderPalm
@PetervanderPalm 8 ай бұрын
Ik maakte al film voor het video tijdperk. 8 en 16 mm analoge film. Filmen was toen nog erg duur, dus moest je zuinig zijn en niet onnodig lang filmen. Vantevoren denken wat en hoe je het gaat doen. Dat doe ik nog steeds, vaak hoef ik heel weinig te monteren en dat scheelt enorm in tijd. Ook zoeken naar het juiste stukje video in hele lange opnames is vervelend en tijdroven. Dank voor weer een leerzame video.
@deVideomakers
@deVideomakers 8 ай бұрын
Ja, wat een fijne les om mee te nemen! Want inderdaad precies wat je zegt: het scheelt je zo veel montagetijd als je efficient schiet :) En daar wordt je hele proces leuker van ;)
@PetervanderPalm
@PetervanderPalm 8 ай бұрын
@@deVideomakers Misschien een idee voor een nieuwe video van de videomakers .
@annoholics
@annoholics 8 ай бұрын
Wat mij juist opvalt is dat er helemaal niet zo veel verschil zit tussen filmen met een smartphone en met een ander type camera. vrijwel alle tips die in deze video genoemd worden zijn ook direct van toepassing bij het filmen met een smartphone. Je moet met iedere camera je instellingen controleren, je wilt altijd in een stille omgeving filmen, je moet altijd je microphone goed gebruiken, etc. Er zijn denk ik slechts een paar kleine verschillen. Een smartphone heeft geen diafragma en een smartphone heeft dusdanig kleine sensoren dat scherpte diepte bijna altijd kunstmatig wordt nagebootst. Verder is een smartphone ook gewoon een camera die tegenwoordig vaak volledig mee kan doen met andere iets goedkopere camera's.
@deVideomakers
@deVideomakers 8 ай бұрын
Klopt! De verschillen zijn inderdaad niet heel groot. Vinden wij ook :) Maar toen we de video's gingen uitwerken kwamen we er toch op uit dat als we alles in 1 video zouden doen, het rommeliger werd omdat je wel een paar uitzonderingen moet benoemen. We hebben daarom toch besloten om er dan maar 2 video's van te maken :) Dat leek ons beter. Maar eens: de overlap is zeker heel groot!
@gewoonzijnkarin
@gewoonzijnkarin 8 ай бұрын
Fijne video weer en ik ga zeker de cursus doen over diafragma enz. Ik heb nu de Sony vlog camera en inderdaad is hij de hele tijd aan het zoeken naar belichting, scherpte met de smartphone had ik dat niet dus ik wil de camera graag handmatig instellen maar snap er weinig van😂😂😂 de camera is ook zo uitgebreid heb al een paar keer per ongeluk in slowmotion opgenomen😅. Bedankt!
@deVideomakers
@deVideomakers 7 ай бұрын
Ah herkenbaar! Zeker in het begin kan een nieuwe camera erg overweldigend zijn qua functies en mogelijkheden... Veel mee werken helpt, uiteindelijk wordt het makkelijker 😉
@GeorgeDoetAlles
@GeorgeDoetAlles 8 ай бұрын
Goede tutorial
@deVideomakers
@deVideomakers 8 ай бұрын
Dankjewel George!! :D Gezellig dat je weer gekeken hebt.
@GeorgeDoetAlles
@GeorgeDoetAlles 8 ай бұрын
@@deVideomakers dank je wel 😊
@RaveleijnVideos
@RaveleijnVideos 7 ай бұрын
Hoi mijn vraag is: Is het nodig om een thumbnail te bewaren als je hem al hebt gebruikt voor een video.
@deVideomakers
@deVideomakers 7 ай бұрын
Hi! Dat ligt eraan wat je er verder nog mee wilt doen :) Wij bewaren wel alles, omdat we het fijn vinden dat het niet alleen in KZbin zit maar dat het ook nog bij ons is. Dan kunnen we hem altijd nog inzetten. Stel dat je KZbinkanaal verwijderd wordt (kleine kans maar kan gebeuren) dan willen we alles wat daar staat ook zelf nog hebben.
@RaveleijnVideos
@RaveleijnVideos 7 ай бұрын
@@deVideomakers maar wat raden jullie mij aan?
@deVideomakers
@deVideomakers 7 ай бұрын
Het zijn relatief kleine plaatjes - ik zou ze bewaren :)
@annoholics
@annoholics 8 ай бұрын
Even heel iets anders. Ik zag vandaag een video over Sora van OpenAI. Dit is AI die videoclips kan genereren. Dit zat er natuurlijk aan te komen, maar je merkt dat deze ontwikkeling heel erg snel gaat. Aan de hand van een tekst omschrijving maakt deze AI engine videoclips die nu al nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. De fotograven moesten al vrezen voor opdrachten omdat bijvoorbeeld Midjourney "foto's" maakt die vrijwel niet van echt zijn te onderscheiden, maar nu komt dit natuurlijk ook richting videografie. Ik ben wel benieuwd wat jullie vinden van deze ontwikkeling. Het begint langzaam, en het is nu nog niet goed genoeg, maar dat zal in de komende jaren gaan veranderen. Hebben we straks nog dure cameramensen, acteurs, filmstudio's, etc nodig om een film te maken? Jullie zitten in het wereldje. Hoe denken jullie daar over en jullie collega video makers? Kunnen jullie daar eens een video over maken?
