Bu sene senin için zor geçecek gibi Gökhan Bey. Almanyadaki düzenini kurman zaman alacak. Türkiye arıcılarının senin tecrübelerine çok ihtiyacı var. Rabbim yardımcın olsun.
@Karniyol4 жыл бұрын
Amin! Hayırlısı olsun
@foldissimo4 жыл бұрын
Gökhan Bey hala ben ve Almanya'da birçok arkadaşa sahip.
@Karniyol4 жыл бұрын
@@foldissimo ☺️
@gokhanatesli81204 жыл бұрын
güzel bir video olmuş
@yalcnylmaz97852 жыл бұрын
Selamun aleyküm Gökhan abi körüğün güzelmiş nerde bulabiliriz onu çok mükemmel bişey ya hu 😊
@Karniyol2 жыл бұрын
Almanya’da sertifika aldığımda Damızlık ana üreticileri birliği hediye etmişti. Türkiye’de de var, pipo körük diye aratırsanız bulursunuz.
@yalcnylmaz97852 жыл бұрын
@@Karniyol teşekkür ederim Allah razı olsun
@murattaskn48513 жыл бұрын
Merhaba gökan bey öncelikle geçmiş olsun Allah acil şifalar versin şuan sıcaklık 35 derece civarında formik asit verilebilir mi kovanlar polen tuzak lı. Bir görüş alabilir miyim. Sıcaklığın düşmesini beklersek geç kalıcaz.
@Karniyol3 жыл бұрын
Şu an çok sıcak. VarroRed kullanın. Önce bir kaç kovanda deneyin. Bende balı sağdıktan sonra VarroRed kullanacağım. Havalar 25 derece altına düşerse formik yapmayı düşünüyorum.
@murattaskn48513 жыл бұрын
Varro red kullanıyorum yeterli olur mu kuşkum var
@Karniyol3 жыл бұрын
@@murattaskn4851 elbette sadece bu yeterli olmaz. Şu anda mühim olan fazlalıkları atmak. Arı nüfusu düşerken, varroayı da düşürmek. Artı yeterli olup olmadığını siz bileceksiniz, mücadeleden önce kovandaki varoa basıncı ne kadar, ilaçtan sonra ne kadar düştü? Bunları bilmeden yeterli ya da yetersiz demek mümkün değil. Bir ilaç bu yıl işe yarar, bir sonraki sene yaramayabilir. Bunu etkileyen bir çok faktör vardır. O yüzden kovanı bilerek ilaçlama yapmak gerekir.
@foldissimo4 жыл бұрын
Also, ich habe nix verstanden aber gesehen, dass dieser Ameinsensäure Aplikator von den Bienen komplett mit Propolis zugebaut wurde, also zwischen Waben und Folie. Wie verdunstet da noch Säure? lg Andreas
@Karniyol4 жыл бұрын
Genau so ist es!
@murattaskn48514 жыл бұрын
Gökan bey bence içinde buharlaşma olmayan miktar su bende de aynı durum var siz ne düşünüyorsunuz
@Karniyol4 жыл бұрын
Ben bir beze döküp arının üzerine koydum. Arılar kaçıştı. Yani kalan nem çekip yoğunluğu azalmış asit. Aslında en uygunu alttan süngerli bez ile uygulamak ama kovanlarım uygun değil.
@murattaskn48514 жыл бұрын
@@Karniyol peki asit havadan ağır olduğu için aşağıda kalmaz mı ne kadar etkili olur daha önce denediniz mi sizi 3 yıldır takip ediyorum böyle bir videonuzu görmedim.
@Karniyol4 жыл бұрын
@@murattaskn4851 havadan ağır olması çok şey değiştirmez. 5-6 yıl önceki ilk formik videomda nasıl uygulandığını paylaşmıştım. Hareket yoksa boş bir kovanda altta kalır. Kovan içerisinde hareket olduğu için, kovan içerisine dağılır.
@murattaskn48514 жыл бұрын
Eyvallah teşekkür ederim
@arowanakangal14 жыл бұрын
Varroa hasarı bu sene çoğu arıcıyı vuracak. Ben de dahil. Ben bilinçli olarak bu yükün altına girdim.
@Karniyol4 жыл бұрын
Hakkımızda hayırlısı olsun...
