Üstadım harika bir çalışma hazirlamissiniz . Bu çalışma ile ilgili makaleyi okudum , dönemin şartları düşünüldüğünde fevkalade bir düşünce ve buluş olduğu görülmektedir.Ben bu tarz çalışmaları muhteşem buluyorum ve saygı duyuyorum.Eski dönemlerde daha doğrusu teknolojinin çok geri ve yaşam koşullarinin zor olduğu dönemlere ait filmlere bayılıyorum.Cok zorlu koşullarda bu tarz çalışmalar kişiyi araştırmaya sevk ediyor du sanırım.Şartlar zor ancak insanlar bir şekilde mutlu olabiliyordu.Şu an ise teknolojik olarak çok ileri bir çağda olmamıza rağmen mutlu olabileceğiniz sayılı durumlar mevcut.Konuyu dagitmis olabilirim kusura bakmayın.Ellerinize saglik.🙏🙏
@alibarisik9709 Жыл бұрын
Demek KZbin üzerinde bu deneyi yapan ilk Türk kanalı Sihirli Fasülyeler kanalı imiş. ( Murat Sen ilk değilmiş meğer. 😀) Tanıdığıma çok memnun oldum. Tebrik ederim, çalışmalarınızın devamını bekliyoruz.
@tarkanaskar42954 жыл бұрын
Eline emeğine sağlık hocam güzel proje.
@oturanboga62253 ай бұрын
Üstadım çok güzel bir çalışma olmuş eline emeğine sağlık ses aldınız bunu bir amfiye bağlayım daha güçlü bir ses alsaydınız ben şahsım adına çok daha mutlu olurdum Esenlikler diliyorum..
@cebeciler44035 жыл бұрын
Guzel anlatim olmus agzina saglik. Acaba ilk bu sistemi vulan adam nasil düşündü akil etti degisik bir sey yani. Neyden ilham aldi da aklina gelsi vs vs
@sihirlifasulyeler60495 жыл бұрын
Açıklamalar kısmından makalemize ulaşırsanız kim neden bulmuş sorularına cevaplar bulabilirsiniz.
@ihsanylmaz96123 жыл бұрын
Merhaba ,jilet ve kurşun kalem yerine ,ayarlı kondanstör (,varyabel) kullansak ne gibi bir etki olur yada ,varyabel a bağlantı videosu mevcutmu ,denemek isterim,saygılar
@serhankurt79976 жыл бұрын
Merhabalar, bu devrede capacitor görevini ne görüyor? Kurşun kalem mi? Diğer arkadaşın yorumuna yazdığınız frekans değiştirme sisteminde, değişim ayarlanabilir capacitor ilem mi oluyor ?
@sihirlifasulyeler60496 жыл бұрын
Merhabalar. Videodaki radyo bu tür radyoların en basit halidir. Bu nedenle bu versiyonda kapasitör bulunmuyor. Radyodaki anten ayrıca kapasitör görevi yapıyor. Gelişmiş versiyonlarda genellikle alüminyum folyodan yapılmış ve iç içe geçmiş silindirler ile yapılmış bir kapasitör sisteme ekleniyor. Frekans değiştirmeyi ya sarım sayısını değiştirerek ya da önceki yorumumda yazdığım gibi sarım sistemine temas eden hareketli bir metal çubuk ekleyerek (indüktans ayarı için) yapabilirsiniz. Radyodaki jilet kristal, kalem ise dedektör görevi yapıyor ayrıca araştırmak isterseniz dedektör sistemine "cat's whisker" deniyor. Gelişmiş versiyonlarda bu iki eleman yerine germanyum diyot kullanılıyor. Ayrıca kapasitörlü kristal radyolarda sarım sistemi iki kısımdan oluşuyor. Gelişmiş versiyon foxhole radyosunun şemasına bu linkten ulaşabilirsiniz. rimstar.org/equip/crystal_radios/tunable_crystal_radio_diagram_large.jpg
@furkan-js9yz2 жыл бұрын
videodaki yapılan cihazın aynısını yaptım antende problem yaşıyprdum tv anten çıkışına bağladım ve hopörlördeki sesde değişme oldu yani anteninde düzgün çalıştığını sanıyorum topraklamada kullanabileceğim tek şey pencere korkuluğuydu onunda füzgün çalıştığını düşünüyorum şu anda brnde olan problem hoparlörden gelen cızırtı bu sabit değil sürekli değişim göstermekte ama ses hiçbir şekilde grlmemekte tahminim diyotta bir problem var bunun için kristal diyot kullansam sorunu tam anlamıyla çözer miyim ?
@abdullahkucukikiz97913 жыл бұрын
Hocam merhaba elinize sağlık öncelikle bu sargı çapı mesela tahta kalemi ne 120 şıpır sarsam olur mu
@sihirlifasulyeler60493 жыл бұрын
Radyo hassa bir düzenek olmadığı için tahta kaleminendeki sargı iş görecektir.
