FPS Hakkında Her Şey! - Olmaz Öyle Saçma Şey (S2/Bölüm#13)

  Рет қаралды 110,347

İstanbul Film Akademi

İstanbul Film Akademi

Күн бұрын

Пікірлер: 328
@evrimdemeli2194
@evrimdemeli2194 7 жыл бұрын
İlker bey ne dediğinizi anlamadım ama sanırım çok doğru konuşuyorsunuz
@evrimdemeli2194
@evrimdemeli2194 7 жыл бұрын
şaka şaka anladım biraz
@Thecarame44
@Thecarame44 7 жыл бұрын
Hocam ve sevgili Nazim Merhabalar, Berlin'de bir film okulunda ögrenciyim. Gördügümüz teorik derslerle ilgili dün yazili bir sinavimiz vardi. Sinava girmeden önce videonuzu izledim. Derslerde tam olarak kavrayamadigim bir cok konuyu sizin videolariniz sayesinde cok daha iyi anladim. Cabaniz gercekten ise yariyor, kendi adima cok tesekkürler. Ayrica Ilker hocam, büyük kamera konusundaki fikirlerinize aynen katiliyorum. Okul icin cekmemiz gereken kisa filmlerde, bir hevesle RED kamera kullanan arkadaslar bir cok sorunla karsilastilar. Büyük kamerayi, projeyi tamamlayan bir arac olarak degil tam tersine "büyük sevdasiyla" bir amac olarak gördügümüz zaman o büyüklügün altinda eziliyorsunuz. Ben Sony a7 ile calistim. Kücük kamera, büyük rahatlik getiriyor. Eger filmdeki karakterlerin duygu durumuna göre lens secimi ile ilgili bir program yapabilirseniz gercekten yararli olacagini düsünüyorum. Iyi calismalar, sevgiler.
@Preximo
@Preximo 7 жыл бұрын
Bu kadar karmaşık bir konu ancak böyle güzel aktarılabilirdi. Hocam yine Harika anlatmış, “bana” anlatır gibi :) Videoyu durdurup, not ala ala izledim. Bir hukukçu olarak gereğinden fazla sinema bileğisine sahibim sayenizde, sıradan bir izleyici olarak pratikte bir işime yaramayacak olsa dahi hocam saatlerce anlatsa dinler not alırım. Öyle şahane bir adam.
@nean55
@nean55 7 жыл бұрын
video bitince bi anda kefir içesim geldi hiç de bilmem nereden de geldi aklıma acaba ya :m
@avburaksahin
@avburaksahin 7 жыл бұрын
“Hocam Türkiye’den 30 kare çıkar mı?” - Veysi Sala
@Bycglyn22
@Bycglyn22 7 жыл бұрын
Burak Sahin Olmaz öyle saçma şey!!!
@atacanbabayoglu8863
@atacanbabayoglu8863 6 жыл бұрын
Adamlar sinema anlatıyoruz kisvesi altında aslında fizik anlatıyorlar . İşte bu şov bu yüzden kıymetli .
@veyselcicek6794
@veyselcicek6794 6 жыл бұрын
Hocam tam olarak düşündüğüm şeyi yazmışsın :D
@altugkaya3045
@altugkaya3045 6 жыл бұрын
Anlatılan konular resmen Applied Digital Signal Processing konuları. 20dk içinde sampling-reconstruction, samling-reconstriction in different rates, interpolation anlattınız. 4. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencilerinin bile anlamakta zorlandığı konuları başkaları anlamayınca sinirlenmeniz çok tatlı :D Vidolarınızı severek takip ediyorum, ellerinize sağlık.
@vecihikrtgl9634
@vecihikrtgl9634 4 жыл бұрын
Geomatik bölümü son sınıf öğrencisiyim, bu programa takıldım kaldım. 4 yıldır öğrendiklerim bir yana, bu videoları izlerken öğrendiklerim bir yana. Bir 20 dakika ancak bu kadar çekici olabilirdi. 1 haftada buraya kadar izledim, not aldım. Eksik olmayın
@ErtOzk
@ErtOzk 5 жыл бұрын
Kafayı yiyorum şu anda. Yerli sayfa takip etmeyen biriyim şu an o kadar güzel bilgiler beynime girdi ki çıldırıyorum. Kelimelerim kifayetsiz kalıyor. Bilginin köpeği olmuşum. Sizi yerim hocam.
@damlaulucamkran2532
@damlaulucamkran2532 6 жыл бұрын
harikasınız, stok bölümler bitmesin diye gıdım gıdım izliyorum üzücü bi durum. burayı hiç bırakmayın :)
@ejderavc8568
@ejderavc8568 7 жыл бұрын
Geçen hafta programı kahvaltıda izledim. Ekmekleri kızartan annem '' Bu adamda Nazım'a taktı '' dedi :D
@busraaytac691
@busraaytac691 7 жыл бұрын
“Düşündüğünüz, söylemek istediğiniz, söylediğinizi sandığınız, söylediğiniz, karşınızdakinin duymak istediği, duyduğu, anlamak istediği, anladığını sandığı, anladığı arasında farklar vardır. " demiş Herpin:) Herkes başka görüyor.
@atillahancivek7690
@atillahancivek7690 7 жыл бұрын
İlker Beyciğim dediklerinize muhalefet olmaya gelmiştim ancak farkettim ki bu konuda hiçbir şey bilmiyorum o sebepten şimdi ne kadar bilgili bir insan olduğunuzu düşünerekten uyuyacağım.