@ahmetkaracan51494 жыл бұрын
Gökhan bey, bilindiği gibi varoa ile mücadelede amitraz, flumetrin gibi zehirler kalıntı sorunları oluşturuyor. Türkiyede bazı uzmanlar formik ve oksalik asitlerinde kimyasal olduğu ve kalıntı bıraktığını söylüyorlar. Siz Almanyada bulunduğunuz için oradaki testleri incelemişsinizdir, bu tür asitlerin bal ve diğer ürünlerde insana zararlı kalıntı bıraktığı bilgisi var mı? yada kalıntı bırakıyor ama önemsenmeyecek seviyede mi?
@Karniyol4 жыл бұрын
Kimyasal tabirini kullanarak bir algı oluşturmaya çalışılıyor. Oysa ki mutfakta kullandığımız sofra tuzuda bir kimyasaldır, Natriumchlorid yani sodyumklorid. Bahsettiğiniz amitraz, flumetrin gibi etken maddeler mumda kalıntı bırakır, yağda çözünürdür. Organik asitler ise suda çözülürdür, mumda kalıntı bırakmazlar. Oksalik doğal olarak balın içeriğinde vardır. Örneğin en çok Oksalik ıspanaktadır. İsviçre’deki araştırmalara göre, Oksalik kullanıldıktan 91 gün sonra kovandaki zararsız miktarına geri dönüyor. Bizim için önemli olan bal akımı olmayan dönemde mumda kalıntı bırakmamasıdır. Eğer organik asitler kalıntı bıraksa idi, Avrupa’da organik arıcılıkta kullanılmasına müsade edilmezdi.
@Ssduman4 жыл бұрын
@@Karniyol Gökhan bey bu asitler kalıntı bırakıyor olsa bile sonuçta sonbaharda bal sağımı sonrası kuluçkalıkda uyguluyoruz. Eğer baharda kuluçkalıkdaki çerçeveleri ballığa cekmezssek alınacak balda nasıl kalıntı oluşuyor. Sezon başladıktan sonrada kimyasal kullanmasak ki bu şekilde çalışıyor coğu arıcımız. Böyle düşününce kalıntı konusunun sıkıntı oluşturmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda sizin düşünceniz nedir?
@Karniyol4 жыл бұрын
@@Ssduman benim düşüncem değil, işin gerçeği şu şekildedir. Tarlacı arılar getirdikleri nektarın tamamını direk ballığa taşımazlar, kovan içinde görevli arılara verirler. Aşağıdaki boş gözlere koyarlar. Yani nektarın suyunu uçurmak için petek gözlerine koyarlar, ağızdan ağıza dolaştırırlar, enzimlerini katarlar. Dolayısı ile bal yukarı taşınmadan önce alt kata park edilir ve mumdaki kalıntı bala geçer. Bunu her arıcının bilmesi gerekir...
@ahmetkaracan51494 жыл бұрын
@@Ssduman ülkede kalıntı bırakan bir ürün kullanılıyor ise mutlaka sizi de bulur.
@ahmetkaracan51494 жыл бұрын
@@Karniyol teşekkür ederim.
@olcaysahin9883 жыл бұрын
Kullandığımız formik asit %85 çözeltisi. Formik asit buharlaşır kalan sudur.
@Karniyol3 жыл бұрын
Olcay Bey kalan maalesef su değil, asit oranı düşmüş formik asit. Bu yüzden de yanık tedavisi gördüm. 10 senedir formik asit kullanıyorum. Biraz tecrübem var…
@Bahadircozdemir3 жыл бұрын
@@Karniyol karadeniz ordu bölgesinde hava sıcaklıklari 17-23 arasi formik uygulanirmi sizce
@Karniyol3 жыл бұрын
@@Bahadircozdemir Bu tarihte uygulanmaz. VarroRed’i tavsiye ederim. Bir kaç arınızda denemenizi öneririm.
Bu yıl ben de geç kaldım. 4-5 gün ara ile 4 uygulama sonrası bazı kovanlarda doğal varroa ölümleri halen fazla; bir uygulama daha yapmam uygun olur mu? Formik asitte (oksalik damlatmadaki gibi) uygulama sayısında bir kısıtlama var mı?
@Karniyol4 жыл бұрын
Doğal varroa ölümü fazla olan kovanlara bir tur daha yapabilirsiniz. Eğer güzel etki ederse ilaçtan dolayı varroa ölümü 13-14 gün sürer. Yani doğal varroa ölümünü 14 günden sonra gözlemleyebilirsiniz.