@deVideomakers
@deVideomakers 7 ай бұрын
Dat volgen we inderdaad op de voet. Omdat het nu nog zo in de beginfase is, vonden we het nog niet het juiste moment om er iets over te zeggen. Wat ik (Riske) vooral onprettig vind, is hoe de AI generators gewoon alle data van de wereld hebben genomen om hun werk mee te maken, zonder toestemming, zonder daarvoor te betalen, en zonder een opt-out voor de makers van die data. Daarover zijn nu rechtzaken gaande, de EU is bezig met de EU AI act en er zijn initiatieven zoals Nightshade en Glaze in opkomst. Al deze dingen zullen invloed gaan hebben op de ontwikkeling en het gebruik van AI, en ik wilde dat eigenlijk nog wat verder afwachten, voordat we er een video aan zouden wijden. Maar goed, misschien heb je gelijk en kan het ook nu al. We denken er in elk geval zeker over na!
@annoholics
@annoholics 7 ай бұрын
​@@deVideomakers Dat is inderdaad een interessante discussie. Ik heb eind vorige eeuw biologie gestudeerd en toen hadden we een vak "theoretische biologie" waarin we ook een kijkje kregen in AI en neurale netwerken. Hoewel het kunstmatige intelligentie heet is het voornamelijk gewoon een vorm van intelligentie. Dat is op dit moment denk ik vooral waar veel misverstanden over bestaan. Er wordt vanuit gegaan dat een AI computerprogramma een beetje werkt als een normaal computerprogramma, maar dat is niet zo. Het is een model van een brein en de manier waarop zenuwcellen samenwerken. Voor het eest zien we dus bijvoorbeeld een computer die echt fouten maakt. Ja, een AI computer heeft wellicht alle foto's, tekeningen en geluiden gezien en gehoord maar heeft ze niet op een traditionele manier opgeslagen. Dat is gedaan op een manier die wij als mensen ook gebruiken en wat wij ons geheugen noemen. Je maakt als Robin Rozendal ook tekeningen van fantasie figuren die nog nooit eerder door iemand anders zijn getekend of gefotografeerd. Die beelden maak je echter aan de hand van beelden die je eerder in je leven hebt gezien en hebt opgeslagen in je geheugen. Veel van die beelden die je hebt gezien waren het echte leven en dus vrij van auteursrechten maar er zaten ook beelden bij waar wel auteursrechten op rusten. Bij jouw tekeningen zal niemand discussiëren of dat dat jouw tekeningen zijn. Hoe dichter echter kunstmatige intelligentie komt bij reguliere intelligentie hoe moeilijker die discussie gaat worden. Op dit moment is de wet van toepassing op mensen en zijn machines slechts machines, maar wat nu als machines ook intelligent worden? Een mooie fictie film over dit onderwerp is "the creator" wat zich afspeelt in de toekomst waarbij er naast reguliere mensen ook AI robots leven. Die robots hebben gevoelens net als mensen en dan kom je in een grijs gebied wat het betekend als je zo'n robot daadwerkelijk uit zet. Kan er echte liefde ontstaan tussen robots en mensen? Natuurlijk is het zover nog lang niet maar een discussie over auteursrecht van unieke beelden die "bedacht zijn" door AI maar die geïnspireerd zijn door werk waar auteursrecht op ligt is nu al aan de gang. Leuk detail: de film "the creator" is geheel gefilmd op een Sony FX-3.