@ezgivar
@ezgivar 7 жыл бұрын
Bu konuyu her dinlediğimde “heeeee temaaam şimdi anladım!” deyip heyecanla birilerine anlatmaya çalışırken mutlaka bir açık çıkıyor hocam, enteresan bir konu anlıyorum sanıp bir türlü anlayamıyorsun! Sinemanın büyüsü bu olsa gerek! 😂😂 Sizi seviyoruuuuz İFA! ☺️
@muhammetalican4071
@muhammetalican4071 6 жыл бұрын
Yahu konuştukça dinleyesim geliyor,dinledikçe anlamaya başladığımı hissediyorum,birleştirmeye çalışınca dağılıyorum,dağıldıkça okuyasım geliyor. Artık zihnimde İlker Hoca diye yankılanıyorsunuz. İlker hocam sizi 3-5 videonuzu dinleyerek sevdim,daha fazla tanırsam belki sevmem diye de korkuyorum yalan yok ama daha fazla sevme ihtimalini de göz önünde bulundurup devame ediyorum 👍👍👍
@emirhance4366
@emirhance4366 4 жыл бұрын
Videoyu izlemeden önce bir şey bildiğimi sanıyordum, şimdi hiç birşey bilmiyorum. Teşekkürler çok yardımcı oldunuz!
@ufukbasli5570
@ufukbasli5570 7 жыл бұрын
oh okuldan geldim mutlu mutlu arttırdım entellektüel birikimimi şimdi mis hiç birşey üretmeden boş boş takılayım
@tahangover
@tahangover 3 жыл бұрын
Entelektüel*
@baranious
@baranious 7 жыл бұрын
Sizi izlemeye başladığımızdan beri film ve dizileri farklı bir gözle izler olduk. Anlattığınız her şey için teşekkürler İlker Hocam. İyi ki varsınız...
@aegalaxys3
@aegalaxys3 7 жыл бұрын
Veysi'yi çok seviyorum ben ya. :) "Dogma dönemindeee" diyerek, Dogma'daki ucuza getirme olayını istiyor ya yapımcı diye... çok hoş oluyor. Çok eğlenceli biri üstelik. Film okulu açan birinin paragöz cambaz olması beklenebilir belki; ama Veysi öyle biri de değil. VEYSİ'yi de istiyoruz.
@hasanmercan6146
@hasanmercan6146 7 жыл бұрын
Seni severim Nazım. Dinleme şu İlker denilen herifi. Al bir Phantom Flex erkek gibi 600 kare çek. Şimdi neden 600 kare dediğini duyar gibiyim. Ulan acıyorum bazen şu İlker'e, sizin gibi heriflerle uğraşıyor.
@feykalade7268
@feykalade7268 4 жыл бұрын
hicbir sey anlamadim ama sairane.
@CemErel
@CemErel 7 жыл бұрын
KZbin'un dibi hareketi sayesinde buldum kanal süper!
@ferhatyildirim9021
@ferhatyildirim9021 7 жыл бұрын
Selamlar İlker Hoca ve İFA. İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisi olmama rağmen anlattığınız ve değindiğiniz konular öyle bir ilgi çekici hale geliyorki her hafta yeni bölüm ne zaman gelecek diye sabırsızlanıyorum. Siz de şunu farketmiş olmalısınız, ülkemiz bu ve bu tür konulara (özellikle böyle kaliteli içerik) aç. Sizin yaptığınız özveriyi bir başka konusunda uzman hocalarımız da böyle bir hizmet verebilseydi, ülkemizde eğitime olan o önyargılı bakış bir nebze de olsa indirgenebilirdi. Örneğin; kendi alanımla ilgili vidyoları bu tür sosyal platformlarda bulabilmem imkansız. Sinema alanına gönül vermiş öğrenciler adına size teşekkürü borç bilirim. Vesselam.
@FtrvynE
@FtrvynE 3 жыл бұрын
Ilker hocam gerçekten sinema ve televizyonculuk okuyan biri için bulunmaz nimetlerdensiniz.. verdiğiniz bilgiler gerçekten çok yararlı açıkcası bu fps konusunda benimde az biraz kafamda soru işaretleri vardı hepsi sayenizde giderildi çok faydalı ve yararlı videolar yapıyorsunuz teşekkür ederim.
@erencansenocak5898
@erencansenocak5898 7 жыл бұрын
Alternatif akım - direkt akım anlatmaya başlayınca içim geçti resmen. Teknik bilgi içinde kaldım.
@iWeakThor
@iWeakThor 7 жыл бұрын
Veysi yok diye ne kadar ağır teknik bilgi varsa fırsat bilip doldurmuşlar :)
@alialtugkoca217
@alialtugkoca217 7 жыл бұрын
Harika bir bölümdü. Daha çok teknik bölüm bekliyoruz.
@anltiryakiler7050
@anltiryakiler7050 5 жыл бұрын
ek bilgi: büyük bir özgüvenle sivri sineğe elimizi savurduğumuzda öngörümüzün dışında hareketlerle kaçmasının sebebi lanet hayvanın sinapslarınındaki iletim hızı. yani yenileme süresi. insanınkinden katlarca fazla ve el hareketini yavaş çekimdeymiş gibi görüyor, kare kaçırmıyor.
@oguzhanozgenc7843
@oguzhanozgenc7843 7 жыл бұрын
Çok güzel bir bölümdü, bir arkadaşın paylaşmasıyla buldum, gerçekten ellerinize sağlık :)
@AHMETDOLMACI
@AHMETDOLMACI 4 жыл бұрын
çok birşey anlamasam da film çekmekle ilgili bir işim olmasa da bu programları izlemek güzel, videolardan kurtulamıyorum :)
@geraxdeon
@geraxdeon 7 жыл бұрын
Gerçekten bugüne kadar anlayamadığım birçok sorunun cevabını bu videoda buldum.İşte youtubede görmek istediğim içerikler.Böylesine güzel bir seriyi izleme fırsatını bize verdiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum.Umarım hiç bitmez hatta daha fazla video çekersiniz. Bu videonun konusuna gelirsek zamanında çok film gitmesin diye 24 fps yapmışlar öyle de kalmış.Değişsin bu düzen artık.Ne güzel filmlerde çözünürlük, bitrate, renk derinliği gibi bir çok şey arttı da şu fps bir artamadı.Özellikle filmlerin hareketli sahnelerinde görüntü flu olmaya başlıyor.Eski sistemle çalışan kamera mı kaldı projeksiyon cihazı mı ? FPS'nin artması gerekiyor.İnsanın keyfini kaçıyor vallahi.