@ucanibo4 жыл бұрын
Abi işte ben o dediğin mücadeleyi kaçıranlardanım şimdiyse ne önerirsin yazarsanız sevinirim saygılar
@Karniyol4 жыл бұрын
Bende kaçırdım, önce dua edeceğiz ☺️ Temmuzda bu durum olsa, bütün yavrulu çerçeveleri alıp Oksalik asit yapardım. Ama tarih 13 Ekim, bu tarihten sonra yapacak fazla bir şey kalmadı. Laktik asit ile 3-4 gün ara 4-5 defa püskürtme (fısfıs) uygulanabilir. Birde VarroRed diye ilaç var, Türkiye’de ilaç demiyorlar gerçi. VarroRed kullanabilirsiniz. Bu saatten sonra kurtarabilir miyiz bilmiyorum.
@ucanibo4 жыл бұрын
@@Karniyol Çok teşekkürler ederim sagolun hocam
@halilbilen24314 жыл бұрын
Bu koloni bahara çıkar ama besleme için en az koyu 10 litre diyorum. Çıkmayacak olan genetik varlıklar ile teklifim geçerli.
@Karniyol4 жыл бұрын
Halil üstad bir alemsiniz vallahi ☺️ Anaları gönderirim, ama arısıyla geri alırım 😂 Şaka bir yana arılığımda Kafkas ve diğer bir kaç ırkta mevcut. Hepsinin durumu aşağı yukarı aynı. İtiraf ediyorum, tamamen benim hatam. Arıcılıkta her yıl yeni tecrübeler ediniyorum, hele ki ülke değiştirince sudan çıkmış balığa döndüm. Ama çıkmadık candan ümit kesilmezmiş, ben bu işi başaracağım 😉
@halilbilen24314 жыл бұрын
@@Karniyol nasıl oluyormuş oralardan buralara üflemek... Hatırlarsan rest çekerdim hele biriniz gelip burada bir arıcılık yapsın diye. Hoşgeldin. 😆
@Karniyol4 жыл бұрын
@@halilbilen2431 2016dan beri Türkiye’de arı sahibiyim. 1 senedir kendim bakıyorum. Oradaki arıcıları ben arıcı olarak görmüyorum. 3-5 arı ile uğraşanlara hobici diyorum. Bu arada resti gördüm ve artırıyorum. All in diyorum ☺️ Hoş bulduk ☺️
@TeknoBeek4 жыл бұрын
Gökhan Bey Türkiye'ye gelince ekol de mi değiştirdiniz ? Bu kadar arıyla uğraşmanın anlamı nedir ki ? Niye birleştirmiyorsunuz bunları ?
@Karniyol4 жыл бұрын
Şu an için birleştirmeye gerek görmüyorum. Zaten birleştirsemde bir şey değişmez, arılar varroa hasarlı.
@yeditepearicilik904 жыл бұрын
Gökhan usta oksalik tecrübeniz varmı formikte ısrarınız neden dir.
@Karniyol4 жыл бұрын
Videoda belirttim, mum güvesi çok fazla. Artı şu anda oksaliğe maruz kalan arılar bahara çok zayıf çıkarlar. Tecrübe konusuna gelecek olursak: Türkiye oksaliği Avrupa’daki arıcılardan öğrendi 😉
@yeditepearicilik904 жыл бұрын
Formik çok dar bi alanda ugulanan ensturuman ilk baharda 40 gün son baharda 50 gün yani fırsatını bulmalı arıcı sıcaklık derecesi çok önemli buna dikkat edilmezse ana kaybı yaşanır ben oksaliği uzun süredir kullanıyorum oksalik gliserin şeritler ABD patentli dir 😄 ilk kullananlardanım formik almanyada meşhur oksalik 3 farklı uygulamayla 4 mevsim kullanıla bilir tek geçerim usta👍
@Karniyol4 жыл бұрын
@@yeditepearicilik90 Şunu da eklemekte fayda var: Oksalik kalıntısı kovanda 91 gün kalır, insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye 34 gün içerisinde iner. Kısaca söyleyecek olursak, böbrek sorunu olanlar buharlaştırma yöntemi kullanıyorlarsa, çerçevelere eldivensiz dokunmasınlar.
@yeditepearicilik904 жыл бұрын
@@Karniyol Eyvallah.
@foldissimo4 жыл бұрын
Almanya'da buharlaştırma yöntemi gelecek yıldan itibaren hükümet tarafından onaylanacak. Onaylı tek buharlaştırıcı Andermat BioVet'in VARROX EDDY ürünüdür. www.andermatt-biovet.de/de_bvi/bienen/varroa-winterbehandlung/varroxr-eddy.html Doğru kullanıldığında arıcı için sağlık riski yoktur
@elcineser45934 жыл бұрын
kzbin.info/www/bejne/a6HOnn94d9JsqbM Abi burada nasıl bir teknik uyguluyorlar