@deVideomakers
@deVideomakers 7 ай бұрын
Het argument dat een AI niets anders doet dan een menselijke kunstenaar die inspiratie haalt van andere werken hoor ik vaak, maar vind ik niet helemaal juist. Een mens kan niet alle miljoenen werken van de wereld tegelijk in zijn hoofd hebben, dat terugbrengen tot ruwe data en daar weer iets nieuws uitpoepen. Een mens gebruikt véél minder data, maar voegt daar levenservaring aan toe, emotie en verhalen. Dat zie ik een AI nog niet doen. Bovendien: een AI kun je dus vragen: maak de mona lisa voor me; en de AI kan dat exact namaken. Vraag een menselijke kunstenaar dat te doen, en die zal het nooit exact kunnen namaken. En dat is juist het mooie. Een menselijke kunstenaar zou daarbij ook nog inzicht en fatsoen hebben (meestal) om níet iets exact na te maken, zeker niet van nog levende en werkende kunstenaars, omdat dat (niet mag, en) ook gewoon onbeschoft is. AI heeft dat soort moraal niet. En tenslotte, je noemt het intelligentie, maar wat ik ervan begreep is het tot nu toe vooral een soort geavanceerde auto-aanvullen, vergelijkbaar met wanneer je in google een zoekterm invoert en google je vraag afmaakt voor je. Helemaal nog niet zo 'intelligent' dus. Een interessante nieuwe video die ik erover zag voorbij komen: kzbin.info/www/bejne/kHuYappqhbtkd6csi=0DUK0JsO7UGBdwFX
@annoholics
@annoholics 7 ай бұрын
@@deVideomakers De video die je gelinkt hebt is geeft voornamelijk argumenten waarom het niet eerlijk is om AI te gebruiken om iemand zijn stijl na te maken, maar gaat niet heel diep in op de manier waarop AI daadwerkelijk werkt. Het is dan ook een video van designers om hun argumenten over te brengen en niet een uitlegvideo hoe exact AI werkt. Ik zie dat je er vanuit gaat dat AI een Mona Lisa exact kan namaken. Dat kan AI namelijk helemaal niet. AI heeft dan ook niet miljoenen werken in zijn data set zitten. AI werkt namelijk niet met data sets. Het werkt op nagenoeg dezelfde manier als jouw geheugen. Het is niet feilloos en kan dan ook niet iets exact namaken. Ik ben zelf nog nooit naar New York geweest. Ik heb het vrijheidsbeeld dan ook nog nooit daadwerkelijk gezien. Nu ben ik niet zo goed in tekenen maar ik kan in theorie het vrijheidsbeeld tekenen. Dat kan alleen maar omdat ik weet hoe het vrijheidsbeeld er uit ziet omdat anderen het gefotografeerd, of geschilderd hebben. Maak ik dan gebruik van het werk van anderen? Ja, dat kan ik niet ontkennen omdat ik nog nooit in New York ben geweest. Toch kan niemand mij verbieden om uit mijn hoofd een tekening te maken van het vrijheidsbeeld. Je geeft aan dat AI geen moraal en geen fatsoen heeft. Tot op heden klopt dat. Dat betekend echter niet dat dit altijd zo zal blijven. Zoals gezegd is AI namelijk een werkend model van een brein. De zenuwbanen in onze hersenen zitten in het model. Hoewel menselijke hersenen een machine zijn die werken door middel van organische chemie en AI maakt gebruikt van halfgeleiders en elektrische potentiaalverschillen is het principe nagenoeg gelijk. Wat AI vandaag kan, kon AI 10 jaar geleden nog niet en wat AI over 10 jaar kan laat zich alleen raden. We staan aan het begin en niet aan het eind.
@annoholics
@annoholics 7 ай бұрын
@@deVideomakers Hoewel deze video al 6 jaar oud is en dit slechts een basis is waar neurale netwerken op gebaseerd is, geeft dit een beetje aan hoe het werkt en wat opvalt is dat er geen foto's of video's meer in model aanwezig is nadat het is getraind. Het is slechts een geheugen van wat er getraind is. kzbin.info/www/bejne/l5rVlHSoqtuhgc0si=vefCYOLpk8flSl30
7 belangrijke FILMLESSEN
27:23
de Videomakers
Рет қаралды 1 М.
Wat kost een filmmaker?
30:41
de Videomakers
Рет қаралды 1,5 М.
World‘s Strongest Man VS Apple
01:00
Browney
Рет қаралды 51 МЛН
Крутой фокус + секрет! #shorts
00:10
Роман Magic
Рет қаралды 40 МЛН
Every parent is like this ❤️💚💚💜💙
00:10
Like Asiya
Рет қаралды 25 МЛН
Webinar: Anders leren kijken en fotograferen
1:07:31
Fotografie Ploeg
Рет қаралды 20 М.
SOLO een BRUILOFT filmen? // 4 camera's, lenzen en tips!
11:30
Matthijs de Deugd
Рет қаралды 3 М.
Hier vind je MUZIEK voor onder je YOUTUBE VIDEO'S
23:18
de Videomakers
Рет қаралды 7 М.
Aperture & Depth of Field made EASY - Photography Course 5/10
17:22
Chris Bray Photography
Рет қаралды 1,6 МЛН
ALLE lenzen die wij hebben! | Lenspraat | de Videomakers
41:27
de Videomakers
Рет қаралды 4 М.
How Isabel Paige Crafts a Larger-than-Life Fairytale
36:11
Digital Spaghetti
Рет қаралды 286 М.
Watch BEFORE Buying a Camera for Video
33:03
Content Creators
Рет қаралды 348 М.
Film Making Basics: Everything you need to know in 8 minutes!
8:00
Alfie Vaughan
Рет қаралды 1 МЛН
Al onze FILMLAMPEN
31:41
de Videomakers
Рет қаралды 1,3 М.