@zzzapatista
@zzzapatista 7 жыл бұрын
İlker hocaya sinema mühendisi diyebiliriz, konuya hakim olmanın dayanılmaz hafifliği ;)
@c0sm10ot
@c0sm10ot 7 жыл бұрын
Son bir iki aydır sizi takip ediyorum. Bazı bölümler ağır didaktik :-) bir aydınlanma yaşıyorum şu anda....
@bukatton
@bukatton 3 жыл бұрын
Anlatılanlardan bi bok anlamadığım gibi bildiklerimi de unuttum. Ama nedense videoyu izlemek çok eğlenceliydi 👏👏👏
@onurdurma
@onurdurma 7 жыл бұрын
Hiç bişi anlamadım sonra anlar gibi oldum akabinde yine dağıldım. Ama hipnoz olmuş gibi izlemeye devam ettim. Harikasınız müthiş bilgiler, 3-4 kere daha izleyip anlayacağım.
@exc4rnes
@exc4rnes 7 жыл бұрын
Eye pleasing but mind blowing. Memleketimde iyi giden nadir işlerden biri İFA.
@alperseferoglu4566
@alperseferoglu4566 7 жыл бұрын
Hiç bir şey anlamıyorum ama çok keyifli...
@yshukukblogg
@yshukukblogg 7 жыл бұрын
Günüm şenlendi!
@KaptaN76
@KaptaN76 7 жыл бұрын
İlker hocam sizi çok seviyorum 😘 Sayenizde çok şey öğrendim 🤞
@turkerkarpuzoglu1805
@turkerkarpuzoglu1805 7 жыл бұрын
harikasın hocam... ( tüm bu teknik bilgiler inanılmaz güzel )
@blackheart35
@blackheart35 5 жыл бұрын
teke tek programında uzay bilimi izlerken bu videonun önerilene düşmesini şimdi anladım :)
@fuatdomanic
@fuatdomanic 7 жыл бұрын
Fps sektörün en kanayan yarası, bir de refresh rate derler, yoktur şifası! 24 karenin lezzeti, plağın şömine çıtırtısı, ah nerede o eski Direklerarası!😱😝😂👍🏻🙏🏻
@sandiego5751
@sandiego5751 7 жыл бұрын
süper bir anlatım,çalısmalarınızın devamı dilegiylele kolay gelsin.
@stadolto1445
@stadolto1445 5 жыл бұрын
Sinema kamerasi degil, studyosu bile gormedim,hatta cep telefonundan bile cekim yapmiyorum, Alakam bile yok konuyla, ancak sohbet guzel, sen anlat ben dinlerim hocaaa.. keza ekonomi ve hukumet politikalarindan gina geldi...
@aykutcoskun6092
@aykutcoskun6092 7 жыл бұрын
Çok hoş video hocam. Merak etmeyenler ve işin içinde olmayanlar için biraz zor olsa da su gibi aktı geçti bölüm benim için. Keşke benzer bir bölümü bahsettiğiniz bilgisayar durumu için ben hazırlayabilsem çünkü fazlasıyla "olmaz öyle saçma şey"lik düşünce var kafalarda. Yok "insan gözü en fazla 25 kare görür", yok efendim "oyunları fps upscale etmek iyidir", hatta "4k olmadıkça 140 fps'in anlamı yok"u duydu bu kulaklar.
@zencanibombaatar
@zencanibombaatar 7 жыл бұрын
Aykut Coşkun rekabetci bi oyun oynamiyosan cok takilmanin manasi yok, ping daha buyuk bi problem hatta
@aykutcoskun6092
@aykutcoskun6092 7 жыл бұрын
Oyun zevkini etkiliyor kesinlikle. Benim icin sabit 30 fps yeterlidir her zaman, belki zamaninda dengesiz 25 fps ile muhtesem oyunlar oynadigimdandir. Su anki bilgisayarim gayet guclu ve fark cidden anlasiliyor single olsa da. Bazi insanlar onemsemez, ben bunu alismamaya bagliyorum cunku hangi arkadasim olursa olsun benim makinadan birkac gun oynadiktan sonra kendi makinasina donunce farki anlayabiliyor. Tabi 30 sevmekte problem yok.
@zencanibombaatar
@zencanibombaatar 7 жыл бұрын
Aykut Coşkun aynen farkediliyor, oyunda neye baktiginla alakali 30 banada yeterli geliyor.
