Рет қаралды 188
Kadıköy TESAK'ın evsahipliğinde ve Ayrıntı Yayınları’nın işbirliğiyle düzenlediğimiz Foucault Konuşmaları devam ediyor.
8 Kasım'da gerçekleşen etkinlikte Sibel Yardımcı'nın e-Skop'ta yayınladığı "Bir Yaşam Biçimi Olarak Dostluk" yazısından hareketle Ferda Keskin ve Sibel Yardımcı Foucault'nun "başka türlü bir ilişkilenme nasıl mümkün" sorusuyla koşut olarak ele aldığı ve icat edilmesi gereken bir şey olarak gördüğü dostluk anlayışını konuştular.
Sibel Yardımcı: “Kendiliğin, yaşamın ve başkalarıyla ilişkilerin normallik tarafından dayatılan sınırlardan mümkün olduğunca azade bir şekilde yeniden kurulmasına yönelik çaba, Foucault’nun özellikle 1980’lerden sonra bir anlamda yeniden gündemine çağırdığı ‘özne’ için öngördüğü direniş biçimidir: Olmuş olduğumuz şeyden uzaklaşmak ve kendimizi yeni şekillerde kurmak - hiç olma fırsatını bulamadığımız biri olmaya doğru yola çıkmak. ‘Normal’ kabul edilen kategorilerin, sınıflandırmaların ve adlandırmaların gölgesinde bu pek kolay değildir tabii ve ciddi bir talimi gerektirir. Foucault ‘Kendi üzerimizde çalışmamız ve hâlâ çok da mümkün görünmeyen bir oluş biçimini icat etmemiz’ gerektiğinden söz eder. İşte dostluk da bu süreçte yeniden icat edilmesi gereken, bu sırada da kendiliği ve yaşamı dönüştürecek bir ilişkilenme biçimi olarak ortaya çıkar. Yeniden icat edilmelidir, çünkü dostluğun kimler arasında ve nasıl tezahür etmesi gerektiği aynı normallik varsayımları tarafından şekillendirilmektedir. Yaşamı dönüştürücüdür, çünkü bu varsayımları sarsan biçimleriyle kendiliğin ve başkalarıyla ilişkilerin de başka türlü kurulmasına aracı olabilir.”
Konuşmacılar: Ferda Keskin, Sibel Yardımcı Moderatör: Oğuz Tecimen
**
Yardımcı'nın yazısına buradan ulaşabilirsiniz:
www.e-skop.com...
*
Atlas Publishing Lab'le ilgili detaylı bilgi almak ve bültenimize kayıt olmak isterseniz internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.atlaspubli...
#FoucaultKonuşmaları #FerdaKeskin #SibelYardımcı #OğuzTecimen