@umutkenanoglu35286 жыл бұрын
Hocam sararken tellerin üst üste gelmesi ve sarım sayısının 180 olması sıkıntı çıkarır mı?
@sihirlifasulyeler60496 жыл бұрын
120 sarım olması indüktans hesabından çıkan yaklaşık değerdir. Aslında bu hesaplamada telin çapından sarım uzunluğuna kadar pek çok değer dikkate alınır fakat bu radyo çok basit bir radyo olduğu için pek çok değer yaklaşık olarak alınabilir. 180 sarım biraz fazla gibi geldi ama bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tellerin üst üste gelmesi de abartı olmadıkça sorun yaratmayacaktır.
@umutkenanoglu35286 жыл бұрын
Sihirli Fasulyeler teşekkürler hocam cevabınız ve video için
@gurkanseymen11345 жыл бұрын
Hocam "AA119 - Germanyum Diyot" işimizi görür mü?
@sihirlifasulyeler60495 жыл бұрын
Bu radyoda en iyi germanyum diyotlar, ileri voltaj (Vf) ve ileri akımı (If) düşük diyotlardır. AA119'un değerleri bayağı yüksekmiş pek performans alabileceğinizi sanmam. Bulabilirseniz AA117'nin değerleri iyi gözükmekte.
@angaraliahmet20065 жыл бұрын
duyduğuma göre bobindeki sarım sayısı azalınca yani 8-24 arası yapıcına fm yayınları duyulabilirmiş doğru mu fm yayınları dinlenebilir mi
@sihirlifasulyeler60495 жыл бұрын
Kristal radyoda yapılan değişiklikler ile güçlü FM yayınları da dinlenebilir. Fakat dönüşüm için sadece sarım sayısını azaltmak yeterli olmayacaktır. Hatta en baştan FM kristal radyo tasarlamak daha mantıklı olacaktır. Verdiğim linkte FM kristal radyo için gerekli malzeme listesini görebilir, devre şemasını inceleyebilirsiniz. billydiy.blogspot.com/2013/06/fm-crystal-radio.html
@huseyinuguralacatli50646 жыл бұрын
Bebim Kanalımda da bu radyoyla ilgili Videolar mevcut
@zaferbozdag42976 жыл бұрын
abi sarımdan çıkan teller kulaklık ve anten yerine bağlanıyor, ordan jilete gelen yerde bakır tel mi kullanılıyor yoksa sıradan bir tel mi? birde anten ve topralamanın olduğu bağlantı yerinde üç kablo nasıl birbirine bağlanıyor.
@sihirlifasulyeler60496 жыл бұрын
Radyo yapımında kullanılan bütün teller tamamen bakır teldir. Bazı bakır tellerde kaplama olabiliyor. Bu nedenle bağlantı yerlerinde bu kaplamaların kazınması gerekebilir. Sarımdan jilete giden telin herhangi bir yerinden bir bağlantı yaparak anten çıkışı yapabilirsiniz. Aynı şekilde sarımdan kulaklığa giden telin herhangi bir yerine bir bakır tel parçası sararak topraklama çıkışını yapabilirsiniz.
@zaferbozdag42976 жыл бұрын
Sihirli Fasulyeler çok sağol abi. Teşekkür ederim
@zaferbozdag42976 жыл бұрын
abi, tel kalınlığı nedir acba, 12 mm uygun olur mu veya farklı bir kalınlık önerir misin?
@sihirlifasulyeler60496 жыл бұрын
Videoda kullandığım tel 0.3 mm çapındaydı. 12 mm kalın olur. Sarım yaparken eğmesi bükmesi bayağı zor olur. Sarım haricindeki bağlantılar için kullanabilirsin ama sarım için daha ince tel kullanmanı öneririm.
@zaferbozdag42976 жыл бұрын
Abi, devreyi tamamladım ama kulaklık da bağladım, bütün bağlantı yerlerini leğimledim, büyün uçlar kontrol edildi akımı iletiyor, fakat hiç bir ses gelmiyor.
@nicolatesla84013 жыл бұрын
Hocam buna eskiden hoparlör olarak ne kullanıyorlardı
@sihirlifasulyeler60493 жыл бұрын
Amaç hiç bir enerji kaynağı olmadan radyoyu dinlemek olduğu için ilk zamanlar kristal kulaklıklar (videoda gösterilen) kullanılıyordu.
@nurhancaglyan44995 жыл бұрын
Kristal kulaklığı nereden bulabiliriz? Aldığınız websitesinin linkini paylaşabilir misiniz?
@sihirlifasulyeler60495 жыл бұрын
Kristal kulaklığı İngiltere'de olduğum zamanlarda ebay internet sitesinden almıştım. Türkiye'de bu kulaklığı satan bir firma var mıdır yok mudur açıkcası bilmiyorum.