@naezith
@naezith 7 жыл бұрын
Benim oyunlar arayıcılığıyla en ilgilendiğim konulardan biridir monitör refresh rate'i. Kendim de oyun geliştirdiğim için bu konuda çok bilgiliyim ama yine de bir izleyeyim dedim ve ilginç detaylar öğrendim hocam teşekkürler. Ben de kendi tecrübelerimden size aktarayım. Film değil de oyun yapıyorsanız bu işin içine bir sürü yeni parametre giriyor. Gerçek dünyada fizik güncellemesi sıklığı diye bir şey yok fakat oyunda objelerin hareketi için yapılan hesaplamaları saniyede 20 ile 125 arası belirliyoruz genelde. Ne kadar yüksekse o kadar doğru simülasyon oluyor. 20 diyelim, hareketli bir karakter dünyada bir saniyede 20 farklı pozisyonda oluyor. Bu pozisyonlar arası hareket yok, ışınlanıyor gibi düşünün. Her güncellemeye tick adı verelim ve saniyedeki tick sayısını TPS diye kısaltalım. Monitörler ise İlker Hoca'nın dediği gibi 60 hz'den tut 160 hz'e hatta daha ötesine gidiyor bu günlerde. Onu da 60 seçelim. Son olarak da oyunun saniyede kaç kere ekrana basıldığı (render) var, FPS dediğimiz kavram bu. Kimi oyunlarda her tickten sonra render yapılır. Bu durumda TPS ve FPS aynı olur. Bilgisayar performansınız düştüğünde oyun kasarken fizik de yavaşlıyorsa bu öyle bir oyundur. Performans düştüğünde fiziğin yavaşlamaması için fizik ticki sayısı sabitlenir ve fiziğe öncelik verilir. Haliyle önce yeterince fizik güncellemesi yapılacak yani 20 kere. Kalan zamanda da çizim yapılacak. FPS 500 olsun, monitörün refresh rate'i 60 olduğu için bu 500 çizdirmenin sadece 60'ı ekranda görüntülenecek. 500 60'a tam bölünmediği için daha bir görüntü ekrana tam çizilmeden yenisi çizilmeye başlanacak, buna da Tearing yani Yırtılma adı veriliyor. Vertical Sync açtığınızda oyunun çizdirme sayısını ekrana uyarlıyor ve tearing sorununu çözüyor. FPS 500 de olsa 60 da olsa objeyi 20 farklı yerde göreceğiz yani çok akıcı olmayacak. Bunu çözmek için fizik ticki sayısını arttırabiliriz fakat fizik hesapları daha çok zaman alacağı için çizime daha az zaman kalıyor haliyle FPS düşüyor. O yüzden interpolation adı verilen bir yöntem kullanılıyor. Ekrana basılmalar fizik güncellemelerinin arasında olduğu için her objeyi zaman hesabı yaparak bir önceki pozisyonuyla yeni pozisyonu arasında doğru yere yerleştiriyoruz. Bu işlem her render öncesi yapıldığı için artık 20 pozisyon araları dolmuş oluyor. 60 farklı yerde görüyoruz. Akıcı gördüğünüz bütün oyunlar bunu uygular. Fakat bunun sorunu da hep bir kare gerisiyle zaman hesabı yaptığımız için oyun dünyasındaki her hareketi 1/20 saniye gecikmeli görüyoruz. Interpolation'a alternatif olarak kesin geçmişe bakmak yerine gelecek tahmini yapan yönteme ise extrapolation deniyor. Bunun sorunu da tahmin yaptığı için aslında gerçekleşmeyecek olayları ekranda görüyorsunuz. Mesela bir top duvara doğru uçuyor, tam duvarın yanındayken gelecek tahmini yapılıyor ve bu tahmini sadece mevcut hareketi devam ettirerek yaptığı için ekranda bir anlığına onu duvarın içinde görüyoruz. Sonra fizik güncellemesi geldiğinde ise top duvara çarpıp duruyor ve sonraki çizimde de düzeltilmiş halini görüyoruz. Aklıma gelen kavramları yazdım, daha bolca ilginç kavram ve yöntem var. İlginizi çekiyorsa benim yazdıklarımı aratarak fazlası bulunabilir. Çok güzel konular seçiyorsunuz severek takip ediyorum, çok teşekkürler.
@dark5upX
@dark5upX 7 жыл бұрын
Bilgisayar oyunlarında genellikle sistemi fazla yormasın diye anti aliasing ile birlikte v-sync'i de kapatırdım ben. Yanlış mı yapıyormuşum yani? Yazdıklarından anladığım kadarıyla v-sync görüntüyü daha optimize hale getirip gereksiz yükü azaltıyor gibi.
@naezith
@naezith 7 жыл бұрын
dark5upX Evet vsync FPS'i limitler ve gereksiz çizim yapmamış olursun. Ama oyun çizdirmek için ekranı beklediği için çok çok küçük bir gecikme mevcut. Milisaniyelerin önemli olduğu rekabetçi oyunlarda kapat ama normal oyunlarda açmanda bir zarar yok.
@zencanibombaatar
@zencanibombaatar 7 жыл бұрын
aydinlandim eyvallah
@ayselklc4624
@ayselklc4624 4 жыл бұрын
Dediginiz hicbirseyi anlamiyorum ama izleyesim geliyo
@EndySefa
@EndySefa 3 жыл бұрын
KZbin canlı yayınlarında yaşıyorum ben bunu. Canlı yayını hiçbir duraksama, kesinti vs. olmadan izliyorum, belli bir zaman sonda oynatıcı hızını artırıp 1.5x, 2x vs. yapınca video bir veya birkaç saniye kadar hızlanıp canlı yayını yakalıyor.
@ozkanylkn9560
@ozkanylkn9560 7 жыл бұрын
Böyle bir video çektiğiniz için çok teşekkürler.
@EminozturkTrteknoemin
@EminozturkTrteknoemin 7 жыл бұрын
İlker hoca geldi tat geldi. Şükür ya. Adam ukala ama tatlı abi. Tatlı ukala :D Kabul etmek lazım. Muhalefet olasım geliyor söylediklerine, ama sempatisinden vazgeçiyorum. İlker hoca bebekleri çıksın alırım lan. Şöyle peluş meluş. Şirin de olur.
@hazalllllllllllnosuz
@hazalllllllllllnosuz 4 жыл бұрын
Konuyla hiç alakam yok. Yüksek ihtimal hayatta bir noktada da karşıma çıkmayacak. Ama anladım 😄
@kalelifotografevi7150
@kalelifotografevi7150 7 жыл бұрын
emeğinize sağlık focus ile ilgili bilgilerede çok ihtiyacımız var :)
@MrRecuerda
@MrRecuerda 7 жыл бұрын
ben bunu daha sonra izleye atıyım da bi 18 kere daha izlemem lazım anlamak için :D
@hayrikasap5995
@hayrikasap5995 6 жыл бұрын
Niyeyse her bu bölümü izlediğimde kefir içme isteği uyanıyor bende :))
@1283AR
@1283AR 7 жыл бұрын
İlker Hocayı, "Yılın En Seksi Erkeği" seçelim.
@berkgunaydn7371
@berkgunaydn7371 7 жыл бұрын
ilker hoca ifa yı bıraksa nazım ve veysi dilencı olur, sokaklara duser yemın ederım .
@therainbowfoxsurrendered1382
@therainbowfoxsurrendered1382 7 жыл бұрын
Hic anlamiyorum ama her an anlayacakmisim gibi ekrandan gozlerimi alamiyorum.
@hayrunnisaozdemir4167
@hayrunnisaozdemir4167 7 жыл бұрын
Emeğinize sağlık! Bir de projeksiyon cihazlarıyla ilgili video gelse keşke.
@onurtosun7106
@onurtosun7106 7 жыл бұрын
Yav günlük 2 kere izliyorum hala anlamıyorum
@boranokandan4075
@boranokandan4075 3 жыл бұрын
Ne kadar güzel anlatmışsınız hayran kaldım, alkış!!
@mehmetkucuk867
@mehmetkucuk867 6 жыл бұрын
bu konuyu anlamayanlar için elektronik dersi olan DSP dersini öneririm. discrete time signal processing Alan V. Oppenheim. Elektronik camiasının kutsal kitaplarındandır.
@Fearless730
@Fearless730 7 жыл бұрын
Tek kelimeyle mükemmel!
@ipeksavas
@ipeksavas 6 жыл бұрын
Hocam, interlaced'ten bahsedince sormak istedim; reklam filmlerine konulan akar legal yazılar (altta siyah bantta akan beyaz yazılar) kontrol için post prodüksiyon şirketlerinden hd veya pal mpeg kopya olarak ajanslara müşterilere geldiğinde akar legaldeki kelimelerin titrek aktığını görürüz (dijital mp4 kopyalar hariç). Bunu bir hata olarak gören reklamcılar, müşteriler "akar legalde yazılar titriyor, okunmuyor bunu düzeltin" diye post prodüksiyon şirketlerine dönüş yaptığında ise karşılık olarak şöyle bir açıklama yapar post prodüksiyon şirketleri; "Sizin baktığınız bilgisayar ekranları progressive ama televizyon ekranları interlaced, onun için interlaced'e göre koyduk. Tv ekranında izlediğiniz zaman titremeden aktığını göreceksiniz." Bu bazen gerçekten de bu şekilde işler, bazen de tv'de de titrek geçtiğini görürüz. Buna nasıl engel olabiliriz ?
@BNYLAUS
@BNYLAUS 7 жыл бұрын
İlker Bey Nazım Bey Merhaba, Kafamı çok kurcalayan bir soru: Sonuçta film çekimi de bir çok kareden oluşan fotoğraflar serisi ve minimum 20 kare/sn gibi çekim yapılmalı ki akışkanlık (hareket ilüzyonu) oluşsun. Peki x kare/sn çekim yapılırken her bir karenin pozlama süresi nasıl hesaplanıyor. Yani 100 kare/sn çekim de pozlama süresi 1/100sn ya da ile 24/sn çekimde pozlama süresi 1/24sn mi oluyor? Eğer böyleyse ışık dengesi ISO değeri ile mi çözüyor? (el sallama ile anlatılan kısımda bir fikir veriyor gerçi ama eminde olamadım) Ayrıca söylemden geçemeyeceğim. Teknik detayını anlamadığım şeylerden pek keyif alamıyorum, hemen her konu için böyle inanın. Örneğin kısa filmleri internetteki platformlardan takip etmek istiyor ara ara ediyorum ama subjektif değerlendirmenin ötesinde bir bakış açısı geliştiremiyordum. Bir konunun teknik detayını anlamak üzere o konuya yanaşabilmek için de bir kılavuza ihtiyaç oluyor. Malum bu zamanda bilgi gani ama, nereden başlanabileceği, elzem bilgiler, ana, alt ve detay konular nelerdir gibi genel bir kılavuz bulmak dahi son derece zor olabiliyor. Sonrasında bu bilgiler arasındaki ilişki ve alakayı çözmek için gerekli bilgilerde çoğu zaman aktarılan bilgiler değil. Bu sebeple siz teknik konuların çerçevesini çizdikçe sinemaya olan ilgim sevgim artıyor. Her detaya inecek vaktiniz keşke olsa (ya da benim vaktim olsada gelsem ders alasam sizlerden bizzat öğrensem) ancak detaya girmek isteyene en azından bir yol haritası krokisi vermiş oluyorsunuz. Bu gerçekten çok değerli benim için bir kez daha teşekkürler. Son olarak gayet eğlenceli ve enerjiksiniz (Veysi Bey'e de bu karar için teşekkürler) yaşam sevgimizi artıyorsunuz. Çok teşekkür ederiz iyi ki varsınız ve isteyenin ulaşabileceği bu platformdasınız.
@profaneone7105
@profaneone7105 7 жыл бұрын
Refresh rate'i hiç duymamıştım daha önceden. Duymuşsam da beyin algılamak istemedi sanırım, teşekkürler İlker hocam.
@bagimsiz_degisken
@bagimsiz_degisken 7 жыл бұрын
İlker Ortaylı
7 жыл бұрын
Elektrik & Elektronik Muh. okudum. Soylediginiz seyler bizim egitimimizin temel ve basit bir parcasi... da siz niye bu kadarini biliyorsunuz? NBC'nin basarili olmasinin arkasinda EE mezunu olmasinin etkisi var midir acaba diye dusunmeden edemedim :)
@hasancimen38
@hasancimen38 7 жыл бұрын
Shutter angle olayina gireceksiniz diye korktum. Guzeldi 👍
@photoboothizmir680
@photoboothizmir680 7 жыл бұрын
Bilgiden beynim kanadı, bazı parçalar yerine oturdu. biraz ağır ama çok sıkı bir video olmuş. hocam bir sorum olucak. malum video lar artık raw kayıt alabiliyor, saniyede 24-60 kare kayıt alabiliyorlar. sorum böyle bir teknoloji varken neden halen fotoğraf çekiyoruz. komple video çekerek içinden istediğimiz kareleri alsak, olmaz mı ? aydınlat beni hocam.
@capBWK
@capBWK 7 жыл бұрын
ikisi de raw ama fotografin cozunurlugu cok buyuk. eger fotograf basilacaksa cozunurlugun buyuk olmasi onemli.
@ahmetdurna1505
@ahmetdurna1505 7 жыл бұрын
Photobooth İzmir derinliklik ve flu ile alakalı olabilir mi acaba. Hareket halinde iken belli ni bölgenin videosundan fotoğraf al. Sonra sadece fotoğraf ını çek. Çözünürlük ve mb boyut olarak incele. Bence kendin sorunun cevabına ulaşacaksın?
@nihiluos
@nihiluos 7 жыл бұрын
Hocam şu anamorphic görüntüye değinmeniz mümkün mü? Anamorphic lensler, anamorphic görüntü için kullanılması gereken aspect ratio gibi baya internette bilgi var gereklilik midir bu cinematic look için? Biraz cehaletimizi alırsanız bu konuda? :)
@asyadangelenadam
@asyadangelenadam 7 жыл бұрын
Hocam ağzınıza sağlık , senelerdir anlatılmayan şeyleri anlattınız , işte bu yüzden televizyonda (tv kanallarında) film seyredilmez...
@yakamoz2235
@yakamoz2235 7 жыл бұрын
asyadangelenadam Sen olayı hiç anlamamışsın.
@asyadangelenadam
@asyadangelenadam 7 жыл бұрын
Yazarken böyle bir yorum geleceği aklımdan geçmişti :)
@safkansinema
@safkansinema 7 жыл бұрын
Peki hocam Amerika'dan canlı aktarılan bir NBA maçında mesela, bir convert durumu mu vardır yoksa maçı izlediğimizde gelen gariplik, hareketlerin biraz daha akıcı olması, bir şekilde onu 30 FPS izlemeye devam etmemizden midir? Sinema ile ilgili bir soru olmadı belki ama FPS konusu döndüğünde hep aklıma gelir bu.
@kafkaesk_
@kafkaesk_ 7 жыл бұрын
Bağımsız Film 30 FPS gonderilen canli yayini 25 FPS izlerken milisaniyelik farklar meydana gelir, saniyede 30 kare gonderilen yayini 25 kare olarak tukettigin icin her 1 saniyedeki 5 karelik goruntu sana gec gonderilir yani sen o goruntuyu daha gec izlersin. 5 saniyede 1 saniyelik gecikmeyle izlersin. NBA'in 5. saniyesi sana 6. saniyende ulasir.
@ufukerdemir6161
@ufukerdemir6161 7 жыл бұрын
Ne sinema okulu okuyorum ne de bu işleri yapıyorum ama sizi takip edip tüm videolarınızı izliyorum 😃
@denizhantufekkran6382
@denizhantufekkran6382 7 жыл бұрын
çok şeyler öğrendim sizlerden.sağolun.
@mustafanizamettinkablama2331
@mustafanizamettinkablama2331 6 жыл бұрын
Doğru akımın en büyük sorunu aslında iletim ile ilgili olduğu için evlere alternatif akım gelir ve evlerde adaptör gibi aparatlarla doğru akıma ve istenilen gerilime düşürülür. Eğer evlere neden 220 değil de daha düşük gerilim gelmiyor diye sorarsanız. Voltaj ne kadar yüksek olursa kayıpta o kadar azalır.
@mesutsahin3240
@mesutsahin3240 5 жыл бұрын
Bu adam harika ya
@syigite
@syigite 6 жыл бұрын
Hareket eden şeylerin insanda net görünmemesi olayı kedilerde tam tersi diye okumuştum. Kediler hareketsiz şeyleri blur, hareketli şeyleri net görüyormuş. 14:00'da mevzusu olduğu için yazayım dedim.
@jorntheironcross
@jorntheironcross 7 жыл бұрын
Hocam selamlar, bir de bitrate meselesini anlatır mısınız?
@cihanfatihi
@cihanfatihi 6 жыл бұрын
Canım deli gibi Hasan Mercan Kefir'i çekiyor. Of of of. Aman yarabbim.
@Eddytorial
@Eddytorial 4 жыл бұрын
tüm bu fps mevzusu ilgili şeyleri yıllar boyunca merak edip araştırmış biri olarak beni en çok şaşırtan şey bu konunun neden bu kadar uzadığı. gayet normal ve basit geliyordu oysa. hayret ediyorum.
@ermankutukcu347
@ermankutukcu347 6 жыл бұрын
Dün gece rüyamda klip ya da reklam filmi gibi bir şey çektiğimi gördüm, hangi açıyla hangi planla çekeceğimi falan kurguluyordum, hep sizin yüzünüzden. Hasan Mercan Kefirleri :)
@bayguzel
@bayguzel 7 жыл бұрын
Dinlemekten zevk aldığımız ender insanlardansın hocam :D (Veysi de dahil)
@kutay_ozkeskin
@kutay_ozkeskin 6 жыл бұрын
Bir sorum olacak, 25 - 30 tamam da bu 23.97453 lar, 29.97 ler ne oluyor ? bazı durumlarda kameradan 30 diyoruz, mediainfo dediğimizde 29.97 yazıyor. Flicker vs başımıza iş almazmıyız o şekilde ?
@berkkamaci4312
@berkkamaci4312 6 жыл бұрын
Hocam selamlar, öncelikle ben kare olayını anladığımı düşünüyorum ama sadece temelde :) merak ettiğim aralarda siyah ekranları görmememiz için aynı kareyi 3 kere gösterdiklerinde sesi nasıl düzeltiyorlardı? aynı kare 3 kere gösterildiğinde haliyle ses de kaymıyor muydu? eğer sesi yavaşlatarak veriyorlarsa da 3 kat ses yavaşlaması bariz olarak rahatsızlık vermez miydi? bu olaylarla hiçbir alakam yok sadece film/dizi izlemeyi seviyorum ve bakmam detaylara aslında. bilmediğimi biliyorum yani ona göre vurun lütfen :)
@yusuf_belek
@yusuf_belek 7 жыл бұрын
En baba kanallardansınız. İlk üçtesiniz benim için. İyiki varsınız hocam❤️👊🏻😅
@muradsukurlu_
@muradsukurlu_ 7 жыл бұрын
Hocam 60 fps çekilen gorüntüyü 24 fps render alirsak nolur?
@GokhanTasknn
@GokhanTasknn 7 жыл бұрын
ilker hocanın konuşmasını jump cut yapıyorsunuz ya nasıl oluyorda seste atlama olmuyor,yani hep hüp sesler çıkmıyor yumuşak bir geçiş oluyor? Premiere kullanıyorum o dilde anlatabilirseniz bu yorumun altına güzel olur.
@ggkoseoglu
@ggkoseoglu 7 жыл бұрын
Constant Power Efekt koy bbirleşimlere ve ayarla ;)
@GokhanTasknn
@GokhanTasknn 7 жыл бұрын
Gökhan Köseoğlu onu yapıyorum ama bu farklı bir şey gibi.Bölümü montajlayan kimse ondan da bir cevap alalım da karşılaştıralım.
@yukselp
@yukselp 7 жыл бұрын
Ses kanalına zoom yapıp, sözcükleri ses grafiğinden takip ederek çok dikkatli kesince böyle olabiliyor.
@enesbilginer
@enesbilginer 7 жыл бұрын
Kardeşim bu videoların tamamını mikrofonla çekiyorlar arkada ki ekoları ya da dış sesleri almıyor. O dediğin arkada başka sesler varsa olur. Eğer sen de sadece figürün sesini alabileceğin bir yaka mikrofonu ya da yakın mesafedeki sesleri daha net alabilen bir condensed mikrofon ile çekim yapıp sesi kayıt edersen bu bahsettiğin sorun olmaz.
@GokhanTasknn
@GokhanTasknn 7 жыл бұрын
Enes Bilgin benim bahsettiğim olay ses üzerine değil anlatamıyorum. Konuşmada kelimeler üst üste binmesine rağmen burada çakışık konuşmaları bile ayırt edebilmişler.Yani kelime geçişlerini yumuşatmışlar.Demek istediğimi anlayan olur umarım.
@oguzkaanak9272
@oguzkaanak9272 7 жыл бұрын
Resmen anladım kendimi zeki hissediyorum
@eraykarakuzu
@eraykarakuzu 7 жыл бұрын
Hiçbir zaman televizyonda yayınlanmayacak bir şeyi (mesela KZbin videolarım 😭), büyük oranda Türkiye’de izlenecek olsa bile, 60 veya 30 kare çekip 30 kare göstermekte bir sorun yok o zaman değil mi?
@osmanfigedikli1068
@osmanfigedikli1068 7 жыл бұрын
Hocam bize balık tutmayı öğretme, balık ver :) Konulara farklı açılardan çok boyutlu bir anlayışla bakmak zor iş. Biz yönetilmek istiyoruz! Dayat bize! Bunlar hep amariganın oyunu de, 24 kare daha iyidir de, kameraların üzerine seçenek koyan gafiller ayağını denk alsın de, alexa alın desene ya ohoooo seninki de iş mi :)
@ardamey
@ardamey 7 жыл бұрын
Bir bakayım süresine videonun bir saatir izliyorum dedim daha 10dk olmamış . Beynim yandı
@motorazor8021
@motorazor8021 7 жыл бұрын
KZbin'daki en faydalı video falan olabilir
@muhammedaltntas5660
@muhammedaltntas5660 7 жыл бұрын
Sanki bu bölümü anlamasam da olur gibime geliyor. Haksız mıyım İlker hocam.
@Exdeun
@Exdeun 7 жыл бұрын
Türk dizilerinde nedense slow-motion’u yüksek kareyle çekmektense düşük çekiliyorlar. Görüntü kesik kesik geliyor. Bu işten anlayam yok sanırım. İlker hocam çok güzel anlatmışsın.
@huseyintosun7643
@huseyintosun7643 7 жыл бұрын
Hele şükür. Ohhhh beee
@salihaydn4859
@salihaydn4859 7 жыл бұрын
Sony RX100 Mark 3'de PAL modunda maks 50p çekiyor ancak NTSC ile 60p çekebiliyor. 60p ile ne kadar slow-motion çekebilirsin ki diyeceksiniz ama slow-mo çekmek için NTSC modunu kullansam sıkıntı olur mu?
@ademkaya735
@ademkaya735 7 жыл бұрын
Bu konuya blogunuzda da yazmıştım. Sinema projeksiyobları tüm dünyada dijitalleşti, Türkiye de çok az sinemada eski sistem kaldı. Yeni sistemler illa 24 kare göstermek zorunda mı ? Sonuçta onlarda artık birer bilgisayar ev bilgisayarının becerebildiği bir şeyi sanırım onlarda yapabilir. Veya yayınlarda dijitalleşti hep aynı kare sayısını göstermek zorundalar mı ? Örneğin bir kanal haberleri 25 kare, diziyi 24 kare gösterebilir. Onların sistemleri buna uygun (gerçi uplinkden emin degilim) bizim evimizde ki lcd tvlerde hepsini kendi kare sayısında, kendi hızında gösterebilir.
@ademkaya735
@ademkaya735 7 жыл бұрын
ilker canikligil teknolojiye sizden daha çok güveniyorum :) karasal yayın kalktığın da tüplü tv kalmadığın da kendiliğinden olur bence. Sinema salonları buna daha yakın, film masraflı olduğu için dağıtımcılar yeni salonları destekliyorlar. Tüm salonlar dijital olduğun da yaratıcı ekipde biraz daha özgür olur. İsteği karade çekebilir. Mesela Peter Jackson bi ara tutturmuştu 24 kare yetersiz 50 kare çekiyorum diye (red reklamı da olabilir tabi bu)
@ademkaya735
@ademkaya735 7 жыл бұрын
Eğitimci olduğunuz için biraz daha dikkatli konuşmak zorundasınız, anlayabiliyorum. Yazdıklarımı okuyan bir öğrenciniz "elemanın biri İlker hocaya yorum yapmış kare sayısına falan takılmayın istediğiniz gibi çekin artık her şey dijital sorun olmaz" diyebilir. :) Sosyal sorumluluğumu yerine getiriyorum. "Arkadaşlar filminizi göstereceğiniz ortama göre çekin ki en az sorunu yaşayın, En azından hangi değerlerde çektiğinizi bilin"
@sinanak402
@sinanak402 5 жыл бұрын
oyuncular bilir g-sync/freesync muhabbeti artık her yerde lazım bence. aksiyon filmleri 120fps çekilsin gösterilen cihazların hepsinde bu hz adaptasyon teknolojisi olsun. Bence çok iyi :l
@erhangucel
@erhangucel 7 жыл бұрын
Biraz geç izledim ama keyifliydi, benim de zamanında çok kafa patlattığım ve tartıştığım bir konuydu. "insan gözü 24 fps'nin üstünü görmez, o yüzden sinema 24 fps'dir" diyenlerle tartıştım (kendileri focus puller idi...) veya shutter speed'i yalın bir ışık ayarı olduğunu sanan sinemacılarla tartıştım falan. Şu yaşımda ise yönetmen olmaya çalışan biri olarak "boşuna kafa yormuşum, bana ne ki?" diyorum ama tabi ülkede bunu bilmek gerekli olduğunu her seferinde yeniden fark ediyorum tartıştığım insanlara baktığım zaman. Yalnız şey konusuna da değinseydiniz keşke. Peter Jackson Hobbit'i 48 fps göstermeye çalıştı daha akıcı diye ama geri tepti çünkü 24/25 fps'nin gerçekten de bir büyüsü var. 30/48/60 fps oynatılan görüntü çok fazla "basit" görünüyor. Buna "soap opera effect" deniyor. Peter Jackson neden bunu zorladı anlamış değilim. Evet, kendisi gibi hareketli kamera kullanımında daha akıcı bir görüntü elde etmek istemiş olabilir ama 48 fps ile birşey çekip hiç bakmadı mı anlayamadım. 3:2 Pulldown tekniğine şükürler olsun, en azından "48 fps çekmek zorundasınız" demiyorlar... Günümüz TV'lerinde gördüğümüz "super motion, ultra motion" gibi yalan yüksek kare görüntü teknolojileri de bir tehdit. Interpolated resimleri dayıyorlar, soap opera gibi film izliyorlar. gittiğim evlerde ev sahibinden gizlice ayarlara girip kapıyorum ayarı.
@erhangucel
@erhangucel 6 жыл бұрын
Gecen sene atmisim comment’i. En son, Christopher Nolan’dan sonra Tom Cruise’da TV’lerdeki motion smoothing efektini kapanmasini isteyenler grubuna katildi. 24 fps’nin askerleriyiz. :) gizli operasyonlarim devam edecek.
@zencanibombaatar
@zencanibombaatar 7 жыл бұрын
1080i 1080p durumu vardi bide bu konuda da rivayet cok hojam buna da bir el atın
@godricgriff6094
@godricgriff6094 6 жыл бұрын
Neden sinemalarda sinevizyon tarzı elektronik bir sistem kullanılmıyor?
Kompozisyon: Görsel Bir Şölen! - Olmaz Öyle Saçma Şey (S2/Bölüm#14)
24:48
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 205 М.
Oyunculuk 2 - Olmaz Öyle Saçma Şey (S2/Bölüm#23)
19:10
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 142 М.
Леон киллер и Оля Полякова 😹
00:42
Канал Смеха
Рет қаралды 4,7 МЛН
Мен атып көрмегенмін ! | Qalam | 5 серия
25:41
Правильный подход к детям
00:18
Beatrise
Рет қаралды 11 МЛН
Pozlama - Olmaz Öyle Saçma Şey  (Bölüm #22)
20:41
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 158 М.
Aynasızlar - Olmaz Öyle Saçma Şey (S2/Bölüm#28)
29:13
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 116 М.
Shutter Nedir? - Olmaz Öyle Saçma Şey - S3B15
20:24
FluTV
Рет қаралды 87 М.
Blade Runner 2049 - Olmaz Öyle Saçma Şey (S2/Bölüm#6)
19:44
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 189 М.
Hayal mi Gerçek mi ? - Olmaz Öyle Saçma Şey (S2/Bölüm#21)
25:53
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 254 М.
Reklam Yönetmenliği - Olmaz Öyle Saçma Şey (S2/Bölüm#35)
27:36
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 168 М.
Oyunculuk 1 - Olmaz Öyle Saçma Şey (S2/Bölüm#22)
20:28
İstanbul Film Akademi
Рет қаралды 200 М.
Леон киллер и Оля Полякова 😹
00:42
Канал Смеха
Рет қаралды 4,7 МЛН